Děti do 5 let na naši svatbu neberte!

Profilova fotka
Chci se zeptat, jak to plánujete na vašich svatbách, či jak jste to měli .. jdeme za týden na svatbu mého nevlastního bratra a bylo nám dost jasně naznačeno, že takto malé děti na svatbě nechtějí. Kvůli sobě a prý i kvůli nám a naší zábavě. Máme rok a půl starého chlapečka a plánovali jsme ho tam mít cca do 16 hodin.
Odpovědět
1
2
12
Profilova fotka
Mně se tyto požadavky snoubenců hodně nelíbí a už vůbec nechápu, pokud někdo zakazuje děti na svatbu i v rámci rodiny. A jsem hodně překvapená, kolik nevěst děti na svatbě odmítá. Na toto téma už tu nějaké diskuze jsou, ale mně by to asi naštvalo, kdyby nás někdo pozval na svatbu a zakázal nám vzít děti s sebou, aniž by nám to nějak rozumně vysvětlil. My jsme naopak rádi, že naši hosté děti mají a vezmou je s sebou, svatba je pro nás primárně o rodině. Budeme tam mít asi 4 čtyřleté, dvě roční a dvě ještě mladší. Chápu, že pokud mají hosté s sebou na svatbě děti, musejí se o ně starat a nemají tolik prostoru pro vlastní zábavu, ale to bych nechala na zvážení každého, jestli si chce svatbu jako host užít bez dětí nebo naopak s dětmi.
Odpovědět
Profilova fotka
My bude mít 5deti vcetne naseho tou dobou věk 2roky, 2,5roku,5 ,7, 9 a asi by my vadilo si nevzit děcko sebou....holt to je úděl rodičů si je tam hlídat...... Oni asi děti nemají že???
Odpovědět
Nikdy bych děti nezakazala. My jsme jich měli na své svatbě hodně a jsem ráda. Děti se dobře bavily a dovadely. Rodiče dětí musí sami zvážit jestli je vezmou na něčí svatbu a budou se o ne tedy muset postarat. Pokud prostředí svatby není pro děti moc vhodné, tak si jistě zajistí hlídání. Ale zakázat nikdy.
Odpovědět
Profilova fotka
To fakt nepochopim tohle.Když pozvu,tak všechny a ne tohle.Oni asi děti nemají co?Já bych bez syna prostě nikam nešla.Buď půjdeme všichni,nebo nikdo.Dítě neni věc kterou můžu někam odložit.Byla bych naštvaná. :-|
Odpovědět
No, co na to říct. Kamarádka taky zakázala na své děti se stejným argumentem (tedy, že bez dětí si to užijí i ti rodiče). Podle mě tohle mohou říct jen lidé, co vlastní děti nemají. Na druhou stranu chápu i obavy ohledně dětí v tom smyslu, že existuje spoustu rodin, kterým nevadí, když děti na obřadu ječí a stojí tam dál. My to vyřešili tak, že jsme děti nezakazovali, jen jsme rodiče poprosili, aby během obřadu v případě, že se dítě rozpláče, odešli ven a těmto rodinám jsme také zabrali místa co nejblíž dveří (v našem kostele byli dveře na boku, nikoli vzadu). Všichni to pochopili, dodrželi a nebyl žádný problém. Jinak "zákaz" dětí mi taky vadí, myslím, že to jde udělat i jinak (například říci hostům, že si opravdu nepřejeme, aby nám obřad kazil pláč dítěte a třeba pak mít někoho, kdo dohlédne v případě, že někdo z rodičů to nepochopí). Na druhou stranu bohužel znám i případy, kdy s rodiči nebyla rozumná domluva a jediné, co zafungovalo, byl právě zákaz.
Odpovědět
Asi to mají takovým stylem nebo na takovém místě, kam se děti nehodí. Třeba tam ani nemají židličku nebo jídlo pro děti, co já vím. Rok a půlroční dítě z toho stejně nic mít nebude.
