Zůžení společného jmění manželů a hypotéka

Řešil někdo z vás budoucích manželů/manželek? Řeším tento případ proto, že skoromanžel vlastní pozemek, na kterém budeme stavět. Žila jsem doposud v domění, že dál bude majitelem pozemku a my dva budeme majiteli nemovitosti. Ale s novým občanským zákoníkem to již možné není. Já ale o pozemek nestojím, nechci nic na co jsem si nevydělala... tedy jediné řešení je zúžení SJM a tím pádem půjde do hypotéky sám. Bude tedy vlastníkem nemovitosti i pozemku. Sakra, ale jak já k tomu teda přijdu, že budeme hypo platit spolu, ale vlastníkem bude on??? :-) možná vám přijde divný, že to takhle řeším, ale za svoji praxi jsem se setkala s tolika klienty, kdy to vše vypadalo růžově a happy a nakonec k rozvodu stejně došlo, že v tomhle chci být realista.. i když je to mě i partnerovi nepříjemné, chci to vyřešit ještě před svatbou a mít klid. Miluji ho a chci s ním být, mít rodinu a všechno. Ale jistotaje jistota.... Takže řešil někdo z vás stejný případ? jak jste se dohodli? Lze nějak v případě rozvodu řešit vyplacení toho druhého, když prokáže, že se na nemovitosti podílel se splácením???? děkuji.....
Odpovědět
dokázat to lze výpisem z účtu ... ale rozhodně bych byla pro možnost, že budete majiteli oba. Jak říkáš, člověk nikdy neví co se stane ať už jde o rozvod, úmrtí ...
Odpovědět
Profilova fotka
a neni jedno, jestli bys byla spolumajitelem i pozemku? nemuzete ve smlouve upravit, ze pokud dojde k necemu, tak te vyplati z domu a pozemek si necha a nemas narok na vyplaceni z pozemku (pak by si neprisla o penize za dum, ktery bys pomahala splacet a zaroven bys nepozadovala penize za neco, co je jen jeho)? pokud si vezmete hypo a budete ji splacet rovnym dilem, neda se v predmanzelske smlouve osetrit napr "mam narok na 50% kupni ceny nemovitosti,ale z pozemku vyplacena nebudu" ? ja teda nevim, jak to funguje, ale jestli by to nebylo lepsi nez to zuzeni sjm?
Odpovědět
Zúžení je stejně v podstatě na nic. Osobně bych chtěla mít pozemek i budovu v SJM. Pro svoji ochranu. Popř. to lze vyřešit podpisem směnky.
Odpovědět
Myslim si, ze je lepsi, abyste byli majitele nemovitosti oba dva... my jsme spoluvlastnici jednoho bytu a je to tak lepsi.. nejen, ze si pripadas pak ve vztahu rovnocenna, protoze mate stejne ''pravo'' na ten byt nebo dum, ale je to takova pojistka do budoucnosti.. Vsichni verime, ze budeme ve vztahu navzdy, ale lepsi byt realistka no.
Odpovědět
@karlajasmine ano, ale bohužel se změnou občanského zákoníku nelze, abych byla majitelkou "pouze" nemovitosti, musím být i majitelem pozemku..a to já nechci, je t ojeho, mě to pane neříká... je to patová situace...
Odpovědět
@lissandra To o novem obcanskem zakoniku vim no.. ale na druhou stranu, i kdyby se obcansky zakonik nezmenil, tak by tenhle problem stejne existoval - kdybyste se nedejboze rozesli a tys vlastnila pulku domu, ale pozemek ne, tak stejne byste to nemohli prodat zvlast, protoze kdo by si koupil pozemek, na kterym by stal cizi dum, a kdo by si koupil dum na cizim pozemku? Proto ten zakonik upravovali.... Pro me je proste logicky, ze kdyz date ted do domu stejne penize a hypoteku platite oba, tak byste meli dum vlastnit napul a pozemek se proste stane automaticky i tvuj. Pokud bych byla ve tve situaci a jemu by natolik vadilo, abych zacala najednou vlastnit cast jeho pozemku, tak bych asi navrhla bud, aby si tenhle pozemek nechal a nekomu ho treba pronajal nebo abyste si tam casem postavili chatu, a abyste si kouplii jiny pozemek, kazdy napul, a tam si postavili vas dum.. Anebo aby pritel tenhle pozemek prodal, a koupite si nejakej svuj nekde jinde, kazdy 1/2?
