Levna svatba

Ahoj, mam dotaz, zda se da udelat pekna, ale skromnejsi svatba...? Nepotrebuju serepeticky, tistene oznameni, limuziny, zamek ani kvetiny za tisice...jestli mi rozumite. Chtela bych peknou, malou svatbu, ale nechci za ni dat 100 000,- Mate nejaky tip, na cem se da usetrit a tak? Diky!
Odpovědět
1
2
Určitě se dá, ušetřit můžeš skoro na všem. Levné šaty třeba tady z bazaru, levný fotograf jen na 2 hodiny. Video ti natočí kamarád. Hostina svépomocí na zahradě nebo v levném kulturáku, třeba bez tvrdého alkohołu. Nalíčíš se sama, učeše tě kamarádka. Květiny omezíš jen na svou kytici z levnějších květů, nebo natrháš na zahrádce nebo na louce. ....
Odpovědět
Fotografa bych mela, zdarma, to je asi to jedine :-D Sme s pritelem 6 let a mame uz jedno dite, takze zadna velka romantika, spis prakticke duvody... Vyhazovat desetitisice za svatbu mi prijde zbytecne, radsi bych misto toho na dovolenou a pres to...snad kazda zena touzi byt jednou za tu princeznu-nevestu. Ale jak to skloubit... Liceni bych mela od kamaradky.... Asi nejvic vydaju za pripadnou hostinu, saty a prstynky.... Zkusim to nejak propocitat. Ale budu rada za nejake rady, tipy.
Odpovědět
Myslím, že tipů je tu dost - i diskusí na tohle téma. Ale asi ti neporadíme konkrétně na čem ušetřit. To si musíš říct sama jestli na něčem šetřit nechceš, jestli potřebuješ profi fotografa, kde chceš hostinu a tak. Nejlevnější svatba = radnice v místě a čase kdy se neplatí poplatek + 2 svědci bez prstýnků a šatů.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli nízkonákladovou svatbu, šetřili jsme, kde se dalo, u některých věcí se to vyplatilo, jiných lituji dodnes. Čeho nelituji: - rozhodnutí udělat svatbu v podvečer - je to romantické, krásné, chtěli jsme romantickou atmosféru - svíčky, Vánoční světla a tak a nemuseli jsme řešit, co budou hosté dělat/jíst celý den. Byla to opravdu pohoda. - vývazky jsem si dělala sama z levandule, to bylo taky fajn, ale když si lidé na ni dali bundu, tak se poškozovaly, asi je fakt lepší ta myrta. - hostinu jsme měli menší v restauraci známé, což byl dobrý krok, protože bylo vše fajn, příjemné a navíc jsme dostali jako dárek přípitky a 1 dort. Díky známostem jsem měla opravdu mnoho věcí levněji. -jako jídlo jsme měli klasiku - hovězí vývar a svíčkovou. Rozhodně to vyjde levněji než nějaké speciality jako chřest apod., které stejně hodně lidí nechce jíst. Co bych udělala jinak: - kytka. Nechtěla jsem za ni platit majlant, navíc bydlíme v něčem jako vesnice, takže jsem nechtěla, aby se pro kytku jezdilo do města, takže jsme zvolili květinářství od nás, kytka vypadala jakž takž, ale organza vypadala jak igelit. Když jsem ji pak usušila, vypadala dost hrozně. - fotograf. Měli jsme za fotografa známého, fotky dělal hezké, hlavně portréty. Ale viděla jsem jen jeho fotky z venkovního prostředí, kde se fotí líp. Nicméně na svatbě to až taková sláva nebyla, byly trochu žluté (v těch místech, kde bývají obřady jsou fotograficky dost složité podmínky, zvlášť večer) ale hlavně byly ty fotky takové trochu suché bez emocí. Byla tam ještě kamarádka, která je profík a ta mi ze své iniciativy pár fotek udělala, když to srovnám, je to fakt velký rozdíl. Teď zpětně trochu lituju, že jsem neobětovala ty 4 tisíce a neobjednala si ji na celý den. Protože je to prostě krom prstýnků jediná vzpomínka. Takže na fotografovi bych nedoporučovala tolik šetřit, pokud vám to teda nefotí člověk, který je profík. Neříkám to proto, že jsem fotografka, ale spíš kvůli zkušenosti s vlastní svatbou. Pokud je Váš známý amatérský fotograf, můžu mu přes vás poslat nějaké tipy, pokud budete chtít. :-) Jinak, pokud budete mít svatbu mimo svatební sezónu (červen až září), můžete zkusit napsat 6 týdnů předem na last-minute fotograf sem na beremko a je tam šance opravdu velkých slev (většinou 20 - 30%) takže je možné najít i fotografa profíka, který Vám nafotí obřad a portréty za 2000.
