Příjmení - ponechat, nebo změnit?

Ahoj všem. Řeším dilema ohledně příjmení. Díky tchýni se nechci jmenovat po svém nastávajícím (možná trochu dětinské, ale z té ženské se mi dělá fakt špatně), vzít si obě příjmení by byl sice docela fajn kompromis, ale připadá mi to hrozně dlouhé a nepraktické (představa se tak všude představovat a podepisovat je divná), no a neřeší mi to problém s tím, že bych to musela všude nechat změnit (takže spousta lítání). Nejlepší a nejpraktičtější by bylo si ponechat to své, ale zase mi to přijde trochu divné - myslím být manželé a jmenovat se každý jinak. Po svém nastávajícím nechci, aby si jméno měnil, navíc spolu máme malého syna, který se jmenuje po něm. Takže, co s tím? Poraďte :-) Paradox je, že jsem se celý život těšila, až se svého příjmení zbavím a teď přemýšlím, že si ho nechám :-)
Odpovědět
:-D no mám to trochu podobně, hlavně teda s tou tchýní. Pokud to půjde, vezmu si jeho příjmení v mužském tvaru...pro mě kompromis...nehledě na to, že ač je to čech jak poleno, tak má cizí příjmení, takže s -ová to zní úúúplně blbě (a navíc ta tchýně :-D)
Odpovědět
Profilova fotka
No nevim ale pokud si nekoho beru tak chci aby vsichni vedeli ze patrime k sobe a k tomu hold prijimeni i litani patri.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s ladus88. Těším se, že se zbavím starého přijmení a navíc bude jasné, že k sobě patříme. A to lítání není tak hrozný :-)
Odpovědět
Zapoměla jsem dodat, že s partnerem jsme o tom samozřejmě mluvili, nechává to na mě a je mu to v podstatě jedno, dokonce by si klidně vzal i moje příjmení, ale to nechci já. No a ohledně toho lítání, ono je toho u mě trochu víc (o dost) a je to samozřejmě asi to nejmenší (ačkoli tvrdnutí na našich úřadech z duše nesnáším).
Odpovědět
Profilova fotka
podobny problem resila moje kamaradka, taky uz meli mimco. prijmeni si vzala po manzelovi, aby alespon nejaka prima zenska nosila to prijmeni :-p a svete div se, za nejakej ten patek zacaly ledy roztavat a tedka uz se s tchyni i bavi:) ale urcite bych si byt tebou vzala manzelovo prijmeni. neni to o tchyni, ale o vas trech...
Odpovědět
Profilova fotka
@jennifer81 Jo vítej do klubu nerozhodných :-) Já už teda váhám pouze mezi možnostmi: jen přítelovo příjmení nebo obě. Takže lítání po úřadech mě nemine (už se těším, až budu měnit techničák - grrrr!). Ale pokud je přítel svolný vzít si tvoje příjmení, proč ne? Dítěti ho můžete změnit. Má teda můj obdiv, že by s tím souhlasil :-) Moc takových chlapů není. Rozhodně bych se být tebou nenechala dotlačit do situace, kdy ustoupíš (ikdyž se ti vůbec nechce), pak by tě to mrzelo. Rodina jste byli i bez svatby, takže maličkost jako příjmení na tom faktu nic nezmění a ani ohledně řešení věcí s dítětem (školka, doktoři) asi žádný problém není, když se doteď jmenuješ jinak, tak už si asi všichni v okolí zvykli... Rozhodnout se musíš sama podle svého uvážení, ještě máš čas, tak si to nech pořádně projít hlavou.
Odpovědět
Moje kamarádka to měla stejně, kvůli tchýni. Vzala si příjmění manžela v mužském tvaru.
