Pozor na partnerovy dluhy

Musím se s vámi podělit o trochu nepříjemnou zkušenost, kterou se mi naštěstí nakonec podařilo vyřešit. Před svatbou jsme spolu byli pět let, manželství jsme uzavřeli před půl rokem a od té doby se hrnul jeden finanční problém za druhým. Předtím jsme spolu žili rok a vše se zdálo být v naprostém pořádku, ale zdání velmi zklamalo. Muž je zadlužený až na půdu a potom co jsme si vyžádali úvěrovou zprávu se zjistilo, že je to ještě horší než si sám myslel. Byla jsem na něj naštvaná dost, nedělá se to, tahat takové věci do manželství, aniž by o tom druhá strana věděla... ale na druhou stranu se k tomu nakonec postavil jako chlap, omluvil se a společně se toho všeho zbavujeme. Pomalu, ale jistě. Každopádně všem vám chci doporučit abyste si na to dali pozor a třeba se vzájemně domluvili na tom, že si úvěrovou zprávu (třeba na Kolikmam.cz) vyžádáte ještě před uzavřením manželství, ať máte oba klid...
Odpovědět
Profilova fotka
Dluhy co vzniknou před uzavřením manželství nejsou společný pro oba manžele.. Společný jsou pouze ty po svatbě, proto nechápu, co plašíš? Člověk, co přede mnou zatluče tak důležitou věc, asi není správnej člověk pro manželství, ale to tak beru třeba jen já.. :-)
Odpovědět
@tarbo Jenže myslím, že exekutor může zabavit i její majetek pokud bydlí spolu, musí pak nějak složitě dokazovat, že není přítele, aby jí ho vrátili, takže ty dluhy mohou zavařit i jí.
Odpovědět
@tarbo to je sice pravda, ale podstatné je, že se ty dluhy týkají obou, protože je to její mažel, kdo ty dluhy musí splácet.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, od 1.1.2014 to platí.. Stejně si nedovedu představit manželství s člověkem, co by mi tohle dělal za zádama nebo mi to prostě neřekl.. :-|
Odpovědět
Třeba něl strach to přiznat... To nikdo neví. Ale je hezké, že jste to spolu překonali. Prostě ,, v dobrém i zlé,, ;) moc vám fandím, at vás to oba neskolí a máte to brzy z krku ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to bych byla asi hodně naštvaná. Myslím,že je jedno jestli ty dluhy jsou jen jeho, protože stejně se to pak týká i tebe a to splácení vás může dost omezovat. - Něco podobného měla moje kamarádka. Přítel se zadlužil. Sice to splácel, ale ona všechno pak platila ostatní a už si nemohli dovolit nikam jezdit a nic kupovat. To se samozřejmě odrazilo na jejich vztahu.:o(
Odpovědět
No...v dobrém i ve zlém...co se pamatuju, tak na radnici jsme mimojiné prohlašovali, že známe majetkové poměry svého partnera - bez toho by správně sňatek neměl být vůbec uzavřen! Vnímala bych to jako podraz. Jedna věc je mít dluhy a druhá věc zatlouct to před partnerem. Strach parvděpodobně měl, ale v mých očích by ho to neomlouvalo...achjo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Tak můj přítel dluhy má též dost bohužel ale svatbu plánujeme, a hlavně mi o tom řekl ale být spolu chcem tak to budem řešit . Chceme si to ješte prvně ověřit u právníka at víme jak to pak bude :)) ale kdyby mi to zatajil fíha tož to by bylo jiná
Odpovědět
"...omluvil se..."... no tak tím by mě tak v tomhle případě dojmul... :-S
Odpovědět
... proto je nejlepší předmanželská smlouva.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
To by mě právě zajímalo jestli ta předmanželská smlouva má nějaký význam ???
Odpovědět
@mamkajitty má, můžete si v ní rozdělit majetek ne na SJM, ale na "moje" a "tvoje". Pro případné dlužníky a pro exekutory je to ale platná ochrana jen v momentě, že tam máte přesně uvedeno, kdo z vás s čím do manželství vstupuje - tzn definováno, co ono "moje" a "tvoje" znamená a co konkrétně bude v SJM. V tom můžou být hozeny třeba nevím..běžné vybavení domácnosti do 10ti tisíc. Nicméně potom ke všemu potřebujete každý svůj doklad a důkaz, že je to vážně vaše, zaplaceno z vašeho účtu...a pokud exekutor přijde, společné věci nezabaví jen v momentě, že máte tuto smlouvu u sebe a máte od věcí doklady, že jsou vaše (to platí třeba i pro hotovost - musíte k ní mít doklad, že peníze jsou výlučně vybrány z vašeho účtu a jsou tedy vaše)...Alespoň tak jsem to pochopila, ale můžu se plést, nejsem právník. Smlouva jde kdykoliv upravit, pokud souhlasí oba manželé.
