Přítel pracuje na černo - nevím, jestli to má budoucnost

Můj příspěvek sice nesouvisí se svatbou ani zásnubami, ale protože už jsem zoufalá a vím, že je tu hodně žen, které mají zkušenosti, tak přispívám sem... S přítelem jsme spolu přes rok a půl, bydlíme spolu půl roku. Po půl roce chození měl pracovní úraz, takže byl na nemocenské a půl roku nedělal. Potom šel na pracák, a chtěl si hledat práci, ale naskytla se mu příležitost pracovat v oboru, který ho zajímá, ve městě, kde bydlím já. Nastěhovali jsme se tedy k sobě s tím, že on bude v dané práci pokračovat. Jedná se však o práci, při které je zapotřebí živnostenský list a přítel si ho nezařídil, protože to zezačátku nevypadalo, že by se danou prací uživil - proto zůstal na úřadě práce, kde pobíral část svého platu plus pojištění a do toho měl občasnou práci na černo, s tím, že si během toho našetří na to, aby pak mohl začít s podnikáním. Jenže nakonec tolik práce nedostával, takže si moc našetřit n emohl. Situace se tak ani po víc jak půl roce nezměnila - na úřadě je stále, protože o živnostenský list zažádat nemůže, protože by neměl z čeho platit pojištění a občas se naskytne práce, která ho sice baví, ale dělá ji na černo. Už dřív jsem to s ním probírala, že tohle není řešení a je zapotřebí sehnat si alespoň poloviční úvazek, aby si mohl našetřit peníze a zažádat o živnostenský list, popřípadě aby začal podnikat (jak tvrdil, že by dělal v oboru, co ho baví). Jenže práci žádnou nesehnal, nevím, jak moc shání, a nejhorší je, že teď má přislíbenou MOŽNÁ další zakázku, taky v oboru, ale opět by to dělal na černo. Už mě tahle situace zmáhá, protože si takhle vůbec nic nenašetříme a nemá to perspektivu. Nechápu, jestli se mu nechce jít dělat, aby si alespoň vydělal, a nechápu, že ho baví, nevědět, kolik bude mít na měsíc peněz. Je pravda, že všechny věci za sebe si platí sám, jídlo si dělíme napůl, ale jak dlouho to takhle může být? Pořád od něj jenom slyším, že to vypadá, že bude další práce, anebo že XY slíbil další práci, ale k čemu mi to je? Nevím, jak si s ním o tom promluvit, protože jsme to řešili už několikrát, jak by bylo dobré to udělat, ale on na to jde pořád takhle.... :-( Jinak ve všem ostatním je k nezaplacení a dokud pracoval (před tím úrazem), tak jsem měla pocit, že lepší chlapa snad ani mít nemůžu. Tak nevím :(
Odpovědět
Profilova fotka
Začít podnikat není jednoduché. Odvody na pojištění jsou pro člověka, který začíná dost vysoké... Řešením by bylo, kdyby měl živnosťák jako vedlejší činnost, a tak pokud by si vydělal do 60 tis. ročně, nemusel by platit žádné zálohy. A i nad těch 60 tis. to není až tak šílené jak hlavní činnost. Nevím, kolik mu je, ale ideální by bylo začít studovat nějaký časově nenáročný obor, který by měl jako denní studium.
Odpovědět
"..nechápu, že ho baví, nevědět, kolik bude mít na měsíc peněz." Myslíš, že živnostníci a podnikatelé ví, kolik budou mít daný měsíc peněz? Stačí, když zákazník nezaplatí fakturu a krize je na světě. Vím, o čem mluvím. Přítel naplno bez školy podniká 4 roky. Každý měsíc to vypadá jinak a není schopný dopředu říct, jak bude vypadat další čtvrt rok. Měl by se do toho pustit naplno a nečekat. Nejlepší by asi měl aspoň na začátek poloviční úvazek a do toho dělat vedlejšák, ať se nějak pohne. Chápu, že mu to takhle vyhovuje, nemusí nic odvádět, dělá si načerno a stát za něj ještě platí, ale do budoucna to moc dobré není. Stačí, když budete potřebovat hypotéku apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Chapu, ze ti tato situace vadi. Na druhou stranu jako podnikatel by se musel jinak otacet, dane a pojisteni si platit sam a opravdu v prijmech je kazdy mesic jiny. Asi se zacal teprve ted hledat. Otazka je, co ti na teto situaci vadi. Planujete svatbu, rodinu, hypoteku a ty mas strach, ze to financne nezvladnete? Nebo tu svatbu a dite chces ty a stve te, ze s takovym pristupem to nezvladnete? Nebo ti ta situace proste vadi, protoze prece ten spravny chlap ma kazdy den chodit do prace, nosit domu penize a planovat budoucnost? Mela by sis s nim o tom otevrene promluvit, co ti vadi.
