Kolik stojí svatba? Tipy jak snížit náklady za svatbu na minimum

10. lis 2022

Svatba je velkým životním krokem ať už z hlediska výběru životního partnera, tak řešení velkých finančních výdajů. Jde ale na veselce ušetřit a přitom neslevit ze svých vysněných očekávání?

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Vytyčte si cíle a sestavte rozpočet

Každý jsme individuální. Zatímco jedni se neobejdou bez stovek hostů, pro druhé je zásadní velkolepá výzdoba. V klidu si proto s partnerem sedněte a oba si vytyčte, co je na svatbě právě pro vás prioritní a do čeho se rozhodnete společně zainvestovat. Vzniknout by měl i jasný rozpočet, který nechcete přesáhnout. Buďte na sebe přísní, ale zůstaňte realističtí. Nemá cenu stanovit velmi nízký rozpočet a ten pak několikrát navyšovat. Předem si zjistěte, za kolik se pohybují nejzásadnější položky: pronájem místa, catering, šaty atd. a na základě toho si vytyčte své finanční možnosti.

Kolik stojí svatba?

V České republice se celková částka za veselku pohybuje okolo 125 000 Kč. Přičemž za jednoho hosta vynaložíte průměrně kolem 2 700 Kč. Náklady na svatbu jsou tak většinou od 100 000 Kč do 250 000 Kč.

Nemilosrdný výběr hostů

Velkým a nepříliš oblíbeným úkolem je stanovit si, koho na svatbu pozvete. Zde platí základní pravidlo: myslete hlavně na sebe. Přestože tetička z druhého kolene se může cítit uražená, jde tady jen a jen o vás dva. Každý host navíc znamená další porce jídla, pronájem většího místa, víc svatebních propriet a tak dále. 

Poklady z druhé ruky

Neváhejte se porozhlédnout po bazarech. Existují jak ty svatební, tak takové, kde sežene poklady napříč kategoriemi. Například na internetovém bazaru Offero můžete narazit na vysněné svatební šaty, lakýrky k obleku, vázy, sklenice, ale i přímo na svatební cedule a jiné ozdoby, které už svému účelu posloužily, ale s přehledem to zvládnou znova. Svatební bazarové kousky byly většinou použité jen jeden den a jsou tedy takřka zánovní.

Tip: Pokud jste kreativní, ponořte se do lovu retro kousků. Na bazarech jako je Offero často najdete prodej pozůstalostí nebo poklady z půdy. Můžete tak narazit na originální vázy z broušeného skla nebo netradiční svícny. Pokud vám nesednou například barvou, není nic jednoduššího, než použít barvu ve spreji a přetvořit si je k obrazu svému.

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Zapojte rodinu a přátele

Využijte každou šikovnou ruku z vašeho okolí. Kamarádka, co ráda peče, vám určitě ráda pomůžete se sladkých občerstvením. Bývalý spolužáci, kteří mají garážovou kapelu? Třeba si rádi něco přivydělají a vy se budete těšit z živé hudby. Známí vašich rodičů mají stodolu? Uspořádejte boho svatbu! Nebojte se ptát všude kolem a za práci svým blízkým nabídněte finanční odměnu. I tak významně ušetříte a často se může jednat jen o peníze za vynaložené náklady.

Mimo sezónu

Věděli jste, že když uspořádáte veselku mimo hlavní sezónu můžete ušetřit majlant? Typická svatební místa jsou od podzimu do jara méně zaplněná a můžete se tak dostat k výhodnějším cenám. To stejné platí pro svatební fotografy a jiné dodavatele.

Tip: Za hlavní sezónu se považují měsíce červen až září (maximálně květen a duben). V ostatních měsících se bere jen 10% snoubenců.

A kdo říká, že podzimní nebo zimní svatba nemůže mít pohádkovou atmosféru? Originalitě se meze nekladou!