Společné finance s partnerem, aneb jak to máte vy?

Profilova fotka
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jak jste to vyřešili s partnerem s penězi? Mate jeden účet, nebo každý svůj a ještě jeden společný? Jak financujete byt, potraviny atd. Kdo co platí? Dělíte si vse stejnou měrou? Končím studium a tak nějak je tohle tema u nás aktualni. Tak mne zajímá jak to mate vy, at se mohu inspirovat;)
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
My máme společný účet a všechny peníze bereme jako naše, ale to už od té doby co spolu bydlíme. Nám to vyhovuje, ale spousta lidí na nás kouká jako na blázny:) Platy máme skoro stejné a nebereme peníze na moje a tvoje
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s @apacheee , a také to mnoha lidem přijde nelogické. Účet jsme si nechali každý svůj (jsou vedené zdarma a bylo zbytečné jeden rušit), ale peníze považujeme za společné. Jsme oba zodpovědní a dokážeme šetřit, o větších výdajích spolu diskutujeme předem, neutrácíme za hlouposti, ale když jeden dojde k názoru, že něco "nutně potřebuje" :-) , samozřejmě si to pořídí... Myslím, že lidé by měli mít podobnou povahu, aby jim to v tomto ohledu mohlo klapat.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme každý svůj účet, ale navzájem známe své piny a hesla. Z manželova účtu se stahují platby za bydlení, já zase platím nákupy. Když vybíráme hotovost, tak vybere ten, kdo dřív najde kartu :-D Byť máme peníze rozdělené na dva účty, vnímáme je jako společné a máme k nim oba neomezený přístup. V okolí to mají většinou striktně rozdělené, v těch nejšílenějších modelech, kdy má muž vyšší příjem dokonce dostává manželka pevné "kapesné"- ovšem nemá představu o tom, kolik peněz má třeba její muž na výplatu nebo na účtě...
Odpovědět
My máme účet každý svůj, ale peníze společné :) - jaké máme výplaty a zůstatky na účtech navzájem víme. Jelikož manžel vydělává jednou tolik než já, platím z účtu na co to dá (myslím jako záloha energie, hypotéka,...) a na co to nedá platí manžel (spoření, jídlo, výlety,...). Myslím si, že oddělené finance ve společném bydlení a manželství nejsou tím nejlepším řešením.
Odpovědět
Profilova fotka
mame kazdy svuj ucet a na domacnost mame dohodnutou fixni castku, kterou kazdy z nas prispiva. Kdyz je treba neco nad ramec, tak se vzdycky domluvime jakou mirou se budeme podilet. me osobne by asi vadilo mit spolecny ucet a nechat pak druhemu kontrolu nad kazdou korunou nebo kdyz mu rupne v bedne aby clovek o vse neprisel...
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj běžný i spořící účet plus ještě založíme společný běžný a společný spořící účet. A přijde mi to tak ideální.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme každý svůj účet a platíme tak nějak napůl....co se týče nákupů, tak jednou platím já, jednou partner. Nepočítáme si to, kdo zaplatil za měsíc víc a kdo míň :-D Prostě se tak nějak střídáme. Nájem neplatíme a co se týče dalších výdajů, tak se taky tak nějak dělíme napůl. Zatím oba pracujeme, tak je to v pohodě. A až budu na rodičáku, tak mi chlap bude posílat nějakou konkrétní částku, na které se dohodneme - předpokládám, že pak budu většinu nákupů provádět sama, teď nakupujeme společně.. Oba víme, kolik vyděláváme, oba víme, kolik má kdo bokem peněz, neděláme z toho nějakou detektivku, ale i tak máme každý ,,svoje´´
Odpovědět
Profilova fotka
U nas to je tak,ze mame jeden ucet a jednu kartu,tu mam u sebe ja,Kdyz pritel dostane vyplatu na ruku,celou mi ji odevzda a kdyz si neco chce koupit,tak si o penize rekne,ale ja zas musim resit,abych nezapomela neco zaplatit....Neni to tak,ze to chci ja,ale pritel,funguje to tak u nas od zacatku a bude asi poad,jemu to tak vyhovuje,me zas tak moc ne,je mi kolikrat trapne,kdyz se me prijde zeptat,jestli mu dam na to ci toto.Ale chtel to tak,vyhovuje mu,ze se nemusi o nic starat a ja vse poplatim :-D trosku v tom figuruje lenost asi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Každý máme svůj účet, společný účet bych ani nechtěla. Už jen