Společenské šaty

Pokud nemáš v úmyslu si společenské šaty půjčit v půjčovně (některé půjčovny svatebních šatů nabízí svým nevěstám k zapůjčení svatebních šatů společenské šaty v ceně půjčovného), klidně si vezmi své plesové. Důležité je pouze to, aby ses v nich dobře cítila a aby zapadaly do konceptu svatby. Některé nevěsty se kloní k variantě zůstat v bílé či šampaň, jiné svoje popůlnoční šaty ladí s celkovým barevným laděním svatby.

Společenské šaty - doména družiček

Společenské šaty na svatbě jsou ale především doménou družiček, ať už těch malých nebo těch větších a samozřejmě ostatních svatebních hostů. Obecně platí pravidlo, že nevěsta by měla mít nejsvětlejší šaty na svatbě a výběr šatů svatebních hostů by se měl podřídit charakteru svatby. Pokud novomanželé pojímají svůj svatební den jako opravdovou společenskou událost, měli by pánové sáhnout po obleku a dámy po vhodném modelu společenských šatů, pokud se však svatba více blíží zahradní párty, může být oblečení hostů (a obzvláště ve večerních hodinách) ležérnější. Každopádně je ale vhodné se na toto informovat buďto přímo u budoucích novomanželů, jejich svědků či u koordinátora svatby. A pokud jste v roli svědka vy sami, zkuste udělat novomanželům radost a zvolit takové oblečení, které se hodí k barvám jejich svatby. Jestliže se vám podaří sladit se i s druhým svědkem, svatební fotky budou dokonalé.

Hodí se i na jiné příležitosti

Výběr společenských šatů se však nemusí týkat jen svatby. Další příležitostí, při které můžeme oprášit koktejlky, velké plesové róby a obleky je samozřejmě ples nebo jiná významná společenská událost, jako jsou promoce, křtiny... Máte-li za úkol vybrat vhodné oblečení na jednu z akcí tohoto charakteru, vedle pohodlí (které ale samozřejmě může jít v tento okamžik stranou) a slušivosti je důležité zaměřit se hlavně na to, kde se daná akce koná. Na ples v Opeře budeš muset volit jiný model, než na ples v Horní Dolní a křtiny v kostele pravděpodobně budou vyžadovat jinou délku a typ šatů, než prodloužená v tanečních. S tím ti ale určitě a rádi poradí v každé půjčovně společenských šatů či obchodě, kde toto zboží nabízí. Vyškolená asistentka či prodavačka by se měla orientovat i v takových věcech, jako je posouzení toho, kam se hodí frak a kam žaket nebo třeba jestli je na místě obléci si koktejlové šaty v roli matky svatby (je!). Obzvláště pánové, kteří nejsou zvyklí nosit obleky pravidelně, jistě uvítají každý tip a radu. A vy? Užijte si pohled na „toho svého“ v košili s manžetovými knoflíčky a naleštěných botách…

Související diskuze, otázky a články

Chystáte si nějaké společenské šaty na převlečení?
Kde seženu šaty pro družičky? Různé velikosti, barvy.
Oblečení pro ženicha. Žaket, frak nebo oblek?

Máte-li k tomuto tématu nějaké fotografie z vlastní svatby, prosím, vkládejte je do této diskuze: Svatební rubrika, magazín na Beremese.cz. Vybrané fotky zveřejníme v tomto článku.

Chcete článek konkretizovat? Napsat nějakou část lépe, z vlastní zkušenosti, přidat novou část o společenských šatech atp.? Stačí nám ho poslat Interní poštou na tento login a my článek buď poupravíme a nebo zveřejníme nový, detailnější. Do budoucna bychom totiž velmi rádi vytvořili tým redaktorů právě z Vašich řad ;-)

#spolecenskesaty

Asmira team