Jarax home video-Jaroslav Novák, Malenovice

Profilova fotka
Ahojky budoucí nevěsty i ty, které máte svatbu za sebou. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s tímto pánem-po profesionální stránce. Jednak je to kameraman, jednak i fotograf v jednom. U nás došlo k tomu, že nám nedodal video ze stavebního obřadu. Údajně tehdy došlo k odcizení materiálů a kamery. Dohodli jsme se na kompenzaci a tak se událo, že jsme včera byli na těhotenské focení. Nechali jsme si to s manželem rozležet v hlavě všechno a pokud se nám fotky nebudou pozdávat, tak budu trvat na vrácení peněz. Celý přístup byl děsně neprofesionální. Na focení jsme byli domluveni týden dopředu, ještě ten den jsem zasílala potvrzovací sms, že přijedeme. Měl na nás dvě hodiny. První hodinu ladil foťáky, objektivy, blesky, nasvícení, nic nebylo kompatibilní, lítal s prodlužkama, kroutil hlavou, jak je to možné, že to neodráží blesk... pak se podařilo několik záběrů a zase znovu nastavování foťáků... Nakonec se focení nějak dokončilo, neviděla jsem ani náhledy, nic neukázal, takže pro nás je velká neznámá, jak to bude zhruba vypadat. Při odjezdu nám říkal, že nachystá 5 fotek hotových vyvolaných a cca 5-7 fotek retušovaných na dvd. To se mi nelíbilo, protože záběrů bylo uděláno několik, pozic hafo ve finále a na kompenzaci v hodnotě 2000,- mi to přijde sakra málo. Tak jsme mu dnes psali, že trváme na pěti fotkách hotových libovolné velikosti a 15-20ks retušovaných na dvd, což když jsem procházela jiné ceníky fotografů na zlínsku, jsou uplně vpořádku požadavky. No, jsem zvědavá, jak tohle dopadne... Celé je to dost komické... Co si o tom myslíte, mám přehnané požadavky, nebo jsou tak akorát? Jo jinak měli smlouvu na natáčení svateb na zámku Lešná, od té eskapády odcizení materiálů už tam nenatáčejí. Řekl nám, že se tam nepohodli a zrušili smlouvu. A ze zámku máme zase info, že jim vypověděli smlouvu... Posuďte sami...
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, no na netu jsem žádné hodnocení nenašla. Ale když se dívám na stránky, tak tam má svatby z roku 2008, tak je to trochu podezřelé. Zkuste mrknout na tuto diskusi, jestli tam nebude: http://www.beremese.cz/forum/volna-di... Takové věci se bohužel stávají, že člověk narazí na nespolehlivou firmu. Asi tak v intervalu 1x za 14 dní je tady vždy nějaký podobný příspěvek, že fotograf vzal peníze a fotky neposlal. Nebo poslal a jsou nekvalitní. Pro budoucí nevěsty mám 2 postřehy, jak rozpoznat špatného fotografa, i když o focení nic neví. Předně je adekvátní, aby vám za focení obřadu a portrétování rodiny a novomanželů nabídl alespoň 100 fotografií. Pokud nabízí za toto 20 - 30, tak buď není tak šikovný, aby mu 100 fotek vyšlo dobře nebo tomu nevěnuje tolik času a energie. Obojí není zrovna nejlepší. A pokud dělá krom focení svateb ještě 1000 dalších činností, na kvalitě se to bohužel také podepíše. Jeden člověk (pokud není geniální) nemůže dělat skvělé videa, svatební fotky, těhotenské fotky, miminka, focení jídla atd. Jednak v jednotlivých oborech nejspíš nemá tolik zkušeností druhak vybavení na každý tento obor je odlišné. Jinak, máte pravdu, 5 až 7 fotek je hodně málo, chtěla bych aspoň částečné vrácení peněz nebo zaslání více fotek v patřičné kvalitě. Na kolik vás vlastně to focení a natáčení svatby vyšlo?
