Placení ubytování - svatba na statku

Profilova fotka
Ahoj holky, mám velké dilema s ubytováním hostů. Pro naši svatbu jsem konečně našla místo, které splňuje všechny požadavky: chtěla bych obřad i hostinu na jednom místě, ideálně i s ubytováním, které pokryje alespoň 25 lidí. A taky samozřejmě vybrat něco, co by nám sedlo do stylu svatby byl problém :) Každopádně věc se má tak - našli jsme statek, který je možné si pronajmout na svatbu za 20.000,- Takže hned po hostině je to druhý největší výdaj (a ne úplně zanedbatelný). Nechci hosty přepočítávat na peníze, ale zdroje nejsou neomezené a tak jsem začala přemýšlet nad tím, že co host tak jen za ubytko necháme 1.000,- Původně jsem brala za samozřejmé, že vše zaplatíme, ale naskakuje to strašně rychle :-( Co se týká hostů nějací přijedou z blízka, někteří z daleka, dohromady nás bude okolo 30 a většina z nich je ze širšího rodinného kruhu. Samozřejmě cena statku je stejná, ať už tam přespí 10 lidí, nebo většina. Proto se chci zeptat, zda je podle vás nějaká schůdná cesta jak hosty požádat, aby přispěli na ubytování - nebo bude lepší se na tohle všechno vykašlat, a radši najít něco jen na hostinu (a hosty se pokusit rozmístit po příbuzných, co bydlí blíž)? Díky za názory, čím víc o tom přemýšlím, tím víc mám v tom chaos :)
Odpovědět
Mame taky vse v jednom, mame ubytovani v pronajmu a platime rodicum a sourozencum, ostatnim bylo oznameno, ze bohuzel miliony ve sportce stale unikaji a ubytovani si musi uhradit, nikdo se neurazil, vsichni to chapou, bez rozdilu jestli jedou 50, 200, 700 nebo az z Ameriky...
Odpovědět
Profilova fotka
@pajita a to jste prostě rozpocitali cenu pronájmu počtem hostů? prijde mi blbe po nich chtít necelou tisícovku, je to moc. Ale zase nevím, jestli má pak cenu je zadat alespon o nejaky menší příspěvek, když by nás to stejně už moc nespasilo.
Odpovědět
@klear nechceme 1000,-, ale 500-600,- jeste musime propocitat, nejde nam o to, aby se vynuloval tento naklad, ale jen se snizil, coz se nam snizi krasne, udelala jsem si na to tabulku v excelu, kde mam seznam hstu s prespanim apod. a vse se mi odecita, scita a mam pak vysleednou castku :-) kde budeme, tak je hodne vysoky najem, ale misto uzasne, je moznost ubytovani uz den pred, kdy nam majitel rekl za noc se snidani za 490 nebo 590, ted si castkou nejsem jista a podle toho se i odvijime :-) snad jsem ti nejak pomohla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme ubytko pro všech 35 hostů. Svatba je na zámku, ubytování je za 550,- Kč včetně snídaně na osobu, někteří tam budou s námi už v pátek. Ubytování neplatíme (jen rodině a svědkům, ale ti si to stejně zaplatit nenechají) a i tak nám všichni bez váhání potvrdili, že zůstanou přes noc - do neděle a užijeme si společnou popařbovou snídani u velkého svatebního stolu. Šíleně se na to těším a nepřijde na tom nikomu nic divného. ☺️
Odpovědět
@klear Ty jo, podle mě je to hodně blbej nápad. Máš v plánu jim říct, jak to je doopravdy? Tedy něco ve smyslu- vybrali jsme si místo, na jehož pronájem nemáme, tak bychom byli rádi, abyste nám to vy, naši hosté, zaplatili? Nebo jim budeš tak trochu kecat a mlžit ve smyslu, že ubytování stojí tolik a tolik? V tom případě je docela riziko, že zjistí z webovek, ne? Svatbu by měl každý uspořádat podle toho, na co má, ne tahat peníze z hostů. To, co do nich investuješ ti často, ne vždy, vrátí na darech. A tak je to také v pořádku, protože to jsou hosté a ne platící zákazníci. Navíc riskuješ, že pokud jim nabídneš ubytování za tisícovku, tak ti to polovina z nich odmítne a pojede domů v osm večer anebo (to bych udělala já) si najdou hotel v nejbližším městě a dopraví se tam taxíkem. Takže za mě rozhodně ne. Buď to hostům zaplatit nebo vybrat jiné místo. Jiná situace je v okamžiku, kdy by ubytování bylo účtováno mimo pronájem. Je to subtilní, ale zásadní rozdíl. Jinak my hostům ubytování platíme, asi 350-400 na osobu.