Společné příjmení

Ahojky holky, chci se zeptat, jak to je s příjmením manželů. Můžeme mít oba pomlčku například Novotný - Novák a já Novotná - Nováková? Protože vím, že by to snad mělo jít jen nevím v jakém stylu a pak, jak se tedy budou jmenovat naše děti a které to příjmení platí na úřadech? Nebo se pak užívají obě? Prosím o radu ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám dvě jména,ale bez pomlcky
Odpovědět
@vronyj Pomlčku nebudeš mít za žádných okolností, to píší jen média, zákon to neumožňuje. Jdou tyto varianty: a) ty přijmeš jeho příjmení, a to buď s -ová nebo bez b) on přijme tvé příjmení, v mužském tvaru c) jeden z vás přijme příjmení toho druhého, to je pak na prvním místě v pořadí. Tedy například pokud je manžel Pavel Novák a ty Jana Hlaváčková, tak lze Pavel Hlaváček Novák, Jana Nováková Hlaváčková, nebo Jana Novák Hlaváčková. Pokud bys chtěla docílit toho, že budete mít oba obě příjmení ve stejném pořadí, tj. třeba Pavel Hlaváček Novák a Jana Hlaváček Novák, tak toho nelze dosáhnout sňatkem, ale následnou změnou příjmení na matrice. Jaké příjmení budou mít děti určujete při sňatku a můžou mít po jednom z Vás, pokud ze sňatku nebude oba Novákovi nebo Hlaváčkovi...
Odpovědět
zorro4: a šlo by tedy abychom dle tvého příkladu byly on Pavel Novák Hlaváček a já Jana Nováková Hlaváčková a děti budou užívat obě jména také?
Odpovědět
@vronyj Deti nemohou uzivat obe prijmeni, take jsme to na matrice resili. A ani oba nemuzete mit dve prijmeni - bud prijmes ke svemu ty jeho, nebo on tvoje. Toho muzete docilit jen zmenou jmena. Pokud chces, aby meli deti dve prijmeni, reseni je napr. porodit v zahranici a nechat si vystavit zahranicni rodny list. Dite v zahranici bude pojmenovano podle prava te zeme, kde se narodilo, takze pokud v zahranici zakon umozni jmeno Kvetina Novak Hlavacek, zapisi vam ho. Tohle mi tedy aspon radil pravnik :)
Odpovědět
@vronyj nejde, protože příjmení po manželovi se řadí vždy za křestní jméno. Tzn ty bývala Jana Hlaváčková bys byla Jana Nováková Hlaváčková, a on, bývalý Jan Novák by byl Jan Hlaváček Novák, což je strašně krkolomné. A dětem byste museli vybrat buď jedno, nebo druhé.
Odpovědět
@vronyj V souvislosti se sňatkem není možné zvolit příjmení tak, jak bys chtěla. Pravidlem je, že "zdvojené" příjmení může získat jen jeden z manželů, a to tak, že přijme příjmení manžela, a své připojí za to. Takže ty, pokud jsi Hlaváčková bys byla Novák(ová) Hlaváčková, nebo manžel Hlaváček Novák. Po svatbě pak může jeden z vás požádat o změnu příjmení, je třeba uvést vážné důvody proč o to žádáte a uhradit správní poplatek, ale pochybuju, že by takové žádosti bylo vyhověno. Děti můžou mít jen jedno příjmení, po jednom z vás, a dohoda o tom je součástí formuláře, který musíte vyplnit na matrice před uzavřením manželství. Takže ne, tak jak bys to chtěla to nejde.
Odpovědět
@vronyj Proč tak komplikovaně? Nebylo by jednodužší vzít si jméno manžela,nebo on tvoje?
