Přítel mi znechutil svatbu

Odsuzuje to, dle něj jen trapárna a bezcenný papír, po kterém stejně pak přijde rozvod. Nechce za žádnou cenu. Já dřív samozřejmě myslela, že časem se někdy vezmeme. Jenže těmito řečmi mi svatbu neskutečně znechutil. Dnes si nedovedu představit, že bysme se vzali a jak bych vůbec reagovala, kdyby si to rozmyslel a požádal mě o ruku (ačkoliv myslím, že se to nestane). Jednak bych cítila nechuť, že teda podstoupíme tu dle něj hroznou trapárnu, jednak pocit, že to dělá jen kvůli mně a jednak i trochu strach, že si to potom zase, nedejbože až u oltáře, opět rozmyslí. Jinak máme výborný vztah, všechno klape, bez problémů. Zažila jste některá něco podobného?
Odpovědět
1
2
Zazila jsem to, ze mi bylo 'vysvetleno', ze je svatba v podstate zbytecna a ze stastni muzeme byt i bez 'papiru'. Moje logika to chapala, ale vnitrne jsem citila rozkol, proste mi to nekde uvnitr prislo velmi lito, jakoze se neceho 'vzdavam' (svatby, manzelstvi) a i kdyz jsem chapala duvody, pro ktere byla svatba v dnesni dobe v podstate zbytecna, presto jsem se s tim nekolik let nemohla srovnat. Dopadlo to tak, ze jsme se s tim dotycnym po letech dohodli na tom, ze mame od budouciho zivota jina ocekavani....i kdyz skvelymi prateli zustaneme naporad... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mi můj přítel dlouhá léta tvrdil, jak se ženit nepotřebuje, že jde jen o papír a vždyť spolu stejně bydlíme a plánujeme budoucnost, tak k čemu nějaký papír...no a ve chvíli, kdy jsem se smířila s tim, že teda budeme žít na hromádce jsem se po skoro 11letech dočkala žádosti o ruku, kterou jsem absolutně nečekala a nikdy jsem nic úžasnějšího nezažila. A teď máme pár týdnů na zařízení svatby a i na partnerovi je vidět, jak se na svatbu těší a do všeho mi mluví :-D Záleží na každém... ,ale jestli se na všech ostatních věcech co se týče života a budoucnosti shodnete, tak bych si užívala to co je a kdo ví, třeba jednou změní názor.
Odpovědět
@lamiaaa u nas to bylo tak,ze ja jsem celou dobu tvrdila,ze papir ke vztahu nepotrebuju a ejhle,kdyz me po 14ti letech co jsme spolu pozadal o ruku,tak jsem rekla ano :) Taky nemel duvod proc me zadat o ruku,po 14ti letech pochopil,ze to chce on sam :) to vis chlapi a jejich chapani a rozhodovani,to je delsi nez u nas zen :D Svatbu mi tim neznechutil,ted naopak to vse zarizujeme spolu ba naopak nekdy me az prekvapi co tam vse chce a co proto dela.Jsem ani nemyslela,ze to a to budeme na svatbe mit :) chce to on a tak mu nebudu branit a jsem jen rada
Odpovědět
Záleží, jak moc je to důležité pro Tebe. Na to, že změní názor bych nespoléhala.
Odpovědět
Chlapi v tomhle prostě musí dospět. A bohužel jim to trvá déle... Můj se taky ženit nechtěl. Pak jsme dostudovali a začali pracovat - a uvědomil si, že už to není jen hra. Pravdou je, že kdybychom měli svatbu na úřadě, bude to pro nás taky jen kus papíru. Ale jako věřící v tom vidíme ten hlubší důvod, kvůli kterému jsme se rozhodli do manželství jít. Řekli jsme si, že už máme věk a zázemí na to si pořídit rodinu. A tu si bez manželského svazku představit nedokážeme. Je pravdou, že po svatbě jsme děti ještě na nějaký čas odložili. Ale náš vztah je teď ještě lepší, pevnější a hlavně to mezi námi zase jiskří. Opět, po devíti letech.
Odpovědět
@species Tak tobe to vyslo (gratuluju), ale ja znam ze sveho okoli spise opacne pripady; chlap taky tvrdil, jak zadnej 'papir' nepotrebuje, ale jen do momentu, nez mu pres cestu prebehla nova kocka. Najednou byl do pul roku/ do roka zasnoubenej (s tou novou kockou!), I kdyz predchozi partnerce dlouhe roky tvrdil, ze svatbu nepotrebuje. Tim chci rict, ze to, ze si chlap nechce vzit jednu zenu (stavajici partnerku), jeste neznamena, ze by nebyl ochoten si vzit nejakou jinou - jen ji zatim jeste nepotkal :-x Jak rikam, takovych pripadu mam ve svem okoli hned nekolik....
