Fotografové s asistentem

Holky, trochu fušuju do focení a chtěla bych se vás zeptat na váš názor (nebojte, nebudu tady nabízet svoje služby ani nechci prezentovat svoje fotky, jde mi o diskuzi:) Dneska už svatby fotí hodně "párů", nebo prostě 2 fotografové, ale co kdyby si k sobě chtěli vzít ještě jednoho asistenta, že by přijeli ve třech lidech? Bavili jsme se o tom s kolegou a mu to přijde jako výborný nápad, protože z původního asistenta, kterého měl, se stal druhý fotograf a teď nemá, kdo by mu nosil všechny věci a pomáhal obecně s přidržováním odrazek a tak. Mně to zase přijde jako už moc lidí, ale na druhou stranu vím, že pokud nemám k sobě já nikoho, kdo by mi podržel blesk nebo rychle připravil, tak prostě neudělám takové fotky, jaké bych chtěla a říkám si, že ve výsledku jestli dva fotící lidé nebo tři už je jedno, pokud udělají výborné fotky. Jaký na to máte názor vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, přijde mi to už jako moc lidí. Jako občas fotím s manželem a na jedné svatbě (paradoxně u známých) trvala tchýně ještě na jednom fotografovi a bylo to dost nepříjemné, když tam byli vlastně 3 fotografové a 1 kameraman. Pořád mi ten "cizí" lezl do záběru a nevěsta pak sama říkala, že jí nebylo příjemné, že ji u obřadu tolik lidí "obletuje". Sama budu mít asistenta občas k dispozici (spolupráce se školou), ale pokud bude fotit i můj manžel, tak asistenta brát nebudu. Ono i u toho portrétování, často fotím takové plaché lidi a nedovedu si moc představit, že by tam bylo víc lidí, které moc neznají :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@payka Ruka navíc se určitě vždy hodí, nicméně pro nevěstu to znamenají další náklady co se týče občerstvení a nad tím již většina přemýšlí, proto to většinou řeším tak, že při focení stylizovaného focení dopomůže buď můj muž, když na svatbě zároveň natáčí, nebo když fotím sama, tak vypomůže svědkyně či kamarádka nevěsty, která to bere jako zpestření chvilky místo čekání :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to asi věc názoru. Pokud budou na svatbě dva fotografové, tak budete mít možná víc fotografií z různých úhlů. Osobně si myslím, že tohle by zvládl i jeden fotograf a i cena bude příjemnější, protože nebudete platit dva lidi. Dle mého názoru ti nejlepší nikdy na svatbě žádného dalšího asistenta neměli. Pokud je na svatbě fotograf s asistentem který jen drží odrazku, no nevím. Odrazku může podržet i někdo ze svatebních hostů, není to žádné umění a dělá to tak 95% fotografů. Tři fotografové opravdu nevím co by na tý svatbě dělali.
Odpovědět
Možná jsem to špatně napsala - třetí osoba by nefotila, jen byla po ruce fotografům. Sama jsem jako asistentka už byla a musím říct, že docela honička. Teda ráno a v průběhu obřadu docela v pohodě, to jsem byla vždycky někde zalezlá, to byla pohoda, ale pak to začalo, nošení věcí, příprava fotokoutku, držení blesků, chystání stativů. Dopředu jsem se seznamovala s prací fotografa, abych věděla, co po mně bude chtít, jak ovládat jeho blesky, kam s nima mířit a tak. Kdyby to bylo držení odrazky, tak o to asi nejde, to zvládne kde kdo, ale já měla víc práce právě mimo to klasické párové focení.
Odpovědět
@video_majek Nesouhlasila bych s tím, že ti nejlepší nemají asistenta. Když se podíváte na profesionály ze světa, tak skoro každý aspoň jednoho má. Docela by mě ale zajímal názor i nevěst. Holky, jak se na to díváte? Kdyby jste chtěli 2 fotografy kvůli zachycení různých situací a úhlů a oni s sebou vzali i asistenta, bylo by to v pohodě?
