Kategórie

Svatební koláče - rozhodnete se pro tradice nebo moderní trendy?

Koláče a dorty jsou nejčastěji využívanou dobrotou, servírovanou při různých příležitostech, na oslavách, večírcích a svatbách, ale i při různých svátečních příležitostech. Někdo je peče i na Vánoce a Velikonoce, protože je to umění, které má dlouhou tradici, a rodinné recepty se dědí z rodičů na děti.

Tradice svatebních koláčů

Svatební koláče se připravují několik dní předem a jsou jakousi formou poděkování hostům, že se svatby zúčastnili – slouží jako výslužka. Je zvykem, že je rozdávají osobně novomanželé rodině, přátelům a hostům, na vesnicích to bývá i sousedům. Výslužku můžeme dát do pěkně zdobené krabičky, přidat víno s vlastní etiketou, na které budou naše jména, datum svatby či pěkná fotografie. Symbol pečení svatebních koláčů sahá až do starověkého Říma, kde bylo zvykem napéct na svatbu ječmenné a pšeničné koláčky, které symbolizovaly prosperitu a plodnost. Ženich si jeden z nich vybral a rozlomil nevěstě nad hlavou, aby jim přinesl do života štěstí a děti.

Tanec s nevěstou a sladká odměna

Jednou z klasických a velice oblíbených tradic na svatbě je tanec s nevěstou, kdy udělají svatebčané kruh a pánové si v něm mohou s nevěstou zatančit – postupně ji vyzývají do kola, ale netančí s ní celý tanec. Bývá zvykem, že se doprostřed kruhu postaví stůl s koláčky a případně alkoholem. Ten, kdo si s nevěstou zatančí, je odměněn koláčkem, případně sklenkou. Nemusíme využívat pouze koláčky, odměňovat můžeme i cukrářskými dortíky, sladkými kousky nebo perníčky, které budou ozdobeny různými srdíčky, prstýnky nebo iniciálami manželů.

Svatební koláče

Výběr vhodných koláčů na svatbu je bezesporu problém, který nedá spát každé nevěstě. Je třeba vybrat koláče tak, aby chutnaly každému z hostů. Volíme proto více druhů a kromě sladkých koláčů připravíme i slané pečivo. Oblíbené jsou i různé minizákusky a kousky: punčové řezy, perníčky, kokosky, plněné trubičky, kremrole apod. Ze slaného pečiva by na stole neměly chybět tyčinky z listového těsta, sýrová kolečka či slané preclíky.

Při plánování množství koláčků je třeba myslet dopředu. Na každého hosta bychom měli počítat zhruba osm sladkých a deset slaných dobrot. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na výslužku. Doporučujeme vám, abyste se poradili přímo s cukrářkou, která to dokáže odhadnout podle počtu pozvaných hostů, aby nedošlo k trapné situaci a nebyly najednou na stole jenom prázdné mísy.

Tradiční kynuté těsto

Kynuté těsto našich babiček ustoupilo na čas do pozadí, ale nyní zažívá mohutný návrat. Vždycky se říkalo, že nikdo nedělá kynuté koláče lépe než babičky. Babičky měly kouzelné ruce, kterými dokázaly vyčarovat z mouky a ostatních surovin hotovou pohádku – makové plněné koláče, moravské tvarohové, povidlové, dvojctihodné, ale také ořechové rohlíky, kakaová hnízda a klasický závin.

Jak jsme již řekli: Tradice kynutých koláčů se vrací a je po nich na svatbách poptávka. Dají se plnit ořechy, mákem, džemem, ovocem, povidly, kakaem či tvarohem. Aby byl koláč dokonalý, musí se na závěr posypat moučkovým cukrem nebo drobenkou, ale můžeme využít i cukrářské posypy a zdobení, aby byl koláč zajímavější.

Moderním trendem je zdravý nepečený koláč

Raw food neboli syrová strava je dnes moderním trendem. Lidé se snaží žít zdravě a mění svoje stravovací návyky. Co je to přesně raw food? Jde o stravování se nepřevařenými a jinak nezpracovanými obvykle organickými potravinami. Hlavními surovinami jsou oříšky, čerstvé ovoce a zelenina, vločky nebo semínka. Do raw food patří i syrová vajíčka, maso nebo nepasterizované a jinak neupravované mléčné výrobky.

Obliba raw food se přenesla i do oblasti laskomin a raw svatební koláče proto pro nás nebudou žádným překvapením. Takže pokud chceme žít zdravě, můžeme si připravit například raw datlovo-ořechový koláč nebo nepečený kokosový koláč s kešu oříšky z krupice. Internet nám tu nabízí velké množství stránek s recepty, z nichž si vybere opravdu každý.

Raw koláče jsou lehké a určitě nejdou tolik na tloušťku, proto mohou být také zajímavou volbou pro přípravu svatebního menu. Po vydatné večeři raději přivítáme něco lehčího na žaludek a koláčky se hodí výborně i ke kávě. Určitě tím potěšíme nejednoho hosta.

Na výběr máme tedy mnoho možností, jak zabezpečit tu pravou svatební hostinu – je jen na nás, jak vybrat to pravé ořechové, aby byli všichni spokojeni. Můžeme si naplánovat tradiční menu, do něhož se hodí i klasické kynuté koláče. Pokud chceme být moderní, přidáme na jídelní lístek něco z raw koláčů. Každému podle jeho chuti.

Hledáte inspiraci, co dát do svatebního "cake-baru"?


Autor článku: Katarína Zábojníková / Fotografie: isifa/Shutterstock