Je možné že se muž změní?

Ahoj, chtela bych se zeptat, jestli je sance ze se pritel zmeni. Pred dvema a pul lety jsem potkala skveleho i kdyz skoro o deset let starsiho muze. Je velmi uspesny, ve spolecnosti oblibeny, mame spolecne konicky, nazory, sexualni zivot..proste idealni. Po dvou letech me pozadal o ruku a za tri ctvrte roku bychom se meli brat..jenze jsem zacala pochybovat. Je totiz strasny cholerik. Neustale ho vytoci uplne kazda malickost a casto na me hodne krici a naposledy mi zacal sproste nadavat...ja jsem zila v druhem manzelstvi me matky, kde to bylo podobne a tak bych to nechtela zazit ve svem zivote znovu. On se mi moc omlouval, ze pry mel zatmeno a ze je blbec a ze se zmeni a podobne...ale me to opravdu ranilo..ted nevim mam mu dat jeste sanci? A jak mam ted planovat svatbu kdyz to tak boli..? :-( opravdu nevim...dekuji za nazory a zkusenosti...
Odpovědět
1
2
Mění se názory a životní postoje, ale zásadní charakterové vlastnosti zůstanou...Svatba jde přinejhorším zorganizovat velmi rychle, dejte si chvíli "pauzu", neřešte žádné zásadní věci a počkej, jak se budeš cítit za pár dní, až se situace uklidní, a jak se to bude dál vyvíjet...
Odpovědět
Profilova fotka
V tomhle Ti asi neporadim ,ale na mě přítel teda nekrici.....chápu ,že se lidí občas pohádají ,ale nadávat si sproste není moc OK...uvidis jak se bude chovat teď když se omluvil ...držím palecky;-)
Odpovědět
Určitě nečekej, že se změní, ale pokud tě miluje a chce s tebou být, tak udělá vše pro to, aby výbuchy směrem na tvou osobu byly co nejméně. Navíc, také ty sama po nějaké době zjistíš, co ho třeba stoprocentně vytočí a co nebudeš dělat/říkat (ano, hnidopiši mi teď hned napíšou, že se přece kvůli tomu druhému nebudou omezovat apod., ale já na to vždycky říkám, že dokud se neměním, ale doma je klid, tak raději v některých věcech ustoupím, ale nikdy ne tak, aby to bylo proti mému přesvědčení). Každopádně podobného vznětlivce mám doma a vím, jak je to nepříjemné, ale vím, že dělá všechno pro to, aby se držel a já dělám vše pro to, aby vše bylo v pohodě. A vím, že v ostatních věcech je na něj maximální spolehnutí, bude perfektní otec, je pozorný, a proto nebudu řešit některé vady na kráse... Ale samozřejmě, každý to má jinak ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, podle mě se člověk nezmění, jen se časem víc ukážou jeho základní vlastnosti. Všimli jste si, že hodně lidí ve staří je třeba víc cholerických nebo větší drbna než když byli mladší? Prostě časem ta maska spadne. Ale těžko radit, když neznáme přesně situaci. Můj manžel je třeba občas podrážděný z práce, nemá problémy třeba tam? Křik je ještě odpustitelný, když je třeba na něho vyvýjen někde tlak (třeba v té práci), tak to občas bouchne. Být cholerik není špatná vlastnost, cholerik, pokud ví, jak se sebou naložit, může být velmi užitečný, protože má cit pro spravedlnost a nebojí se konat. Toho ostatní temperamenty moc schopné nejsou, proto mám choleriky ráda :-). Možná by stálo za zvážení pomoc od terapeuta, aby svou zlost ventiloval užitečně.
Odpovědět
@maru88 Ještě bych se svatbou rok až dva počkala. Myslím, že se to ještě bude vyvíjet a uvidí se jestli k horšímu nebo lepšímu. Nechci být pesimistická, ale třeba se zatím zubama nehtama držel a úplně se ještě neprojevil. Uvidíš časem jak to opravdu je.