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky ubytování platíme ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud hoste uz dopredu pocitali s tim, ze si budou muset sehnat (a tim padem i zaplatit) ubytovani, ve vysledku by melo byt jedno, jestli vam v podstate prispeji na najem celeho objektu nebo kdyby si platili vlastni pokoj nekde v hotelu pobliz. Samozrejme pokud by vysledna castka byla stejna ci nizsi nez za hotel. Pokud ale chcete o prispevek za nocleh pozadat dodatecne, opravdu to neni nejlepsi reseni a meli jste se nad tim zamyslet hned na zacatku nebo svatbu udelat nekde jinde, kde by vas to financne takhle nestresovalo. My ubytovani hostum z Cech neplatime, vyjde to na cca £100 za dve noci, ale platili jsme vsem letenky. Vse po predchozi domluve.
Odpovědět
Profilova fotka
Málokdo má "bohatého strýčka z Ameriky" či účet, kam rodičové posílali "věno" použitelné na svatební výdaje. Ani nejsme jako bohatá část Indů, kde se konají velkosvatby, kde se dávávájí zlaté šperky jako dar poměrně automaticky. Takže za mě - ubytování by měla mít nejbližší rodina a svědkové zdarma (to jest rodičové, sourozenci, pro někoho to mohou být prarodiče či tety/strýcové, pěstouni čí kýho výra kdo měl třeba vliv na výchovu nebo vztah s novomanželi). My jsme to řešili tak, že jsme posílali informační mail s pozvánkou o průběhu svatby včetně menu (kvůli potravinovým intolerancím či specifickým nárokům na stravování). V tom mailu bylo i to, že ač bychom rádi všechny svatebčany ubytovali, tak kapacity (byly jen 4 pokoje v místě hostiny) i rozpočet jsou omezené a dali jsme tip na ubytování v okolí. Nikdo to nevzal špatně a kdo chtěl jet, jel - pozvánku jsme ale chtěli potvrdit (v rámci rozpočtu na jídlo - no však víte sama). Kamarádům jsme nabídli možnost ubytování u někoho z příbuzných - ale přeci jen tento diskomfort není pro každého. A myslím si, že je lepší pozvat i širší rodinu na svatbu s tím, že poskytnout ubytovací služby si musí sami než je nepozvat vůbec (pro mě je to faux-pas). Takže shrnutím z mého příspěvku: všem pozvaným na svatbu, kteří jdou i na hostinu a zábavu řekněte na rovinu, jak to je, diplomaticky. Stejně jako třeba nenásilnou hlášku o tom, že dary neočekáváte, ale vítáte (viz seznam, máte-li) nebo ve formě finančního příspěvku. Včas se poptejte hostů, zda o ubytování vůbec stojí (moji sourozenci s rodinou odjížděli odpoledne pryč) a po možnostech ubytování v okolí a pokud víte o svatbě ve stejném termínu v blízkosti vaší svatby, nezávazně tyto pokoje rezervujte.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen si dovolím poznamenat, že nutnost platit si ubytování za litr na osobu by třeba pro mne bylo opravdu citelné, a tudíž by se snížila hodnota svatebního daru/finančního příspěvku. Navíc, pokud hosté absolvují za sezónu více svateb, tak se to také může promítnout do jejich ochoty se zúčastnit, ale vy máte většinou jen příbuzné, tak se asi cukat nebudou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, většinu věcí které tu kritizujete si uvědomuju sama. Jak jsem psala, rozhodně po nich rozhodně nebudu chtít 1000,- je to moc. Proto mě spíš zajímalo, jestli by podle vás mělo cenu (např. v pozvánce) nadhodit prosbu o nějaký menší příspěvek, nebo to nechat radši být úplně. Taky nejsme v tom stavu, že by lidi už byli pozvaní a peníze za ubytování by se měly řešit až posléze. Naopak pořád ještě dumáme co a jak a rozhodně chci takové nepříjemné situaci předejít. Trochu jste mě tu nalámaly se změnou místa, protože když slyším, že i na zámcích jsou možnosti ubytování okolo 550,- včetně snídaně, tak si říkám, jestli nebude lepší se na statek vykašlat a začít přemýšlet o něčem, kde bude jasně stanovená cena pokojů a hosti prostě jen řeknou ano zůstanem / ne nezůstanem.
