Opět svatbu odložit?

Ahoj, ráda bych znala Váš názor. S partnerem jsme spolu 3 roky, vloni jsme se zasnoubili. Jelikož rekonstruujeme byt, rozhodli jsme se, že nejdůležitější je bydlet a neřešili pořekadlo, že svatba musí být „do roka a do dne“. Svatbu jsme tedy začali plánovat na jaro 2017. Prozkoumala jsem trh a svatba mi vychází MINIMÁLNĚ na 60 tisíc (nemáme totiž žádné známé, kteří by nám mohli vypomoct např. účes, rozvoz, atd.). Oba s partnerem pracujeme, ale rekonstrukce bytu stála dost peněz a spočítala jsem, že partner ušetří do svatby cca 20 tisíc a já mám náročnou práci, která je dost finančně podceněná, tudíž neušetřím nic. Takže k věci. Co teď? Vzít si půjčku na svatbu (nebude nám pak z výplaty nic zbývat) a nebo svatbu odložit? Pro mě je svatba HODNĚ důležitá a i když to možná bude někomu připadat divné, dala jsem si za cíl vdát se do 30. Teď je mi 29, takže příští rok je poslední možnost. V minulosti se mi některé věci nepodařily a byla bych moc zklamaná, kdyby to nevyšlo. Ještě je třetí možnost, udělat svatbu opravdu nízkorozpočtovou, ale to by mě taky určitě mrzelo, protože svůj velký den, chci oslavit se svými blízkými a užít si ho, ne mít jen obřad na úřadě.
Odpovědět
1
2
Těžko říct. Obecně se řídím heslem, že když na něco nemám, tak si to nepořizuju. Půjčka na svatbu není nejlepší nápad a rozhodně to není dobrý začátek manželství. Takže z toho vyplývá - pokud víš, že jste za ten rok schopní našetřit jen 20 tisíc, svatbu udělat jen mini, nebo vůbec. Tohle dilema už musíte zvážit vy dva, s tím vám nikdo na anonymní diskuzi nepomůže. Kdybych byla ve stejné situaci, asi bych raději rok počkala a vykašlala se na to, co jsem si kdysi předsevzala (já si jako malá říkala, že se vdám hned v 18 :-D )...
Odpovědět
Profilova fotka
Asi bych rok počkala nebo se vdala u moře a pro známé udělala už jen party ... Těžko dávat rady, ale půjčku bych rozhodně nebrala ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zajděte na matriku v oddávacích hodinách a jste manželé zadarmo. To bych udělala já. Ale je fakt, že já nechci svatbu, ale manželství.
Odpovědět
Profilova fotka
pro me ta 30 byla taky magicka hranice a stihla jsem to o 5 mesicu :-D ale uprimne - kdybych resila podobnou situaci jako ty, urcite bych odlozila...kazdopadne uplne ta nejvic nejhorsi varianta je pujcka - to opravdu opravdu nedelejte!!!!!!! takze bych byt tebou zvazila, jestli je pro tebe dulezitejsi vdat se do 30 (v tom pripade svatba mala, bez honosnych satu, drahych fotografu a velke party) nebo jestli davas prednost mit svuj vysneny svatebni den (pak odloz)....ale rozhodnuti za tebe nikdo jinej neudela....jo a jeste - co partneruv nazor na vec?