Odpovědět
Kdyby mi někdo řekl že jsem zvaná na svatbu ale moje dítě ne, tak by mě to hodně mrzelo a pokud je to svatba v rodině tak ještě víc..... Argumentace že na místě není židlička pro dítě je zbytečná, mě třeba syn v klidu posedí na klíně a najíme se i tak. A jídlo? samozřejmě matky pořád všude vozí spoustu křupek, sušenek, příkrmů..... to se jeden oběd v klidu ztratí..... Jasně existují i bezohlední rodiče, ale já se zatím nesetkala s nikým kdo by své dítě nevyexpedoval z obřadu, když by tam mělo dělat cirkus, mě samotné vadí, když mi kluk někde ruší právě probéhající akci.... Já osobně bych dost zvážila jestli bych šla, pokud nemáte babičku nebo kamarádku která na svatbu nejde a mohla by malého pohlídat, znají se a zvládnou to spolu tak to můžete zkusit, a nebo se bohužel rozdělit jako pár a jeden z vás zůstane s dítětem doma.... Upřímně, nestyděla bych se, odmítnout pozvání... i takhle na poslední chvíli...
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle tedy opravdu nechápu a naštěstí jsem to ani nezažila ! Já budu mít na svatbě cca 12 dětí ve věku půl roku - 11 let a neumím si představit, že by tam nebyly ! Máme pro ně poníka, na místě je velká zahrada, koutek s pohádkami a omalovánky ... Ale hlavně každý rodič si to své dítě dokáže pohlídat a pokud pláče u obřadu, tak co jsem doposud zažila , rodiče odešli. Neměla jsem pocit, že by si svatbu někdo díky dětem neužil.
Odpovědět
Ja proste nechapu, proc lidi tuhle volbu nenechaji na rodicich.. my jsme vsechny rodiny zvali jako celek, nekteri se rozhodli,ze deti nechaji s babickou, a nekteri deti vzali s sebou.. a oboji bylo v pohode. Deti jsou soucasti rodiny a neprijde mi fer je proste vyskrtnout.. za chvili budu mit dite a uz ted vim, ze by me tenhle pristup zamrzel.. rada bych se sama rozhodla, kam svoje dite vezmu a kam ne... a samozrejme ze je slusnost dite vzit ven v pripade, ze zacne brecet.
Odpovědět
Ja novomanzele naprosto chapu, mit v rodine male deti, resila bych to same. Pokud chteji svatbu bez malych deti, maji na to pravo. Takze byste je meli respektovat. Makeho s sebou bud neberte nwbo pozvani odmitnete. Zazila jsem takto male deti na svatbe i na promoci a bylo to vzdy utrpeni pro vsechny. Deti znudene, rodice zaneprazdneni peci o ne a nakonec ti, kteri jsou v hlavni roli s prokricenym zivotnim zazitkem. Ted jsem byla na svatbe s takto malymi detmi, kde pro ne nebylo nic prizpusobene a bylo to hrozne. Mam na fotkach sladkou holcicku s balickem cigaret pred sebou, s lidmi, co kouri a panakuji v pozadi. Pokud svatba neni pro deti uzpusobena, neni vhodne je tam brat.
Odpovědět
Já taky nejsem příznivcem vylučování dětí ze svatby a můžu i říct, že jsem to nikdy nezažila. Snad na každé svatbě děti byly a to jak malé, tak větší. Tuhle volbu bych nechala na rodičích, maximálně bych je upozornila, že tam třeba nejsou ty židličky, nebo že jde o kuřácké prostředí... Zažila jsem i svatbu s půlročním miminkem a nebyl problém. Na naší svatbě děti byly a musím říct, že to bylo naprosto v klidu a pohodě (a to máme v rodině rodiče, kteří se s tím taky moc nepatlají, takže jsme potíže čekali, ale byli jsme mile překvapení). Na druhou stranu pokud bychom my byli pozvaní na svatbu bez dítěte, asi bych si pomyslela své, ale nehrotila bych to a snažila se přizpůsobit, najít si hlídání, a pokud by to z nějakých důvodů nešlo (moc malé miminko, prarodiče nemají čas apod.), prostě bych to snoubencům řekla na rovinu a bez výčitek, že hlídání není možné, takže buď přijdeme s dítětem, nebo nedorazíme vůbec. Pak už bych to nechala na nich.