Odpovědět
@huwik Ahoj děkuji za odpověd(i)...tou prací to určitě bude, ale přijde mi nefér, že se ke všem ostatním vlastně chová lépe než ke mně, protože doma si to jaksi může dovolit...s tím stářím..jo jo to je známá věc, toho se právě bojím, aby to nebylo ještě horší, aby pak třeba nekřičel (sprostě nadával) i na děti, nebo na mě před nimi...Nadruhou stranu člověk se pořád vyvíjí a já třeba před 10 lety byla skoro jiný člověk...;-) ale je fakt, že to jsem byla ještě skoro v pubertě...;-) No asi máte pravdu, že bych to mu měla dát čas a počkat, za tři týdny jedeme na exotickou dovolenou tak třeba si tam odpočine a "vyžehlí" si to... Jen pro mě je to hrozný šok, když jsem si plánovala celý život, nedávno jsme koupili byt, kam se máme v únoru stěhovat a teď vlastně nevím jestli si takového člověka chci vzít |-| . Navíc se okolo mě pohybuje hodně sympatických kamarádů, takže člověk porovnává a je ještě víc nejistý..ach jo :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@maru88 Cholerik zůstane cholerikem. To se nezmění. Můžete se ale společně naučit na tom pracovat. Ty se můžeš naučit "vyčíhnout" chvíle, kdy je lepší na něj nemluvit nebo co neříkat a on se může naučit zvládat své reakce anebo je ventilovat někde jinde, třeba při nějaké aktivitě. Hlavní je mluvit, mluvit a zase jenom mluvit. Ale citlivě a v klidu, musí vědět, že tohle teda ne a že ti to ublížilo. Každopádně nikdy se nesnažit něčeho dobrat, když má záchvat, protože v tu chvíli člověk opravdu řekne i ošklivé věci, které tak skutečně ani nemyslí. Já svému manželovi v jednom takovém vzteku, kdy mi něčím ublížil, taky řekla nehezky a dodnes mě to mrzí, na druhou stranu už jsem to nikdy víc neudělala. Takže pohnout s tím jde, ale musí chtít a opravdu se naučit sám sebe ovládat. My jsme cholerici oba, i když asi ne takoví, jako Tvůj partner - já vybuchnu a vztekám se, ale třeba nekřičím, jen rychle mluvím a jsem naštvaná, takže neuznám vlastní chyby. Partner je taky hodně tvrdohlavý, ale taky na mě nikdy nezakřičel. Ale co jsem si uvědomila, jak moc zhoubné to je a jak si tím ubližujeme, se snažím uklidnit a řešit problémy konstruktivně. Takže se snažím na věci nahlédat reálně a tak, jak to je, ne pod stínem vzteku. Samozřejmě ne vždy se to daří, ale snažím se. Svatbu bych na chvilku neřešila, teprve teď se asi začíná projevovat jeho vlastnosti a to se prostě budete muset naučit zvládat, případně jít od sebe. Je pravda, že cholerika vedle sebe každý nesnese. Ale do budoucnosti nikdo nevidí... Jinak - taky jsme protivní jeden na druhého a ve společnosti si toto nedovolíme. To tak bývá, že ve společnosti to nikdo neodnese - jednak člověke nechce nikoho otravovat špatnou náladou, jednak asi i kvůli dojmu.. Odnese to až partner nebo nějaká blízká osoba.. Bývá to tak..