Odpovědět
Profilova fotka
Zuzko, co se týká ceny, tak je to těžko posuzovat. My např. bereme za 7 fotek odevzdaných v elektronické podobě 1600 Kč, takže nám ta cena nepřijde nějak přemrštěná. Jsou fotografové, kteří berou 5000 Kč za 5 fotek nebo ještě víc. Otázka je, zda cena odpovídá kvalitě, to už musí každý zvážit sám. Určitě je ale dobré si toto vyjasnit předem. Co se týká průběhu focení, tak technické problémy se někdy objeví, to se může stát, fotograf by ale měl pracovat tak, aby mohl odevzdat slušný výsledek. Dovolili bychom si ale trochu nesouhlasit s kolegyní @huwik. To, že člověk dělá svatby, portréty a mimina k tomu neznamená, že to nebude dělat dobře. A co se týká vybavení, pokud člověk má slušné vybavení na svatby, tak na ostatní jmenované disciplíny toho o moc víc potřebovat nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik Dobrý den, tehdy šlo o natáčení svatebního obřadu (protože je zámek soukromý, měli nasmlouvaného svého fotografa i kameramana (dvě různé osoby), nikdo jiný nesměl fotit ani točit. Tak jsme museli souhlasit, byl to tam běžný postup po leta letoucí. Fotografie jsme z obřadu obdrželi, nádherné, nad očekávání-s těmi neměl ale pan Novák nic společného. Ten měl právě na starosti natočit nám ten cca 15-20 min dlouhý (krátký) obřad. A zrovna záznam z obřadu nemáme-prý odcizení materiálů. Nabídl nám teda jako náhradu focení dle naší libosti. Jeho stránky jsou divné, má myslím troje, všechny takové nepřehledné. Včera nám i říkal, že už svatby nedělá, že toho má moc a už se tomu nevěnuje... nikde žádné recenze, ale ani pozitivní. Spolupracuje s filmovým ateliérem Zlín. Vlastně veškerý volný čas věnuje natáčení dokumentů. Jo a natáčení obřadu nás stálo 2000,- a v té hodnotě se mělo uskutečnit i následné fotografování. Bylo těžko odhadovat, jaký bude, neměli jsme prostě na výběr, buď bude video z obřadu, nebo nebude... Cca za 14 dní si máme jet pro hotovou práci, ale už jsem pána dnes informovala s našimi požadavky a pokud nebudou splněny, budeme chtít okamžitě vrácení peněz v plné výši, případně zkusím zatlačit i na nějakém symbolickém odškodnění. Nenechala jsem malé penízky v salonu-ono i ta profi úprava-vlasy, makeup není zadarmo... To ho sice nemusí zajímat, ale propo jen na ujasněnou, svatba byla 13.7.2013 a focení (jako náhrada) byla včera... To je solidní mezera, focení mělo proběhnout už třikrát i za jiným účelem, ale vždy mu do toho něco vlezlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli my právě byli původně domluveni na cca 20 fotkách v digitální podobě (dvd, flash) a symbolicky pár ks vyvolaných... a jaké bylo překvapení, že tak teda také ne... jasně, mohou se vyskytnout technické potíže, o tom žádná, ale to by jste u toho museli být. Seděli jsme hodinu v křeslech, než si to pán nachystal, než našel ten správný kabel a po každém neúspěchu: jak je to možné? ono to není nabité, mě to neodpaluje blesk (teď nechci házet termíny od boku). Prostě očekával nás a až jak jsme přijeli, tak si začal chystat vercajk a "lehce" uklízet nepořádek kolem. Ono je to pak těžké fotit těhotenské fotky, když tam sedíte hodinu, já už naštvaná, co jako bude a už už jsem se chtěla zvedat, že odjedem..Možná jsme asi měli... Jsem zvědavá na výsledek.
Odpovědět
Profilova fotka
Zuzko, v tom případě máte naprostou pravdu. Nepřipravenost nesvědčí moc o profesionalitě a pokud jste byli domluvení na 20 fotek, tak je určitě chtějte. Sice je pravda, že my nastavujeme scénu většinou až poté, co přijdou zákazníci a až s nima probereme jejich speciální přání, ale je to tak 5 až max 15 minut, kdy ještě zákazníkům uděláme kafe, dáme jim čas na vydechnutí a případně převléknutí. My osobně máme tuhle chvilku před focením rádi, protože i těch pár minut nám dovolí trochu zbořit tu bariéru zákazník/dodavatel. Přecejenom se člověk cítí líp, když si první chvilku s fotografem promluví a teprve potom jde před foťák než když vstoupí do dveří a hned nakluše na plac. V profi sféře to funguje jinak, tam je každá minuta drahá, ale vzhledem k tomu, že většinou nefotíme profesionály a že máme před objektivem většinou lidi, kteří se fotí třeba poprvé, tak si dáváme velký pozor, aby se lidi před focením aspoň trochu uvolnili.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli právě...já na tom budu trvat, něco jsme dohodli a skutek utek (zatím). První otázka padla hned ve dveřích-kdy jste byli naposledy v ateliéru na focení? No my nikdy :-D vlastně jen já s mamkou jsme se před Vánoci byly vyfotit a to byla uplně jiná pohádka. To byl fakt ateliér, profi přístup, paráda... Měla jsem v úmyslu i nějaké odvážnější fotky s manželem, kdy se třeba tiskneme holými těly a on mi zakrývá intimní partie, ale to prostě v jeho přítomnosti nešlo. Bylo mi tam opravdu otřesně a divím se, že jsme se na závěr vůbec nějak dokázali tvářit. Když si vzpomenu, dám info, jak jsme dopadli.