Odpovědět
Profilova fotka
Zažíla jsem teď nedávno svatbu, kde skutečně dítě jednoho ze svatebčanů dostalo pravověrnej hysterák a mamince trvalo notně dlouhou dobu, než se malým uřvánkem vypotácela z kostela. Upřímně mi bylo nevěsty i ženicha líto, protože jí úplně čišelo "ze zad" jak by se nejradši otočila a zařvala "VEN". Nicméně na jiných svatbách jsou děti docela milý zpestření. Z mých kamarádek má dítě jen jedna a ta naopak hned po pozvání řekla, že se strašně těší, až malýho šoupne ségře a užije si fajnovej den bez něj :-) Sestřenice má zase pártýdenní miminko a hned řekla, že furt pláče a v tom horku ho pohlídá na obřad babička a pak k němu bude odbíhat (měli jsme to vše na jednom místě a navíc před jejich chalupou). A ostatní děti byly jen od známých, co se přišli mrknout jen na obřad. Musím říct, že když za mnou přišla malá holčička s chlapečkem, jestli by se se mnou mohli vyfotit, tak mě to úplně dojalo. Přišlo mi hrozně hezký, že jsem pro ty děti opravdu "ta princezna" a když jsem jí na jednu fotku půjčila závoj....no myslim, že mám novou nejlepší kámošku :-) Myslím, že to určitě lze řešit nějak korektněji než nějakým takovýmhle direktivním zákazem. Jak ze S tebou mě baví svět - bereme jen děti, co chodí aspoň do první třídy. Na druhou stranu - kdybych věděla, že někdo z mých přátel k řevu svýho dítěte přistupuje jako maminka ze začátku mýho příspěvku, taky bych asi tý situaci chtěla stůj co stůj předejít.
Odpovědět
Článek se načítá
@moncia 'mně by to asi naštvalo, kdyby nás někdo pozval na svatbu a zakázal nám vzít děti s sebou, aniž by nám to nějak rozumně vysvětlil' - no tak uz jenom to, ze nekoho nechci na sve svatbe je prece dostatecny argument (=tedy rozumne vysvetleni),proste to nechci a tecka. Je to konec koncu moje svatba, takze nevidim duvod pro nejake 'rozumne oduvodnovani'. To vyzniva jako kdybych se musela pomalu ospravedlnovat, co ze si to dovoluju, nechtit na VLASTNI svatbe deti :-D ...a pak jeste cekat, jestli to rodice tech deti milostive pochopi a milostive se na mou svatbu dostavi :-p Ja totiz zase nechapu to presvedceni o vlastni dulezitosti, ktere ma spousta lidi. Ona se ta svatba bez vas nezbori, kdyz tam tedy teatralne neprijdete (ve stylu 'nemuze-li tam byt moje dite, nebudu tam ani ja'). Kbyby mi nekdo z pozvanych svatebcanu rekl, ze na mou svatbu bez svych deti neprijde, tak bych ho nenutila. Chodit nemusi. Jejich minus. Na svatbe jsou nejdulezitejsi zenich a nevesta se svedky + oddavajici, vsichni ostatni jsou tam jaksi navic, ze....
