Svatba při VŠ nebo až po?

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na to, když se někdo chce vzít při studiu na vysoké škole a zároveň ho živí ještě stále rodiče. Stojí to za to, si počkat? Přece jenom jsem viděla páry, kdy jeden z nich díky studiu odcestoval na chvíli do zahraničí a potkal někoho jiného, nebo naopak :-) Tak co si o tom myslíte vy?
Odpovědět
1
2
Ahoj, já ještě studuji VŠ, přítel pracuje, jsme spolu 5 let a za 4 dny se bereme :-) Je tedy fakt, že přítel mě "živí". Mám tedy brigádu a ještě pobírám sirotčí důchod. Záleží jak dlouho spolu jste, jestli spolu bydlíte atd. A hlavně jestli vám to spolu klape, tak jen s chutí do svatby :-) Přeji hodně štěstí!
Odpovědět
Profilova fotka
@merllin S přítelem jsme spolu 9 let, prošli jsme si spolu i bydlením a společným žitím na vysoké, kdy nás ale pořád z větší části sponzorovali rodiče a rozhodně doporučuji počkat! Už jen z toho důvodu, že teď nemáte kam spěchat a pak si tu svatbu uděláte v klidu, podle svých představ a bez toho, aniž byste museli každou korunu konzultovat s rodiči, jestli už toho není moc apod. Nestojí to teď za to a i kámoška, co se vdávala na vysoké, říkala, že už by tak nespěchala a sama si to udělala jinak...
Odpovědět
A kdo by platil svatbu,kdyz studenta VS zivi jeste rodice?Svatbu by zaplatili take rodice?Prijde mi to zbytecne se brat na neci naklady navic v dobe,kdy mate kvuli skole i mnoho jinych starosti. Vzdyt vam nic neutece a jestli vam to ma vydrzet,tak to vydrzi a vezmete se po VS.Ja bych do toho pri skole nesla...
Odpovědět
Pokud vás živí rodiče, tak nevidím ve svatbě moc smysl. Tak nějak si myslím, že do manželství má smysl jít až tehdy, když se uživíte sami, jinak je to taková dětská hra. Měli byste kde bydlet? Nebo byste byli přes týden na koleji a o víkendu každý u vlastních rodičů? Co se týká toho odcestování - myslím že vztah, který směřuje do manželství, by měl vydržet víc než jen pár měsíců odloučení. A pokud za to ten vztah nestojí, může být problémem i jedno volné dopoledne. My jsme spolu s manželem začali chodit už na střední, na vysoké jsme spolu bydleli, ale do svatby jsme se nehnali. To přišlo až teď, když už manžel pracuje, vydělává a já mám dostudováno.
Odpovědět
No já nevím jak vy, ale já toho rozhodně nelituji, že se bereme při mém studiu. Kupujeme věci postupně, rodiče vždycky něco dají, ale určitě nespoléhat že vám zaplatí celou svatbu. Mám klid na přípravu, neřeším jestli mi dají v práci volno, v tomhle já zase vidím výhodu. No každý to vidí jinak, každopádně já jsem ráda že se bereme a vůbec k plánování svatby škola nepřekáží :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme počkali až dostuduju, a musím říct, že kdybych to mohla řešit znovu, možná bych se vzala dřív, a nebo naopak spíš ještě o rok později a ne hned po konci studia, protože je to teď neskutečně náročné. Řekla bych, že ale hodně záleží na financích a na tom jak náročnou (finančně) svatbu chcete. Časově bych to byla při studiu zvládala v pohodě, ale finance by chyběly...
Odpovědět
Jsme spolu už 9. rok. Poznali jsme se ještě na střední. Také jsme přemýšleli nad tím, že se vezmeme během studia, ale jak už tu bylo několikrát psané, nemělo by to smysl, protože jsme byli odkázaní na finanční pomoc rodičů. Studovali jsme techniku, takže na brigádu moc času nezbývalo. Teď máme dostudováno a určitě nám nic neuteklo. Pomalu šetříme na pořádné společné bydlení a až našetříme i na svatbu, vezmeme se.