Odpovědět
@huwik Vím, že začít podnikat není jednoduché. Právě proto by bylo dobré vzít nějakou práci,a lespoň na poloviční úvazek. Jenže připadá mi, že nechce, že se spoléhá na tu práci na černo. Studovat už nepůjde, je mu ke 30.
Odpovědět
@michelle_01 To jsem mu také říkala, s tím vedlejšákem a polovičním úvazkem...Vím, že začínající podnikatelé to mají těžké, a je mi jasné, že neví, kolik si za měsíc vydělají, ale takhle nevím, jak dlouho se to potáhne...
Odpovědět
@mofa81 Svatbu atp. neplánujeme, on spíš pořád říká, jak jsme pokročili, že už bydlíme spolu, jenže za jakých podmínek, když on v podstatě žije z úspor a milostivě čeká, jestli se mu někdo ozve, aby dělal na černo. Vadí mi na tom to, že takhle to může vyústit v docela slušné problémy. A nechápu jeho - na jednu stranu říká, jak mě miluje a jak je se mnou šťastný, na druhou stranu ale po praktické stránce nedělá nic, co by nám ten vztah mohlo rozvíjet.
Odpovědět
Profilova fotka
@lunar Vím, není to jednoduché. Ono trvá tak 2 roky, než se podnikání rozjede. Tchán měl starožitnictví a trvalo 2 roky, než to začalo šlapat, ale stálo to pak za to. Já jsem taky nedávno začala a v dnešní době internetu to jde rychleji, takže tak 1 zakázka za měsíc, naštěstí pojištění platit nemusím... No, ale užasné na tom je, že člověk dělá to, co ho baví. Dělala jsem v zaměstnání (grafika) a ten rozdíl je prostě nesrovnatelný. Sice pracuju daleko víc než když jsem chodila do práce, ale v zaměstnání jsem dostávala vždycky to, že se ostatním nechtělo dělat :-). Pokud Vás nějak netlačí finance, tak ho podpořte a vyčkejte, ono se to časem rozjede. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já to moc nechápu, když nic neplánujete tak proč Ti to vadí?..Dokud si platí všecko sám tak je to si myslím jeho věc co dělá..To že si nenašetříte- ty si šetřit přece můžeš a když on nechce tak ho nedonutíš.. Já sem jednu dobu také řešila, že přítel co vydělal to vrazil do motorky, auta nebo utratil na nějakých akcích zbytečně a já syslím na stavební spoření..Byla jsem naštvaná, říkala jsem mu, že vůbec nemyslí na naši budoucnost, jak to jako bude až si budeme chtít pořídit bydlení..Že já do toho vrazím našetřené peníze a pak budu ještě společně s ním splácet hypotéku nebo něco..Ale to, že si šetřím bylo moje rozhodnutí, nemohu se na něj zlobit za to, že on to vidí jinak A s tím jak moc Tě miluje to určitě nesouvisí ;-)
Odpovědět
Tak me by to taky vadilo uz jenom proto ze obecne praci na cerno nepovazuju za dobry reseni..clovek si to ani poradne nemuze dat na zivotopis, nedostane z toho potom penzijni pripojisteni.. proste souhlasim ze mi to pripada jako nesmysl. Pritel by udelal lip, kdyby si nasel radnou praci na polovicni uvazek a k tomu si zalozil ten zivnostensky list... Nevidim jiny reseni nez s nim o tom mluvit a zkusit ho upoznornit na ty dlouhodoby nevyhody prace na cerno, a aby to proste zkusil nejak jinak no..