Odpovědět
@zanett můžu se zeptat, máte děti? @duckie moc hezky popisujete několik způsobů jak se vypořádat s tím, když vím že svoje dítě na svatbu vzít nechcu, protože vím že bude mnohem příjemnější pro všechny, když tam nebude (z jakéhokoliv důvodu). A to je právě to, matky by měli být schopné objektivně posoudit jestli jsou s malým dítětem schopné obřad a všechno okolo zvládnout....... a bohužel se najdou i ty, co sebou vezmou dítě které chytá hysterák ikdyž vyleze před barák :-( To je pak neštěstí a velká škoda že maminka není soudná. Jinak ale pořád snad víc platí, že matky jsou schopné si ty svoje zázraky ošéfovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy by me nenapadlo deti zakázat....nikdy..na druhou stranu bez přetvářky jsem moc rada, ze budem mit (mozna) jen jednu rocni holčičku a pak az skoro osmiletyho kluka a dva temer dospěláky (13 a 15let).... takze tak :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett To, že někdo děti nechce, pro mě rozumný, zdůrazňuji rozumný důvod není. Ano, snoubenci mají právo si podmínky nastavit, jak jim vyhovuje, ale důvod, který bych chápala, to pro mě prostě není. Důvod by byl, kdyby svatba byla na nějakém místě, kde by to třeba bylo pro děti nebezpečné nebo tak něco, ale ne, že je prostě nechci. To je jen přání snoubenců, které nechápu. Samozřejmě pokud by mě někdo pozval bez dětí, tak se mu nepohrnu na svatbu i s dětmi, ale budu velmi zvažovat, zda se vůbec svatby zúčastnit. A rozhodně za tím není žádné přesvědčení o vlastní důležitosti, právě naopak, pokud mě někdo zve dopředu počítá s variantou, že nepřijdu, tak pro něho asi zas tak důležitá nejsem. Nemusíš se mnou souhlasit (a evidentně nesouhlasíš), prostě na to máme jiný názor. Můj názor je takový, že na svatbu si zvu své nejbližší, ať jsou to příbuzní nebo kamarádi. A pokud má někdo z nich děti, tak prostě pro mě patří k sobě a zvu je společně. Rozhodnutí, zda přijdou s dětmi nebo bez, už nechávám na nich. Naštěstí všichni chtějí přijít i s dětmi a já jsem za to ráda. Všichni jsou to rozumní lidé, větší děti (i ty čtyřleté) mají vychované a ty nejmenší určitě nějak zvládnou. A teda to, že kromě nevěsty a ženicha jsou na svatbě všichni jaksi navíc, mě docela pobavilo :-) Pro mě rozhodně navíc nejsou, jsou to lidi, kteří udělají svatbu svatbou. A ano, mrzelo by mě, kdyby někdo z nich nepřišel, protože na všech, které zveme, nám záleží a chceme, aby ten den prožili s námi. Jinak bychom žádnou svatbu nedělali a šli bychom se podepsat na radnici sami.
Odpovědět
Jaksi nechápu, proč některé nevěsty vůbec zvou na svatbu hosty, když mají přístup ve stylu @zanett . Přece zvu toho, koho mám ráda, a chci, aby se mnou strávil můj velký den a cítil se dobře, ne? To se vám opravdu zda normální vyloučit ze svatby děti svých příbuzných? Jasně, pokud je to dítě kámošky ze základky, ke kterému nemám vztah, tak mě jeho jekot bude otravovat, ale je tedy nezbytné mít na svatbě tu známou, když k ni evidentně též vztah nemám? Nedovedu si představit, že bych někomu mně blízkému sdělila, že jeho dítě na svatbě nechci. A pokud mi není blízký, proč ho mít na svatbě. Bože.
Odpovědět
@moncia podle me je to, ze snoubenci na svatbe deti nechteji, naprosto dostatecny duvod a uprimne si myslim, ze to, jestli to chapes nebo ne je spis tvuj problem nez jejich. Pokud s tim nesouhlasis, prece chodit nemusis. Myslim si, ze formu a styl svatby urcuji proste snoubenci. To neznamena, ze hoste jsou bezvyznamni, ze na jejich spokojenosti nezalezi. Naopak, myslim si, ze je na miste vyjit hostum vstric, ale ne tak, ze snoubenci kvuli tomu poprou to, co chteji, to, jak svatbu chteji prozit. Svatba je primarne akce pro pary, takze to, zda se deti mohou zucastnit zalezi na tom, jaky styl svatby snoubenci chteji.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca To jsi mě ale špatně pochopila. Pokud snoubenci děti na svatbě nechtějí, je to důvod pro to je tam nebrat. Já jsem ale ve svém prvním příspěvku psala něco jiného. Tomuto přání prostě nerozumím. Každý má právo si svatbu udělat podle sebe a stanovit si podmínky, jaké chce, ale zakázat na svatbě děti, navíc svých nejbližších příbuzných, to já prostě nikdy nepochopím. To je celé.
