Za jak dlouho po rozvodu se mohu oženit?

Ahoj, moje přítelkyně když jsme spolu začli nebyla ještě rozvedená. Ted když už nás žene čas k termínu porodu dohnala konečně bývalého aby se rozvedli bez komplikací. Podle nových zákonů ale naše dítě musí ještě 300 dní po rozsudku se jmenovat po bývalím a správně by na ní měl platit a my mu jí půjčovat,což opravdu nechcem. Přítelkyni řekl soudce že jestli se stihne ještě do té doby vdát tak že by už nebyl žádný problém a dítě by mělo i pravého otce v rodném listě.Jenže naše rodiny se s námi hádají že to takhle nejde a že jaký jsou dneska zákony a že to jde i jinak,ale my jsme se takhle rozhodli že se vememe. Podle soudce by přítelkyně musela zaplatit ještě jeden soud o určení otcoství,ale tomu hle všemu se můžeme vyhnout tou svatbou.Mohli by jste nám poradit jaké jsou zákony? Zda se můžeme vzít hned po rozvodu nebo musíme čekat ještě těch 30 dní na nabytí právní moci?předem děkuji za informace :)
Odpovědět
doporučila bych se informovat na matrice tam, kde se chcete vzít, to budete mít nejjistější :)
Odpovědět
@lea212 Doufám že nám tam něco poradí v našem městě kde sme se na to naposeldy ptali nám řekli jen to že bud soud o dítě,nebo rychlá svatba a víc že to řeší soud a že se s námi o tom bavit nebuduou a my vyšli jako opaření skoro bez informací :/ uvidíme co nám povědí tedy ted až tam zavítáme
Odpovědět
Platí zákonná vyvratitelná domněnka (tzn. že se dá vyvrátit důkazem opaku, což v tomto případě, když jsi biologický otec dítěte, nelze) uvedená v § 776 odst. 2 NOZ, že narodí-li se dítě ženě znovu provdané, má se za to, že otcem je manžel pozdější, i když se dítě narodilo před uplynutím třístého dne poté, co předchozí manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné. Jinými slovy ano, pokud se ještě před narozením dítěte vezmete, otcem zapíšou tebe.
Odpovědět
@tomas970809 rozhodne musite cekat, nez rozsudek nabude pravni moci. Muzete se ale vzdat prava na odvolani, stejne tak manzel a rozsudek nabude pravni moci ihned. Ale kazdopadne otcovstvi se da urcit i prohlasenim muze a zeny na matrice - tj. ona i ty prohlasite, ze otcem jsi ty a matrikarka to zapise.
Odpovědět
@lalkaamichal Ano, domněnek k určování otcovství je více a v § 777 je ta, kterou popisuješ ty, bohužel ale v tomto případě nejde "jen" přijít na matriku a učinit tam souhlasné prohlášení, ale toto se musí udělat v řízení před soudem a nejde jen o prohlášení matky a otce dítěte, ale i o prohlášení bývalého manžela, že otcem dítěte není.
Odpovědět
@martulka6188 aha tak to dekuji za upresneni, uz je to davno, co jsem statnicovala a rodina jde trochu mimo me :-D ale to co jsi psala je nejlepsi, kdyz se po rozvodu vezmou :-)
Odpovědět
@lalkaamichal Jj, NOZ (a ZZŘS) nám do životů přinesl nejedno překvapení :-D Taky občas tápu, ale u něčeho jsem si už zvykla...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?