Odpovědět
Profilova fotka
Tahle diskuze tu už byla loni a dost obsáhlá… Sama jsem se nechala zvykat názory holek (pak jsme to doma samozřejmě několikrát diskutovali) a platili jsme nakonec ubytování na statku všem. Suma sumárum to vyšlo na 17,5tis bez našeho novomanželského pokoje a téměř všichni hosté, co měli ubytování na pokojích, zde spali 2 noci. 18 lidí pak spalo ve společenské místnosti na karimatce (tady jsme platili 100Kč na hlavu). A teda ač je všeobecně rozšířený názor, že ti to hosté vrátí na darech, tak z mého pohledu musím říct, že u nás byla skutečnost jiná. Říká se, že každý host by měl vzít do úvahy to, co projí a propije, plus náklady na ubytování. Takže všeobecně cca 1000Kč na hlavu + to ubytko dle situace. U nás to bylo tak, že někdo byl opravdu štědrý a dal nám zpět naše náklady (pár lidí dalo překvapivě i něco navíc), ale ve většině případů to bylo spíše méně než 1tis na osobu. Moji vzdálení příbuzní měli např. zajištěné ubytování na dvě noci pro 3 lidi a dali nám darem tisíc korun v dárkovém boxu. A to nebyl jediný případ. Loni bych ti poradila, ať tam tu svatbu teda neděláte, když na to nemáte. Předpokládám, že cena 20tis zahrnuje i pronájem svatebního místa mecheche nebo se pletu? Letos ti po mé zkušenosti poradím tak, že když prostě na to finance nemáte, tak je normálně popros o příspěvek 400-550kč na hlavu. Je podle mě ale slušné aspoň od toho pronájmu odečíst náklady na pronájem prostoru, kde budete mít svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@teate prosímtě můžu se tě zeptat, na jakém zámečku váš den proběhne? Já ať hledám jak hledám, žádný pěkný zámek s ubytováním pod 2500 za pokoj prostě nevidím :D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@klear Podčejk. 👍 Ale doporučuju spíš fotky na fcb. Na webovkách to není ono. 👍 Každopádně, je to takový lesní zámeček. ☺️ Je tuším i tady na beremku jako "PRO", s hned několika doporučeními. 👍
Odpovědět
Profilova fotka
No ale tech 20000 je za pronajem celeho objektu a ne za ubytování. Kdyby to bylo za ubytko, tak nereknu, ale tohle je pronajem. To mi prijde na hlavu chtit na tohle od hostu penize. Pronajem mista se normalne plati, neni to nic neobvykleho. Pokud na to nemate, tak setrete nebo udelejte na co mate. To je muj nazor..
Odpovědět
Profilova fotka
@teate Ježiš, to je roztomilej zámeček, přesně něco takového bych si představovala. Akorát teda v západních čechách... a s venkovním sezením :))
Odpovědět
Profilova fotka
@klear Je tam k dispozici zdarma párty stan. 👍 Já jsem z nich nadšená, vedou to dva úžasní lidé. Nic není problém, odpověď na mail vždy během hodiny. A navíc je tam božsky. Je to u lesa, je to malinký (max. 37 lidí na ubytko) a je tam velká zahrada... No, bájo. A ceny? Paráda. 550,- ubytování na noc včetně snídaně, obeď + raut 900 na osobu, pronájem - 0, slavobrána - 0 apod. My jsme z Prahy, ale tenhle nás tak dostal, že se bereme tam. ❤️ Ať brzo najdete! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@teate jo tak to zní jako pohádka, kéž by to takhle fungovalo všude :) každopádně si to užijte, Přeji ať vám všechno bezchybně vyjde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás si budou hosté platit ubytování sami. Máme sto hostů a pokud bychom vše museli platit ze svého, tak nás pronájem místa vyjde na 100 tisíc a na to bohužel nemáme. Takže poprosíme o 500 na osobu za přespání. Většině už jsme to řekli a nikdo s tím nemá problém. Rodině jsme ubytování zaplatit chtěli, ale všichni odmítli.