Odpovědět
Profilova fotka
Když někam jdeme,podle druhu akce se snažím vlastních dětí "zbavit". Ale posoudím si to sama,sama se rozhodnu. Kdyby mi někdo řekl "přijď bez dětí",nešla bych. Pro mě je to stejné, jakoby mi řekli "přijď bez manžela,toho na akci nechceme".Jednou jsou mojí součástí...
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca chápu tvůj názor.jen by mě zajéímalo,kdyby ti někdo řekl ""přijď bez manžela,ten není vítán",šla by jsi?
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za názor. Evidentně se to tu rozdělilo na dva tábory - bezdětné a maminky, což jsem přesně čekala... Jinak ano, samozřejmě, budoucí novomanželé děti nemají, takže i proto mají na to takový názor. A musím říct, že mě tu některé názory hodně překvapily. Např., že ostatní svatebčané jsou na svatbě "přeci jen tak trochu navíc .." :-S to je hodně zvláštní názor. Navíc mi jde i o to, že se celou dobu tvářili, že děti jsou v pohodě.. ještě jsem se ptala, jestli tam bude mít náš Jiřík nějaké stejně staré kamarády a tvrdili mi, že ano. A najednou mi týden před svatbou řeknou - spíš ho neberte.
Odpovědět
@denib pak je tady tabor -i maminky, ktere nenapadne si nevzir sve dite a kdyz jim to reknete, pak to jedine uvitaji. Podle etikety male deti na svatbu nepatri, to same jako na promoci, v divadle taky vetsinou male deti nepotkavam, tak pak nechapu, proc se nevyhovi tem dvema. Ja na nasi svatbe zazila lidi, co uz meli deti a nemeli s tim sebemensi problem, byli tam kvuli nam a i treba kvuli sobe a taky zastavaji nazor, ze deti na takove akce ne, takze to neni jen o tech bezdetnych, ale musi to mit takhle nastavene, ze si to uziji i bez deti. :-) A ja jsem na strane teda tech, ze bych respektovala kazde prani svatebcanu a pak mela narok bud odrici nebo to prijmout a neremcat. :-)
Odpovědět
Manžel byl zván na svatbu svého známého, ale jen on bez rodiny. Rozhodně jsem se neurazila, naopak jsme spolu vybírali svatební dar. Dokázala jsem si představit (aniž by mi někdo posílal dlouhosáhlé vysvětlení) spoustu důvodů, pro které to tak snoubenci chtěli. Není nikdy nic černé a bílé, proto bychom ani nikoho neměli odsuzovat, že požádá, aby děti na svatbě nebyly. Vždy budou dva tábory a není to o bezdětné/dětné. Já vždy jen přemýšlím, jestli kdybyste byli pozváni přáteli do divadla či na ples, zda byste si s sebou vzali malé děti s tím že jinak nejdete. :-D Tj. nadsázka, resp. řečnická otázka, tj. netřeba odpovědi. ;-)
Odpovědět
@ariellaida Tak tak. :-) Taky jsem se neruzaila, kdyz jsem dostala pozvani na svatbu pouze ja.
