Ceska svadba zvyky (oblecenie)

Dobry den ;-) Potrebujem radu. Zajtra sme s priatelom pozvani na svadbu jeho spoluziacky v BRNE. O 12:00 maju obrad v kostole a o 17:00 "hostinu" (alebo ako to nazvat) pre kamaratov, na ktoru sme tiez pozvani. Na Slovensku je to trochu inak, kamarati idu vacsinou hned po kostole na hostinu v SPOLOCENSKYCH SATACH a su v nich vacsinou az do noci. Bolo mi ale povedane, ze v CR sa chodi vacsinou vyobliekany do kostola (cize sa asi dlhe spol. saty hodia, musia byt vsak vraj zakryte ramena), potom ma obed nevesta s rodinou, a az vecer prichadzaju kamarati a odchadza nejaka cast rodiny. Ze je to vecer skorej taka "party" a uz sa na nu nenosia nejake dlhe spolocenske saty, skorej nieco pohodlnejsie a menej formalne. Ako to teda vlastne je? Bude blbe, ked som len doprovod a pridem az vecer na tu "zabavu"? A hlavne mam dlhe spoloc. saty. Budem vytrcat? Poradte prosim, u nas su tie zvyky trosku ine :) Velmi pekne dakujem. :-) :-)
Odpovědět
@luculena Slovenské svatby znám, a obvykle to tam chodí opravdu úplně jinak. Na českou svatbu (ani na obřad v kostele) se v žádném případě nehodí dlouhé společenské šaty, tak jak bývá zvykem na Slovensku. Bylo by to opravdu moc, protože jediná v dlouhých společenských šatech bude nevěsta, a mohlo by se dokonce stát, že by tvoje šaty byly slavnostnější než její. Vezmi si nějaké koktejlky nebo krátké společenské šaty se sakem. V tom samém pak můžeš jít i večer na oslavu. :-) Pro případné rejpalky podotýkám, že vnímání "společenského" oděvu, je v obou zemích odlišné, a na Slovensku jsou tím myšleny vyloženě zdobené velké večerní toalety, ve kterých hostky skutečně na svatby chodí.
Odpovědět
@stastnevdana Dakujem za info. Na svadbe sme uz boli a na obrad som si dala dlhe spolocenske saty, presne ako ste hovorili, u nas su spol. saty trochu asi nieco ine a asi som bola trochu viac vyobliekana, ako ostatni, ale nebolo to nic hrozne. Nevesta sa nehnevala ani nikto divne nepozeral a na vecer som sa uz obliekla menej formalne, len lahsie kratsie saty. Ale je to zaujimave, ako su tie zvyky odlisne, aj ked sme len kusok od seba a ako znamena nieco ine spol. saty u nas a v CR :)
Odpovědět
@luculena Mně se stal zase opak, když jsem byla na slovenské svatbě. Měla jsem krátké šaty, a mezi holkama ve společenských toaletách s vyčesanými vlasy jsem byla jak "chudá příbuzná". :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?