Pohádková svatba v hotelu od prvorepublikového architekta. Brno je město lásky

29. bře 2023

Plánujete váš velký den, kdy si řeknete ano? Máme pro vás tip, kde vám vystrojí hostinu, ubytují svatební hosty, pozvou vás na zajímavou prohlídku a ještě tam okouknete, jak si můžete nechat zařídit vaši budoucí domácnost. Řeč je o hotelu Avion. Postavil ho skutečný mistr architekt a Brno tím získalo další stavební perlu.

Foto: pixels.com

Když se architekt zamiluje do srdce Brna, je radost se tam vdát

Nechte se hýčkat a vychutnejte si svatbu plnými doušky. Pokud máte ráda místa, kde na vás dýchnou staré časy, bude pro vás kultovní hotel Avion tou správnou volbou. Ne náhodou se ocitl na seznamu národních kulturních památek.

Jedná se o unikátní desetipatrovou stavbu na úzké, pouhých osm metrů široké parcele. Architekt Brno proslavil tímto svým stavitelským kouskem po celém světě. O téměř stoleté budově se dodnes učí budoucí architekti až za velkou louží v Americe. Pokud také máte úzkou stavební parcelu uvidíte, jak z handicapu udělá šikovný architekt přednost.

Je libo pokoj pro nevěstu s výhledem na hrad?

Užijte si vaši první noc naplno a neváhejte si rezervovat jeden z nejkrásnějších pokojů s panoramatickým výhledem na historické centrum města. K dispozici je vám též romantické apartmá, kde se z manželské postele díváte přímo do protilehlého okna. Spíš než okno to vypadá, že je jedna zeď v pokoji prosklená od podlahy po strop. Až se budete ráno probouzet po boku svého milovaného, přivítá vás majestátní hrad Špilberk.

Nechte si přinést snídani až do postele, ať můžete kromě dechberoucí vyhlídky očíhnout i nábytek. Stejně jako celá stavba je vyhotovený v takzvaném funkcionalistickém stylu, který se vyznačuje jednoduchými liniemi. Přesto jsou ale židle i křesla pohodlné a elegantní. Porozhlédněte se i v pokojích hostů. Zvláště v těch malých si vyfoťte zařízení z nejrůznějších úhlů. Pak už budete vědět, jak dokáže schopný architekt nejen z Brna zužitkovat každý metr čtvereční prostoru.

Svatební hostinu vám sestaví podle receptu z roku 1931

Šéfkuchař vám samozřejmě vyjde vstříc a navrhne menu přesně podle vašeho gusta. Máte-li však zájem o svatební dobroty, které se v prvorepublikovém hotelu od geniálního architekta Brna podávaly léta páně 1931, stačí si přát. Tehdejší svatebčané si na svůj slavnostní den poručili zeleninovou polévku, šunku v aspiku, jako hlavní chod smažené kuře s bramborem a ke kávě ananasový dortík.

A co takhle zábavný program - prohlídka hotelu pro svatebčany

Když se po svatbě v luxusním Avionu ještě chvíli pozdržíte, doporučujeme vám objednat si průvodce, který vás vezme na prohlídku hotelu. Prohlédnete si díky tomu celý interiér a uděláte si s vaším chotěm jasnou představu o tom, jak se architekt v srdci Brna vypořádal s okny na chodbě, nebo jak vymyslel schodiště. I u vás doma si pak můžete nechat navrhnout podobně efektivní průhledy ven. V Avionu rovněž pochopíte, že se vyplatí plánovat i pěkné pohledy uvnitř domu - třeba, když sestupujete z patra do přízemí. Buďte si jistá, že si takovou prohlídku nenechají ujít ani vaši svatební hosté. Každý se rád přiučí, jak si může zlepšit bydlení, zvlášť je-li prohlídka korunována nádherným výhledem po okolí z hotelové terasy.

V současnosti se jiný, než takzvaně funkcionalistický styl v podstatě moc nepoužívá. Většina novostaveb už na fasádě nemá původní zdobné prvky v podobě maskaronů, sošek a volutek. Stejně tak si už dnes většina lidí koupí spíše pohodlnou kvadratickou sedací soupravu, než zámecké křeslo s bohatě vyřezávanýma nohama.

V Avionu se na vlastní oči přesvědčíte, že se dá čistě funkční zařízení bez povrchových příkras vymyslet prakticky a esteticky zároveň. Pokud si tu vyzkoušíte přednosti funkcionalistických staveb během vaší svatby, jak se říká, na nečisto, lehko si pak vyberete architekta, který vám splní váš sen o bydlení, ať už jste z Brna nebo jiného koutu Čech.