Kategórie

Svatba na podzim (3): Dobroty podzimní svatby

Hokkaido dýňová polévka, ořechový moučník, povidlové taštičky… I vám se sbíhají sliny? Plánujete podzimní svatbu a přemýšlíte, z čeho byste sestavila podzimní menu? Jaké máte možnosti? Hodně sice závisí na vašem gustu, ale neméně důležitá je také univerzálnost jídelníčku.

Myslete na to, že nebudete krmit jen sebe, ale i své hosty. A aby se každý dosyta najedl a ještě i zraku, čichu a chuti lahodil, věnujte volbě jídel a dezertů náležitou pozornost. A nezapomeňte svou představu projednat i s kuchaři. Variací je jako máku, my vám proto v této oblasti jen trochu rozsvítíme.

Hlavní jídlo a pamlsky

Pokud nechcete okoukané menu, můžete si přichystat menu například v duchu kachních nebo husích hodů. Právě je jejich sezona. Dýňová nebo kaštanová polévka jsou méně tradiční, to jim však neubírá na výborné chuti. Případně si můžete zvolit vývar z dýňových semínek, který se chutí nápadně podobá klasickému masovému vývaru.

Dezerty a pochutiny z kaštanového pyré, dýně, ořechů, čokolády, sezonního čerstvého či sušeného ovoce budou lahůdkou pro všechny mlsné jazýčky. Ze sušeného ovoce můžete dokonce zhotovit doslova obrazové mozaiky, a rozmístit je po stolech v sále. Nebo můžete udělat prostor na švédských stolech pro sekci z čerstvého ovoce a zeleniny, do kterého mohou být vyřezána lesní zvířata, či jen ozdobné ornamenty. Takto ovoce splní navíc i estetickou a dekorační funkci.

Nápoje na podzimní svatbu

Z alkoholických nápojů je vhodné podávat například cider, burčák, červené i bílé víno, zlatý mok nebo pálenku. Z nealkoholických nápojů to může být například hroznový nebo jablečný mošt, různé ovocné džusy a zeleninové šťávy. Chybět by neměly ani oblíbené minerálky a limonády. Nebo připravte domácí bezový či levandulový sirup.

Z teplých nápojů jsou káva a čaj samozřejmostí. Na zahřátí je vhodné podávat i svařené víno či kvalitní horkou čokoládu. Přece jen jsou ty podzimní večery o něco chladnější.

Zákusky a dorty

Velkým plusem podzimní svatby je, že můžete skutečně napéct zákusků a koláčů, co se vám zlíbí. Díky chladnějšímu počasí nebudou tát ani se rychle kazit a nebude problém ani s jejich skladováním a manipulací. I zákusky s náplněmi půjdou cukrářce od ruky jedna radost.

Dalším plusem je dostupnost surovin a různých plodů. Právě dozrálé ostružiny, jablka, hrušky, dýně či ořechy ze zahrádky můžete sklidit a začerstva použít přímo do koláčů. Jako pochutiny můžete na stoly připravit mozaiky ze sušeného ovoce, misky s čerstvým sezonním ovocem, jablečné chipsy, rohlíčky plněné povidly, mákem či ořechy, kynuté buchty, různé směsi oříšků nebo chuťovky z kaštanového pyré.

Svatební dorty zahalte do podzimního šatu a dozdobte listy a květy z jedlého papíru, hmoty ze sušeného mléka, fondánu či marcipánu, který raz dva přibarvíte jedlými cukrářskými barvami.

Výslužky

Klasiku známe všichni – láhev a výslužka svatebních zákusků. Pokud ale ráda vyrábíte různé džemy a kompoty, klidně můžete hostům darovat i takové výslužky. Další možností jsou ořechy v medu nebo sáček směsi sušeného ovoce. A namísto láhve pálenky obdarujte hosty svatebním burčákem. Všechny tyto drobnosti můžete oblepit nálepkou se svatebním razítkem, která jim váš den D bude připomínat.

V případě, že vám představa hostiny plné zmíněných podzimních dobrot zkrátka nesedí, udělejte si tradiční hostinu. Podzim můžete podávat pouze na tácech se zákusky. Kromě toho vám přece bude na podzimní notu hrát celá výzdoba, takže tam přece jen špetka podzimní chuti bude. Stačí, když na stoly dáte pěkně naaranžované ovocné mísy s jablky a hruškami, a máte po starosti.

A pokud se vám zdá, že máte stále málo nápadů, pište do komentářů. Naši profesionálové a nevěsty to s vámi jistě ochotně proberou. Od nás je to tentokrát všechno a čtěte nás opět. Příště si řekneme něco o svatebních šatech vhodných pro podzimní období a podělíme se o závěrečné tipy, které dotvoří vaši pestrobarevnou podzimní svatbu.

Celá série článků o podzimní svatbě:

Svatba na podzim (1): Design podzimní svatby
Svatba na podzim (2): Květiny a dekorace
Svatba na podzim (3): Dobroty podzimní svatby
Svatba na podzim (4): Podzimní svatební outfit a tipy na závěr