Svatební kytice

Sezónnost, obliba, barevné ladění či téma vaší svatby a aktuální cena vybraného druhů květů na květinové burze. To všechno jsou faktory, které mohou ovlivnit výběr květinové výzdoby na svatbě. Obzvlášť tehdy, pokud se vám o výzdobu místa konání obřadu a hostiny nestará svatební agentura, ale zařizuješ si ji svépomocí. Podobně jako v minulosti, i dnes ti s výběrem květin ochotně pomohou v květinářství či se můžeš obrátit přímo na specializované svatební floristky a floristy.

Jak vybírat květiny na svatbu?

V první řadě by sis měla udělat soupis toho, jaké květiny budete na svatbě potřebovat. Svatební kytice pro nevěstu je samozřejmostí, vedle ní je ale třeba nezapomenou také na korsáž (květinu do klopy) pro ženicha, kytičky pro maminky, družičky, pokud nechceš obětovat svoji svatební kytici, pak si objednat také tzv. „házecí kytku,“ která by měla být miniaturní kopií tvojí svatební kytice. Důležitou součástí květinové výzdoby jsou ale také květiny k výzdobě obřadu či místa konání hostiny. Poměrně často se zapomíná také na okvětní plátky, kterými se novomanželé zasypávají při průchodu špalírem namísto tradiční rýže, která zůstává ve vlasech, za oblečením…

Naopak česká klasika – tzv. vývazky, které byly dříve nedílnou součástí každé svatby (myrty se stuhami, které nosí alespoň jednou sezdaní svatebčané na levé a svobodní na pravé straně oděvu) se v poslední době začínají stávat nemoderní. Nejspíš je to proto, že vám jejich pořízení jednak navýší svatební rozpočet, ale také si přiděláváte další práci s označováním svatebčanů, kteří je stejně za chvíli ztratí a v neposlední řadě už málokdy slouží svému praktickému účelu – napovědět hospodskému, komu v hospodě nalívat na účet novomanželů a kdo si útratu platí sám.

Kromě výše zmiňovaných květin se v některých rodinách také objednávají květiny na hrob pro ty, kdo nemohou být na vaší svatbě s vámi nebo třeba také květinové polštářky pod prstýnky, které na fotkách ze svatebního obřadu vypadají úžasně. Dále pak květinové ozdůbky do vlasů, a to nejen pro nevěsty, ale třeba také květiny na výzdobu novomanželského apartmá či svatebních vozů. Také u této položky tě nejspíše budou zajímat ceny. Ty se ale opět liší případ od případu. Podle tvaru a velikost svatební kytice, celkového množství odebraných květin, délky času stráveného na jejich aranžmá atd.

Co se týče tvaru kytice pro nevěstu, zase platí, že nejlépe ti v tomto ohledu poradí odborník. Zkušený florista by se tě automaticky měl zeptat na to, jak vypadají tvoje svatební šaty, protože k výrazným šatům se hodí méně výrazná kytka a naopak. Pokud jsou tvoje svatební šaty jednoduché, můžeš si dovolit se v tomto ohledu vyřádit. Dlouhý tvar vázání kytky také může opticky prodloužit výšku nevěsty a ubrat jí na kilech, bohatá kulatá kytice zase skvěle doplní štíhlounké nevěstinky.

Nejdůležitější ale je, aby svatební kytka odpovídala tvým představám a snům. Nahlédni třeba tady do naší inspirace a vyber pro svoji květinářku několik obrázků, které pak můžete společně doladit tak, aby odpovídaly charakteru jak tebe samotné, tak vaší svatby! 

Související diskuze, otázky a články

Dodáme brzy :)




Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních kyticích atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#kytice

Asmira team