Svatební dorty

Jsou nejen tradiční pochoutkou, ale také nedílnou součástí programu každé svatební hostiny. Svatební dorty. Obecně platí, že je málokdo jí, pokud si ale dáte práci s výběrem toho správného cukráře či cukrárny, uvidíte, že se po tom vašem jen zapráší.

Stejně jako devadesát devět procent všech ostatních důležitých věcí na vaší svatbě, také dort musí odpovídat jak jejímu barevnému ladění, tak celkovému charakteru svatebního dne. Pokud je vaše svatba plná romantiky a elegance, nejspíše se při výběru rozhodnete pro tradiční patrový dort, třebaže se zajímavým vzory nebo doplňky. Jestliže ale plánujete uvolněnou párty a oba jste nadšení cyklisté, proč si na vrcholek svatebního dortu nepostavit namísto klasických postaviček dva marcipánové cyklisty v legínách a s přilbami? Na ukázky různých typů dortů se můžete podívat v naší galerii.

Trend

Velké oblibě se v poslední době těší třeba také dorty složené z několika desítek malých mini dortíčků. Ty bývají postaveny na tácech nad sebou v patrech, přičemž na vrcholku sedí malý dortíček, který slouží k dodržení prastaré a stále oblíbené tradice zakrajování svatebního dortu novomanželi rukou společnou a nerozdílnou. Tato tradice se obvykle dodržuje po obědě, pokud ale chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, zkuste zakrajování dortu posunout a využít jej jako předěl v programu vaší svatební hostiny k otevření rautu. Dort vám tak hosté najedení z oběda neodmítnou a ještě máte příležitost je, když už všechny zraky směřují na vás, hromadně a osobně pozvat k rautovému pohoštění.

Náplně

Pokud už máte představu o tom, jak by měl váš dort vypadat, je na čase zamyslet se i nad jeho náplní. Ty tam jsou časy, kdy se dorty plnily jen těžkými máslovými krémy. V posledních letech na plné čáře vítězí lehké ovocné pěny, tvaroh či jogurtové náplně. Často nevěsty volí variantu, že co patro, to jiná náplň. Obzvlášť v parných letních měsících vaše hosty potěší. A mimochodem – kdo říká, že by svatební dort nemohl mít podobu jednopatrového srdce posetého ovocem zalitého v barevné želatině? Ani tady se vaší fantazii meze nekladou.

Výběr dodavatele

Jakmile budete připraveni svůj svatební dort objednat, nejprve se informujte ve svém okolí nebo třeba tady na Beremese v diskuzích na reference, a poté, pokud to bude jenom trochu možné, zkuste svého cukráře poprosit o možnost ochutnat něco z jeho pečení a nechejte si udělat i cenovou nabídku, ať máte z čeho srovnávat. Kromě svatebního dortu byste neměli zapomenout ani na objednávku dortů pro své rodiče, jako symbol poděkování za to, že a jak dobře vás vychovali.

Malý tip:)

Schovejte si kousek ze svého svatebního dortu, zamrazte jej a společně s manželem ochutnejte přesně za rok v den výročí vaší svatby. Když si k tomu uvaříte dobré kafe a pustíte písničku, která vám hrála při prvním novomanželském tanci, na vlastní kůži se přesvědčíte, že písničky, chutě a vůně jsou ti nejlepší nositelé vzpomínek!

Související diskuze, otázky a články

Dodáme co nejdříve :)

 

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o svatebních dortech atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#dort

Asmira team