Odpovědět
@oililygirl tak aby se dalo poradit, musíš si ujasnit, co byste asi rádi. Já kdybych chtěla na svatbě šetřit, tak se vdavam v počtu do deseti lidí, v šatech z běžné konfekce. Někdo chce šetřit, ale udělá svatbu o sto lidech, kde musí mít vše, ale na kvalitě mu nesejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že se dá hodně ušetřit když se rozhlídneš kolem sebe..Nevím kde bydlíš, ale u nás na vesnici každý něco umí a něco má a tím, že se známe je cena asi také někde jinde..Taky hodně ušetříš za prostory když máš své a věci jako výzdobu a oznamko a koláče si děláš svépomocí..My máme svatbu na zahradě (srdíčkové zápichy na uličku, slavobrána ze dřeva natahaného z lesa) pak přesun do soukromých prostor na oběd..Tím, že na něj zveme jen rodinu budeme mít uvařeno svépomocí kamarádkou od ženichovy maminky,suroviny si nakoupíme takže žádné ceny za porci, taktéž nám dělá dort a nachystá raut z našich surovin,jelikož peče a dorty má nádherný takže cena taky po známosti do 4 tisíc za 4 patrový pro 60 lidí..Stoly a židle máme z hasičárny(několik let jsem tam chodila takže cena minimum) ubrusy, nádobí aj. budem mít od ženichovy maminky z práce půjčené zadarmo..oznamko máme svépomocí, výzdobu a kytky udělá maminčina sestřenice květinářka většinu z lučního kvítí, šaty šije maminka, dnes jsem objednala látku, vyjdou mě na 2000,-, ženich 1000,--košile, vestička, pásek(kravatu,kalhoty, boty má), vlastně šetříme na všem kromě jídla a pití,po-o přijdou ostatní dohromady nás bude 60,zatím máme rozpočet 25, ale počítáme tak do 40 tisíc =-) :-)
Odpovědět
@oililygirl na prstýnkách můžete taky dost ušetřit, jsou různé varianty. Můžete je mít z levnějších materiálů- stříbro, ocel, nebo si je můžete nechat udělat příml z vlastního zlata( výkup protihodnotou není tolik výhodný) - někteří mali zlatníci si pak účtují kolem 5 000 za práci. Na ty šaty se podívej tady na bazar, bývají tu i kvalitni značkové za zlomek původní ceny.
Odpovědět
@oililygirl Ušetřit se dá hodně,a nemusíš mít na svatbě jen svědky. Fotit a natáčet video ti může někdo ze známých,kytici nechat jen uvázat pro sebe,prstýnky se dají sehnat i v levných variantách,krásné nové a přitom levné šaty seženeš v Polsku,abys ušetřila za jídlo,tak se dá svatební oběd udělat v restauraci,a pak udělat někde na zahradě grilovačku,kde nemusíš mít živou hudbu ale jen hifi věž. Napéct nějaké cukroví a koláčky si můžete doma...No a takový drobnosti jako stužky na auta,nebo nějaké ozdůbky ti rozpočet nijak zásadně neroztočí.
Odpovědět
Dekuju moc vsem za rady. Fotograf je to jedine, co mam. Muj bracha profi foti a dela i svatby. Takze too by bylo od nej zdarma. Prstynky urcite nemusi byt z bileho zlata...A saty taky nepotrebuji nove. Nejdriv spocitam lidi a pak uvidim. Ten napad s vecerni svatbou se mi libi :-)
Odpovědět
@luj89 prosim o odkaz na podobne diskuse, pokud by jste mela...? Dekuji
Odpovědět
@oililygirl http://www.beremese.cz/forum/svatebni... http://www.beremese.cz/forum/svatebni...