Odpovědět
Profilova fotka
@maru88 Tak já ti můžu povyprávět za sebe.. Jsem cholerik a vyjít se mnou občas není vůbec jednoduché. Ano, křičím (protože mám dojem, že jinak mě drahá polovička ani neposlouchá). Můžu ale říct, že jsme spolu 10 let a za tu dobu jsem se naučila trochu ovládat (trochu bych podtrhla, temperament se prostě neztratí).. Ale opravdu je to o tom co už tu stojí výše...vyčíhnout to co toho člověka vytáčí.. U mě je to třeba "hloupost okolních lidí".. ala že se třikrát zeptají na to samé, nebo se zeptají na něco co je naprosto jasné/logické.. Na druhou stranu vidím, že moje povaha strhává i přítele, býval naprostý kliďas, nic ho nevytočilo, nikdy nekřičel...a teď už je toho taky schopný... Abych to shrnula...menší změna reálná je..ale to je asi tak vše.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak v tomhle mám zkušenost. Můj snoubenec a je opravdu typický cholerik a vztekloun. Já jsem zase pravý opak, tiché klidné stvoření :-) Já ale vzteklé výlevy a řvaní nesnáším a mám pak z toho špatný pocit( i když se neřve na mě) Ze začátku vztahu jsme spolu o tom mluvili a nalezli jsme kompromis, jakmile se dostane do stavu kdy už je naše hádka(nebo jiná situace) moc a začal by řvát tak se prostě sebere a odejde se vydýchat( zařvat si na zahradu :-)) Není to tak že by potlačoval vlastní osobnost, jde jen o to naučit se kontrolovat :-)
Odpovědět
@valentine1903 Jo jo to se mi zdá dobrá metoda...;-) jen je blbý třeba cestování autem..tam nikam neutečeš... :-x Jianak se to ted opravdu snazi vyzehlit a opravdu toho lituje...a je si vedom ze takovy vylev jako posledne fakt nebudu respektovat...tak snad to dodrzi..to proste ukaze cas.
Odpovědět
Není cholerik jako cholerik. Existují i slušní cholerikové, kteří vylítnou, zakřičí si, bouchnou pěstí do stolu. Ale jsou i tací, co křičí sprostě a místo do stolu bouchají do ženský. Ze zkušenosti ti můžu říct, že takový lidi se nemění a nejhorší na tom je, že chování cholerika neovlivníš, protože on prostě jednou za čas vylítnout potřebuje a pokud mu ten důvod nikdo nedá, tak si ho aktivně hledá sám nebo dokonce sám problém vyvolá a to jenom proto, aby si ulevil. Je to jako když introvert aktivně vyhledává samotu, protože je už přesycen množstvím stimulů, udělá všechno proto to, aby si odpočinul. Cholerici bývají přesyceni nudou, tichem, klidem a konfliktů se odreagovávají. Já bych s takovým člověkem žít nemohla.
Odpovědět
Člověk se nikdy úplně nezmění, ale s negativními vlastnostmi se dá pracovat (musí být snaha) a dají se svým způsobem obrousit do stavu, kdy nijak vážně nepoškozují vztah jako takový. Když jsem začala chodit se svým přítelem, teď už manželem, tak na mě taky párkrát hnusně vylítnul a ještě dost neoprávněně. Uvědomil si to, omlouval se. Ale já z toho byla dost špatná, nebyla jsem na takové chování vůbec připravená a děsilo mě to hlavně z hlediska budoucnosti. Nicméně komunikace na toto téma zafungovala. On se snaží ovládat a tyto situace minimalizovat a já ho na oplátku neprovokuju tím, co vím, že ho provokuje. A když už na takovou situaci dojde, kdy křičí (a já pak taky křičím, protože vytočí i mě), tak je lépe, aby si šel každý chvíli po svým, uklidnil se a pak můžeme pokračovat v řešení situace. Takže dřív jsem považovala to, že během hádky odejde ven z baráku kouřit za projev slabosti, ale u mého manžela je to naopak projev ohleduplnosti, kdy se raději jde uklidnit sám, než aby to vyventiloval všechno na mě a řekl mi něco hnusnýho. Já ho v ten moment nechávám, nelezu za ním, vím, že musím počkat a pak je zase dobře. Takže za mě ano, dá se naučit žít s cholerikem, my máme jinak velmi krásnej vztah, ale musí to mít hranice a snahu obou se k tomu umět postavit čelem.