Odpovědět
@jennifer81 Já bych to asi neřešila. Podle mě to k manželství patří, ať už bude nové jméno po tchyni nebo bude hanlivé. Osobně se na to strašně těším. Jak píše zuuuzanka - konečně tomu příjmení napravíš reputaci :-)
Odpovědět
joo, tak ja resim uplne stejne dilema. svatba za 3 tydny a ja se proste nemuzu rozhodnout. Svoje prijmeni mam moc rada a navic jsem posledni zijici z nasi rodiny, kdo ho nosi...ale i kdyz prehlidnu tenhle svuj snetiment, stejne s emi do zmeny prijmeni proste nechce. Oboje si nechat je sice fajn, ale jsou stranse dlouha, jak moje, tak po manzelovi a k tomu i krestni...takze zatim to vyhrava to, ze si necham svoje, ale presne to vysvetlovani vsude, ze jsme manzele, ale jmenujeme se jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
@morsianka Taky jsem posledni zenska ktera nosi svoje prijimneni ale jednou sem se rozhodla vdavat tak pocitam aji se zmenou prijmeni.... ;-)
Odpovědět
no ja jsem uplne posledni, protoze uz nemam tatinka a z jeho rodiny uz nikdo nezije...no, vim, ze to k tomu patri, ale na druhou stranu podstata manzelstvi neni ve zmene prijmeni...je to boj, takovy zasadni rozhodnuti :-)
Odpovědět
@ladus88 promiň, neoznačila jsem Tě :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Udělej to, jak to cítíš, nic jiného k tomu nelze říct. Vykašli se na konvence, pokud chceš mít dál jen své příjmení. V mnoha zemích Evropy (nejen) je naopak běžné (nebo dokonce je to jediná legální možnost) ponechat si příjmení rodné! (už slyším ty námitky, že jsme ale v Čechách...:-) ) Už jsem to tu říkala - buďme rády, že dneska je možnost volby (a to samozřejmě nejen phledně příjmení ;-) )
Odpovědět
@zuuuzanka No, myslím, že vztahy s tchýní zůstanou na stejném bodu mrazu, jako teď (nebo spíš hluboko pod ním). Nechci na veřejném fóru vysvětlovat proč, ale věz, že k tomu mám velmi závažné důvody. Kdyby se tahle ženská nechovala tak, jak se chová, tak bych s partnerovo příjmením problém asi neměla (krom toho než bych si na to zvykla), jmenuje se vcelku normálně, dokonce se dá říci, že jeho příjmení je poměrně časté - takže si dokonce myslím, že ho nosí spousta prima ženských :-) @morsianka Také myslím, že podstata manželství spočívá v něčem jiném, než zrovna v příjmení (ať už je jakékoli). Rodina jsme už teď, svatbu chceme my a děláme ji pro sebe a podle sebe, názory okolí jsou nám vcelku ukradené (myslím jako vzdálenější příbuzné, zvědavé sousedy a sousedky apod.). Vysvětlování by sice asi nějaké bylo, ale nejhorší to také nebude, přeci jen spolu již nějakou dobu jsme a ti, na kom nám záleží ví, že k sobě patříme a na tom ten obřad také nic nezmění. @liss_durman Ano, partner by byl svolný si vzít mé jméno a já si ho kvůli tomu nesmírně vážím (a nejen kvůli tomu), ale opravdu to nechci. Ačkoli mám poměrně normální příjmení, tak jsem si jako dítě kvůli němu docela dost vytrpěla a nechci, aby si tím samým prošel syn (řekněme, že mé příjmení se objevilo jako jméno jisté, ne zrovna kladné, postavy v dětských pohádkách). No, prostě váhám a nevím, jak se rozhodnout. Je to těžké. Každopádně jsem za vaše názory ráda a děkuji za ně. Pište klidně dál, názory, zkušenosti vaše i z okolí apod. Třeba mi to pomůže se rozhodnout, ačkoli je jasné, že rozhodnutí je jen a jen na mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jennifer81 Byla jsem na tom dost podobně a rozhodla jsem se pro variantu zdvojené příjmení a to po manželovi v mužském tvaru. Administrativní kolečko s výměnou dokladů, banka, mobil atd. se oběhnout dá bez větší újmy na fyzickém aj duševním zdraví a v běžném životě to taky omezující není ;-)
Odpovědět
Ahoj, asi jsem dost konzervativní, ale jakýkoliv handrkování s příjmením u nás nepřipadá v úvahu. Prostě se budu jmenovat po příteli a budu na to hrdá i kdyby má tchyně byla jakákoliv (ale mám štěstí, že je skvělá :)). Nikdy se mi nezamlouvalo mít dvě příjmení nebo si přebrat příjmení v mužské podobě. ;-) spousta známých a příbuzných to takto má a stejně tak třeba jejich děti mají dost neobvyklá jména. Jak říkám, asi jsem trochu staromódní, ale líbí se mi jmenovat se po tom, kdo si mě vezme a miluji obyčejná jména - u kluka jsem do budoucna rozhodnutá pro Ondřeje, holčička by byla pravděpodobně Veronika :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?