Odpovědět
Tak nevím, ale naopak mi přijde, že ti nejlepší fotí s asistenty, protože jinak se to stíhat nedá. Samozřejmě se i bavíme o profesionalitě a zkušenosti fotografa - a jako u všeho, za kvalitu se platí. Nám na fotografiích záleží hodně, proto si za fotografy hodně připlatíme, ale pokud chce mít někdo fotky jako do časopisu, tak to podle mě ani jinak nejde. Navíc chceme fotit reportáž i chceme, aby jeden fotograf sledoval jen nás, takže to by se podle mě bez asistentů stíhat nedalo. Osobně mi hodně lidí kolem mě nevadí a naopak jsem ráda, že mě budou fotit profíci.
Odpovědět
@payka Ne, mě by asistent nevadil, naopak to, že s sebou někoho mít bude považuji za jeden ze znaků profesionality. Všichni naši fotografové budou mít asistenty.
Odpovědět
@cokoladovakocka Já s tím pořád bojuju, protože právě zase úplně moc lidí nemusím, když kolem mě pobíhá, když se mám fotit, ale jak říkáš, ono to není jednoduché vyfotit všechno dokonale jenom v jednom člověku a navíc vím, kolik je to práce okolo, takže do úplně chápu. Můžu se ještě zeptat, kolik těch fotografů a asistentů budete mít? Poslední věta zní, že tam budete mít dost početný tým:)
Odpovědět
@payka Máme dva, co tam s námi budou celý den, budou foti přípravy a obřad a hostinu a party. Jeden se bude zaměřovat na nás a vychytávat nás, druhý bude fotit celkový dokument. Oba budou mít asistenta, jinak by to nestíhali, ale detaily nevím. prý ale každý jen jednoho. Na portréty budeme mít třetího a ten bude jen na pár hodin, bude fotit jen portréty. Ten bude mít asistenta na aranžování nás, hlídání a poupravování nás podle instrukcí, aby to nemusel řešit fotograf sám a i to "odsejpalo".
Odpovědět
@cokoladovakocka Tak to zní úžasně. Kdybych se ještě někdy vdávala, tak bych si chtěla taky takový luxus dopřát (ale to bych si ještě na všechny musela zvyknout před svatbou). Díky moc za tvůj pohled, se přiznám, že až v takovém měřítku jsem nikdy nepřemýšlela a zní to výborně. Hlavně ať se vám fotky vydaří;)
Odpovědět
Mne uz by tri lidi asi taky pripadali jako 'moc'.. my jsme meli na svatbe taky dva fotografy, a delali si i navzajem asistenta - jako ze kdyz bylo potreba neco podrzet nebo nastavit, tak to ten druhy podrzel/nastavil.. Ti dva bylo tak akorat.
Odpovědět
Profilova fotka
@payka Ve světě možná ano, protože tam se fotí za úplně jiné peníze. Já psal o situaci u nás. Píšu ze svých vlastních zkušeností z téměř 700 svateb. Ročně potkám max. jednoho fotografa co má svého asistenta, nebo co fotí v páru. Netvrdím že je to dobře nebo špatně, jen píšu jak to u nás chodí ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@payka my na svatbe meli tedy jen jednoho fotografa, ale kameraman si s sebou vzal i asistentku, takze kolem nas byli 3 lide a vubec nam to nevadilo. Asistentka pomohla kameramanovi i fotografovi a behem obradu pak hlidala druhou kameru.