z toho důvodu, když chce jeden druhému koupit dražší dárek a platí kartou, tak je to hned vidět na výpisu apod. O poplatky za víc nejde, máme mBank, takže neplatíme nic, výběr hotovosti realizuji jen tehdy, když mám potřebný limit na platbách kartou. Ohledně veškerých výdajů to dosud řešíme tak, že nájem odchází z mého účtu, partner mi na účet posílá půlku nájmu. Dále 90% nákupů jako potraviny a drogerii hradím také já, takže cca jednou měsíčně to sečteme, zjistíme, kolik jsme utratili a vzájemně vyrovnáme - neřešíme to do koruny, ale beru to tak, že by bylo nespravedlivé, abych já platila měsíčně 5000 a on skoro nic, tak mi pak na ten nákup přispěje cca ten rozdíl. Výdaje na dovolenou hradíme taky cca na půl. Od příštího týdne budeme manželé a zatím nám tento systém naprosto vyhovuje, tak to tak myslím necháme, jen časem možná rozšířím dispoziční právo k účtu, nevím. Z nás dvou více vydělávám já, ale já si zase platím víc peněz na různá pojištění a spoření, partner ač má vystudovaný ekonomický obor, tak nějaké zhodnocení peněz moc neřeší, takže k tomu ho budu muset ještě dokopat, aby si pak něco hodil apoň na můj spořák. Lepší než nic.
Odpovědět
Každý máme několik účtů a peníze jsou společné. Když na nějakém peníze chybí, tak se převedou z jiného. Jinak veškeré fixní platby platí manžel. Nevidím důvod proč bychom měli mít jeden společný účet. Na druhou stranu opravdu nemusíme počítat každou korunu, takže ohledně financí řešíme společně jen velké výdaje (auto, nemovitosti). Když má jeden z nás potřebu si koupit nový notebook, mobil, hadry atd., tak si to koupí. Oba jsme dospělí, a když kvůli tomu nebudeme další měsíc na suchém rohlíku, nevidím důvod proč to společně řešit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinal my máme zatím každý svůj účet a po svatbě budeme mít oba peníze na jednom, uděláme dvě karty a bude. Teď je to tak, že sice má každý svůj účet, ale přítel má moji kartu k dispozici - já už ani neznám PIN :-D a když potřebuju "kapesné" i když z mého účtu, řeknu si, nějak nic nepotřebuju, všechno si dělíme, nepřemýšlíme o tom, jestli jsme platili věci přesně napůl, tak za 17 dní se vezmeme, tak to beru jako normální věc mít peníze na jednom účtu ;-) ale je to samozřejmě každého věc, pokud někomu vyhovuje mít dva účty a každý " to své" nejsem proti, jde o to, jak to těm dotyčným vyhovuje ;-) takže uvidíš sama, co budeš chtít :-) držím palce, aby ses rozhodla ke své spokojenosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj účet už z dob, kdy jsme spolu ještě nebyli, takže jsme to tak i nechali (přijde mi to i praktičtejší mít dva účty u různých bank, kdyby se náhodou s jednou bankou něco stalo), ale peníze bereme jako společné. Přítel má ze svého účtu zadané příkazy na platby za bydlení, jeho životní pojištění, mobil atd., já zase na auto, pojištění, mobil atd., aby pravidelné platby uzavřené na naše jména odcházely pořád ze stejného účtu a nebyl v tom zmatek a všechno ostatní platíme podle toho, kde je zrovna víc peněz, nerozdělujeme to na moje a tvoje. Znám jeden mladý manželský pár, který to má rozdělený na společné a soukromé výdaje...což o to, na tom není nic špatného, chápu oblečení, kadeřníka atd....ale oni si vyúčtovávají i jídlo z restaurace "Platila jsem za tebe to vepřo-knedlo-zelo, takže mi dáš 90 korun.", tak to mi už připadá trochu směšný.:)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mineate to dělal můj bývalý přítel. Kontroloval mi dokonce i kolik spotřebuju vody při sprchování a málem by to rozpočítával do nájmu, kdybych nebyli dohodnutý na fixní částce, kterou mu budu dávat... ale jasně rozlišoval, že zmrzlinu si chci v obchodě koupit já, tak ať ji taky platím i když on ji bude potom jíst, ale sám by si ji nekoupil a nejed... v ohledu peněz to byla fakt hrůza a tragédie. A jak tu psala teď jedna nevěsta, s tím, že její přítel vše prosázel... přesně toho se bojím, se společným ůčtem se na to možná dřív příjde, ale pokud někdo nechá kontrolu na tom druhém, tak se taky může potom dost divit...