Odpovědět
Já si jeho příjmení brát nechci .. přijde mi to jako přežitek z dob babiček a dědečků .. navíc jsem si vždycky chtěla nechat své a o to víc, když mi před 2 rokama umřel taťka a já mám ségru takže i kvůli zachování příjmení .. je to prostě mé rozhodnutí a ukaž mi jednoho chlapa co bude souhlasit, že si vezme jméno po snoubence :-) i když prohlásil, že radši ať prskají rodiče než by mě zklamal a to zase nechci já ...
Odpovědět
@vronyj Tak si nechte každý svoje, nebo si vezmi obě, v čem je problém?
Odpovědět
Profilova fotka
@vronyj Tak si nech jen svoje ne:) Nebo oboje,ale prijde mi zvlastni aby chlap mel svoje i tvoje prijmeni.
Odpovědět
to abych já byla tak a on a děti onak to se mi taky nechce :-) bezvýchodná situace :-D
Odpovědět
@vronyj Tak děti pojmenujte po tobě.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@vronyj tak si vem jeho jmeno a nech i svoje
Odpovědět
@vronyj Já znám takové chlapy, co si vzali jméno po snoubence, 2.
Odpovědět
Holky, já si nejsem jistá, že by děti nemohly mít 2 příjmení. Mají příjmení buď po matce nebo po otci. Pokud má, typicky matka, zdvojené příjmení, pak dítě po ní má také zdvojené. Kdysi nám říkali na škole, ale od té doby se mohlo něco v právní úpravě ledacos změnit. Že takové dítě může mít dvojené příjmení (po jednom z rodičů), a pak si vzít příjmení po manželovi a mít tak dokonce 3. Ale že nejde sňatkem dosáhnout zdvojeného příjmení u obou, to platí. @vronyj asi zcela nechápu, proč ti vadí ta odlišnost, když nebude úplná. Pavel Novák zůstane Pavel Novák, ty budeš Jana Nováková Hlaváčková a vaše děti Novák/ová, pak přeci v úředním a dalším styku bude zřejmé, že jsou tvé
Odpovědět
Profilova fotka
Zachování příjmení? Neblázni, život je krátkej a za 200 let si na Tvoje příjmení stejně nikdo nevzpomene :-) myslím, že to jak se kdo jmenuje není důležité... Také jsem si vždycky chtěla nechávat svoje příjmení, ale pak mi po nějakých událostech došlo, že je to naprosto bezvýznamná věc a teď se mi dokonce příjmení po manželovi líbí víc než to původní a jsem ráda, že ho mám 8-)...
Odpovědět
@zorro4 no chtěla jsem aby děti byly po mě jinak asi něco bude na tom že si nikdo na mé příjmení nevzpomene tak ještě uvídíme no :-)
Odpovědět
@vronyj Taky to můžete udělat tak, že si snoubenec vezme Tvé příjmení (buď samotné, nebo ho přidá ke svému) a děti se budou jmenovat po Tobě. pak budete mít všichni společné příjmení Hlaváčkovi, jen on bude navíc Novák.
Odpovědět
Profilova fotka
Já ti fandím, také si ponechám své přijmení, protože jsme jen 3 lidi s tímto přijmením. Můj nastávající to vždy věděl a sám mi řekl, že by si rád vzal mé, takže u nás to problém nebyl. Já si ponechám své a on bude mít mé na prvním místě a své si ponechá na druhém (ohled na jeho rodiče). Minulý týden jsem přijmení zrovna řešila na matrice. Na svatbu si můžeš dát ty varianty jak je tu už jmenovali. Ale po svatbě není problém si se souhlasem partnera přijmení pozměnit. Pokud budete mít každý jiné, vaše děti budou mít možnost obou variant: Novák, Nováková, Hlaváčková, Hlaváček. Zajdi si na matriku, jsou tam většinou milí lidé a snaží se vyjít vstříc, nebo jim jen písni mail. Přikládám papíry z matriky, tam je to jasně dané. Přeci nejde o to, kdo si vzpomene, jde o tebe a tvůj život. Ty se tak budeš jmenovat po celý život. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?