Odpovědět
Profilova fotka
A nepůjčil by vám třeba někdo z rodiny?:) pokud tu svatbu opravdu chcete, tak tohle by mohl být způsob, pokud to jsou příbuzní, se kterými máte dobré vztahy, tak nebudou chtít úroky, přesné datum splacení apod. Prostě byste jim to vraceli postupně, jak budete mít penízky:)
Odpovědět
Pujcovat si, podle toho, co pises, je ve vasem pripade kolosalni blbost, kvuli ktere muzete snadno prijit do problemu. Pokud pri splaceni pujcky nic nenasetrite, jak budete resit necekane vydaje, nemoci, ztratu zamestnani? Uf, do toho bych tedy nesla. Za me bud nizkonakladova svatba do 30ky nebo pockat a dosetrit. 30ka neni konec sveta.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak říká @laka_lacenda půjčka na svatbu je hloupost, to určitě nedělejte. A jde o to, co je pro tebe důležitější, jestli ta svatba do 30, pak bych ji udělala malou za málo peněz, nebo chceš větší svatbu a pak čekat a šetřit. Ale upřímně, jestli zvládnete ušetřit 20 tisíc za rok, tak za 2 roky je to 40 tisíc, to taky není žádná sláva. Prober to i s rodiči (možná spíš mamkami), třeba mají v plánu dát vám finanční příspěvek jako dar a něco vyberete i od hostů (v podstatě cca to, co host projí). Ale osobně bych s dejme tomu 40 tisíci k dispozici, neplánovala svatbu za 80 (když sis teď spočítala jen to nejdůležitější, tak to poleze ještě nahoru ;-) ) bez dalších finančních prostředků.
Odpovědět
@anetka9 uprimne, ja bych se asi stydela pujcit si na svatbu od rodiny. Ale porad je to o neco lepsi moznost nez klasicka pujcka.
Odpovědět
@laka_lacenda partner si myslí, že svatba bude stát míň..bohužel je mimo realitu, protože si neumí představit, jak je všechno drahý :-(
Odpovědět
@anetka9 bohužel nikdo z rodiny nám půjčit nemůže
Odpovědět
Profilova fotka
@zelvaveruna Všechno je tak drahý, protože to je "svatební". Pokud budeš pořizovat běžné, nesvatební věci, můžeš se dostat klidně na polovinu.
Odpovědět
Profilova fotka
Na tvém místě bych si v první řadě promluvila s partnerem jak to vidí on. Pak si ujasnit priority, pokud je pro tebe důležitější vdát se do 30 udělejte to nízko nákladově :) a pokud bys raději den svých snů přesně podle představ musíš odložit dokud na to nebude, ale ve vašem případě půjčku rozhodně ne.
Odpovědět
Článek se načítá
@zelvaveruna otazka je, co vsechno na svatbe chcete nebo potrebujete.
Odpovědět
@pirek To bych úplně netvrdila. Samozřejmě, že vše je často navýšeno zbytečně (kytky, svatební menu a každá blbá svíčka která nese název "svatební") ale spíš je třeba počítat víc - pokud je svatba počítána na 60 na první dobrou, klidně to může být v reálu 75/80 tis. Ono to pak docela lítá chtě nechtě. V tomhle případě bych svatbu bez starostí odložila...
Odpovědět
@pirek @svatbajanaahonza tak ono je rozdil, kdyz nevesta chce svatebni saty opravdu svatebni (5 - 15 tis) nebo si poridi saty z konfekce (do 2 tis), zda chce velky svatebni dort nebo jen obyvejny maly jednopatrovy. Takhle se da usetrit hodne. Na druhou stranu, urcite nesouhlasim s tim, ze "svatebni" znamena drahe. Treba kvetiny jsme meli za mnohem lepsi cenu nez normalne, dort za beznou gramaz (ale nahodilo to jeste velmi narocne zdobeni) atd... takze vybrat se da.
Odpovědět
@kacenkakaca Určitě, souhlasím, ale netvrdila bych, že náklady půjdou na polovinu, zvlášť ne u lidí, kteří nemají finanční rezervy. Podle toho, co zadavatelka píše bych určitě nedoporučovala počítat s polovinou částky, protože by mohla být později nemile překvapená, kdyby se odhad navýšil i na 5 tis. což je pro ně částka ušetřená za x měsíců... Jinak vše samozřejmě záleží na představě a očekávání :-)
Odpovědět
Jestli partner ušetří do svatby 20 tis., tak co udělat svatbu jen ve 4 nebo hodně malou (jen rodiče a prarodiče) a svépomocí? Pokud nelpíš na šatech za 10 tis. nebo svatbě na zámku, tak si myslím, že hezká skromná svatbu do 20 tis. můžete mít. Půjčku ale skutečně nedoporučuju!!