Odpovědět
Profilova fotka
Podle me je dulezity aby oba partneri meli stejnou vizi budoucnosti. Nedovedu si moc predstavit zit s nekym, pro koho manzelstvi a svatba je jen car papiru a nedulezita.Jaky ma nazor na rodinu atd?
Odpovědět
@lucineni: děti nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak můj, již manžel, taky tak nějak říkal, že svatbu nepotřebuje k životu apod.(ale ne, že by to nazýval trapárnou, spíš viděl spousty jiných věcí, které by se daly pořídit za ty peníze, co se vrazí do svatby) Ale věděl, že mě na tom záleží a taky už chceme jít do vlastního bydlení (spolu bydlíme už 3 roky), tak jsme se vzali..Těšil se pak na to jako já a i když říká, že to udělal hlavně kvůli mě, že on by ten papír nepotřeboval teď už je za to rád, že s budoucím příchodem miminka, a už i vlastně teď jsme rodina :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lamiaaa To je těžké, záleží co ty od života chceš. Ale je pravda, že chlapy k tomu velmi často (nikoliv vždy) dospívají trochu později než ženské. Ale jak popisuješ partnerův přístup, tak se mi zdá, že to hned tak nebude, jestli vůbec. Píšeš, že jinak vám vše klape a jste šťastní, otázkou však zůstává do jaké míry se opravdu chceš vdávat. Protože, jestli to pro tebe není až tak důležité, tak se vlastně nic neděje. Pokud je to ale pro tebe důležité a chceš se vdát, tak si myslím, že i když to ve vztahu není problém nyní, může to začít. Nepíšeš kolik vám nebo partnerovi je let nebo jak dlouho jste spolu, což si myslím také hodně ovlivňuje. Pokud je partner mladý, tak se to opravdu jeho názor může ještě změnit. A co jeho kamarádi v okolí? Z vlastní zkušenosti vím, že aniž by si to chlap uvědomoval, i to ho ovlivňuje. Pokud většina jeho kamarádů je nezadaných, neženěných, tak často ten chlap bývá taky takový, jakmile to ale okolo něj vypukne, jeho smýšlení se také začně měnit. Můj vlastní názor je, že pokud jednomu z partnerů na svatbě nezáleží, protože je to pro něj cár papíru, tak mu je to vlastně jedno, a tak pokud na tom naopak druhému záleží, tak by to mohl udělat pro toho druhého. Ono se pak často ukáže, že to není jen o tom, že je to cár papíru, ale že pes je zakopaný jinde... Druhá věc je, že nemusíte dělat vůbec velkou svatbu, prostě jen rodiče, pár přátel a udělejte si hezký den. Nebo, můžete udělat večerní obřad - bude to jiné a budeš mít vzpomínku na celý život, i když svatba bude malinká.
Odpovědět
@lamiaaa sama jsem to nezažila, ale v mém okolí to řeší spousta holek, já osobně jsem se chtěla vdávat hlavně proto, abysme měli stejné příjmení (kvůli dětem) a taky abysme před úřady mohli vystupovat jako oficiální pár (i v dnešní době to manželství pořád hraje roli), proto ty argumenty typu "je to jenom papír" moc nechápu píšeš, že tvůj přítel nechce děti, ty sama je taky nechceš? důležité je mít jasno hlavně v této věci
Odpovědět
@krobinka to s tím vlivem okolí je pravda, můj manžel se moc necítil na děti (chtěl je ale trochu později), dokud si je nezačali pořizovat jeho kamarádi a hrdě mu předvádět svoje nemluvňata stejně tak v opačném případě naše zásnuby donutily k svatbě jednoho zarytého odpůrce svateb, protože prý už mu to bylo samutnému blbé a navíc měl prý doma docela dusno :-) (měli už doma dvě děti, které se jmenovaly jako on a ne jako jejich matka)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lamiaaa Mně názor, že "svatba je trapárna" přijde v dnešní době jak od nevyzrálýho puberťáka. Však iniciativě, jak dneska udělat svatbu, se meze nekladou a jsou téměř neomezené možnosti. Vesnická veselka se vším všudy, svatba ve dvou bez prstýnků, bez kytek na úřadě, svatba se svědky v kostele, svatba v zahraničí, svatba u vás doma v předsíni..... Stejně tak názor, že je to "jen papír"? Manželství je pořád v našem státě poměrně zásadní právní akt a jeho důležitost je v mnoha směrech opravdu velká. Každopádně znám třeba x párů, co spolu jsou leta (jakožto hlavě v okolí mých rodičů - tedy celý desetiletí) bez svatby a je jim dobře "i bez papíru". Nicméně neznám ani jeden pár, kde se neshodli na otázce mít či nemít děti, kde jim to vydrželo. Naprosto respektuju ženy/páry, které se rozhodli, že děti nechtějí, ale pokud jeden to má nastavené tak a druhý onak......ten vztah podle mě má šanci jen do fáze, kdy to téma začne být aktuální.
