Hnízdečko lásky: jak si vybavit partnerské bydlení v pronájmu

14. říj 2022

Rozhodli jste se pro velký životní krok v podobě společného bydlení? V první řadě vám patří obrovská gratulace. Současně je před vámi ale mnoho výzev od nalezení vhodného bytu až po jeho zařízení. Poradíme, jak na to.

Nejprve si ujasněte, jaký byt hledáte

I v menších městech jsou na trhu desítky různých nemovitostí k pronájmu. Ve větších městech se již bavíme o stovkách, či dokonce tisících různých bytů a domů. To je množství, ze kterého se jen těžko vybírá.

S rychlou eliminací nevyhovujících bytů vám proto pomůže jasná představa o tom, jaký byt vlastně hledáte. Prodívejte se například na pronájem bytů v Liberci. Specifikovat byste měli lokalitu, požadavky na dispozice bytu, stav nemovitosti, dopravní obslužnost či občanskou vybavenost. Opomenout nesmíte ani otázku financí, stanovte si jasný finanční strop, který jste ochotni měsíčně platit (včetně energií nebo nákladů na dopravu do zaměstnání). V potaz berte také vstupní investici – kauce, provize realitního makléře a koupě nového vybavení.

Kde hledat vhodný byt?

Existuje hned několik způsobů, jak byt najít. Tím nejosvědčenějším jsou v současné době internetové realitní portály. Zkuste si vyhledat například pronájem bytů v Ostravě. Přidáním konkrétních parametrů můžete velice širokou nabídku rychle zúžit jen na několik vhodných kandidátů. Ty byste poté měli navštívit a byt důkladně prohlédnout, než se pro nastěhování rozhodnete.

Partneři vždy musí o volbě vhodného bytu pro společné bydlení otevřeně komunikovat. Často je nutné najít určitý kompromis, se kterým budou obě strany spokojené. Jen tak lze dosáhnout toho, že budete v daném bytě dlouhé roky šťastně bydlet.

Toužíte-li po unikátním bytu za skvělou cenu, skvělým způsobem je ptát se přátel, příbuzných či kolegů z práce. Podobné pronájmy jsou zpravidla často žádané a do nabídek realitních kanceláří se nedostanou.

Na druhou stranu berte v potaz, že realitní makléř bývá zárukou bezpečného obchodu a hladkého uzavření nájemní smlouvy. Můžete také využít projekty, jako je Realiťák roku, díky kterému získáte jistotu, že jednáte se spolehlivou protistranou, které lze věřit.

Také volba nábytku a spotřebičů vyžaduje oboustrannou komunikaci

Když naleznete vhodný byt, máte podepsanou smlouvu a klíčky od bytu, jste teprve v polovině celého procesu. Následně vás totiž čeká koupě vybavení a stěhování.

Také v této oblasti je nezbytné s protějškem důkladně prodiskutovat, kdo má jakou představu, a najít vhodný průnik. Nezapomeňte si zakreslit půdorys celého bytu. Musíte mít jistotu, že zvolené vybavení se vám do bytu vejde.

Hlavním předmětem nakupování budou pohovka do obývacího pokoje, postel, šatní skříň nebo spotřebiče jako pračka a lednice. Útulný domov ale dělají především detaily – různé poličky, obrazy, pokojové rostliny a další dekorace.

Pamatujte na to, že kromě společného vybavení by každý člen domácnosti měl dostat určitý prostor pro seberealizaci. Někdo touží po vlastním pracovním zázemí, jiný po sportovním koutku, další chce pěkné křeslo na čtení a knihovnu. Buďte k sobě ohleduplní a vzájemně si dopřejte splnění těchto snů.