Odpovědět
Také jsme neměli drahou svatbu. Ušetřili jsme na oblečení (moje byly od švadleny), alkoholu (vše jsme kupovali sami), místě oslavy (pronájem 3 dnů stál celkem 1.500,-), dortu (udělala jsem sama). Obřad byl také zadarmo, ale ten bychom měli tak jako tak (jsme věřící), dali jsme jen finanční příspěvek knězi, kostelu a paní kostelnici. Je to hodně o prioritách. Nechtěla jsem drahé šaty, ale naopak prstýnky jsme chtěli kvalitní. Stejně tak jídla a pití jsme měli opravdu hodně.
Odpovědět
Článek se načítá
Určitě si napřed sedněte a sepište, co určitě chcete mít pěkné/kvalitní a je to pro vás důležité, tedy nebudete na tom šetřit. A ty věci, které pro vás tak důležité nejsou, mít nakonec ani nemusíte:). Zkuste se na celou věc podívat trochu kreativně. Nemusí být všechny svatby stejné. Přesně jak někdo psal, můžete se vzít pozdě odpoledne a pak jít jen někam na večeři/udělat oslavu na zahradě. Dost podstatné podle mě taky je, jak dlouho svatbu chystáte. Čím víc času, tím víc kravin pravděpodobně koupíte. My měli čtyři měsíce a bohatě se to stihlo. Některé nevěsty tu píšou, že utratily i 20 k za takové ty blbiny "na svatbu", které přitom ani nepotřebují. To je další věc, nenechat se zblbnout tím, že se vdávám, a nenakupovat zbytečné věci (hodně holek si bez rozmyslu nakoupí třeba hezké prádlo nebo skleničky nebo cokoliv i po více kusech, vždycky totiž uvidí někde něco "hezčího", a řeknou si, že to co koupily předtím taky použijí, což je sice pravda, ale normálně by za to peníze neutratily). My jsme třeba neměli žádnou výzdobu (opravdu naprosto žádnou, na stole byly jen ubrousky, nádobí a kytky družiček, maminek a svědkyň). Někdo možná řekne, že to je dost blbý, a já proti výzdobě ani nejsem, ale když se dělá bez rozmyslu stylem "tohle je pěkný, z toho by šlo NĚCO vyrobit na stoly, kupuju", necháte v tom zbytečné prachy, pokud to přeženete, mnohdy už to není ani hezký a hlavně ruku na srdce, hezkou svatbu vám výzdoba neudělá, to vám udělají spíš lidi a třeba kvalitní DJ, i když budete mít stoly vypiplané do toho správného odstínu, lidi se můžou kousat nudou a naopak.
Odpovědět
Jediné , na čem bych se nesnažila za každou cenu ušetřit je jídlo (tím nemyslím, že musíte mít nutně oběd i raut, nebo luxusní restauraci). Dál už je to jen o prioritách, ušetřiř lze na všem. Jinak my hodně ušetřili na prstýncích (nejsme prstenové typy) - měli jsme stříbrné, pro oba za 4000. Oznámení jsme si dělali sami (i tiskli), dorty jsme měli od soukromé prověřené cukrářky (nejlépe je mít tip od známých) velmi dobré a přitom levné..obřad na radnici byl zdarma, fotky jen co nafotili známí, auta takřka nezdobená...
