Svatba? Dítě? Oboje? Nebo nic?

Profilova fotka
Ahoj holky, jsem z toho všeho úplně zmatená. Ano, vím, že už jsem se ptala asi 2x na to, kdy že se ten můj možná vysloví a požádá mě o ruku? Ale na to se asi ptát zrovna nechci. Chci se "svěřit" se svými pocity a zjistit, zda jste také měli či máte doma něco stejného nebo podobného. S přítelem chodím 3,5 roku a z toho spolu 3 roky bydlíme. Oba pocházíme z katolické rodiny. Mě je 22,5; příteli 26 let. Přítel pracuje, já mám práci přislíbenou. Ale co se týká mě a práce - nevybírám si, co chci a co ne. Jinak naše společné zájmy jsou jízda na kole, hudba, experimenty ve vaření ;-) , výlety, zahrada. Chtěli bychom se vzít, ale zasnoubeni nejsme a na svatbu bohužel nemáme finance. Děti chceme taky, ale po svatbě. Kdykoli jsme u někoho na návštěvě, ptají se nás, kdy bude svatba, a co děti atd. ... A mě se to nechce vysvětlovat pořád dokola. :-S Přítel má 3 bratry - už několik let ženaté - mají rodinu, několik dětí... :-D :-D :-D Já mám 1 sourozence, mladšího studujícího brášku, kterého mám moc ráda... :-* Takže vlastně co jsem chtěla? Kdy bude svatba nebo děti? Já to sama nevím. Přítel, ten to odkládá...? Nebo mě chce překvapit? Kdo ví. Já bych se vdávala z fleku, jak se říká. Mám o svatbě jasnou představu. Nic velkého nepotřebuji. Max. 30 lidí to vychází se všem sourozenci, jejich manželkami, rodiče a my dva. Prstýnky z wolframu, jeden pár 4.500,-Kč i s rytinou, což si myslím, že je přijatelné. Takže asi tak. Děkuji za vaše odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Vůbec jsem nepochopila, na co se vlastně ptáš :D ....
Odpovědět
@libuse_chroncova Chceš od nás odpověď, kdy bude svatba a děti? Nejspíš tehdy, až se sami rozhodnete :-) Nevím, nakolik je pro vás třeba víra důležitá (z katolických rodin/bydlíte spolu), nakolik je pro vás důležité manželství. Ze svého pohledu, kdy jsme oba z katolické rodiny a praktikující katolíci říkám, že bychom spolu před svatbou nebydleli. Ale to je věc vašeho svědomí a vašeho rozhodnutí. Jestli ti vadí dotazy, kdy se vezmete a budou děti, řekněte, že to plánujete a včas se to dozvědí - na druhou stranu, pokud jsou to dotazy od vašich rodin, chápu je. Moji ani snoubencovi rodiče by rozhodně neschvalovali, kdybychom spolu už tři roky bydleli a svatba byla v nedohlednu (asi by nás nechali si dělat, co chceme, ale třeba můj taťka by k tomu velmi rázně vyjádřil svůj názor - a koneckonců, i pro mě je nepředstavitelné o sobě říkat, že jsem katolík, ale žít jinak). Ale tím tě neodsuzuju, tak to prosím nepochop špatně, jen říkám, že se v tom moc nevyznám :-D Pokud máš pocit, že jste mladí - my se budeme brát a bude nám 21 a 22, takže to taky není problém, věk není zase tak důležitý, pokud už jste v tom věku "dospělí" a víte, co chcete. Pokud navíc pracujete a postaráte se o sebe, tím spíš v tom nevidím problém ;-) Finance na svatbu - svatba se dá udělat hodně levně, taky na ni zrovna nemáme statisíce, ale když se chce, všechno jde. Ty by ses vdávala, přítel to odkládá - ví, že bys chtěla svatbu? Prostě si sedněte a promluvte si, jak si to do budoucnosti představujete :-) My ti tady asi moc neporadíme (obzvlášť, když jako @kristynar moc nechápu, na co ses vlastně ptala :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jinak. Když je například období svateb, já nadhodím (ze srandy): :-N "Kdy se vezmeme?" Odpověď zní: "Nemáme na to." Připadám si jako odstrčená na vedlejší kolej, protože v tuhle chvíli se se mnou přestává přítel bavit a uraženě odkráčí do ložnice. ;-( Takže se ptám zda jste také měli či máte doma něco stejného nebo podobného. Kdy se všichni kolem Vás žení a vdávají, jen ten Váš je k tomu úplně lhostejný. :-S :-(
Odpovědět
No, na tyhle otazky by ses mela ptat spis pritele nez nas. Ale logicky - svatba muze byt klidne hned a bez priprav, svatba se 30 lidmi nejdriv tehdy, kdy si nasetrite. A dite? Zalezi na vas, ale kdyz nemate penize stranou ani na svatbu, tak jak budete zivit dite?