Odpovědět
@klear a ten statek musíš pronajmout včetně ubytování? Nejde pronajmout prostory na svatbu + např. 3 pokoje pro nejbližší a zbytek nechat neobsazený? Ostatní hosté by měli možnost si to pronajmout bez toho, aniž by to museli řešit přes Vás. A jen hosty informovat o možnosti ubytování a např. rezerovat je nutné na tel. čísle do 20-5-2017. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@maja91 bohužel pronajímá se celý objekt, včetně všech ubytovacích prostor najednou. Nejspíš to nakonec udělám jak psala @gabous91. Prostě během pozvání nabídnu ubytování s tím, že poprosíme za přespání o 500-. A budu doufat, že to nikoho nepohorší.
Odpovědět
Profilova fotka
Pozvani na svatbu bychom urcite neodmitli, ale mame tri deti, takze dat za ubytovani 2500 Kc za noc a jeste svatebni dar, by pro nas rozpocet byla zatez. Ale to je nas problem, ktery muzeme resit vecer navratem domu (pokud to neni vice nez 200 Km) a nebo sehnanim levnejsiho ubytovani v okoli.
Odpovědět
@ klear My jsme na tom stejně jako ty, platí me za pronájem celého objektu - u nás tedy za pronájem všech pokojů - cena se počítala z obsazenosti všech 48 míst za spaní, ale to je celku jedno - jak se k částce dojde :-) Nicméně jsme to také řešili a požádali jsme svatební hosty (krom rodiny a svědků) o příspěvek ve výši 200 CZK ( noc tam stojí 350) Naše částka je za ubytko + snídani, kterou budeme připravovat sami - celou svatbu si děláme svépomocí... Jedině nad čím uvažuji, že to trochu snížím tu částku asi na 150. A´t je to s tím pronájmem jakkoliv, tak jim nechci dávat cenu, kterou nabízejí za noc na stránkách...
Odpovědět
Profilova fotka
Byli jsme na svatbě, kde byla v pokoji na stolku obálka s tím, že pokud jim přispějeme na ubytování, budou vděční (nebo něco takového). To mi přišlo fajn. Jinak my ubytujeme asi 12hostů, noc vyjde za osobu asi 550kč a budeme vše hradit my.
Odpovědět
Profilova fotka
@hathorr2 Děkuji za tip. Je to takové nenásilné, na druhou stranu bych z hostů nerada na místě tahala peníze, když o tom nebude dopředu ani zmínka. Spíš asi zmíníme prosbu o příspěvek na ubytování rovnou v pozvánkách :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme to také úplně stejně. Platíme cca 18 tisíc za celý statek včetně 23 míst na spaní. Spousta lidí s dětmi pojedou domu. Do pozvánky jsme napsali, že je zde možnost ubytování a že v případě zájmu se domluvíme. Chceme příspěvek 2-3stovky na osobu na 1-2 noci, podle toho jestli budou chtít spát od pátku nebo od soboty. Peníze budeme vybírat cca měsíc až 2 předem, takže myslím, že 200 kč nikoho nezrujnuje a nám to pomůže. Hlavně nám lidé říkali, že by přispěli i víc. Zveme všechny totiž na oběd a platíme kompletně i všechno pití.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych asi měla k mému prvnímu příspěvku uvést, že celkově jsme za statek na celý víkend platili 40tis. Podmínkou bylo, že si pronajmeme min 5 velkých apartmánů o několika pokojích na dvě noci. Takže ubytování nás pak vyšlo na těch 17,5tis a zbytek bylo za pronájem celého místa - stodoly, stolů, grilu, použití kuchyně atd.
Odpovědět
My platíme za pronájem 45000+ 750Kč za osobu na noc se snídaní. Rodičům, sourozencům a svědkům ubytování hradíme, ostatní hosté si ubytování hradí sami
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?