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 Pokud vás někdo jednou v tomto ohledu zklame, nevidím důvod proč to kompenzovat jinou prací té stejné osoby. Trvejte na vrácení peněz, ne žádné kompenzaci. Spolupráce s amatéry je jen ztrátou času. Co se týče zámku Lešná, loni jsem tam natáčel dvě svatby a nevím o tom, že by tam měli nějakého vlastního fotografa nebo kameramana. Vše bez problémů. Prostory jsou velmi tmavé, snad nejtmavší co znám. Focení a hlavně natáčení vyžaduje zkušenosti a opravdu velmi kvalitní drahou techniku. Jinak je to průšvih. Nedovedu si představit že mi někdo odcizí karty se záznamem, které mám neustále v brašně vedle sebe. Naopak si dovedu představit, že záznam byl v těchto prostorách natolik nepoužitelný, že byl raději "odcizený"
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik 100 fotografií z obřadu a skupinek ? To by potom celá svatba musela mít nejmíň 2000 fotek. :-) Podle mě se tohle nedá nafotit. Většina těch opravdu dobrých fotografů odevzdává max. 100-200 fotek z celé svatby. Je to to nej z celého dne. Jsou ale i tací, co nevěstě odevzdají už druhý den po svatbě 5000 fotek na DVD. Takovým nevěstám se pak blbě vysvětluje proč zpracování videa trvá 2 měsíce. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@video_majek no vraceni penez jsem mela chtit hned uz v tom cervenci. Ze jste tam mohl tocit je teda pekne... To me utvrzuje v mem nazoru na cele jednani se zamkem a nasledne i kameramanem...uvidim, jak budou fotky vypadat a dle toho reknu ano nebo ne. Pan je uz srozumnen... Ale dekuju vsem za prispevky, priste-teda zadne priste v podobe svatebniho videa-uz nebude :-) :-). Vzdyt je to jen jednou, nebo by alespon melo byt :-) zkratka na dalsi at uz toceni, foceni, pouze na doporuceni a hlavne pekne si ujasnit 'obchodni podminky'.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mého názoru pan fotograf zkazil celý obřad a raději se vymluvil na odcizení. Bylo to pro něj nejméně potupné a ponižující.. Ale jak píše kolega video-majek, tak tmavé prostory jsou pro nás obtížné a člověk bez kvalitní techniky a spousty zkušeností lehce celý obřad ,,potentosuje,, :).
Odpovědět
Profilova fotka
@video_majek No, teď jsem fotila svatbu od příjezdu nevěsty po hostinu a když jsem spočítala jen fotky od příjezdu nevěsty po gratulace + fotky novomanželů + fotky s rodinou, dohromady to dalo 117 fotek. Ono se to celkem nasčítá a u některých věcí 1 fotka nestačí, aby to vypovídalo o ději - např příjezd nevěsty, svatební pochod, házení rýží. Druhá věc je, že se na svatbě stane mnoho milých momentů, které vyfotím a i když je to nad rámec toho, co nabízím, tak proč to těm lidem neupravit a neposlat nad požadovaný rámec, když to jsou jejich vlastní vzpomínky? Na oslavě už toho tolik není, za celodenní focení odevzdávám cca 300 upravených fotek.. Druhá věc je moje osobní zkušenost. I když na to nevypadám, nejsem "zelenáč" :o) pocházím z fotografické rodiny a už jako dítě jsem žužlala fotky :-D. Studovala jsem fotografii, potkala jsem mnoho fotografů a také mnoho nevěst plačících nad špatnými fotografiemi. Když jsem se pak dívala na stránky těch fotografů, často nabízeli právě 20-30 fotografií za obřad, portréty s rodinou a novomanželů. Možná jsou fotografové, kteří odevzdají za tuto službu 20 fotek a jsou dokonalé, ale já jsem takového fotografa zatím nepotkala.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 jo tak. :o) Tak dejte potom vědět, jak jste dopadla.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@huwik Určitě dám vědět, snad nezapomenu :-) Osobně já si myslím, teda i doma jsme se shodli, že to musel dobře pomrvit, nebo přetočit pásky, co já vím... V celém areálu Zoo jsou kamery, v zámku jsou hlavně kamery, tak ať mi nikdo nepovídá, že nešlo dohledat, kdo to mohl ukrást. Celá komunikace s paní kastelánkou a tím kameramanem byla směšná a neprofesionální. Působilo to pak na nás, že jsou domluvení, co kdo má říkat, nakonec naházeli špínu na sebe navzájem a ve finále mu to prý ukradla nějaká partička cikánů... haha... Tak přeji hezký zbytek večera :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik Nepochybuji o Vašem vzdělání. Jen si myslím že prohlížet třeba 1000 fotek ze svatby je dost nuda a těch opravdu TOP fotek víc než 100 za celý den není. Když k tomu připočtu další stovku různých momentek, je to akorát. Ale samozřejmě je to věc názoru. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za příspěvky, pokud nezapomenu, budu informovat, jak jsme pochodili. Přeji hezký zbytek večera.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?