Odpovědět
Článek se načítá
@maru88 Vypada to, ze si mysli, ze te ma jistou, a tak mu pada ta maska, za kterou se schovaval. Koupili jste byt a chcete se brat, tak to bere tak, ze uz mu nikam neuteces a ma te 'v hrsti' a zacina se projevovat jeho skutecne ja. Osobne bych svatbu odlozila. Pokud by byl jako milius, je jasne, ze si to chce u tebe vyzehlit a znovu te 'uvrtat' do svatby a jakmile by te mel jistou, tak by se zase vratil k te jeho cholericnosti, clovek se totiz moc nemeni a z cholerika nikdy nebude klidas. Pokud se kolem tebe navic toci nekolik sympatickych kamaradu, asi bych se sama sebe zeptala, jestli by nekdo z nich nebyl lepsi partner, nez tvuj soucasny...
Odpovědět
Život s cholerikem fungovat nemusí a může, jak píšou holky nade mnou. Možná máte teď období spadnutí růžových brýlí a konce počáteční zamilovanosti, 2,5 roku ve vztahu přecejen není až tak moc. Neházela bych určitě flintu do žita, ale počkala bych a zásadní rozhodnutí typu svatba odložila.
Odpovědět
Všechno souvisí se vším - "velmi uspesny, ve spolecnosti oblibeny" - takoví cholerici bývají. Cholerik není jen vztekloun,ale také vůdčí, charismatická a velmi imponující osobnost. Tak je třeba to brát - pokud někoho chci , pak musím akceptovat i jeho temnou stranu. Na druhou stranu - je třeba nastavit pevné mantinely, pokud na Tebe kříčí a nadává Ti, je třeba to zarazit. Temperament je vrozený a viceméně neměnný, s některými projevy se dá ale pracovat (jak tu někdo psal např. o tom vykřičení na zahradě.). Každopádně počítej s tím, že rozvážný kliďas z něj nebude - otázka je, zda dokáže své projevy korigovat. Proto radím tak jako většina - dát tomu čas. Mimochodem - můj muž je těžký flegamtik a občas z toho taky rostu. Řečeno slovy Zdeny Frýbové: "Jakou oporou je vám ovšem muž, který na váš výpad: "Tisíckrát jsem Ti říkala, abys ten zimník nedával na věšák, ale do skříně, jenže Ty naschvál..."vlídně odpoví:"Ale kdepak naschvál, to já jsem jen tak tupej..."A nejčastěji se nenamáhá ani tolik,ale na každou invektivu, respektive na každou konstruktivní kritiku mdle přitaká:"No jo...hm hm..." Pak se hbitě odklidí z vašeho dosahu a za hodinu vystrčí hlavu: "Už je Ti líp?"
Odpovědět
@strelenka :-D jo jo to je taky dobry... mela jsem prave na mysli - zmenit, tak aby to mohlo fungovat...je mi jasne ze z nej nikdy nebude plysovy medvidek...jen jsem chtela zkusenosti jake je to zi s cholerikem..jestli je mozne ze s tim nejak zacne pracovat kdyz chce (a on pry chce) a nebo se to s vekem jeste zhorsuje...Samozrejme se snazim ho neprovokovat..jenze jeho vytaci treba jini lide (v praci, ridici..) ale rozciluje se prede mnou a posloucham to ja...to mi hodne vadi a taky jsem mu to uz hodnekrat rikala...ale mozna ted kdyz to opravdu prehnal se mu rozsvitilo ;-) ..nu uvidim. S tema silnyma osobnostma to opravdu neni asi nikdy jednoduche...
Odpovědět
Samozrejme se snazim ho neprovokovat - to je cesta do pekla. Zeptej se sama sebe, jestli chces takhle stravit cely zivot, nebo jestli ti to zacne brzo lezt krkem (a to zacne) a budes chtit byt sama sebou a ne kolem panacka chodit po spickach....jeste me neco napada, ale nemam ted cas, napisu pozdeji...
Odpovědět
@maru88 Tady bych si dovolila souhlasit s @zanett "snažím se ho neprovokovat" může být začátek velkých prolémů - nikdy by to nemělo sklouznout k tomu, že budeš přemýšlet co můžeš a nemůžeš říct - on je tím, kdo by se měl naučit mít emoce na uzdě a ne že Ty se budeš bát něco říct.