Odpovědět
Profilova fotka
Ono je to docela prijemny brat penize za nic na pracaku a jeste se nestarat o zdravotni a socialni...,nedivim se ze se mu na zivnostnakmvlastne tak moc nechce,protoze vsechnomtoto by musel platit sam a jeste by nemel zadnou nemocenskou,pokud by si jimz vlastni vule neplatil,ze. Zivnostnik ma tvrdej chleba to je lepsi sem tam neco nacerno.....,teda dokud te nekdo neuda,ze prafujes a jsi na pracaku ,nebo ze podnikas na cerno.... . Mozna by bylo reseni prace nekde na pulmuvazku +zivnostak ,jako privydelek,ale srovnat si to musi tvuj pritel,ty s tim nic nenadelas....,ale pravdou je ze po svatbe by to mohl byt problem.
Odpovědět
@lunar a taky pozor na to, jak dlouho je na pracáku bez podpory. Stát za něj sice platí pojištění, ale už se mu nezapočítává celá doba do odpracovaných let na důchod. Nevím to jistě, ale do 50 le se započítává jen jeden rok.
Odpovědět
Profilova fotka
Já tě chápu, i když zrovna nic neplánujete, jednou třeba možná budete a práce na černo asi nemá moc perspektivu. Můj snoubenec má práci na plný úvazek na smlouvu, ale dělá u soukromníka a ten platí podle toho, jestli jede na dovolenou nebo kupuje auto nebo ne. Prostě každý měsíc ta výplata taky není stejná a už vůbec není podle odpracovaných hodin a taky už hledáme něco jiného, protože ty rozdíly jsou třeba i 7 000 měsíčně a s tím se jako splátky hypotéky atd. taky nedají moc plánovat a rozvrhnout :( Určitě si s ním o tom znovu promluv, možná bych mu i rovnou dala nárvhy řešení, které přichází v úvahu (práce na zkrácený úvazek atd.)
Odpovědět
Článek se načítá
U nás mě docela baví, že lidi už úplně normálně na webu napíšou, že dělají načerno 8-) Zrovna jsem dočetla jinou diskuzi, kde nevěsty chtějí ke zkoušení šampíčko, jako ve filmu. Všechno levně, extra služby a servis, dělat načerno....Trošku jsme zdegenerovaný národ ]-(
Odpovědět
Ja bych fakt nemohla byt s nekym, kdo dela na cerno, protoze proste nesouhlasim s tim, kdyz nekdo vedome porusuje zakon... a argument, ze to dela kazdy, neuznavam...
Odpovědět
Profilova fotka
No nevím, ale z principu se mi příčí to, že někdo dělá načerno. Chápu, že je to pro něj pohodlnější, ale co to je za člověka, když nevyvine nějaké úsilí, aby si našel normální práci, a jen čekal, jaká černota mu spadne do klína za měsíc. Chápu, že budoucnost neplánujete (myšleno svatba a děti), ale jednou jste snad partneři, tak byste se podle toho měli chovat. Mě by se fakt nelíbilo, kdyby můj manžel za dob ještě chození pracoval načerno, protože je mi to dost proti srsti, ale taky proto, že kdyby se na to přišlo, odnesla bych to částečně i já. Ze strany tvého přítele mi to přijde poměrně sobecké a dost pohodlné. A upřímně, dokud se situace má takto, ani bych s ním žádnou budoucnost neplánovala, když není schopen nahlédnout do horizontu pár měsíců, natožpak let. Když je schopen pracovat načerno, ať mi nikdo neříká, že normálně pracovat nemůže. Chápu že v některých oblastech ČR je práce málo, ale ani to není argument na páchání protizákonné činnosti (je to minimálně hodně neetické).
Odpovědět
@lunar ahoj, mně by to asi určitě vadilo. Mám ve vztahu ráda jistotu. A toho by se mi s prací na černo asi opravdu nedostávalo...Osobně bych mu dala nůž na krk.
