Jak zabavit ostatní svatebčany během oběda s rodinou?

Zdravím vás tu všechny, v létě 2013 plánujeme svatbu (zasnoubení již proběhlo) a jelikož já i přítel jusme každý odjinud, bydlíme společně v Pardubicích a svatba se bude konat v blízkosti místa, kde bydlí má rodina, tak řešíme otázku jak to vymyslet s lidmi, kteří by se přijeli podívat na obřad a pak by šli až odpoledne na hostinu? Protože i z finančního hlediska bychom byli radši, kdyby na oběd byla jen rodina a všichni kamarádi přijeli až odpoledne, ale jelikož to kamarádi budou mít minimální 60 km, takže mezi obřadem a odpoledem určitě domů nepojedou, takže nakonec asi půjdou na oběd i oni nejen rodina, protože nevíme jak to vhodně vymyslet, jak je na ten čas oběda s rodinou zabavit apod. Nemáte nějaký nápad? Díky ;)
Odpovědět
1
2
No dost často se dělá to, že jdou taky na oběd, jen do separé místnosti a mají k jídlu nějakou levnější alternativu... Pokecají, seznámí se mezi sebou... On ten oběd trvá tak hodinu...takže to se dá...
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme kamarády neseparovali, mnohé máme raději než strejdu z pátého kolene, prostě je jasný, že s kamarádem, kterého vidíš každý týden a zažili jste toho spoustu, máte jiný vztah, než se strejdou či dědou, kterého vidíš jednou ročne na Vánoce. A přišlo mi hodně blbé tyhle lidi pozvat a nedat jim najíst...to bych radši pozvala méně lidí nebo udělala oběd levnější...a nebo nedělala oběd a rovnou to udělala odpoledne
Odpovědět
Profilova fotka
My to vyřešili tak, že máme obřad od dvou hodin a bude rovnou raut. Nechtěli jsme nechat lidi někde tři hodiny trčet na malém městečku. Zároveň pro nás není finančně únosné mít i oběd pro 60 lidí. Takže jsme to myslím vymysleli ideálně a ráno se nebudu muset stresovat při přípravách ;-)
Odpovědět
Jo s tím obřadem odpoledne jsem to již slyšela, ale já jsem v tomhle dost tradiční a neumí si naší svatbu představit bez knedlíčkové polévky a svíčkové :D Mohu se zeptat, vy kdo jste zvali kamarády i na oběd, jak hodně to zahýbe rozpočtem? Máme v plánu cca 40 příbuzných a cca 20 kamarádů.
Odpovědět
Tak kamarády pozvěte až na odpoledne, běžně se to tak dělá. Pokud je někdo pozvaný na obřad, tak je automatické, že jde i na hostinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@majkll to bych netvrdila. Byla jsem na několika svatbách na obřad, ale na hostinu ne,protože byla jen pro rodinu. Naopak chci obřad prožít s více lidma. Je to hlavně o tom obřadu ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@slejsa rozdíl u nás by byl cca 15 tisíc myslím. Ale musela bych se podívat, jak jsem to propočítávala.
Odpovědět
chris_n a kolik jste měli lidí? Jinak já právě myslela, že bychom přátele pozvali na obřad a pak až odpoledne, ale řeším zda to není blbé, je nechat během oběda s rodinou někde courat a tak.
Odpovědět
my měli obřad až v 17.hodin (né teda z důvodu, který popisuješ ty, ale chtěli jsme na obřadu svíčky a ty by během dne nevynikly a v listopadu v 17.hodin už byla hezká tma :-) ). Po obřadu se šlo do restaurace a šli všichni svatebčané (i kamarádi) kde jsme měli tradiční servírované menu, ale nazvali jsme to místo oběda "večeří" :-). A potom ve 22 hod se ještě otevíral raut - my tam měli teda jídla hodně, ale snědlo se toho už jen hrozně málo. Takže by stačilo něco už jen malého na zub v tom rautu, takže by to určitě ušetřilo dost peněz. Nikoho jsme neseparovali, všichni jsme si to moc užili a ta atmosféra svíček na obřadu byla naprosto perfektní. Myslím, že to posunutí obřadu na odpoledne by mohlo pomoci vyřešit tvou situaci ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slejsa my neměli zatím :-D bereme se v červnu, ale měli bychom mít 35 lídí (co měli jít na oběd) + cca 25 lidí navíc, co by se připojilo na raut. Takže jsme rovnou udělali vše později a asi necháme udělat alespoň tu polívku, aby se udrželo něco tradičního ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slejsa jinak si myslím, že je to běžná situace, že část lidí (kamarádů) jde na obřad a pak dorazí až na odpoledne na raut. Vetšina svateb, co byly v mém okolí v poslední době, to tak měla. Ale rozdíl je, když je svatba třeba v Praze a lidi z Phy a když je to někde mimo, kam lidi musí dorazit a nemohou si odběhnout domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@slejsa a to nemůžete mít tu svíčkovou jako k večeři?:-) A potom tedy nabídnout nějaké lehké grilování, sladké atd....?
