Na co se zeptat/zajímat u svatebního fotografa?

Ahoj, mám na Vás prosbu. Vypadá to, že jsem si vybrala fotografa. Všichni fotografové na stránkách uvádějí - určitě máte hodně otázek, domluvme si schůzku. Mě ale zatím připadá, že mi stačí, že se mi fotky líbí a cena vyhovuje. Co dál bych si s ním měla domluvit? Co jste si s fotografem dohodly Vy a na co byste si třeba po zkušenostech daly pozor? Všem díky moc za odpověď! :-)
Odpovědět
Já bych se určitě před svatbou chtěla s fotografem osobně seznámit třeba jenom proto, že je to vlastně další svatebčan :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ta schůzka je hodně důležitá, abyste se osobně poznali a aby obě strany věděli do čeho jdou...vybudujete si mezi sebou nějaký vztah a pak bude všechno jednodušší, já si upřímně nedovedu představit, že by mi fotograf nebo kameraman dorazil na svatbu v den D a já ho vlastně viděla poprvé v životě, že by kolem mě měli skákat úplně cizí lidé když se převlíkám do šatů atd :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučuji se s fotografem setkat a ujasnit si pár věcí... co je zahrnuto v ceně, jak dlouho bude trvat focení, nevím jestli chceš fotografa na celý den, nebo jen na obřad a pak focení v parku... od toho záleží hodně, hlavně pokud budeš mít druhou možnost tak jak jsme to měli my... domluvit s ním jaký fotky chceš fotit (obřad, před radnicí, skupinkové fotky s rodinou, focení v parku), zeptat se ho, jestli bude brát v ten samý den jak máte svatbu vy i další svatby na focení, protože by se vám mohlo stát (jak se stalo nám) že vám fotograf 2 dni před svatbou zavolá, že z důvodu nemoce jeho kolegy vám musí pozměnit focení - že přijde na obřad, udělá skupinou fotku před radnicí a fotky v parku udělá až po tom co se naobědváte (odpoledne) protože musí mezi časem fotit jinou svatbu... a to je velice nepříjemné když máš vše rozplánováno, navíc když tě takhle vytáhne na 1,5 hodiny pryč z hostiny, hosté se pak nudí a ani se nenazdáš už je večer.. z vlastní skušenosti ti můžu poradit jedině to, že na fotografovi se opravdu neoplatí šetřit, fotky ti zůstanou na celý život.. kdybych mohla vrátit čas, tak bych si vybrala někoho, kdo by byl s námi celý den, nafotil vše od příprav až do večerné zábavy a věnoval se jenom nám.. alespoň bych se tak vyhla hromadě nervů..
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, a jakého fotografa jste si vybraly?
Odpovědět
Naprosto souhlasím s holkama...my jsme se s tím naším viděli, myslím, dokonce dvakrát...první schůzka byla taková ta informační - co a jak, sepsali jsme smlouvu, poseděli jsme u kafe a tak, prostě jsme se chtěli poznat...úplně původně jsme vlastně chtěli focení jen na obřad a po obřadu skupinky a portrétky...ale nakonec nás náš fotograf tak okouzlil, že jsme do toho šli po hlavě a rovnou od příprav až do večera a ničeho nelitujeme!!! Taky je fajn si s fotografem probrat třeba jaký styl fotek preferuješ - my třeba moc nechtěli takovou tu klasiku, což on teda ani vlastně nefotí, ale stejně je fajn si tohle taky probrat...noa pak když přijde den svatby, tak už jsme se na něj spíš těšili, jaká bude sranda, protože jsme věděli, že je správnej a veselej a že určitě zapadne a vlastně - při tom focení se zvládl i bavit s náma...a my jsme se teda fotili nejen po obřadu, ale ještě během odpoledne jsme odjeli z té restaurace asi na hoďku a půl nafotit "pár" fotek na přehradu...=) A nikdo si nestěžoval - v restauraci už byl DJ, takže lidi buď tancovali, povídali si, jedli, pili...byl to náš den, no a my to takhle chtěli...;-) Jo a fotil nás (po dlouhém hledání - ta nejznámější jména už byla plná) Jakub Hemala - sice nám to dalo zabrat, než jsme ho objevili, ale stálo to za to...;-)
Odpovědět
Musím souhlasit, schůzka je moc důležitá. Pokud se s tím člověkem neznáš nebo ti na místě nesedne, tak může být focení dost nepříjemné. My jsme se na první schůzce v kavárně ptali, co je v ceně, jestli můžeme mít vlastní nápady, popsali jsme fotografce, jak si celý den představujeme, ona si to pečlivě zapsala, dokonce když zjistila, že místo nezná, jela se tam předem podívat a zjistila si, kde jaké fotky budou nejhezčí. Důležité taky je, že nám pak podle našeho denního programu sestavila výhodný balíček na míru, už předem spočítala i km, dohodli jsme se, kolik fotek chceme vytisknout atd. Nakonec jsme si ještě domluvili předsvatební focení na oznamko a taky abychom měli nějaké pěkné fotky nejen ve svatebním. To mě přesvědčilo stoprocentně. Vyzkoušeli jsme si to, přestali se bát, že to bude "trapné", protože se oba neradi fotíme a zjistili jsme, že i my dva nefotogenické ksichtíky můžeme vypadat na fotkách fakt hezky. Zjistili jsme,že fotografka je milá a příjemná a že se s ní hezky spolupracuje. Ve svatební den přijela rovnou do salonu, kde mě česali a líčili, hned se ke mně hlásila, neskutečně mě podpořila, seznámila se s kámoškama a byla jako naše další kamarádka. Prostě je to úplně jiné, když toho člověka trochu znáš a víš, co můžeš čekat.
Odpovědět
Na co se ptát? Na milión věcí. kolik fotek za kolik peněz a jak dlouhý čas focení dostanete kdy budou fotky hotové a jak je dostanete, jestli na cdčku nebo jinak jestli jsou v ceně vytištěné fotky, fotokniha, fotoalbum, kolik a jak to vypadá jestli budou fotky upravené a retušované a kolik jestli dostanete všechny nafocené fotky nebo jenom výběr jestli mu nevadí, když budou fotit taky vaši kamarádi jestli se bude přepravovat sám svým vozem nebo mu máte nechat někde místo jestli chce u oběda sedět s vámi nebo zvlášť jak chodí obvykle na focení svateb oblečený kolik času na focení potřebuje jestli zná to místo kde se budete fotit jestli dělá i předsvatební fotky a takpodobně jestli chce platit nějakou zálohu a jak se to pak udělá s jejím případným vrácením jestli je možné, že přímo ten den na místě když změníte názor, tak jestli třeba bude moct zůstat dýl a fotit dál jestli vám bude schopen dát hned ten den nějaké fotky do fotoprezentace, pokud jí budete mít jestli vám může dát kontakt na někoho, kdo vám poskytne referenci, tedy pro případ, že ho moc neznáte a nejste si jistí
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?