Odpovědět
Profilova fotka
Já se planuji vejit do 45.000kc tak snad:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Co tak počítáme nejvíc se vždy ušetří na jídle a pití a to tak ze si vše uděláme sami..mam najmuteho kuchyre který nam udělá oběd i rauty, suroviny si seženu sama, akční letáky budou moje 😄 ..stejne tak i pití..a tím se usetri strasne moc oproti restauraci... Dekoraci si vyrabim sama, a nejepsi jsou znami...kamaradka nam bude hrát na svatbě, sestra zenicha pect dort, mama pect cukroví...atd atd
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak také se da...oznameni pro 40lidi máme za 780kc, rozvozime postupně, zadne rozvozy s pecenim kolacku...ale jinak souhlasím cim víc casu tim ví blbsti se navymysli..ja ted zacla delat pom poms z ubrousku, konečná cena asi 2kc, a úplně si rikam co budu dělat az tohle dodelam...😄
Odpovědět
Profilova fotka
prstýnky - super materiál je titan nebo wolfram, jsou prakticky nezničitelné. Cenově se titanové dají sehnat 1500 Kč/pár, wolfram 2-3000 Kč/pár.
Odpovědět
@huwik : to věřím, že Tě to musí mrzet, když jsi sama fotografka a zrovna výběr fotografa bys měnila... Sama jsem si teď fotografa brala a ačkoli jsme se taky snažili ušetřit kde se dalo, věděla jsem, že případní fotografové budou muset projít hustým sítem a bude to asi ranec:-)))
Odpovědět
Profilova fotka
@1lenuska1 ono je na celé situaci vtipné i to, že jsem sama profesionál, ale právě se zdráhám nechat fotit někoho jiného vlastní svatbu nebo děti atp. :-D. Finančně jsem na tom nebyla v době svatby zrovna nejlépe, bylo mi 22 a rodiče se svatbou nesouhlasili, takže ani nechtěli pomoct, no a 22letá holka toho moc nenašetří, takže i ty 4 tisíce byly v tu dobu moc :-).
Odpovědět
Profilova fotka
Já chtěla taky levnější ale krásnou svatbu pro cca: 25 lidí. Šaty si kup odtud nebo pokud jsi z brna doporucim ti supr salon. Prstýnky kup někde v malém zlatnictví, dort si nech udělat u někoho kdo to má jako koníčka nebo jen vedlejší přivydělek. Výzdobu kup také odtud nebo z levnějšího e-shopu. Najdi kadeřnictví levné nebo požádej šikovnou kamarádku. Na hostinu nezvi úplně všechny, kamarády si pozvi na raut. Kup si vlastní víno a plat jen spuntovne. Neplat tvrdý alkohol. Květinu kup umělou nebo v lidlu apod. Ty malé pugetky za 50 kč a navaz si je sama. Oznámení si vyber jen jednoduché. Zkus udělat raut doma nebo v jiných prostorech a pokud máš známou v obchodě objednej si pití za nákupku. Na všem se dá ušetřit hlavně na výzdobě a kytkach.
Odpovědět
@vitulovas No jo, jenže toto je zas návod na takovou tu klasickou svatbu, který ale vyžaduje dost práce s výrobou a sháněním těch levnějších dodavatelů. Z toho mi vychází uštvaná nevěsta a úplně zbytečně. Navíc pokud má slečna už děti, tak si myslím, že dělat všechno doma na koleně ani není v lidských silách. Nic proti, píšeš, že jsi to tak chtěla, já kdybych neměla peníze, tak to udělám nějak netradičně, spíš jako piknik nebo tak. Jeden známý se nedávno ženil tak, že uspořádali výlet, na předem určeném místě byl obřad, cestou se vždy na jiném místě sešli s autem, které vezlo bečku, pečivo, pomazánky, řízky... Hosté se nasvačili a pak se šlo dál, večer jeli vlakem domů. Nejen, že ušetřili za pronájem a další věci, ale ještě to byla opravdu jedinečná a hlavně pohodová svatba, na kterou budou všichni dlouho vzpomínat.