Odpovědět
@libuse_chroncova u nas to bylo tak, ze jsem svatbu neresila, byl pro me dulezity vztah jako takovy, vedela jsem, ze jako manzele fungujeme a ze jednou svatbu oba chceme. A to jsme spolu byli o dost dele. A pak jsem byla pozadana. Okoli neresilo. S ditetem cekame jeste par let, take az bude lepsi bydleni. Co misto narazek na svatbu to v klidu probrat? Me by tohle na miste pritele pekne stvalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, u nás to takhle opravdu nebylo... že se chceme brát jsme věděli od začátku vztahu, z úcty ke slibu jsme spolu nejprve 2 roky žili (nejme věřící, takže to morální problém nebyl) a když zjistili, že je to doopravdy to pravé, tak mě přítel požádal o ruku, plánuje děti a vypadá moc šťastně a spokojeně a já teda také a to je dokonalé. Nechtěla bych, abych svatbu plánovala se snoubencem, co protáčí oči v sloup. To podle mě nemůže dobře fungovat, když jeden je tlačen do něčeho co nechce a zároveň není ochoten přijmout závazek, i když s tebou už de facto žije.
Odpovědět
@libuse_chroncova pritel si ale vubec nemusi uvedomovat, ze Ty sice ze jakoby ze srandy neco nadhodis, ale pritom to myslis vazne a zalezi Ti na tom. Tady opravdu pomuze jen uprimny rozhovor mezi Vami dvema.
Odpovědět
@libuse_chroncova Já bych nemohla být s někým, kdo by uraženě odešel pokaždé, když s ním chci plánovat naši budoucnost. Jsou věci, ve kterých byste měli mít jasno a zrovna tohle je jedna z nich. Měli byste si promluvit o tom, jestli je pro vás manželství důležité ;-) Uf..tohle bych asi nedala. Rozhodně bych na něj ale netlačila, aby se vyjádřil (a neříkám, že to děláš). Ale jestli je jediným důvodem, že na to nemáte, tak mu navrhni plán šetření na svatbu a je to :-) Já to neznám, můj skoromuž je svatbou posedlý skoro jako já a manželstvím ještě víc, těšíme se oba jako malé děti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ttm Ahoj, děkuji za tvůj názor a odpověď. Ano, rozumím ti. vím, že bychom jakožto nesezdaní katolíci neměli bydlet spolu. Ale po půl roce, kdy jsem s přítelem chodila mě jedna nejmenovaná osoba vyhodila z domu a já neměla kam jít. Šla jsem za přítelem, protože jsem věděla, že mě k sobě vezme, od té doby spolu bydlíme. Ano, přítel ví, že se chci vdávat a také ví, že s ním chci mít děti... Jen mi poslední dobou připadá, že mu je všechno, co se týká svatby lhostejné. A věk taky nerozhoduje, s tím si hlavu nelámu. Jedna má spolužačka se vdávala tuším už v 19-ti letech.