Odpovědět
Také sě mě stalo, že jsem dostala pozvání pouze já, nebo přítel a rozhodně jsme se neurazili. Opravdu se to asi nedá takto paušalizovat. Co se týká dětí - za mě, jde jen o osobní názor - děti do 2 let nepatří do divadla, kina, na promoci, na svatbu, na pohřeb. Zažila jsem už xkrát extempore v letadle, ale tam uznávám, že někdy není zbytí. I když dvě a půl hodiny neutichajícího řevu není nic příjemného, někdy se opravdu nedá jednat jinak. U kulturních akcí mi to přijde: a) zbytečné pro dítě, neobyvklé prostředí, nic co by muselo žažít a tudíž sobecké od matky, že po něm vyžaduje, aby na takovýchto místech bylo; b) otravné pro matku, která si celou událost patřičně neužije, c) neslušnost k tomu, kdo mě pozval, neboť se mu nemůžu plně věnovat. Nevím, proč tu vládne tolik nepatřičných poznámek. Dříve to bylo úplně normální a nemyslitelné, děti do dvou let věku někam brát. Dnes se musíme smířit s tím, že na promocích,svatbách a pohřbech jsme nuceni si to všichni vytrpět. Nejvíc samozřejmě ten maličký. Mě nepřipadá sobecký ten, kdo vyžaduje, aby tam to dítě nebylo. Mě připadá sobecký ten, kdo vyžaduje aby tam to dítě bylo. Právě proto, že to pro něj není vhodné prostředí, hodně lidí a organizovaný den jinak,než je zvyklé. Dítě do pěti let mi ale připadá přehnané, i tříleté děti se už dokáží rozumně chovat. Ale respektovala bych přání svatebčanů. A hlavně zájem dítěte. Na ten jste nějak zapomněli...
Odpovědět
denib: to nebylo nic proti Vám. Naopak mít 1,5 staré dítě s sebou do 16 hodin mi přijde od Vás rozumné. Psala jsem hlavně své názory. Díky za pochopení.
Odpovědět
asi budu za černou ovci, ale já jsem taky na svatbě děti nechtěla (nakonec děti na svatbě byly- 3 roky, 2,5 roku, 9 let, 2 roky, 11měsíců). a musím říct, že se potvrdily moje nejhorší obavy. na obřadu vřískot, pořád někam běhaly, hodně rušily, rodiče se splavenýma obličejema za nimi, nudily se apod... a pak všechny tři rodiny s dětma odešly hned po jídle-cca 14hod, což mě moc mrzelo) když víte, jaké děti jsou -myslím povahově a rozumě to vysvětlíte, tak je to snad pochopitelné. nyní mám sama dítě a kdyby mě někdo požádal, abych ho nebrala, tak tomu budu rozumět a zařídím si hlídání....
Odpovědět
Na sve svatbe jsem mela deti spoustu. Ale kdyby me nekdo pozval na svatbu bez deti, respektovala bych prani snoubencu a zaridila si hlidani. Stejne tak, kdyby rekli, ze chteji mit svatbu v kovbojskym tak bych prisla v kovbojskym. Povazuju si za cest, ze jsem na seznamu hostu a rada jim vyhovim, aby meli svatbu podle svych predstav, pokud to bude v mych silach. Pokud ne, s diky pozvani odmitnu. Ale rozhodne me neurazi zadne jejich prani.
Odpovědět
@denib Já jsem prosím teda bezdětná, ale zákaz dětí mi nepřijde jako dobrý nápad. Chápu obavy ohledně chování dětí, ale myslím, že se to dá udělat jinak. Navíc argument "když nechcete přijít bez dětí, tak tam nechoďte vůbec, však vás nikdo nenutí", mi přijde takový hrubiánský. Já nevím, já děti nemám, ale prostě jsem zvala rodiny jako celek: páry spolu, manželé s dětmi, jen jsem je poprosila ohledně toho pláče v kostele, aby odcházeli. Jinak jsem nezařizovala (kromě dětských židliček) vůbec nic a děti byly na svatbě kouzelné. Takže za mě: každý má právo si udělat svatbu jak chce, ale lidé by měli být víc empatičtí. Svatba je pro mě osobně rodinnou záležitostí, kam děti patří. Jsou s nimi spojená rizika, která však lze nějak řešit. Pokud by řešit nešla, tak pak to lze říci nějak slušně a trošku jinak než "my děti nechceme, buď přijďte bez nich, nebo nechoďte vůbec".
Odpovědět
1
2
12
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?