Odpovědět
My sice na to máme, ale já jsem dost šetřivá :D Takže něco teda bude dražší, nebo za normální cenu a na něčem ušetřím dost. Šaty jsem si chtěla původně ušít sama, protože to co je tady v půjčovnách je strašný, v těch dražších mají kvalitní šaty, ale tisíc za půjčení nedám. I kdybych si za to měla koupit látku, tak se to vyplatí víc. Kromě toho mám velikost 34, v té velikosti se toho moc nesežene. Tak jsem si šaty koupila v obchodě, dostala jsem na ně 50% slevu a upraví mi je na postavu. Pak se dají prodat :) Jak tady píšou holky, tak za výzdobu se dá vyhodit strašně peněz, na tu se vykašlu. Kytku budu mít jen já, na té teda šetřit nebudu, ale kdybych se vdávala v létě, tak si natrhám kytku u babi na zahradě, má tam lilie, růže, krásné lupení...jestli máš někoho známého se zahradou, tak by se toho dalo využít :) Prstýnky se dají koupit ocelové, jsou levné a pěkné. Dort si taky udělám sama, to mě baví. Jidlo se dá taky připravit doma, já chci udělat raut. Alkohol nakoupím ve velkoobchodě, je to tam skoro o půlku levnější než v klasických obchodech. Účes si udělám sama, namaluju se sama... Pokud nejsi moc manuálně zručná, tak ti určitě kamarádky nebo někdo z rodiny rád pomůže :)
Odpovědět
Profilova fotka
já myslím, že levně to jde, ALE.....je to hodně závislé na tom kde bydlíte (Praha vs. vesnice na severní Moravě), jaký máte známý (bráchy bráchy fotograf, sestřinice cukrářka, teta floristka, kamarádka švadlena, strejda majitel penzionku atp.) a jak jste šikovní a zruční (sami se namalovat, ušesat, spíchnout vývazky atp...) pak se dá udělat hezká, "klasická" a relativně levná svatba i ve větším počtu lidí než jen manželé a svědci :-) jinak to moc reálně nevidím :-D a protože my to budem mít v Praze, kromě kamarádky-fotografky žádné známé co nám takhle mohou pomoct snížit náklady nemáme a navíc jsem našikovná na úplně veškeré ruční práce budeme mít vše "v plné palbě" :-D
Odpovědět
@laka_lacenda to je vystiženo zcela dokonale, a já bych ještě dodala, že mně se k tomu všemu nic dělat nechce :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@buriska eeeeeeeeeeeeeeeeeee....nechtela jsem to psát na plnou hubu, ale taky tak :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lysecek tak já jsem chtěla klasickou svatbu ne netradiční a zas tak moc práce to teda není a ustvana nejsem ani náhodou, z čeho taky z internetu a vyřizování po telefonu se nedá unavit. Samozřejmě každý máme jiný vkus já bych svatbu s beckou a pomazankama a pojmout to jako piknik nebo grilovacku nechtěla. Ake jak říkám každý máme jiný vkus a představu.
Odpovědět
@vitulovas Však jo, každý ať si to zařídí podle sebe, jen si myslím, že spousta lidí má klasickou svatbu jen proto, že se to tak dělá a bojí se přijít s trochou invence, nebo je ani nenapadne, že by to šlo jinak a to je podle mě škoda. Já osobně jsem z toho shánění dodavatelů vyřízená byla, a ještě vyrábět sama kytky nebo vařit jídlo jak píšeš, tak to bych se radši vdala jen se svědkama. Někdo prostě na tohle není tak šikovnej a odolnej:D. A jak říkám, mně se víc líbí ten přístup, že když nemám peníze, vymyslím nějakou zajímavou alternativu, než že se snažím udělat to jako to mají všichni ostatní, ale přitom všechno ožulím a na všem šetřím. Případně jak jsem psala výš, vybrat si kvalitních pár věcí, které zaplatím, a zbytek mít nebudu vůbec, než mít všechno a kvalita nikde. Ale holt v Česku je víc v kurzu nehledět na kvalitu, ale na kvantitu a radši na všechno vyzrát domácí výrobou, než dát vydělat profesionálům. Pak má ta naše ekonomika nějak vypadat:D.
Odpovědět
Když chcete jet stejně na dovolenou, co spojit svatbu s dovolenou třeba v Řecku? Vyjde Vás to levněji, než s prominutím ušmudlaná svatba v Čechách a budeš mít krásné originální fotky od moře ve svatebních šatech, takže si užiješ i to být za princeznu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lysecek Já si doma sama dělám jen kornouty na rýži a zdobím smetáček s lopatkou :D díky bohu mám spoustu známých které mohu tak trochu využím pro svatbu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?