Odpovědět
@libuse_chroncova Těžko ti radit, tuhle situaci ti vůbec nezávidím. Pokud ví, že je to pro tebe důležité (a koneckonců by mělo být i pro něj), nechápu jeho reakce, jsou strašně nedospělé. Zkus to nenadhodit z legrace, ale opravdu vážně si s ním sednout a říct mu, co tě trápí. Člověk, který tě má rád, si přece musí udělat chvilku na to, abyste si naprosto jasně promluvili o tom, co s vámi do budoucna bude. Za rok máte na malou svatbu našetřeno jako nic, to je dost reálná vyhlídka, tak mu to zkus navrhnout ;-) Držím ti palce :-)
Odpovědět
@libuse_chroncova Jsme na tom podobně, akorát já už pracuji a blížím se ke třicítce, mému letos 30 bude. Spolu zatím nebydlíme, ale už se to snad rýsuje. Jestli opravdu nemáte peníze, tak je jasné, proč svatba není. Možná to souvisí i s tím zasnoubením. Taktéž na tom finančně nejsme nejlépe, pracuji na zkrácený úvazek a teprve krátce, partner měnil zaměstnání s 4 měsíční pauzou na ÚP, nyní je ve zkušebce. Rovnou mi na začátku roku řekl, že dárek k narozeninám mi dá později, neví jestli bude mít na dovolenou v létě a co se týká zasnoubení, tak něco naznačoval, že možná o Vánocích. Nakonec prohlásil, že minimálně do června nebude při penězích a sám potřebuje nové boty (staré se mu už vyloženě sypou) atd. Zrovna včera mi psal o svatbě, že ji chce, ale neví jak to bude s penězi a v nejhorším se můžeme vzít jen se svědky v běžném oblečení na úřadě MČ. Tak alespoň mám jasno, že uzavřít manželství chce. S chlapy je to složitější. Možná se necítí nejlépe, když začneš mluvit o svatbě, ne proto, že by ji nechtěl, ale nejsou peníze. Někteří chlapi to tak mají, že chtějí být těmi, kteří zabezpečí rodinu, vydělávají víc než jejich drahá polovička a pak jsou celí nesví, když to tak není. Přeji hodně štěstí a aby ses dočkala :-)
Odpovědět
@ttm Ono kdyby muž protáčel oči při řešení budoucnosti, to by mě štvalo. Ale takovéhle poznámky, narážky, třeba i rýpání... já se vůbec nedivím, že to chlapa začne štvát, mě by to vadilo taky. Ono i ty poznámky jsou takové nedospělé, nejen to protáčení očí.
Odpovědět
Článek se načítá
@kacenkakaca A právě proto říkám, že si o tom mají vážně promluvit :-)
Odpovědět
Jestli na svatbu a dite opravdu penize nejsou, tak neni od muze nerozumne aby svatbu z tohoto duvodu odkladal.. ale to si musite poresit sami mezi sebou.. Pokud to s tebou mysli vazne tak by s tebou mel tu budoucnost alespon vazne poresit a mel by byt schopny ti rict treba ''Ted ne, ale za rok uz by to slo..'' Takze bych zkusila na toto tema nahodit diskuzi, abyste si proste rekli jaky mate zivotni cile a do jakyho veku byste uz chteli byt svoji atd..
Odpovědět
Profilova fotka
"a na svatbu bohužel nemáme finance" to přece není o penězích. Lejstro Vám dají na úřadu i zadarmo ne - ostatní je fajn omáčka. Já čtu spoustu výmluv a mám z toho pocit že se přítel zaš až tak moc ženit nechce.
Odpovědět
Já si zas myslím, že bys to neměla tak lámat přes koleno. Jste ještě celkem mladí, nemusíte přece spěchat. Až budete mít oba práci, budete trochu zajištění, už si to budete moct dovolit, určitě se to zlomí. My jsme to měli podobně, když to tak pročítám ;-) Přítel si to taky nechtěl nechat zaplatit rodiči, když věděl, že na to nemáme. Jakmile jsme oba měli práci, měli jsme svůj byt, začal uvažovat jinak. A ty dotazy okolí znám velmi důvěrně - jsme spolu o mnohem déle než vy :-D . Podle mě to chce čas, aby do toho i tvůj přítel dozrál (i když chápu, že ve vašem případě to můžete brát jinak kvůli vaší víře...).
Odpovědět
Profilova fotka
Ja Ti presne rozumiem, my sme to mali tak, že problém s tou svadbou bol asi u mňa, ja som nejak nechcela, asi sa do niečoho vrhnúť po hlave. A jedného dňa sme sa tak bavili a pýtala som sa ho "ako by si si predstavoval svadbu? " tak som si vypočula jakú ma predstavu (mala svadba, malo hosti, malo alkoholu atd) a tu som naviazala, že mne je uplne jedno kolko hosti, ze ide o ten slub, ktorym mozem hodne dokazat i celemu svetu a tak nejak mu ukazala "tu duchovnú stránku" .... a potom nejak prišli i predstavy o miminku, asi by som vyslovila na tvojom mieste niekedy u vinecka u nejakeho filmu az s ak nemu pritulis a nebude sa musiet cervenat ... taka otazka v nepohode asi chlapa dokaze hodne odradit, niektori sa toho boja a vidia iba ucet za hostinu a za chlast. Toto téma som potom i časom nadhodila "a vieš čo, možno by mi ani nevadilo keby sme tú svadbu neodkladali, každý mesiac odložíme 5 - 10 tis. z výplaty a do leta mame našetrené, keby sme sa mali riadiť podľa peňazí, tak nikdy nebude VHODNY CAS" a na to bol rozžiarený ako slniečko. Ja osobne nemám rada, keď na mňa niekto tlačí, ale o predstavách povykladám v pohode ;-)
Odpovědět
Tak pro mě byla důležitá svatba v okamžiku, kdy jsme chtěli dítě. Jinak jsme spolu bydleli, žili, jezdili na výlety, dovolenou,, vybavovali domácnost, šetřili... a pak byla svatba. Já vím, že tě tím trochu nazvednu, ale ve 22 letech ti pořád nic neuteče...