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že na některých položkách se dá ušetřit. Vdávala jsem se před dvěma týdny a svatba nás vyšla na 26.000,-Kč a byla famózní. Měli jsme 40 hostů, 6-ti jsme hradili ubytování, pronajatý celý areál pouze pro sebe, raut s jedním teplým jídle (guláš), jinak řízky, bramboráky, zeleninové saláty, sekaná, sýrové mísy, šunkové mísy, bůčkové mísy, bramborový salát, těstovinový salát.... My jsme dokoupili pouze ovoce a upekli doma štrůdly - jablečné, tvarohové, makové. Koupili jsme sud piva, tvrdý alkohol posbírali u rodičů (většinou ho dostávají k různým příležitostem a doma se jim to hromadí) a nealko. Prstýnky máme ocelové, já si koupila antické šaty, líčila jsem se a česala sama za pomoci kamarádek, měli jsme zpěváka s elektrickou kytarou, skákací hrad pro děti. Fotografa jsme dostali svatebním darem. Dekoraci jsem vyráběla sama, svědkyně natrhaly luční květy... Paráda. Nevyhazuj zbytečně peníze za blbosti.
Odpovědět
Mám právě strach, že nenašetříme nikdy :-( a budeme to pořád jen odkládat
Odpovědět
Profilova fotka
@zelvaveruna Když na svatbu nenašetříš normálně, tak z čeho pak splatíš půjčku, která se ti o dost zvedne na úrocích?!?? Pokud bych neměla na velkou svatbu, tak bych udělala malou a třeba jen zahradní párty pro kámoše a rodinu. Ale nepůjčovat si, nepůjčovat si, nepůjčovat si!!!
Odpovědět
Profilova fotka
No, to je dost složitá situace. Opravdu ale na spoustě věcí se dá ušetřit, když už nemáte přímo známé, tak určitě známí známých atd. Plus je přeci zvykem, že rodiče obou novomanželů na svatbu něco přispějí (samozřejmě nevím, jaká je vaše rodiná situace). Navíc, pokud o svatbu tolik stojíte, proč se nevezmete na radnici jen s pár nejbližšími? Žádné extra přípravy a potom nějaký příjemný oběd/večeře v rastauraci, opravdu pro pár lidí, na to byste snad peníze měli :)
Odpovědět
No já to taky plánovala, že do 30 chci být vdaná. Peníze sice u nás nejsou problém, ale stavěli jsme dům, což bohužel překazilo mé plány. Ale s odstupem času jsem ráda, že to tak dopadlo...Vzala jsem to tak, že jsem na 30 uzavřela jednu etapu života a začínám tu druhou....Půjčku bych si opravdu nebrala a rok bych raději počkala. Anebo jak tu psaly holky, mít mini svatbu ;-)
Odpovědět
Uvažuji takhle: pokud je pro tebe na 1. místě, aby ses vdala do třiceti, jak sis vysnila (chápu tě, ale stejně mi přijde škoda se takhle limitovat formálním věkem), tak nezbývá, než se smířit s tím, že budete mít jen malou svatbu s pár nejbližšími. Pokud je u tebe na 1. místě krásná svatba, kterou sis vysnila, nezbývá, než se smířit s tím, že ji budete mít, ale už ti bude víc než 30 let. Jde prostě jako obvykle o to, určit si priority. Co je pro tebe důležitější? Půjčku na svatbu vůbec neberu v potaz, to je to nejhloupější řešení, respektive to ani řešení není, je to dětinské rozuzlení situace ve stylu "a chci, a chci, a chci".... :-) Každá máme svojí představu o pohádkové svatbě, není ale to, že s tebou On chce strávit život, to nejpohádkovější samo o sobě? :-) Schopnost dělat kompromisy a ústupky a smířit se s tím, že všechno prostě není dokonalé, je znakem dospělosti a vyzrálosti. I malá svatba může být snová, nestojí to na špičkovém fotografovi a róbě za desetitisíce. To si myslím já :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak psaly ostatní, půjčovat si na svatbu, když máte půjčku na rekonstrukci, to mi přijde trochu mimo. Stejně tak mi přijde mimo, abyste čekali, až něco ušetříte ... Pokud přítel ušetří "jen" 20 tisíc