Odpovědět
Profilova fotka
@lissandra Ja bych to zuzeni tedy nedelala, udelejte predmanzelskou smlouvu, ze i kdyz budes spolumajitelkou pozemku, tak nebudes mit narok na vyplaceni ani koruny za pozemek, ale budes mit aspon jistotu, ze te nikdo nevypece s domem.. ano rozvod je jedna vec, jenze je tu i varianta pripadneho dedictvi, kdyby se manzelovi neco stalo a dedili by i vase deti a co si budem nalhavat, co z nasich deti vyroste nebo do jakych problemu se nekdy v zivote dostanou, to odhadnout nemuzeme (bohuzel ted resime neco v tomhle stylu v rodine :-( ) a kdyz vidim, jak to moji mamku trapi, prijde mi horsi postavit se proti vlastnimu diteti nez komukoliv jinemu :-( radsi prekousni v tomhle hrdost a proste prijmi, ze ti spadne pulka pozemku do klina jen tak.. kazdopadne preji, abyste ani jednu z tech neprijemnych zalezitosti nikdy resit nemuseli ;-)
Odpovědět
@lissandra my jsme řešili teď podobnou situaci. Teď již manžel koupil za svobodna pozemek, který byl psaný na něj. a bereme si hypotéku na oba. Musíme doložit že jsme pozemek dali do společného jmění manželů. tedy rozšířit. Po svatbě jsme zašli za notářem a ten nám napsal zápis o rozšíření jmění manželů. Platili jsme tuším cca 2600kč za zápis a spolu s žádostí o vklad do katastru zajdeme na katastrální úřad a tím je vše vyřešené a je to nás obou. A tím banka pustí peníze a dům bude nás obou. Určitě jistota je jistota.
Odpovědět
Já zase moc nerozumím tomu, proč nechceš pozemek do vlastnictví. Chápu to, ale přece svatbou se stáváte životními parťáky, kteří budou mít vše společné. My to máme obráceně, naopak po svatbě nyní chystáme darovací smlouvu, v rámci které manželovi daruji polovinu chaty a bytu - darování nestojí nic, budeme oba v katastru nemovitostí a pro mě je naopak důležité, aby mohl manžel věci okolo těchto nemovitostí také jednou právně řešit, aby to nebylo jen na mě. Pokud bychom řešili, co čí je, tak bych se bála, že jednou budeme narážet i na to, kdo má jakou výši platu. Veškeré společné finance jsme měli dlouho před svatbou a vyhovovalo nám to, teď to je ještě přirozenější. Líbí se mi ale nápad, co tu padl, vzít si pozemek do vlastnictví a uzavřít dohodu, že v případě sporu na něj nebudeš mít nárok (něco takového, nevím, jak přesně se to formuluje) ;-) Každopádně přeji hodně štěstíčka a ať si postavíte domeček, kde vám bude jen a jen dobře :-)
Odpovědět
Podle mě, když si vezme hypotéku sám, stejně ji bude splácet z vašich společných peněz, takže bys pak měla nárok na vyplacení stejně, jako kdybyste šli do hypotéky společně.
Odpovědět
Jsme v jiné, lehce obdobné situaci. Stavíme dům a manžel do toho dá dost svých peněz (které si ušetřil ještě než jsme se poznali), zbytek z hypo, kterou budeme platit vpodstatě oba. Nakonec jsme dohodnutí, že až bude postaveno, tak do katastru budeme zapsáni oba dva, ale u notáři sepíšeme papír, že dům má hodnotu X, ale že číst Y je pouze jeho, takže v případě rozvodu Y je jeho a X-Y se dělí napůl. Zkuste to vyřešit taky tak, majiteli všeho budete oba, ale u notáře zápis, že část je jen jeho.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?