Odpovědět
Článek se načítá
My to vyřešili tak, že po obřadu (12:30) rodina jela na oběd a kamarádi měli program který jsem jim nabídla předem. Někteří se šli projít do parku ve Valticích nebo v Lednici. Ale velká většina jela se vykoupat k rybníku, bylo 35. Pak v 17 hod přijeli na grilování a pařilo se do rána. Původně jsem to chtěla vyřešit obřadem až v 15 hod a mít rovnou to grilování se všemi, ale to nešlo kvůli části rodiny, která by z toho měla nejspíš infarkt.
Odpovědět
@majkll to bych taky nerekla, na hostinu jde ten, kdo dostane pozvanku "zveme ke svatebni stolu" nebo mu to reknes osobne... obrad je vetsinou verejny, takze si na nej muze prijit kdo chce /pokud to nemas treba doma na zahrade a rovnou to kamosum nereknes, ze je to soukr/... ja myslim, ze kamaradi to pochopi, bud prijedou na obrad a nejak se zabavi sami nebo treba prijedou az na vecerni raut...
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se na nějaký oběd vykašlala a udělala bych raut pro všechny odpoledne. Mě tohle separování přijde hrozně divný, i když vím, že to tak spoustu lidí dělá...my měli na svatbě 50 lidí, z toho asi cca 15 lidí rodina, zbytek kamarádi. Všechno jsme měli na jednom místě, obřad byl ve tři odpoledne, takže se buď lidi najedli někde cestou na svatbu, nebo uzobávali celé odpoledne, protože byl raut a pak jsme grilovali... Neumím si představit, že bych oddělovala rodinu, jak psala @barbora_b, pro mě jsou nejlepší kamarádi jako rodina...
Odpovědět
Profilova fotka
@slejsa Ale samozřejmně, pokud chceš svíčkovou a polívku k obědu, tak si to měj :-) A tím spíš, pokud je 40 příbuzných a 20 kamarádů, tak snad kámoši to pochopí, napiš jim třeba všem hromadně mail o časovém plánu svatby a navrhni třeba nějaké alternativy kam by zatím mohli jít (tj. co je v Pardubicích zajímavého)..ale protože si myslím, že půjdou ve finále někam na jídlo, byl by takovej problém domluvit se s nimi, aby šli s vámi a oběd si zaplatili? Na druhou stranu...je takovej rozdíl platit oběd pro 40 a 60 lidí?
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy Pro někoho s napjatým rozpočtem těch 20 lidí navíc může být problém. Jak jsem psala, nám vypuštění oběda ušetří něco přes 10 tisíc. Ale záleží taky na tom, kde se to koná.
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n Máme to naplánováno stejně..oficiální oběd jsme se prostě rozhodli bojkotovat...obřad, focení, raut, pečené prasátko, a živá kapela a spousta zábavy... Nechcem nikoho odstrkovat..Tato alternativa nám vyhovuje nejvíc. ;-) ..všichni včetně nás si to užijou.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n To já samozřejmě chápu, já bych to řešila tak, že bych se s kamarády domluvila, aby šli s námi na oběd ale zaplatili si ho sami, že máme napjatý rozpočet...nikdo by s tím problém neměl, znám je. Pokud bych to chtěla mít oddělené, připravila bych je na to, že pak máme oběd z rodinou, tak kam zatím můžou jít nebo co dělat ;-) Teda jinak, já bych oběd vůbec neměla, ale autorka ho vyloženě chce :-) Z tohodle důvodu jsme oběd vůbec neměli....přijde mi to jako zbytečná komplikace a starost navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, buď si hosté najdou sami program a nebo se pro ně může něco vymyslet např. pokud je v okolí nějaký hrad, zámek nebo nějaká zajímavá atrakce (pivovar, zoo atd.), tak zařídít tam prohlídku. Pokud by to bylo třeba pouze na hodinu a chtěla byste je mít pohromadě, tak můžete vytvořit svatební noviny (které si mohou přečíst v klidu), křížovku atd. Chtělo by to třeba svatební koordinátorku, která by se Vám o ně dle připraveného harmonogramu postarala.