Odpovědět
My to máme obráceně, já už pracuji, přítel má státnice příští rok, berem se teď v září... nevidím v tom problém, bydlení máme, jsme naprosto samostatní a nezávislí (pravda moji šéfové jsou budoucí tchýně a tchán, ale už tu dělám druhý rok a v klidu)... svatbu platíme na třetiny víceméně... ale pravda, že kdybysme neměli bydlení a měli žít z kapesného od rodičů, tak to bysme raděj počkali... težko říct v jaký jsi situaci... ale pokud už spolu bydlíte, prakticky není na co čekat
Odpovědět
Profilova fotka
Já studuji rovnou dvě vysoké. :-) Jsme spolu přes 5 let a bydlíme spolu 5 let....Svatbu si platíme sami. Přítel pracuje a já mám brigády. Zrovna asi předevčírem jsme se bavili o tom, že kdybych pracovala, tak bychom asi mohli za svatbu více utrácet, ale jinak nevidím důvod, proč nemít svatbu, když studuji. I tak si myslím, že máme všechno, co chceme. :-) jen možná nebudeme mít líbánky...ale ty můžou být klidně příští rok. :-)
Odpovědět
@merllin Myslím si to, že pokud máš potřebu se ptát na diskuzi, tak to znamená, že ještě na to nejsi připravená a že je lepší ještě počkat ;-)
Odpovědět
Já bych do toho při škole nešla, kdybych byla odkázaná na finanční pomoc druhých. Sami jsme se zasnoubili až po státnicích a nechtěla bych to jinak. V podstatě to ani jinak nešlo, při škole jsem měla jen brigádky a to jsem byla ráda, že jsem z toho zaplatila jídlo a nájem :-D Celou svatbu si platíme sami, takže je to celé v naší režiji a nemusíme se nikoho o nic prosit.
Odpovědět
no podle mě je celkem blbost kalkulovat "co když někdo odjede do zahraničí, a potká tam někoho jinýho" - potkat "někoho" můžete v každým věku...prostě buď spolu chcete bejt, a chcete se vzít, nebo ne.... jesli tam není ta jistota, nedělala bych to. ostatní řešej spíš finance tady... no a podle mě když jde o to, že se zkrátka chcete vzít, vezmete se. nemusí to stát téměř nic. druhá věc je, jestli chcete, aby to něco stálo, a pokud jo, tak kolik, a jestli na to máte vyděláno.... nemyslim si, že to potvrzení lásky nutně potřebuje to, abyste se živili sami, a abyste se nejdýl v den svatby odstěhovali do svýho:-D prostě udělejte to, jak to cejtíte, a nekoukejte na to, jak to viděj jiný. že je to přece blbý se neživit a brát se. přítel asi není starší, ani o rok, že?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já bych ve Vašem případě určitě neřešila to, že studujete vysokou školu, ale to že vás živí rodiče. Se svatbou se táhne i spousta výdajů, pokud tedy neuděláte svatbu pouze se svědky. My třeba studujeme vysokou také, ale já od začátku kombinovaně a pracuji a snoubenec teď už rok také kombinovaně a pracuje a bydlíme spolu už delší dobu. V tom případě si myslím, že to nevadilo, protože nás rodiče už minimálně 4 roky neživí. Vdávám se za tři týdny a neskutečně se těším. Nedokážu si představit, že bychom tu svatbu uskutečnili, kdybychom nebyli soběstační a neměli vlastní bydlení. Takže já bych ti poradila nekoukat na to jestli studujete či nikoli, ale na to jestli jste schopni svatbu zaplatit a finančně se postavit na vlastní nohy...=)...Pak to určitě není problém...=)
Odpovědět
@fijonceee No, a není to blbý spíš vůči rodičům? Oni je živí, platí, starají se a oni pak udělají bez čehokoli rozhodnutí, které by mělo být dospělé, i když takoví zatím nejsou?