Odpovědět
Profilova fotka
@mineate To s tím vepřo-knedlo zelo mě fakt rozesmálo :-D To snad ne??? Pokud jsou manželé, tak snad je to jedno...přítel i teď v případě když jdeme kamkoliv do restaurace, automaticky platí za oba ze svého...pokud já neřeknu předem, že ho zvu. Já občas platím třeba kino. Tady tyhle věci si fakt nevyúčtováváme, opravdu jen potraviny, drogérku a takové ty věci denní spotřeby - a to ještě plus minus autobus...
Odpovědět
Profilova fotka
Každý máme svůj účet. Já svou hypotéku, na kterou mi partner nepřispívá. Dává mi 6tis na bydlení a jídlo. Většinou to vyjde. Když ne, neřeším. Prostě mu řeknu že potřebuju penízky a on když má mi je pošle. NEřešíme kdo co koupí platí, vůbec. Prostě teď jsem na tom finančně lépe já, tak třeba platím svatbu. Jemu mají teď přijít peníze, tak zaplatí hostinu. A že to nebude půl na půl víme, ale o to mi nejde. To ve vztahu pro mě není důležité.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak my jsme hned po svatbě udělali společný účet a dvě karty. Neřešíme co kdo a kolik. V podstatě jsme tak už dlouho fungovali i před svatbou. Prostě jsme teď jako jeden :-) Máme ho ještě rozdvojený a tam posíláme částku, která nám přesáhne např 100tis a to jde na spoření-ale můžem z toho kdykoliv čerpat, jen to máme bokem na nějaký malý úrok a hlavně kvůli bezpečnosti (kdyby nám někdo vybral účet, tak většina bude na jiném)
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Presne to se "podarilo" memu bratrovi, svagrova kdyz byla tehotna nechala finance kompletne na nem a ted po par letech se divi, kolik maji vsude dluhu :-( vubec nepochopim, ze se nekdo o finance prestane zajimat a necha to jen na tom druhem, i kdyz manzela miluji a verim mu, tak tohle bych nikdy neudelala my zatim jedeme pul na pul, ale spis tak priblizne, zadne rozpocitavani, po svatbe jsme zatim nic nemenili a fungujeme stejne jako kdyz jsme spolu pred lety zacali bydlet.. akorat manzel ted uz vydelava dvojnasobek co ja, takze treba vydaje na auto jsou kompletne jen na nem.. uvidime jak to bude az pujdu na materskou, to bude pro mne sok, ze najednou nebudu moct byt financne uplne nezavisla :-/
Odpovědět
my máme každý svůj účet a přítel platí složenky za auto a bydlení, já platím poplatky jako elektřina, plyn, internet a jídlo a pak dokupuju to co je potřeba. Pokud nevyjdu s penězi, tak mi dá kolik potřebuji a to samé naopak. Neřešíme kdo platí víc a kdo míň. Vždy si navzájem pomůžeme pokud u jednoho nastane krušnější období :-) Rozdělené účty už máme x let, ještě než jsme spolu začali a nebudeme to měnit. I s extra účty jedeme jako tým :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Tak to je děs s tím sprchováním.:D Jojo přesně tak: Důvěřuj, ale prověřuj. Já příteli věřím stoprocentně a myslím, že on mně taky, ale samozřejmě nikdy nevíš co se může stát a je dobré, aby měli nad výdaji přehled oba a ne jen jeden.