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett S timto souhlasim. Nekdy je to jen vymluva pro muze obecne...Muj soucasny manzel mel 8-lety vztah kde si pritelkyni nechtel vzit a tak ji tvrdil, ze je to jen zbytecny papir. Pak si nevzal ani dalsi pritelkyni, se kterou byl dva roky a tvrdil ji to stejny. Me ovsem pozadal po roce a ctvrt a tim, ze semnou to citi uplne jinak a to jsem mu nikdy o svatbe nic nerikala a ani nenaznacovala, vubec jsem to necekala. Takze ono to je ruzny a kdo se ma vubec v tech chlapech vyznat, ze? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
jako upřímně: u nás se ta klasická svatba (obřad, hosté, hostina, raut, zábava) dělá v podstatě kvůli mě :-) přítel to rád nemá, pro něho je to divadlo....a tím nemyslím ten právní akt, ale to vše okolo...o to víc si vážím toho, že to vše "vytrpí" kvůli mě :-) jinak bychom to šli akorát podepsat na úřad.. doporučuju si promluvit - jestli mu vadí svatba jako taková, jako ten právní akt....nebo jestli mu vadí to, co většinu svateb provází... a druhá věc jsou ty děti - pokud děti nechces ani ty, je to naprosto v pořádku...pokud ano, je to docela zásadní problém
Odpovědět
Profilova fotka
Když jsem se s manželem seznámila, tak mi cca po měsíci řekl, že si mě nikdy nevezme a nikdy nebude chtít děti, asi abych s tím počítala. Věděla jsem, že za tenhle názor může jeho bývalá. A o rok a kousek později mě 11.11. s kytici růží a diamantovým prstenem požádal o ruku a u oltáře ve slibu si přál, abychom naší společnou lásku předali našim dětem. :-) Tak třeba změní názor i Váš přítel.... :)
Odpovědět
@michaela110 asi se to někdy stává, ale fakt mi připadá nesmyslné zůstávat s někým s tím, že třeba změní názor...svatba mi nepřijde tak zásadní,ale otázka dětí velmi.
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka samozrejme jsem necekala az do svatby, aby se vyjadril, jestli deti chce. uz o par tydnu pozdeji se rozplyval nad prckem znamych. Bylo mi jasne ze je to vse kvuli jeho ex. O svatbe dopredu sam zacal mluvil a o detech take :) . nevzala bych si nekoho, kdo by se se mnou rozchazel vtak zasadnich nazorech.
Odpovědět
@michaela110 No to je romantika velika, ale nedoporucovala bych nikomu zustavat s nekym s tim, ze mozna zmeni nazor. Protoze co kdyz ho nezmeni? A i kdyby zmenil, tak za jak dlouho? Za 10, 15, 20 let? A stoji ten clovek za to na nej tak dlouho cekat? Ty jsi asi plna euforie z nedavno probehle svatby, a taky mas zkusenost s tim, ze tvuj manzel nazor zmenil, ale treba ja to vidim mnohem strizliveji.
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett Skoda ze jste to vsechny zatim pochopily jinak, ale nevadi :) . Stejne jako vy nedoporucuji zustat s nekym a doufat, ze se zmeni. Ja jsem v to ani v tu dobu nedoufala a bylo mi to uprimne jedno. Shazeli jsme se spolu s manzelem mesic, bylo nam spolu hezky a nebrali jsme to ani jeden tak smrtelne vazne :), oba jsme byli po dlooouhem vztahu a po tezkech rozchodech. Nazor zmenil behem par tydnu, jinak bych mu samozrejme ano nerekla. Pro pani jsem to psala jako nadeji, ze treba jednou... Psala, ze maji jinak dobry vztah, tak proc se hned rozchazet kvuli tomu, ze nekdo nechce svatbe. A zanett, pokud se maji radi a krom rozporu se svatbou vse klape jak ma, tak si myslim ze ten clovek za to i tak stoji ;).