Odpovědět
Profilova fotka
Na všech svatbách, co jsem byla, tak měl fotograf asistentka/asistentku. Tedy někoho k ruce...kdo držel odrazovou desku (nechápu, proč by to měl dělat někdo ze svatebčanů???), tahal různé propriety, ale i třeba porovnal nevěstě šaty a navíc vytvářel takovou uvolněnější atmosféru. A ano, je pravda, že takoví fotografové mají taky trochu jiné ceny....ale upřímně - dost dobře chápu proč :-) I my na svatbě budeme mít fotografa s asistentkou a znám je právě z jiných svateb a přijdou mi jako perfektně sehraný pár...těšíme se na ně. Co se týče fotek z jiných úhů - máme mezi přáteli několik lidí, co se focením zabývají (někteří jen pro radost, někteří už si tím i přivydělávají) a tak si myslím, že kvalitních fotek z "lepších zrcadlovek" od hostů budeme mít víc než dost.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím si, že fotograf + asistent začíná být standartem i u nás. Tři lidé okolo fotografa je už ale doopravdy moc a jako nevěstu by mne takový ansámbl spolehlivě odradil :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám s sebou vždy asistentku, která je zároveň i fotografka. Takže v 80% to praktikuji tak, že se mnou fotí přípravy (já s nevěstou, ona s ženichem). Obřad já vepředu, ona vzadu a věnuje se hostům a snímkům zezadu. A zbytek dne mi nosí věci, podává a funguje jako chodící blesk :) Ideální kombinace. A pokud budete sehraní a nebude se třetí plést, tak proč ne...:)
Odpovědět
Pokud chcete kvalitu , tak by musel být na foto a kamero dokumentaci filmový štáb, který by někdy počtem převyšoval počet svatebčanů. :-p
Odpovědět
Záleží na velikosti svatby, při mé svatbě o patnácti lidech by dva fotografové s asistentkou asi ani neměli co fotit ;-). Kdyby šlo o svatbu velkou, tak se tři lidé už nějak ztratí. Pak také záleží na preferencích a povaze manželů, zda chtějí mít fotky vychytané ze všech stran a úhlů, nebo zda jim více záleží na komorní atmosféře a na tom, aby se jim tam nemotalo moc cizích lidí.. Takže byste to asi měli konzultovat přímo s těmi, jejichž svatbu budete fotit, zda to je na ně už moc či ne, vyložit jim výhody a nechat to na nich- obecná odpověď podle mě moc neexistuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si tedy dovolím souhlasit s video Májek :-) V Čechách jsou ceny dost jiné než ve světě a neznám žádného fotografa, co by s sebou bral asistenta. Zuzka Scharf, Jirka Šípek, Honza Veleta, Tomáš Dolejší, Ywonn, atd atd, všichni fotí bez asistenta :-) Ale tak asi budou i výjimky, ale z vlastní zkušenosti (několik let focení svateb) můžu říct, že mi tedy asistent na svatbě vůbec nechybí :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Řekla bych že je to i záležitost cílovky. Já osobně jsem ráda za co nejmenší cenu a vůbec celkové náklady se snažím tlačit co nejníž to jde a věřím, že takhle uvažuje velká většina párů, co dělají svatbu. A pak je tady otázka, jak moc je pro daný pár fotografie důležitá. Někdo neshání kameramana ale chce jen fotky, někdo má oboje. Pokud není kameraman priorita, pak bych byla za možnost 2 fotografů ráda a kdyby se cena pohybovala do 25 tis, tak bych to stále pokládala za cenu, kterou se vyplatí investovat. Ale určitě varianta 2 fotografové, ne fotograf a asistent, i když by byl věřím velkou pomocí. Věci jako urovnávání šatů atd. může zastat i hlavní družička nebo svědkyně. Pro mě je tohle zbytečnost a jsem ráda za jednoho fotografa, který dokáže zachytit do nejdůležitější a že nebudu na fotkách ze všech úhlů mi nevadí. Ale jsou samozřejmě lidi, pro které je varianta s asistentem zajímavá a jsou ochotni si za službu navíc připlatit, zvlášť pokud zvou na svatbu 100 a více líd, pak problém ve třech lidech vůbec nevidím. Pokud by to měla být velká akce, tak si myslím, že jeden fotograf nestačí a je vhodný i asistent. Ale to už jsme v jiných cenových relacích. Nevím jaká je vaše cílovka, zda fotíte menší svatby nebo větší, roli hraje i lokalita. Koneckonců nejlíp jak zjistit, jestli by o to byl zájem je tuto službu nabídnout jako nějaký mega maxi balíček a uvidíte, zda půjde na odbyt. Pokud ne, tak stále můžete jezdit ve dvou což je pro vás standard jestli to dobře chápu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?