Odpovědět
Profilova fotka
@ninive211 Právě, že i po svatbě mají každý svůj účet, platí dohromady akorát hypotéku atd. a soukromé věci si každý platí zvlášť, ale ženou to do extrému a pak právě vznikají situace typu "vepřo-knedlo-zelo". Přitom to jsou tak fajn lidi a mají se moc rádi, nerozumím tomu.:)
Odpovědět
My máme zatím ještě každý svůj účet. manžel má bez poplatků a já ještě na rok studentský, tak jsme řekli, že to zatím nebudeme měnit. Máme teď dost jiných starostí. ale rozhodně neřešíme, kdo co platí. Peníze bereme naprosto jako společné už od doby, co spolu bydlíme.. A občas se stanou i situace, že zapomeneme oba vybrat,nebo najednou zjistíme, že nemáme ani jeden skoro nic v peněžence a pak lovíme po kapsách, v kabelce a dáváme dokupy alespoň na nanuka :-) A to, co popisuje mineate@ a mawenzi@ to je fakt mazec.. To je smutný, že se k sobě někteří lidé takhle chovají, to pak nevidím důvod, proč spolu být, když si všechno kontrolují..
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě mě napadlo dodat toto - chlapovi jsem společné peníze navrhla při sestěhování, on hned argumentoval právě tou kontrolou, kdy druhý ví o každém výdaji. Rozhodně jsem ho k ničemu nechtěla tlačit, samotná jsem nevěděla, jaký na to mít názor... Ale spolu jsme se dobrali k tomu, že když on měnil práci, šly výdaje z mé výplaty, stejně tak se dá předpokládat, že já kvůli studiu sem tam také nebudu do rozpočtu moc přispívat. Takže by v našem případě byla blbost si peníze rozpočítávat na mé a tvé, aby se ten systém pak ve zkouškovém, při další změně práce (ťuk ťuk) nebo za pár let s miminem stejně rušil... A dodám, že jeho obavy se nenaplnily, na účet mu ani nechodím, to spíš on mě prosí, jestli bych si peníze nepřevedla sama, že už se mu nechce :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj účet. Ze začátku jsme si všechny výdaje zapisovali, aby to vycházelo zhruba napůl. Teď už položky jako bydlení, dovolená, restaurace atd. platí vždy přítel a já vlastně jen potraviny, a samozřejmě svoje osobní výdaje. Peníze bereme jako společné a protože přítel vydělává výrazně víc než já, tak i víc platí. A taky čekáme mimčo, takže už přítel počítá s tím, že nás prostě bude muset všechny živit on :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg přesně, beru, že někdo není ten typ a moc ho to nezajímá a nechá vše na partnerovi, jenže to je cesta do pekel právě když se něco stane... jinak ještě funguje ke společnému ůčtu jeden zajímavý model - ůčet je společný se vším všudy, ale manželé si přiřadí kapesné, např 1500 kč, se kterými si můžou dělat co chcou. Nezaměnovat s tím, že si z toho mají koupit nové boty nebo šalinkartu nebo platit mobil. To vše jde ze společného a toto "kapesné" je právě na výdaje jako - koupit si naprosto totální zbytečnost pro radost, zajít si na kafe s kámoškou, koupit manželovi něco k narozeninám nebo z toho "tajně" šetřit a pak třeba partnera překvapit supr dárkem nebo zájezdem atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinal - prave ted resime to same. Budeme si brat spolecne hypoteku a resime zda prejit na jeden spolecny ucet nebo si ponechat kazdy svuj. Asi se priklonim k spolecnemu protoze vim ze "manzel" umi dobre zachazet s penezi a ja nekdy potrebuji tak trochu vtahnout zpatky na zem :-) @mawenzi - skvely napad s tim "kapesnym" zkusim to navrhnout me drahe polovicce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za příspěvky, snad se k něčemu taky dobereme, přítel vydělává víc, rozhodne nechci byt na nikom zavisla, ale zatím lepší prace není, takže nemohu platit to stejně co on, protože pak mi zbyde daleko méně, navíc od do prace jezdí služebním takže zádné výdaje, zatím co ja jezdím svým což také něco stojí. Rozhodne nechci vse dělit přesně na pul a na me a tvé.....
