Je možné si zkrátit jméno?

Profilova fotka
Zajímá mě, jestli když si budu měnit po svatbě příjimení, tak bych si mohla zároveň upravit/zkrátit jméno? Jsem Bronislava-ale to používám pouze na dokladech! Příjde mi to zbytečné! Chtěla bych si jen oficiálně jméno zkrátit z Bronislava na Broňa...
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám takový dojem že to nejde. Kamarádka si měnila jméno, a chtěla původně taky zkratku svého jména, ale to jí nedovolili s tím, že nelze změnit jméno na jeho zkratku. Prý lze změnit jméno na jiné, ale na zkráceninu ne. Takže jedině si vybrat jiné jméno. Třeba já jsem Kateřina a chtěla jsem si ho změnit na Katerina, protože budu mít i příjmení po příteli, který je cizinec a v cizině nějaký Ř ani neumí napsat, natož přečíst a vyslovit, ale to taky snad ani nejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslím, že bys musela změnit celé jméno. Zkratku jména - pokud neexistuje samostatně v kalendáři by Ti nepovolili...
Odpovědět
Zkrácenina nebo zdrobnělina povolená není, jestli se nepletu, tak zjednodušeně řečeno smíš měnit pouze v rámci existujích jmen v kalendáři a u těch zahraničních musíš prokázat, že takové jméno existuje a používá se. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ke změně křestního jména musíš mít vážný důvod. Podáš si oficiální žádost s tvými nacionály, důvodem proč chceš změnu a uvedením nového jména, které chceš, na matriku. Stojí to 1000,- a čekáš, jestli ti to oficiálně povolí. Pokud ano, tak s rozhodnutím jdeš na matriku, která ti vydala tvůj první rodný list a požádáš si o nový. A s novým rodným listem pak oběháš všechny doklady. Já to absolvovala loni, takže to mám v paměti :-) Ale já měnila jméno za jiné jméno, ne jen zkráceninul Jestli to jde spojit se změnou příjmení po svatbě to nevím, ale myslím si že spíš ne. Je to jiný úkon... A nejsem si jistá, že by ti povolili "Broňa" protože to určitě není v kalendáři a dnes už ty zrobněliny moc nepovolují....každopádně pokud si to důkladně odůvodníš a matrika uzná důvod za "vážný", tak by ti to dovolit měli. Hodně štěstí ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?