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy přesně tak, proto ho taky neplánujeme ;-)
Odpovědět
@yumy Tak to já bych tedy vůbec nechápala proč mně někdo zve na svadbu na které si mám platit oběd, to mně hlava nebere. To ať mně rovnou řekne přijď navečer (na raut) a já pokud se budu chtít podívat na obřad tak se půjdu podívat. Ani ta možnost s levnějším obědem se mi nelíbí. Nedej bože hrát hry s nějakou koordinátorkou. Zavolám na svadbu tolik lidí na kolik mám peníze a budou na ní všichni i s obědem.
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax tak nevím, jakej máš vztah ke svým kamarádům. Za mnou kdyby přišla kamarádka nebo kamarád a řekl/řekla mi tohle "Hele, my bychom byli rádi, kdybyste s námi šli, ale nemůžeme si dovolit platit všem" tak by pro mě bylo naprosto samozřejmé, že si oběd zaplatím sama a vůbec bych o tom nediskutovala. A to samé vím o svých kamarádech, že kdybych je o tohle požádala, tak by mi všichni jasně řekli že určitě, že je to ten nejmenší problém a že to chápou... Jestli pro někoho svatba někoho blízkého znamená se pouze zadarmo najíst, tak to je potom jiná... Jinak teda nechápu, co bys chtěla za radu. Když se ti žádná možnost nepozdává, tak buď pozvi na oběd všechny, nebo ho nedělej vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy ale jo, to jako kamarádka řeknu taky, ale pak kdybych viděla, že na tom obědu jsou lidi, o kterých vím, že se s nima ta kámoška nestýká a že jsem to byla já, kdo jí držel kýbl u hlavy nebo jí nastavoval rameno, tak by se mě to asi trochu dotklo....
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b já nevím, neumím si představit, že by se mě dotklo, že za mě kamarádka nezaplatí oběd, a rodině ano. To, jestli za tebe zaplatí přece neurčuje váš vztah a chápu, že pozvat na oběd rodinu je jakási společenská nutnost...nevím, proč bych se měla cítit uražená nebo dotčená..svatba stojí hodně peněz a mě to pětikilo nebo kolik za oběd fakt nevytrhne a je to to nejmenší, co můžu udělat. A rozhodně bych neměla pocit, že jsem někdo "míň"
Odpovědět
@yumy Za mnou kdyby přišla kamarádka a toto mi řekla tak si myslím, že je padlá na hlavu. Ani já bych takto nikoho na svadbu nezvala ani nevím o nikom kdo by něco takového dělal.Na západě Čech to máte asi jinak . Možnosti: oběd všichni nebo oběd rodina, kamarádi třeba na pátou až bude další jídlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy tak to není o penězích, spíš tě tak napadne, kdo je v té privilegované skupině a proč já ne.....svatby jsou někdy prostě evidentně více o společenské "nutnosti" než o reálných vztazích
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax to není o západě nebo východě. Je to o lidech. Jestli to takhle @yumy má, proč ne a je to od těch kamarádů fajn. Já osobně bych to jako padlé na hlavu nebrala, ale asi bych si radši s ostatními lidmi (co nejsou rodina) zašla někam jinam na oběd, pokecala a přišla pak odpoledne. Nějak mám ty svatební hostiny opravdu spjaté s tím, že je to rodinná záležitost. Ono u oběda 60 lidí, to asi ani neslyšíš, co se tam vpředu říkáá :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@yumy jo a asi sis spletla pisatelku, zakladatelka je někdo jiný, než @majanax. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Na západě Čech to nemáme jinak :-) Mimochodem já jsem z Prahy a drtivá většina mých přátel taky :-) My jsme to nedělali, protože všechno jídlo a pití jsme nakupovali předem a hostili všechny od začátku do konce, rodinu i kamarády...a všichni hrozně moc pomáhali, asi proto, že jsou to lidé co nás mají rádi a pomoct nám chtěli a upřímně, lidi kterým by vadilo tímto způsobem "pomoct" bych za kamarády ani nepovažovala ;-) Ale jak říkám, to byla jen jedna z možností, chtěla jsi rady ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?