Odpovědět
@libuse_chroncova Můžu se zeptat na co ses nás vlastně ptala?
Odpovědět
@luj89 Spíš to brala jako zpověď, než jako dotaz. @libuse_chroncova Na svatbu sice není potřeba nějak moc peněz, pokud se vezmete někde ve čtyřech na úřadě, ale možná, že takhle to on nechce. Možná chce našetřit nějaké peníze, protože ti chce dopřát pořádnou svatbu, o jaké si snila ještě jako malá... Jsou to jen úvahy, důležité je spolu komunikovat, abys zjistila, co se honí hlavou mu.
Odpovědět
@libuse_chroncova asi byste si spolu měli sednout a promluvit o budoucnosti. Ono dělat svatbu nebo mít děti když nejsou finance tak to není dobrý. A třeba právě z toho má přítel obavy. A kolem sebe znám dost lidí co se prostě bojí závazku. Navíc jste mladí, tak pokud nemusíte pospíchat třeba ze zdrav. důvodů, tak bych být Vámi zvážila variantu počkat až budete mít našetřeno víc peněz nebo až se oba shodnete. Ale fakt to chce spolu mluvit.
Odpovědět
Profilova fotka
@linusha Jsem epileptik (přítel to ví už od začátku našeho vztahu, byl u všech mých dosavadních záchvatů, poslední jsem měla před třemi lety, což je podle lékařky dobrá doba na početí dítěte) , příteli má "nemoc" nevadí. Ale hlavně z důvodu epilepsie bych děti chtěla co nejdříve - ale po svatbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si myslim, ze chtit se vdavat/zenit o penezich neni, pokud chce tak te pozada o ruku a za nejakou dobu muzete usetrit aspon neco malo na malou svatbu ne? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak k tomu diteti, ptas se zda svatba,dite nebo oboje,...zamysli se, jestli opravdu nemate na svatbu jak chcete mit na dite?
Odpovědět
Profilova fotka
@libuse_chroncova : tak u me to bylo asž dostuduješ, až dostuduješ... dostudovala jsem a pak nic, az po 2 mesicich jsem k promoci od nej dostala, zajezd do Paříže a než jsme tam odjeli tak jsem se ho na to nekolikrát ptala nejak nechtel odpovidat nebo se vyhýbal odpovedi...a v Paříži mě pozadal o ruku... takze mozna az na to budete mit bude svatba...i kdyz... ja po skole jeste nemam práci..moc se mi do svatby nechce, kdyz na to nemam, ale pritel mi furt rika, ze se to zvladne...
Odpovědět
Profilova fotka
Takové pořadí, které je dobré, je založit rodinu, vybudovat zázemí a do něj přivést dítě. První rok dítěte vyžaduje také nemalý finanční obnos, když to vezmete rozumně tak kolem 100.000 Kč. Jen si spočítejte kolik stojí kočárek, přebalovací pult a postýlka. A to jsme teprve začali. Je svatba skutečně tak drahá? A pokud se opravdu chcete vzít, dá se udělat i levněji. Ze zákona stačí 4 lidi plus dva úředníci. Je to otázka priorit, pořád můžete mít krásnou svatbu s 12 hosty. I když počet hostů není to, co dělá svatbu nejdražší. Zkuste si připravit rozpočet a podívat se, co můžete škrtnout. A zkuste se zeptat přítele, co si o tom myslí. Nemyslím, že se ho zeptáte, kdy vás požádá o ruku. Tím ho zaženete do kouta a to není příjemná situace. Můžete se zeptat, jestli s vámi počítá do budoucna a chce s vámi stejné věci.
Odpovědět
Profilova fotka
Proste od toho chlapa ten impuls o svatbe musi prijit sam. Kdyz to reknu blbe, dite si zena muze poridit skoro s kazdym. Na svatbu musi byt dva. Mela jsem to podobne v predchozich dvou vztazich. Dotazy o budoucnosti bez odezvy, nebo s komentarem "jasne, jednou..." Soucasny pritel vedel hned, ze si me chce vzit. Cekali jsme, az na tom budeme trochu lip financne. Vztah mame hezky i bez svatby, ale sam s tim prisel, ze je ta vhodna doba a pozadal me.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?