Svatební oznámení

A tak vás hned potom, co si na sociálních sítích změníte stav ze „ve vztahu“ na „zasnoubená,“ čeká další milá povinnost – vybrat tištěné svatební oznámení. Jak na to? A co všechno je potřeba kolem svatebního oznámení zvážit? Nabízím se Vám několik rad a tipů.

Podle jakých kritérií svatební oznámení vybrat?

Svatební oznámení by mělo odpovídat celkovému pojetí vaší svatby. Nabídka současného trhu je obrovská, a tak svým hostům můžete už skrze oznámení napovědět, jaké bude barevné ladění vaší svatby, v jakém tématu se případně bude odehrávat (Hawaii párty, rytířský styl, motorkářká pařba, basket mánie…) nebo i to, jestli se ocitnou na svatbě romantické, rozverné či plné adrenalinu. Pokud si vyberete oznámení s fotkou, zkuste ji tomuto pojetí podřídit. Uvidíte, že budete mít úspěch.

Kde si oznámení pořídit?

Pokud vás neláká možnost domácí samovýroby, ale i chtěli byste oznámení na míru, zkuste oslovit nejbližší grafické studio, kde pro vás připraví několik návrhů. Z těch si pak budete moci vybírat a celou přípravu postupně ladit podle svých představ. V poslední době jsou opravdu oblíbená oznámení s fotkou, takže pokud i vás láká tahle varianta, pokuste se doma najít nějakou oblíbenou nebo rovnou oslovit svatebního fotografa. Alespoň si tak otestujete, jak se vám s ním později bude spolupracovat.
Poměrně novou alternativou jak vybírat svatební oznámení, jsou on-line katalogy, kde najdete ve většině případů hlavně netradiční svatební oznámení. Tou poslední, kterou jsme si schválně nechali nakonec, jsou klasické tištěné katalogy, ze kterých můžete vybírat třeba ve svatebních salonech, na veletrzích nebo ve specializovaných prodejnách.

Kdy a komu svatební oznámení posílat?

Pokud se budeme řídit pravidly bontonu, měli by vaši adresáti obálku se svatebním oznámení mít ve schránce nejpozději 6 týdnů před svatbou, aby ti, kdo v práci musí hlásit dovolenou dostatečně dopředu, měli možnost se vaší svatby zúčastnit. Obecně samozřejmě platí, že čím dřív, tím líp.

Svatební oznámení se vždy posílá do páru či do rodiny, pokud v jednom domě žijí dvě rodiny (např. strejda s tetou a babička s dědou), je slušností, poslat každé rodině jednu obálku. Chcete-li adresáty zároveň pozvat na svatební hostinu, stačí do obálky přiložit kartičku s pozvánkou ke svatebnímu stolu či na odpolední párty. Jestli si přejete, aby se hostiny zúčastnil jen někdo z oslovených, nepište na obálku jméno celé rodiny, ale jména pozvaných jednotlivců. Milovníci etikety by z tohoto řešení sice neměli radost, ale ze zkušeností můžeme říci, že ve většině případů nakonec vítězí praktická stránka věci.
Pozvánka ke stolu však není jedinou kartičkou, která se přikládá do obálky ke svatebnímu oznámení. V poslední době je totiž velice populární také přiložit kartičku se žádostí o finanční dary namísto těch movitých. Na vtipné texty jak požádat o peníze se můžete podívat třeba v našich diskuzích.

Související diskuze, otázky a články

Místo svatebních darů peníze. Jak to řešit?
Svatební oznámení-vlastní výroba. Tipy, program, www?
Verš ohledně příspěvku místo svatebního daru
Originální svatební oznámení. Máte nějaký nápad?

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních oznámeních atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#svatebnioznameni

Asmira team