Odpovědět
@kacenkakaca jak udělají bez čehokoli rozhodnutí..nedospělý..? proč by bylo nedospělý? když si to zaplatěj sami, nebo se s rodičema dohodnou, že by jim na to tak jako tak dali určitej balíček peněz, a oni se do toho vejdou se svým přispěním, nevidim v tom nic nedospělýho. :) dospělost rozhodnutí vidim spíš v tom, jak moc dva uvážej, že ten druhej je fakt ten, s kterým chtěj zestárnout. a to je to, co spousta lidí úplně nezvládá, si myslim. resp. přesvědčej se že jo, protože je k tomu vedou nějaký racionální důvody, a nebo naopak je k tomu rozhodnutí vede přílišný vzplanutí, bez racionálního zakotvení.
Odpovědět
@fijonceee Protože si myslím, že dokud je rodiče živí, tak dospělí nejsou. Pokud je rodiče živí, asi si to sami nezaplatí. Tak nějak asi trpím takovou představou, že do svatby by měl jít pár tehdy, když jsou oba dospělí, jsou samostatní a soběstační. Takhle to spíš působí stylem, že se ti dva rozhodnou, že se vezmou a pak se půjdou zeptat rodičů, jestli můžou, protože když je rodiče živí, měli by jejich rozhodnutí respektovat. Co se týká rozhodnutí, tak tady spíš vidím obavy ze studia v cizině, obavu z několikaměsíčního odloučení, strach a pochyby...
Odpovědět
Já se teď vdávala a jsem na VŠ, ale manžel je o dost starší než já, tudíž nás oba živí. Já se snažím taky přivydělávat, ale co si budeme povídat moc peněz domů nepřinesu. Svatbu jsme hradili z manželových nastřádaných peněz a moji rodiče platili jídlo na slavnostním obědě a mě šaty (máma si nedala říct, chtěla pro mě ty nejkrásnější šaty a já jsem jí za to neuvěřitelně vděčná!). A manželovi rodiče přispěli na oblek a poté finančním svatebním darem. Oběma našim rodinám jsme vděční, ale nebrali jsme to jako samozřejmost. Takže za mě vzít se při studiu není problém, ALE zařídit si svatbu takovou na jakou mám a nepočítat s tím, že mi ji někdo celou zaplatí. A s tím vycestováním: kamarádky přítel vycestoval na Erasmus na rok a poté ona též na rok a jejich vztahu to naopak velmi pomohlo, uvědomili si co jeden pro druhého znamená, takže pokud se dva milují a váží si jeden druhého, tak nějaké odloučení zvládnou. ;-)
Odpovědět
@kacenkakaca rozumím tvý vizi, ale nesdílím to. myslim si, že se penězům dneska ve společnosti přisuzuje šíleně moc prostoru, někde i zbytečně. ale hlavně sem tam i psala, že záleží na jejich vizi. já třeba studuju, přítel už několik let pracuje a budem se brát bud chvíli po státnicích, nebo pár měsíců před. počítám že naše svatba bude stát......no ani nevim kolik:-D fakt málo. ale i kdyby stála třeba 50 tisíc, tak na to mám za brigády našetřeno, a partner taky něco má...o to nejde. zkrátka chci tím říct, že to, že je na škole živěj rodiče, neznamená, že nemaj nic našetřeno, a nemůžou si to zaplatit, a o všecko by museli škemrat rodiče. a taky bych asi zohlednila různý praktický věci. partner může bejt o dost starší, slečna třeba chce studovat dlouho...tak proč čekat ještě 5 let jen kvůli tomu že se slečna nepostavila zcela na vlastní nohy? a pak další typická sitauce - po škole rok na pracáku... to by se taky člověk nemusel dočkat:-D pisatelka má možná strach z odloučení (ale spíš to chápu obecnějc), a myslim si, že ta jistota, když si chceš někoho vzít, by měla přebít i tyhle obavy... prostě budto ty dva zajímaj jen ty dva a ostatní pro ně neexistujou, nebo ne.