Odpovědět
Článek se načítá
Jo, mám jednu známou, co se takhle vdavala "z lasky" za manažera a pár měsíců po svatbě se začal objevovat jeden exekutor za druhým. Když to celé umorili (a ze byly měsíce, kdy měli sotva na jidlo), vyprávěla mi, ze je to alespoň posílilo a vi, ze si ji zato váží a neopustí ji. Opustil ji asi za 2 roky.
Odpovědět
@zorro4 to je děs... @mamkajitty jinak ještě jsem teď našla, že aby bylo skutečně 100% jisté, že bude při exekuci brán ohled na před/po manželské smlouvy, musí manželé dokázat, že případný věřitel byl o této jejich úpravě SJM informován (třeba vytištěná emailová konverzace).
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já to mám opačně, na začátku vztahu jsem se dozvěděla, že partner zadlužen kam se podívá, ale i tak jsem se rozhodla s ním zůstat. do roka jsme měli dcerku. Omezovali jsme se do doby , než jsem začla po mateřské chodit do slušné práce , kdy jsem začla nosit domů 25-30 000 a tím pádem bylo jednodušší žití.Nicméně zrovna nyní v březnu se partnerovi stáhla poslední možná exekuce a já su šťasná. že po 9 letech vztahu , budeme mít klid. No a letos v září se bereme :-D konečně s čistým štítem- já su tak šťasné :-DDD , vím co to je, když se začnou objevovat exekutoři a nejhorší je , že ti chlapy jsou mimoni a tváří se , že pořádně o ničem neví :-( - no zvládli jsme to. držím všem palce, které si to musí projít s partnerem.
Odpovědět
@alassia Tu povinnost je možné přenést na případného věřitele tím, že manželé smlouvu nechají zveřejnit v seznamu manželských majetkových smluv vedeném notářkou komorou. Pak jí nemusí předkládat, uplatní se princip publicity, věřitel si má zjišťovat, zda taková smlouva neexistuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@alassia No páni jsem z toho trochu jelen ale jen nevím jak by člověk doložil ( dávám příklad třeba pračku kterou jsem platila hotově jak mám dokázat že to byli moje peníze ??
Odpovědět
@mamkajitty Ptas se velmi dobře. Když exekutor zabavi nějakou věc, co je tvá, můžeš podat tzv. vyučovací žalobu, ale soudu zpravidla nestačí uctenka a výpis z tvého účtu... Je to velmi těžké.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Děkuji moc za vše nejspíš se tedy brát nebude :(
Odpovědět
Do dluhů se může dostat každý z nás. A to, že to zatajil před partnerkou/manželkou, protože se (chudák malej) bál a pak se k tomu postavil "jako chlap" a omluvil se ... no, nevím jestli se mám smát nebo zvracet. PROMIŇ!
Odpovědět
@mamkajitty musela bys doložit výběr částky a poté doklad a poté předmanželskou smlouvu s úpravou, že pračka je tvoje (případně vybavení domácnosti)...no nedokážu si to moc představit:/ dlouhé tahanice s nejasným výsledkem..dluhy jsou bohužel na nic:(
Odpovědět
Nechci tedy strašit, ale problém je už společná domácnost, exekutor může přijít i tak, olepit vše co uvidí a vylučovací žaloba tě čeká též. Chce to mít i tak vše zdokladované.
Odpovědět
Profilova fotka
Pritel ted kupuje obchod od strejdy a bude zadluzeny az na pudu. Jeliz bu odchod vydela za rok 2 mega tak to bude v pohode a cena obchodu je 6mega. O vsem vim a vse si rikame teda on mi to rika :-D
Odpovědět
Profilova fotka
A co ten "režim oddělených jmění"? Zatím jsem vše do detailu nezkoumala, ale pokud jsem dobře pochopila jádro pudla, tak i po uzavření sňatku má každý manžel jen svůj vlastní majetek (tj. stejně, jako měl před svatbou) a dluhy toho druhého mu nemůžou ten majetek sebrat. Stejně tak i po svatbě získává jen svůj vlastní majetek, se kterým ten druhý teoreticky nemá právo hýbat. Takže podle mě je nejlepší nemít SJM, ale tohle oddělené. Řešila jste nějaká?
Odpovědět
Profilova fotka
To je nějaká reklama na prověření úvěrů, že? Po 5ti letech si nevšimnout, že mám "předluženého" snoubence... buď jsem blbá a finančně negramotná a nebo on je Baron Prášil par excellence...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?