Pro pěknou svatbu nemusíte vyhrát v loterii. 6 tipů, jak

3. led 2023

Kolik stojí svatba pro 50 hostů? Při velké snaze ušetřit za ni dáte 80 tisíc korun, s klidem vás ovšem může vyjít i na čtvrt milionu. Kde tedy můžete utrhnout nějakou tu korunu navíc? Záleží na vašich prioritách.

Svatba bývá nejkrásnějším, a zároveň také nejnákladnějším dnem v životě. Je proto pochopitelné, že ne každý pár si statisícový rozpočet na životní veselí může dovolit. Někteří si průběžně odkládají peníze stranou na spořicí účet, ti zběhlejší či odvážnější pak zkoušejí štěstí v kryptoměnách, dluhopisech či akciích.

Jak se tedy při plánování velkolepého dne uskrovnit a zajistit, aby se váš bankovní účet otřásl co možná nejméně?

1. Určete si priority

Kde chcete šetřit, tam je třeba škrtat. Sedněte si s partnerem či partnerkou u sklenky vína a pobavte se o tom, co je pro každého z vás v rámci svatby důležité. Lpíte na šatech jako z Disneyho světa, nebo vám nevadí róba z druhé ruky? Obejdete se bez drahých prstýnků i kameramana?

Diskutujte, dělejte kompromisy. Možná se nakonec shodnete na tom, že dort opravdu nemusí být třípatrový a že svatbu v lese uvítáte víc než na honosném zámku. Nižší ceny za pronájem zpravidla nabízejí kulturní sály, sokolovny či salonky hospod a restaurací.

2. Řekněte si svá ano mimo sezonu

Svatby v létě patří bezesporu mezi ty nejoblíbenější. Ovšem i svatební fotky pořízené v krajině spící pod nadýchaným sněhovým závojem či v pozdním říjnu mají své kouzlo. Kromě originálních snímků navíc získáte i ušetřené tisíce za levnější pronájem prostor i za výhodnější služby dodavatelů.

3. Rozhoďte sítě po známých a kamarádech

Babička upeče koláčky, rodina snoubence zařídí alkohol a šikovný kamarád se postará o fotky nebo hudbu. I tak se dá výrazně zkrouhnout svatební rozpočet. Pokud se ve vašem blízkém okolí nachází řada talentovaných lidí, je škoda toho nevyužít.

4. Vyrobte si vlastní dekorace

I pořizování či půjčování svatebních dekorací se může velmi prodražit. Za 100 kusů eukalyptových listů zaplatíte cca 3 tisíce korun a vykouzlíte z nich zázraky. Skvěle poslouží jako středová dekorace na svatební tabuli a část z nich pak můžete naaranžovat do svatební kytice nebo jen tak do vázy.

5. Tvrdý alkohol nechte na hostech

Komplet otevřený bar se vám během večera pekelně prodraží. Jděte na to chytře a ostřejší pití nechte na bedrech svatebčanů. Vězte, že pivem a vínem nikoho neurazíte, a kdo si bude chtít vyhodit z kopýtka, může si sám přiobjednat tvrdý alkohol.

6. Řekněte si o finanční dar

Na tom, že místo hmotných darů uvítáte raději ty finanční, není vůbec nic špatného. Naznačit to hostům můžete už v pozvánce, třeba nějakým odlehčeným způsobem ve formě básničky nebo citátu. Finanční obnos vám pak může pokrýt velkou část nákladů na svatbu, případně zaplatit svatební cestu.