Svatební účes

Svatební účesy

Vedle už zmíněných šatů a líčení je nedílnou součástí dokonalého vzhledu každé nevěsty její účes. A stejně jako šaty, i účesy podléhají módě. Módní trendy ale nejsou tím jediným, co rozhoduje o tom, jaký účes nakonec zvolíš. Důležitou roli také samozřejmě hrají i další faktory, jako je kvalita a délka vlasů, střih i vzhled šatů a v neposlední řadě i celkové pojetí svatby. Romantické nevěsty se nejspíš nadchnou pro vlnky na sto způsobů, volnomyšlenkářky naopak zvolí třeba zajímavý „rozcuch.“

Ještě několik let zpátky byl téměř synonymem pro svatební účes vyčesaný drdol dozdobený malými sponečkami. Tato klasika si mezi účesy sice stále drží své místo, rozhodně ale už neobsazuje první příčky galerií. Přibližně od začátku nového milénia totiž začaly nevěsty dávat přednost tomu, co jim sluší, před tím, co se všeobecně nosí. A tak i když módní vlna zrovna velí například elegantně rozpuštěné vlasy dozdobené živou květinou, neboj se vdát se třeba i oholenou hlavou.

Jak správně vybrat svatební účes?

S tím by ti měl jednoznačně poradit kadeřník nebo kadeřnice, které se v den D hodláš svěřit do rukou. Kromě už výše zmíněných základních faktorů pro výběr účesu svoji roli hraje také tvar obličeje, kvalita vlasů nebo jejich kondice.
V dnešní době je také skoro nemyslitelné, abys svůj svatební účes viděla až o svatebním dni. Stejně jako u líčení, i tady platí, že „za zkoušku nic nedáš.“ Maximálně pár stovek, které ale za to, abys během svatebního dne nebyla nemile překvapená nebo dokonce zklamaná, určitě stojí. Ideální doba pro zkoušení svatebního účesu je podle kadeřníků asi 4-6 týdnů před svatbou. Délka růstu vlasů se už totiž prakticky nezmění, ale za to máš možnost pohrát si s barvením, melírováním, prodlužováním… jen pozor na zkracování! Vrátit vlasy do původní délky by sice s dnešními technologiemi neměl být problém, ale zase bys musela sáhnout hlouběji do peněženky.
Pokud tedy uvažuješ o radikální proměně, zkus si na internetu nejprve prohlédnout galerie účesů nebo najít online programy, kam jednoduše vložíš fotku svého obličeje a pak už jen střídáš účesy. Podobných programů (navíc zdarma), je plný internet. Vlasy si v nich můžeš i „přebarvit“ a některé z nich dokonce mají přímo rubriky se svatebními účesy. A pokud by tě výsledek zkoušky u kadeřníka nepotěšil, 4-6 týdnů je ještě relativně dost dlouho na to, abys mohla změnit nejen účes, ale i kadeřníka.

A co ženichové?

I když ženichové většinou vlasy neřeší a na svatbu se učešou stejně, jako například na rodinnou oslavu, i v tomto případě máme v rukávu jednu radu. Zkuste během minimálně posledních dvou stříhání odhadnout, za jak dlouho vlasy do rostou do délky, která tvému budoucímu manželovi sluší nejvíce a vlasy tak nechejte ostříhat s dostatečným předstihem. Uvidíš, že až se za 20 let budeš dívat na svatební fotky, tuhle radu oceníš!

Související diskuze a otázky

Má-li některá z Vás na beremese.cz své přípravné album zaměřeno právě na téma Svatební účes (veřejně pro všechny) prosím, konktaktujte nás. Rádi v tomto článku zveřejníme jeho odkaz ;-)

To samé platí i v případě, pokud byste chtěly článek konkretizovat, napsat nějakou část lépe, s vlastní zkušeností, přidat novou část o svatebních šatech, atp. Stačí nám napsat Interní poštu na tento login a my článek upravíme, pozměníme. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#svatebniuces