Odpovědět
Jak jsem rikala, ze napisu, co me napadlo; kdysi jsem cetla rozhovor s mym oblibencem Janem Krausem (znamym to cholerikem) a on tam rikal, ze kdyz mel takovy nejaky cholericky zachvat, tak jeho byvala partnerka (Jana Krausova) se ho snazila mirnit a uklidnovat, coz ho ve vysledku jeste vic rozcililo (napriklad pry sedel u televize a rozcilovala ho politika a on besnil a rval a byvala partnerka ho pry uklidnovala slovy 'Nerozciluj se, uklidni se' a chodila kolem nej po spickach, aby ho jeste vic neprovokovala, coz nefungovalo). Kdezto jeho soucasna partnerka (Ivana Chylkova) je pry uplne jina a kdyz ho zase chytne rapl, treba u te televize, a rve, ze ty politiky rozseka, ze jim namlati, atd, tak Ivana pry mu sekunduje; 'To vis ze jo! Namlat jim, dej jim co proto, rozmlat tu televizi!' atd :-D :-D :-D A on se pry zarazi, zastavi to besneni a normalne se zepta; 'Opravdu mam tu televizi rozbit?' :-D :-D Chapes to? Ja myslim, ze ta psychologie za tim je totozna treba s tim, co dela male dite, kdyz se vzteka- kdyz se vzteka a hazi sebou o zem a rodic se ho snazi uklidnit, tak dite se vzteka o to vic. Ale kdyby se zacal vztekat a mlatit sebou o zem I ten rodic ( :-D ), tak je dite v soku a prestane... Takze myslim, ze nez kolem toho tvyho pritele chodit po spickach, radeji bys mu mela udelat poradny kraval, az zas bude priste besnit. Alespon jednou, abys videla, jak by reagoval. Cim vic kolem nej chodis potichu a bojis se cokoliv rict, abys ho nevyprovokovala, tim horsi to do budoucna bude, protoze cim vic ty ukrajujes ze sveho prostoru, tim vetsi prostor ma on na to svoje besneni. Ja osobne jsem horka hlava a kdyby si na me nekdo oteviral pusu, sjela bych ho na dve doby.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak to tady čtu tam mám pomalu strach se vdávat. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mám doma cholerika a někdy to vážně není jednoduchý. Než sme spolu začli byla sem strašně klidná(to on tvrdí taky :-D ) , sem normáně teda pořád, ale při hádce s ním sem se taky začala vztekat a kolikrát řvu, no ale musím se hodně krotit, miláčka dokážu pěkně vytočit a je těžký při hádce něco zklidnovat. většinou ho nechám " vyvztekat" a za chvilu je klid. nicméně řev nesnášim a je fakt těžký někdy s takovým člověkem vyjít, sama se pořád snažim učit a předcházet vzniku konfliktům.....
Odpovědět
Přesně tak nějak jsem to myslela, že se snažím ho neprovokovat - předcházet vzniku konfliktů. A neprovokovat jsem myslela jako nějak zbytečně rýpat třeba...;-) Určitě kolem něj nechodím po špičkách..! Spíš jsem člověk, který skoro vždy řekne, co si myslí (ale podle mě vždy slušně a nekřičím) a myslím, že to je někdy ten problém... :-S s tím Janem Krausem mě to pobavilo...můžu někdy zkusit :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@maru88 Moje sestra říkala, že dokud neměli děti, tak se nehádali. Něco na tom bude - až s dětmi jsme se začali rozcházet v názorech (na výchovu dětí) a tím tedy začaly nastávat i konflikty. Proto si myslím, že lepší to nebude a jestli Ti jeho chování vadí už teď, hledala bych jiného. Já osobně bych s cholerikem žít nemohla. Chvíli jsem s jedním pracovala a fakt nic moc - když nastal problém a bylo potřeba hned teď okamžitě ho řešit, tak výbuch, že to nejde a tak...
Odpovědět
Profilova fotka
Cholerik neznamená nevhodný pro život, mmůže to být ten nejlaskavější muž na světě. Tady bych spíš viděla problém v tom, že ho furt s někým srovnáváš a přemýšlíš nad životem s jinými muži. Pokud si ho chceš vzít, bylo by od tebe fér si nejdříve srovnat tohle. Otázka totiž nezní, jestli se změní (ne, nezmění), ale jestli ty jsi připravená ho respektovat a milovat i jako cholerika.