Odpovědět
@michaela110 Myslím, že většina nemluvila o rozchodu v souvislosti se svatbou ,ale s dětmi. V tomto směru si myslím, že hýčkat naději je dost nebezpečné.
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka Paní, která se tu ptá na názor přece vůbec nezmiňovala děti, ale pouze svatbu.
Odpovědět
@michaela110 Ale ano, v jednom příspěvku zmiňuje, že partner nechce děti.
Odpovědět
@michaela110 To je velmi sporne (to, ze pokud vse klape, jen se neshodnou na svatbe, tak je to v pohode). Mluvim z vlastni zkusenosti - taky jsem si presne tohle rikala. Ze svou potrebu byt vdana pani 'upozadim', protoze on mi za to stoji. Zuby nehty jsem se snazila v sobe vyvolat dojem, ze je mi svatba/manzelstvi uplne jedno, ze mam uzasnyho chlapa a holt teda nebude svatba, vzdyt o nic nejde, nejdulezitejsi je, ze mame jeden druheho a jsme stastni. Takovy nazor mi vydrzel nekolik let a pak uz jsem opravdu nemohla dal predstirat. |-| Nekde uvnitr me to proste hrozne hlodalo, i kdyz jsem se snazila ty pocity ubit logikou, bylo mi cim dal tim vic jasny, ze lzu sama sobe... Rozuzleni prislo v momente, kdy jsem si s hruzou uvedomila, ze ho podvedome zacinam nesnaset (nenavidet je moc silne slovo), za to, ze mi 'upira' svatbu/manzelstvi, i kdyz jsme se 'shodli' (resp. ja jsem se podvolila), ze svatba nebude. Nemohla bych byt cely zivot s nekym, koho na vedome rovine vinim z toho, ze mi 'uprel' pravo na manzelsky zivot, i kdyz jako cloveka ho budu mit moc rada cely zivot x-) U mne ta touha po manzelstvi silila s vekem, po 30tce jsem mela jasno, ze proste nechci cely zivot stravit s nekym 'na hromadce', i kdyz ono se to lehce rika, ale hur dela. Ovsem zivot mame jenom jeden, zalezi na nas, jak s nim nalozime.
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett Tak to je jasný, že to může být i tak jak píšeš, taky takové ve svém okolí mám. A popravdě jsem v několika okamžicích myslela, že to bude i náš případ... ale nakonec to dobře dopadlo. Záleží na vztahu těch dvou... já bych s tím svým byla i bez svatby, kdyby ji sám nechtěl, protože vím že rodinu si se mnou pořídit chce a to je pro mě důležité. I když samozřejmě jsem fakt ráda, že k tomu dospěl :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka Teď jsem si toho všimla, v tom případě se omlouvám a přípojuji se k Vašemu názoru. :-) Opravdu čekat a doufat, že se změní názor kolem dětí je spíš cesta do pekel.
Odpovědět
@michaela110 A propos; da se to i obratit - pokud by on mel stat mne za to si ho nevzit (i kdyz chci), tak proc mu ja nestojim za to, aby si me vzal (i kdyz svatbu nechce)? Kompromisy by se mely delat na obou stranach a ne, ze jeden dela kompromisy a druhy se veze, to neni vyvazeny vztah, ze.
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett Tak Vám přeji ať se najde ten pravý pro život v manželství :) . Nestačím se divit, kolik je mužů, kteří odmítají svatbuit i po několikaletém vztahu a společném soužití
Odpovědět
@michaela110 Diky :-) Jeste upresnim, ze v nasem pripade to nebylo jenom partnerovo (ne)chteni, ale (ne)moznost uzavrit snatek, ale nechci zachazet do detailu.
Odpovědět
@zanett Myslím, že tam je to asi individuální, pro mě má svatba též celkem váhu a asi bych nezůstala s někým , kdo si mě nechce vzít...ale věřím, že jsou i takové, které nad tím mávnou rukou i vnitřně (ovšem je otázka, zda k nim patří tazatelka, když zde zakládá diskuzi...).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?