Odpovědět
@fijonceee Já nemám nic proti tomu, aby se vzali, když studují. Spousta lidí studuje a u toho pracuje, brigádničí, nebo třeba jeden pracuje a zvládne uživit i studujícího. Ale pokud slečna nahoře napíše, že je živí rodiče, tak to beru tak, že je živí rodiče, ne že si sami vydělávají a vyjdou. Pokud píše, že studují, beru to tak, že studují, oba. O brigádách ani práci tam nevidím nic, takže vycházím z toho, co je napsáno. Pokud by se uživili, je nesmyslné a nedospělé nechávat se živit rodiči. My se brali v situaci, kdy manžel už roky pracuje, vydělává a zvládne živit i mě. Já byla na svatbě těsně po studiu, takže jako bych studovala. Žili jsme spolu, hospodařili, byli jsme nezávislí.
Odpovědět
Profilova fotka
@merllin Ja nemyslim, ze to jestli jeste studujete je samo o sobe podstatne, ale zalezi na spouste jinych vecech a zkusenostech.. mam i zname co se brali pri studiu na VS, kdy oba jeste dostavali nejake finance od rodicu, ale zaroven uz spolu bydleli, vydelavali aspon neco a tudiz poznali, jaky ma ten druhy vztah k financim, zkusili si spolu odjet za praci do zahranici, apod., myslim ze se to neda zobecnovat, je to vzdy a jen o tek dvou konkretnich lidech, zda uz se na to citi... ano taky znam pary, kterym to neklaplo pote, co se jeden z nich vratil z delsiho pobytu v zahranici (at uz studijniho nebo pracovniho) a taky jsem ale od nejednoho z nich slysela, ze kdyby byli svoji uz tou dobou a nenechavali by to az na dobu po navratu, tak by se jim to mozna ani nerozpadlo, tezko rict, nezazila jsem a jsou to jen jejich domnenky "kdyby" kdo by financoval svatbu, to je samozrejme dalsi dulezita otazka, pro meho tatinka neexistovala jina varianta nez ze dceri svatebni hostinu zaplati a nekdo jiny zase naopak povazuje za dulezite, aby si dokazal na svatbu nasetrit sam.. jinak sama za sebe muzu rict, ze obcas zamrzi, ze jsme cekali tolik let (nemam fotky jako mladoucka nevesta, nemeli jsme na svatbe uz ani jeden prarodice a tezko spolu asi nekdy oslavime zlatou svatbu), na druhou stranu jsem rada, ze se nam behem tech let vytribil vkus, uz jsme vedeli co od svatby chceme, vedeli jsme kde jsme ochotni delat kompromisy a u ceho nam naopak zalezi na kvalite a jako bonus jsme nahodou vychytali i dobu, kdy uz nasi kamaradi maji taky po skole, ale jeste nemaji deti, takze jsme vybrali i slusnou castku na darech a nemuseli resit co s hromadou deti na hostine :-)
Odpovědět
@kacenkakaca chápu. no, pokud jsem něco nepřehlídla, slečna nepsala úplně explicitně, že ani jeden nepračuje. ale co si myslíme o tom, dyž se někdo chce vzít a živí ho rodiče:-D to je fuk je fakt, že o brigádách nic nepadlo, ale možná to jen neřekla. vlastně s tebou i souhlasim...ale pořád jsem otevřená tomu, že kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody. když se někdo rozhodne, že se vezme za rok, může si na to taky našetřit:)
Odpovědět
Profilova fotka
@merllin Také se budu vdávat a stále studuji VŠ. Nevidím v tom žádný problém :) A už vůbec bych neřešila finance, zda si vyděláváte, nebo vás živí přítel či rodiče. Je to vůle dvou lidí a nikdo by jim do rozhodnutí mluvit neměl. Zda s tím souhlasí všichni zúčastnění, jakožto i rodiče, tak hurá do svatebních příprav :-p
Odpovědět
@yoursteel A kdo to podle vás bude platit, když student nevydělává?