Odpovědět
Neni cholerik jako cholerik... zalezi i na vsech dalsich vlastnostech toho cloveka, na tom, jak se dokaze sebekriticky podivat sam na sebe, jak je schopny zhodnotit svoje chovani, ovlivnit ho, nasmerovat ho pozitivnim smerem atd... Treba stejne jako nektera vystresovana matka si svuj vztek vybije na diteti, jina matka si pujde zabehat a tim ze sebe ten stres dostane. Jde zkratka o to, jestli je partner dospely uvedomely clovek, ktery si nebude vybijet svoje cholericky navaly na tobe. Muj manzel je temperamentem taky cholerik, ale nikdy by zadny vybuch nenasmeroval proti me, nenadava a uz vubec ne mne (maximalne jednou za cas zakleje, kdyz mu napr.neco spadne na nohu, ale vzapeti se tomu spolecne zasmejeme... ) Kdyz ho neco stve, je schopny si napocitat do dvaceti a pak se jit treba projit, aby si procistil hlavu.. proste je veliky rozdil mezi ''temperamentem cholerik'' a ''temperamentem cholerk + nevyzraly chlap, ktery si to vybije na tobe a neumi si to v sobe srovnat''. Pokud si timhle nejsi jista, svatbu bych odlozila.
Odpovědět
Proste - s zivotnim partnerem se musis citit naprosto v bezpeci. Pokud se s nim necitis v bezpeci, je neco spatne. Je uz pak uplne jedno, jestli je to sangvinik, flegmatik, cholerik nebo cokoli.. proste jde o to, jestli je tobe s nim dobre a jestli mu veris. Tim si musis byt pred svatbou 100% jista.
Odpovědět
@karlajasmine Super a výstižně napsáno.
Odpovědět
Ja to vidim asi jako @pirek. Zasadni neni to, ze je cholerikem, ze se vzteka, ale to, ze ty sama premyslis nad zivotem s jinymi muzi. Pokud mas potrebu sveho snoubence srovnavat s okolim, rozhlizet se po lepsim, tak na manzelstvi nejsi pripravena. Co se tyce choleriku, ja sama jim jsem. Asi bych ojedinely vybuch vzteku tolerovala (ale neprechazela, dala najevo, ze mi to vadi). Kazdy muze nekdy bouchnout, rict neco, co muze hodne mrzet, to je v podstate normalni. Ale musi se z toho clovek sam poucit, na zaklade jedne chyby ji neopakovat v dalsi. Ja sama jsem vztekloun, cholerik, vybusny clovek, ale svuj vybuch nikdy nesmeruju na manzela, nikdy mu nenadavam. Obvykle se vztekam nad nejakou situaci, malokdy na nejakeho cloveka. Muz k tomu pristupuje v klidu, necha me vyventilovat a pak to v klidu probereme. Ja se uvolnim a jsem v pohode. Ale jak pisu, ja nejsem agresivni, hlucna, nenadavam a snazim se neublizit. To, ze ti nadaval je selhani, jista nezralost mozna. Pokud bude chtit, muze se naucit se vztekem pracovat, ventilovat ho neagresivnim zpusobem. Asi by bylo na miste to s nim poradne a v klidu probrat, pokud o nej mas zajem jako o budouciho manzela.
Odpovědět
@pirek no...nema to pred blizici se svatbou kazda nevesta? :-x
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mám cholerika....ale jen kdyz se dela neco "kutiskyho" a nejde mu to....takze odmitam cokoliv spolecne delat: i lepit nalepku na zed, protoze jakmile to nejde hladce okamzite jsem to ja kdo je neschopnej, kdo to drzi spatne, kdo podava spatny nastroje a tak :) takze se striktne vyhybam temto situacim a kdyz je to nevyhnutelne tak proste nikdy nic neříkám:) ja si z toho nic nedělám - proste takovej je :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?