Odpovědět
Mně by to velmi vadilo. Jo, dokážu pochopit, když je to ve fakt tíživé situaci, jen na chvilku, ale setrvávat tak X měsíců či let svědčí akorát o jeho nezodpovědnosti, o tom, jaký má vztah k financím, k poctivosti. A já bych to takto úmyslně prostě nepřekousla.
Odpovědět
Taky by mi vadilo, že pracuje na černo. A druhá věc, že nepřemýšlí o budoucnosti...ať už nějaké bližší jako je svatba a rodina, tak vzdálenější jako důchod. Takový vztah je pro mě nepředstavitelný a může to být sebelepší chlap. Ještě bych brala, kdyby mu bylo 20, mladej kluk, ale od téměř 30-ti letýho chlapa bych čekala více zodpovědnosti. Sama píšeš, že jste o tom několikrát mluvili a situace se nelepší...za sebe bych přemýšlela, zda takový vztah má smysl.
Odpovědět
@im4fun Já přemýšlím úplně stejně, jako ty. Ještě jsem to brala ze začátku, kdy jsem si říkala, že za měsíc či dva si našetří a rozjede podnikání, ale nestalo se tak a celá situace se táhla a táhla. A ano, sice mi říká, jak mě miluje a svoje věci si platí atd., ale na druhou stranu jsem nechápala, jak moc o mě teda stojí, když mu stačí, že ztěží jednou týdně pracuje a neví, co bude dál. Dost mě to mrzí.
Odpovědět
@viki83 ta jistota, to je přesně to, co mi začalo chybět. Ono se sice může říct, že to není moje starost, když za sebe věci platí, ale kdybyh se cokoliv stalo, tak nemá nic, navíc úspory taky nemá nekonečné a to pominu fakt, že kdyby byt, ve kterém jsme, nebyl díky mým rodičům v podstatě celý zařízený, tak si ani nenašetříme na nic pořádného (já ano, ale musela bych šetřit dlouho)
Odpovědět
@ha_ja @kacenkakaca @im4fun @viki83 @evculka_ @karlajasmine atd. Děkuju za názory. Tak se to nakonec vyřešilo - začala jsem o tom mluvit sama, že to takhle dál nejde, a on sám řekl, že se odstěhuje domů a bude si hledat práci, aby nežil z úspor. Bude hledat i ve městě, kde bydlím, tak uvidíme. Každopádně mě trochu mrzí, že to muselo dojít takhle daleko a že jsem vyloženě musela dupnout, aby se něco rozhoupalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Práce na černo budoucnost nemá. Tato zdánlivě pohodlná situace dosáhla zřejmě své maximální výtěžnosti a další postup v kariéře je jen zbožným přáním. Já bych raději převzal zodpovědnost za vlastní život, vzal to do svých rukou, vystoupil ze své komfortní zóny a posunul se dál.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
No neco podobneho je u nas taky, neni to na cerno, ale jakoze brigada a taky po zdravotnim problemu, musel zrusit OSVC. Po urcitym veku uz je pro chlapa tezsi sehnat praci, zvlast kdyz dela na dlouhe smeny. Muzu mu akorat drzet palce, ze se mu konecne nejake to normalni misto zadari...Dokud nema potrebu se nechat zivit a to nastesti ten muj nema.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
No podstatné už tu bylo řečeno..a co kdyby se poptal na pracáku na nějakou podporu, oni mají nějaké programy pro začínající podnikatele, mohli by mu s tím pomoct, dotace a tuším že první půlrok by nemusel platit zálohy právě...Ať se tam zeptá, že se mu něco naskytlo ale že se bojí do toho skočit protože nemá kapitál a jaké jsou možnosti od nich. ??? A ty mu zkus věřit že ví co dělá, případně se dohodněte že pokud se mu to do nějaké určité doby nepodaří rozjet tak, aby se tím aspoň slušně uživil, tak si najde něco jiného a toto si nechá třeba jako přivýdělek na vedlejšák... My jsme s přítelem OSVČ oba dva a někdy je to fakt mazec, člověk nemůže počítat s tím že dostává pravidelně prachy na účet...ale na druhou stranu, dělat práci co člověka baví a živí? v dnešní době požehnání a velký luxus, tak mu dej šanci:) Dokud ho neživíš ty ze svého, tak ho asi stejně nedonutíš...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?