Odpovědět
Profilova fotka
@gracinka7 Pokud chce, tak pár tisíc se na brigádě vydělat dá, když nebude zvát 100 lidí, tak v tom není vůbec problém. Finance jsou to poslední. ;-)
Odpovědět
@gracinka7 například mně rodiče řekli, že jim svatbu zaplatili jejich rodiče, proto oni jsou připraveni zaplatit svatbu svých dětí a že se o tom nechtějí vůbec bavit ;-), mám své rodiče ráda, chovám k ním úctu a vím, že bych je urazila, kdybych to nepřijala... navíc budu ráda ctít tradici a budu dělat tak, abychom s nastávajícím byli připraveni zaplatit svatbu svým dětem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ja by som sa nevydávala v priebehu štúdia, i keď každý z nás je iný a človek by sa mal sám rozhodnúť ;-) ...keď je človek pracujúci a aj keď prispejú na svadbu rodičia napr na šaty, lebo je napr taký zvyk, neviem si predstaviť, že by som si kúpila veci, ako topánky, prádlo, šperky v tej sume, ako som si kúpila a tým pádom by som to nemala podľa svojich predstáv, lebo som chcela rodičom ušetriť, čo najviac peňazí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem čekala až vystuduju a začnu si vydělávat, do té doby jsem ani nechtěla s přítelem bydlet, ať mě nemá "na krku." Navíc když jsem studovala, nebyli jsme věčně spolu, tak by to ani nemělo smysl a nechat si celou svatbu zaplatit rodičema? To mi přijde sobecké... A asi by mě to hodně ovlivňovalo i při výběru šatů a všeho, ať se jim to moc neprodraží... Samozřejmě je to každého věc, ale já bych si počkala...
Odpovědět
Profilova fotka
@merllin rozhodně stojí za to si počkat. S přítelem jsme spolu fakt dlouho, studovali jsme, a i o svatbě už mluvili. Dokonce mě už i požádal o ruku předtím, já odpověděla, že si ho vezmu, ale az po škole....Důvody byly jednoduché: částečně mě ještě živili rodiče, už ttak jsem toho mela nad hlavu - práce + škola - no bylo toho fakt dost, no a taky proto že jsem si chtěla přípravy pořádně užít... :) minulý rok v květnu jsme dokončili školu, a tento rok v září se bereme. takže pokud můžu radit, určitě počkat - stojí to za to. Však pokud se máte rádi, nic vám neuteče, ať se vezmete až třeba za rok, za dva...
Odpovědět
@trilien u nás je to zvykem jak píše rettii, oblečení, prstýnky a kravinky si hradí snoubenci :-)
Odpovědět
A proč ne, ono z brigád se dá taky hodně našetřit, pokud na to nespěcháte, tak můžete různé věci nakupovat postupně, aby to tak "nebolelo" peněženku, navíc kolikrát natrefíte např. na nějaké dekorace ve výprodeji za pár korun, a taky kdo říká že pohádková svatba musí nutně stát sto tisíc, že? Navíc v dněšní době si můžetě většinu věcí vyrobit sama a šaty se dají taky sehnat za pár kaček tady na bazárku. Podle mého názoru, při škole máte na přípravy víc času, jak nastoupíte do práce, budete ráda že sem tam něco zvládnte navíc, ne tak organizovat svatbu ( oni totiž všichni jak Vám pomůžou a nakonec člověk všechno zařizuje naprosto sám a je z toho akorát uštvaný a nervozní)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?