Co vše zařídit s fotografem?

Dobrý den, zajímá mě co vše je třeba zařídit a domluvit s fotografem? zda se sepisuje nějaká smlouva , zda je vhodné ho usadit u stolu, zda pro něho chystat výslužku, zda se mu platí záloha, jak často ho kontaktovat že s vámi opravdu počítá nebo jestli se před svatbou připomínat aby opravdu dorazil atd.....
Odpovědět
Profilova fotka
Smlouva by měla být samozřejmostí. Měli byste vědět kolik dostanete fotek, kdy je dostanete a v jaké formě. Zálohu si bere většina, možná někdo ne, možná někdo vyšší, někdo nižší. Usazení u stolu je velmi běžné, můžou určitě být výjimky, ale nesetkal jsem se s tím. Výslužka záleží na vás, osobně mě to nikdy neurazí když ji nedostanu, naopak dárek je to pěknej ;) Pokud máte podepsanou smlouvu, tak s vámi počítá, ale není špatné být průběžně v kontaktu, zas je ale zbytečné psát si každý týden. Osobně doporučuji jednu osobní schůzku co nejdřív třeba rok dopředu (teď), druhou třeba měsíc nebo týden před svatbou. Dál se s fotografem domluvte na dopravě a ubytování, někdy je lepší přijet už od pátku do neděle, než řešit cestu v sobotu, ale to dost záleží jestli máte někoho místního nebo přijede z dálky. Přímo na svatbě pak fotografovi kdykoliv neváhejte říct že něco konkrétního chcete vyfotit, i když se bude snažit nafotit "vše", může mu nějaký detail přijít nedůležitý a pro vás může být významný. Řekněte fotografovi i to kdo jsou vaši nejbližší kamarádi/kamarádky, ať se nestane že by unikly fotoaparátu ;) Každého fotografa potěší když mu řeknete proč jste si vybrali právě jeho a které jeho konkrétní fotky se vám nejvíc líbí.
Odpovědět
Profilova fotka
Zaznamenal jsem různé diskuze i různé názory, ale myslím, že to, co jsem si přečetl v příspěvku malinaphoto je takový standard a rozhodně bych se pod to podepsal. Stran usazení u stolu... vždy je pro fotografa dobré nějaké místo na kraji nebo mírně bokem, protože /alespoň pokud budu mluvit za sebe/ dost často od stolu vstává, když se něco děje, vidí zajímavý moment atp. A jako velmi důležité vnímám informace od novomanželů, co a kdo je pro ně důležitý a neměl by uniknout fotoaparátu :-).
Odpovědět
Profilova fotka
To je tak na hodinovou přednášku, dobrý fotograf vás o všem podrobně informuje a věci co je potřeba si hlídá, protože je to jak v jeho, tak ve vašem zájmu. Hezký den Martin a Katka
Odpovědět
Profilova fotka
Ano @malinaphoto to sepsal dobře! Taktéž se pod to podepisuji. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Pan @malinaphoto Vám to napsal výborně a také s tím naprosto souhlasím. Ještě doplním dva detaily, které mně na svatbách usnadňují život. Je dobré, aby měl fotograf přibližný časový plán svatby - aby věděl, co se kdy a kde bude dít. V případě, že nemá svého asistenta/asistentku, je dobré, aby věděl na koho se může obrátit v případě, že potřebuje něco zařídit (zorganizovat společné fotografování, přinést dvě židle, vybrat skupinu mužů/žen...). Pokud mi i tyto dvě věci svatebčané strčí pod nos už při první schůzce, tak je miluji a v den D dýchám jen pro ně! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud uz dopredu vite, jake konkretni fotky (ne)chcete poridit, doporucuju rict to fotografovi predem, na svatbe pak budete resit tolik veci, ze by vam tohle mohlo uniknout. Nas fotograf napriklad rikal, ze z gratulaci po obradu porizuje jen par snimku, ale my jsme chteli fotku kazdeho. Taky jsme nechteli zadne skakaci, mavaci a podobne "hybaci" fotky kvuli starsim pribuznym. Vysluzku jsme dali, i kdyz fotograf odchazel jeste pred zacatkem hostiny, a viditelne jej to potesilo :-)
Odpovědět
Ahoj, my se třeba s fotografem nesetkali osobně před svatbou. Já jsme původně chtěla, ale vzhledem ke vzdálenosti a času jsme setkání neuskutečnili. A vůbec to nevadilo. Několikrát jsme si telefonovali, poslali emailem všechny informace, já byla hodně detailní v tom jak si celý den představuji a jaké fotky bych chtěla a nechtěla mít. Svatební den pak proběhl úplně v pohodě, fotograf byl perfektní, profesionál, hodně věcí nám doporučil na místě a fotky jsou přesně podle našich představ. Fotografa jsem usadila ke stolu u hostiny a normálně k němu přistupovala jako k hostovi na svatbě. Doporučuju udělat si seznam pro skupinové fotky a dát ho k dispozici jak fotografovi, tak i nějakému šikovnému hostovi, který pak bude skupinovky vyvolávat, abyste nevynechali nějaké hosty (četla jsem tu nedávno, že se stalo, že třeba nevěsta nemá fotku s babičkou apod, což pak zamrzí). Ale jinak smlouva je základ a myslím, že když si fotograf vezme zálohu, tak je to také záruka určité profesionality.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?