Odpovědět
Profilova fotka
My začali mít společné finance už před svatbou, právě díky výdajům na ní. Ale měnili jsme na jden účet až poté, rovnou se změnou příjmení, nechávali jsme můj protože ho mám zadarmo. No a skončila jsem tak, že mi z lenosti i volá jestli máme peníze na účtě:-) Takže nějaké sledování co kdo koupí nehrozí...A já mám stejně smůlu protože když něco objednám v balíčku ví to stejně, pracuje na poště. Jako třeba teď s dárkem k výročí. Nebo např. si připravujeme den překvapení k narozkám a nikdy by mě nenapadlo koukat za co platí, to bych si pokazila sama sobě oslavu. O výdajích za hadříky apod. se nebavíme, pouze o těch větších, protože prostě nemáme příjmy na to aby si někdo z nás jentak koupil třeba něco za 10 tis. Dva účty + každý spořák jako jsme měli si prostě neumím přestavit. Teď jsem třeba platila letenky a kdyby jsme tam něměli peníze společně tak o ne přijdeme, jelikož v sobotu večer už by nám banka peníze nepřevedla. A tím, že většinu peněz házím na spořák a na účtě je tak tisícovka tak už vidím jak mu volám lásko převeď si ze spořáku na účet a další den to pošli na můj :-D Prostě jsme pár a tak i tak hospodaříme. Teď jsem třeba řešila problém kamarádky, mají dvě děti a dostává kapesné...Přítel vůbec neví co co stojí, protže nikdy nenakupoval jídlo a hrozně se diví, že nevyjde. Ona zase nechápe, že mu vadí její výdaje za rodinu na které byla zvyklá ze svého platu a nejsou úplně odůvodněné a samozřejmě jsou na úkor jejich dětí a toho, že je přítel nonstop v práci...No a jejich vztah se pěkně hroutí, do toho děti a jiné problémy...Zrovna na tu mateřskou mi přijde, že by finance měli být už vyřešené, pak najednou ty dva neví jak to řešit, nejsou na ničem dohodnutí...Mě třeba děsí představa, že by mi měl manžel posílat peníze, než budu zase pracovat. To bych opravdu nezkousla. Prostě chci hospodařit s tím co vydělá, samozřejmě dle možností rodiny, ale ne že mu budu říkat, že musím mít zítra peníze na nákup. A upřímně je mi úplně fuk jestli je to jeho výplata, už to beru jako peníze naší rodiny.To samé samozřejmě nabídnu i já jemu pokud to bude naopak, což je unás docela reálné.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme každý svůj běžný a každý svůj spořící účet, ale finance společné. Funguje to tak z dob ještě dávno před svatbou, přičemž máme rozdělené platby a výdaje, které platíme (velmi zhruba) půl na půl. Nechce se nám měnit zaběhnutý systém, o zůstatcích na všech účtech máme přehled a přístup přes internetbanking známe oba.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme peníze společně už od doby kdy jsme spolu začali bydlet...manžel říká, máš ekonomku, děláš v bance budeš se starat o peníze, výplaty chodí ke mně na účet, on dostane kapesné, které má pro svoje potřeby a zbytek se platí ze společných peněz...sice už jednou záchvat byl že peníze rozdělíme ale spočítala sem mu kolik by mi musel přispívat a zase si to rychle rozmyslel :-D navíc je pořád na cestách v zahraničí takže je rád že to mám pod kontrolou
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinal kdyz jsme spolu zacali chodit, tak manzel platil najem na byt a ja kupovala jidlo. Pak jsme zjistili, kolik platime na poplatcich a zredukovali to na jeden spolecny ucet - nechali jsme ten jeho, protoze se tam platilo na poplatcich min. Ted jsme ho prevedli do jine banky, ale mame stale jeden, na ktery chodi obe vyplaty, plati se pojistky a vsechno, oba mame kartu, oba mame pristup. jsem rada, ze to mame takhle, protoze si neumim predstavit, jak to funguje u oddelenych uctu kdyz jde treba o dovolenou, auto nebo nejake vetsi/jnestandartni vydaje. Neumim si predstavit treba - tak ja koupim postylku a ty kocarek:-) Bavili jsme se o tom s kamarady, kteri maji kazdy svuj ucet a oni zase nechapou, jak muzeme mit jeden. Resi to nejak podobne jako vetsina tady - naklady se rozhodi cca stejne a kdo co chce jako obleceni a tak si plati kazdy ze sveho uctu. Asi je na kazdem, jak mu to vyhovuje:-) Ale neda mi to zastankyne oddelenych uctu - kdyz jdete do restauraci ci nekam ven, platite jednou jeden, podruhy druhy, kazdy svoje? Mame zname, kteri jsou spolu 11 let a kdyz nekam jdou, plati kazdy svoje a prijde mi to silene divne... do nikoho se nenavazim, jen me to zajima:-)
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?