Změna příjmení vs. svatba

Holky potřebují poradit. Spoustu let jsem chtěla změnit své příjmení zpet na rodné (nebyla jsem vdaná,ale mám příjmení po otcimovi,což odmítám). No nějak jsem se k tomu nedokopala a nechala se uchlacholit slovy,že až se vdam,tak budu mít příjmení jiné. Svatba za rohem a mě došlo,že i přes to,že budu mít příjmení mého milého,tak jako rodné bude uvedeno to otcimovo :( Otázka tedy zní,když si teď zazadam o změnu na rodné,pak je asi měsíc než se vyřídí ty formality a OK,ale svatba ani ne za 3 týdny. Půjde to nějak?
Odpovědět
Profilova fotka
Skoč si na matriku, vysvětli jim to a třeba půjde udělat nějaká rychlovky ;-) @malaslecna
Odpovědět
Nejsem sice matrikářka, ale z toho co píšeš, jsi měla nejprv rodné, pak otčímovo, a pokud se uvádí rodné, tak by tam mělo být to první, ne? Běž se zeptat na matriku :)
Odpovědět
Profilova fotka
@katzchen Podle mne to tak je.Rodnyje prece to kterymas,kdyz se narodis pokud se nepletu
Odpovědět
Já měla před svatbou taky po otčímovi a mam ho v rodném listě. Takže se uvádí jako rodné... I když vlastně od narození není. :-o
Odpovědět
A to jsem se po něm přejmenovala až ve 13ti...
Odpovědět
Profilova fotka
@cupiito to je divny. tak asi se zmenit da, pokud o to otcim s matkou pozadaj,ale tim padem by to melo jit i obracene.
Odpovědět
Profilova fotka
rodne sa uvadza posledne priezvisko za slobodna, cize v tomto pripade bohuzial to po otcimovi...ak ti to ale vadi, urcite nebude problem to zmenit, drzim palec :-)
Odpovědět
@katzchen právě rodné mám vymazane i z RL,už je tam pouze po otčímovo :/ spíš mě zaráží,že podle jména by by mě nikdo nedohledal x-) @cupiito
Odpovědět
@mimca77 uvidime :) skočím holt na matriku a něco snad vykoumám :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem docela nedávno četla o podobném případu - rodné příjmení se dá změnit jen do 18 let (pokud se nepletu). Pak bys měla sice změněné příjmení, ale jako rodné by bylo stále to po otčímovi. Zkusím ten článek od právníka najít. (Má to tam vysvětleno srozumitelněji, než jsem schopna Ti to vysvětlit já.)
Odpovědět
Profilova fotka
Našla jsem to: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/...
Odpovědět
Profilova fotka
Rodné příjmení jde změnit, pokud ještě nejsi vdaná. Příjmení se mění na matričním dokladu, který máš jako poslední, v tvém případě RL. Kdyby ses vdala a chtěla změnit tvé rodné příjmení, to už nejde. Jedná se o změnu příjmení a toto se provádí správním řízením. Bohužel se musí dodržet různé lhůty a jelikož máš svatbu 15.8., myslím si, že už to nepůjde , jen aby rozhodnutí nabylo právní moci, se musí čekat 15 dní a to se nebavím o fikci doručení atd. Matrikářka má ze zákona povinnost do 30ti dnů od podání žádosti o změnu příjmení vydat rozhodnutí. Nicméně i těchto 30 dnů je někdy málo. Takže si myslím, že tu šance moc není. Možná budeš mít štěstí a narazíš na dobrou matrikářku, která má čas a stihla by ti to do toho 15.8. udělat, ale vlastně ani nevím, jestli by to kvůli těm lhůtám šlo. Tak hodně štěstí:-)
Odpovědět
Článek se načítá
@2petulka1 moc děkuji za info,moc pomohlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
@2petulka1 , @malaslecna Jde-li o změnu příjmení zletilé osoby, může to být poměrně rychlé. Zletilá osoba (žadatel) je jediným účastníkem řízení. Nemusí se čekat, jak bude reagovat jiná strana (= nemusí se čekat 10 dní na fikci doručení). Když matrikář vydá rozhodnutí rychle (a ne za těch 30 dní), rozhodnutí si vyzvednout osobně, hned na místě se vzdát práva na odvolání, rozhodnutí nabyde právní moci ještě ten den. Ale stejně si nejsem jista, že se tím změní to rodné příjmení... Bude Ti vystaven sice nový rodný list, ale nové příjmení bude vyznačeno jen v poznámce, nikoli v té "hlavní" kolonce. Jsem fakt docela zvědavá, jak to vlastně je. Jestli do toho půjdeš, dej vědět, jak to dopadlo.
Odpovědět
Mě můj "otec" adoptoval a mé rodné příjmení je tu a tam, jako kdybych nikdy se jinak nejmenovala. Mám akorát dva rodné listy a v občance to nové jako rodné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
@malaslecna Ahoj, stejnou věc řešíme se snoubencem nevím kolik je potřeba na to času, ale pokud máš už jednou rodné příjmení (tedy to po matce) zapsáno v matriční knize není problém se k němu vrátit za poplatek 100Kč. Stačí ti k tomu rodný list, OP a na matice vyplníš formulář. :) Snad to stihneš do svatby :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?