ročně, s takovou, bys svou vysněnou svatbu mohla naplánovat až tak za 4 roky. Ze zkušeností vím, že takové to "šetření na něco" dlouhodobého moc nemá smysl. Vždy se najde něco, co bude potřeba za ušetřené peníze koupit, přítel může onemocnět, sníží se mu příjem, atd. Píšeš, že jsi prozkoumala trh a svatba by vám za míň jak za 60 tis nevyšla. Chápu, že pokud už chceš mít svatbu, chceš ji mít se vším, co sis vysnila. Např. my měli určitý hotovostní limit, ušetřili jsme na jedné věci a pak jsme dostali od hostů celkem dost peněz a zpětně jsme si říkali, že zrovna na tomto jsme teda šetřit nemuseli. Ale to už prostě nevrátíš. Také ale není dobrá varianta čekat, že např. když pozvete 30 lidí, každý vám dá nějaké peníze, tak se vám výdaje za svatbu vrátí. Asi bych zkusila znovu přehodnotit, jestli všechny svatební výdaje, které máš naplánované, je nutné na svatbě mít, jestli by přeci jen nešlo někde ušetřit, třeba zvolit jinou variantu, ale takovou, aby jsi byla spokojená. Pokud byste svatbu opravdu měli na jaře 2017, je dost času vše naplánovat a promyslet. Zkus nadhodit některé položky, které sis zapsala jako nejdražší.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych zkusila nejdřív zjistit, jestli nejde něco sehnat levně (udělat si sama výzdobu, pozvánky - vím, že některé eshopy nabízejí, že dodají jen polotovary a zbytek si doděláš - nalepení mašliček...). Další věc je, že spoustu výdajů budete platit dopředu, tkž když dáte třeba 8tis. za prstýnky, automaticky si ten měsíc utáhnete opasky a dokážete takle ušetřit mnohem víc, než když si budete dávat peníze stranou. Vyloženě půjčku bych si na svatbu taky nebrala, ale myslím, že u někoho by se snad dalo domluvit, že zaplatíte třeba ve 2 splátkách. A třeba u nás to bylo tak, že jsme si napsali, že chceme jen peníze. Z darů se nám svatba zaplatila a ještě nám dost zbylo. :-)
Odpovědět
Za mě jednoznačně odložit. Pokud nejste schopni doposud našetřit, tak jak budete splácet půjčku a úroky? Rozhodně nepůjčovat si!
Odpovědět
@swjetluschka tohle mi pripada jako podobny nesmysl stejne jako pujcka. Bud na neco mam a tak to muzu zaplatit anebo nemam a tak to zaplatit proste nemuzu. A dat x tisic a pak az se uskromnovat, to je trochu nesmyslna logika
Odpovědět
Nevím no, já kdybych byla požádána, tak bych si s drahým sedla a dali bychom dohromady na co máme. Na co bychom měli to bychom udělali. Kdyby nebylo na nějakou velkou oslavu, můžeme po svatbě dávat něco na stranu a k prvnímu výročí si dát parádní mejdan:D
Odpovědět
Profilova fotka
tak si půjčte od rodiny nebo známých, hosty poproste o svatební dar obálkovou metodou a podle počtu hostů se vám určitě velká část nákladů vrátí. Lidé dávají většinou 500-1000,- samozřejmě někteří jsou v horší situaci a dát nemůžou, tam je třeba s tím počítat. Pak po svatbě vrátíte tomu, kdo vám půjčit. Ale určitě ne půjčku od banky nebo nějakého providentu! To fakt ne :( Svatební dar obálkovou metodou každý pochopí, ale horší je když to sklouzne k tahání peněz z lidí za každou cenu (tj, finanční dar, pak ještě tombola, peníze do střevíčku, vyplácení "děcka", atd....). Všeho s mírou :) Radši trochu skromější svatbu, ušetřit se dá na víc věcech, spoustu tipů zde jistě najdete.
Odpovědět
@zelvaveruna Půjčovat na svatbu je blbost...Ale dala by se svatba pořídit i za levněji, když nebudeš chtít živou hudbu a profi fotografa, hudbu můžeš mít z noťasu, fotky udělají známí...Nekupovat zbytečné serepetičky,atd...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?