Jak říct rodině že nejsou pozvani

Profilova fotka
asi mnohokrát omývané téma ale sourozenci s taťkovi strany mi prijdou na svatbě zbyteční, nevídáme se a to jeho sestra bydlí hned vedle, sem ráda kdýz nas pozdraví nebo tak, vecne nabručená..problem je že z matciny strany zvu oba sourozence s rodinou, napadlo mě to zahrát na peníze, nevím jak to vysvětlit tatkovi....
Odpovědět
1
2
Ahojda, já také nezvu tety od taťky, bydlí daleko a nestýkáme se, táta to vzal normálně a povídal sám , že je to zbytečné. Tety od mamky zvát na hostinu nebudu(nemáme dobré vztahy,jenže ony se začaly ted´mamce připomínat) jen pro klid v rodině je pozvu třeba na večerní raut, ještě uvidím, Jinak mám v plánu jim posílat oznámení, že byli oddáni.
Odpovědět
Profilova fotka
@leasy no my od tatky blizko ale taky nemame dobre vztahy, ja je tam nechci a chci si svatbu uzit ne se divat na jejich otravene obliceje....
Odpovědět
Profilova fotka
horči je ze nevim jak taktně jim to rict :(
Odpovědět
@carolineg1 A co jim opravdu jen říct, že svatba bude, ale oslavu děláte jen malou, nebo jim opravdu pošli, že jste se vzali a je to. Nebo je pozvi na večer to už nebudou mít co kazit, už bude nálada rozjetá.Rozhodně se nenech do ničeho nutit i když je to těžké, zvlášť od rodiču poslouchat výčitky, ale je to Tvůj den a zaleží jen na Tobě koho si pozveš! Nenech si to kazit!!!
Odpovědět
@carolineg1 Já bych byla slušná a upřímná - nevídáme se, skoro se neznáme, zveme jen blízké. Taky jsme nezvali jednoho bratrance, se kterým se vidíme maximálně jednou za rok na vánoce u babičky a ani tam se spolu moc nebavíme. Ovšem zvali jsme jeho rodiče a bratra, se kterým máme skvělé vztahy, a dokonce jsme pozvali i jeho syna, který k nám pravidelně chodí na návštěvu s mou tetou (jeho babičkou). Vysvětlili jsme to úplně stejně - nevídáme se, nemáme si co říct, nezveme, a nikdo neměl námitky, dokonce ani teta a babička, u kterých jsem se toho trošku bála... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@leasy no vzhledem k tomu ze bydli vedle nas a me bude cela kolona pak cekat pred barakem, nevim jesli to takhle obkecam s malou oslavou to asi by bylo prave blbe.....
Odpovědět
Profilova fotka
A je nutné jim něco říkat? Napířklad já jsem pozvala oba tátovi sourozence - se strejdou se vídáme, stejně tak s tetou a navíc je to moje kmotra. Máma je z 5 dětí, pozvala jsem jen strejdu, který je hrozně fajn a ačkoliv žije v Praze, kdykoliv zabrousí do Brna, tak se staví a navštíví nás. A pak ještě jednu tetu s kterou se také občas vídáme - je hrozně fajn a máme hezký vztah. Zbývající dvě tety jsem nepozvala a to z toho důvodu, že se mi nelíbí jejich chování. Ne že bychom měli vyloženě špatné vztahy, ale prostě některé chování a postoj vůči mojí mámě mě vedli k tomu, že je na svatbě nechci. Přítel byl rád, protože je tam také nechce a máma to úplně normálně pochopila, protože je si toho vědoma. Tety zřejmě ví, že se vdávám, ale oznámení jsem jim zatím nedala a možná ho ani nepředám nebo vytvořím oznámení, že jsme se vzali, které jim předám po svatbě. Rozhodně bych se nenchala zvyklat a nezvala bych je, jen proto, že se k mamce najednou mají - to je faktu super přístup, najednou se zajímají, protože by mohli jít na svatbu. A s tátou si normálně promluv. Vysvětli mu proč je na svatbu zvát nechceš, nachystej si argumenty, vysvětlik, že to není z žádné zášti, ale pokud se nevídáte, tak proč bys měla ubírat místo někomu, koho na té svatbě chceš... Pokud jsou lidi (většinou rodina), které nechceš zvát na hostinu, ale hrozí, že by se pozvali sami (ať už vědomky či nikoliv), tak je nejjednodušší vytvořit oznámení, že jste se vzali a to jim po svatbě zaslat. Neurazíš je tak, že jsi jim neposlala ani to, na druhou stranu tím jasně říkáš, že na svatbu zvaní nejsou a nikdo si to nemůže splést ...
Odpovědět
Moc nechápu, jestli máš problém, jak to říct taťkovi, nebo rodině... S tátou bych si sedla a zeptala se, jestli vůbec se sourozenci počítá, možná, že ne... Pokud ano, řekla bych argumenty, proč jsem je nechtěla pozvat. Navíc záleží, kdo platí. Jestli rodiče, tak jim až tak moc do výběru hostů kecat nemůžeš. Pokud vy, tak to prostě vysvětli, že chceš prožít den s lidmi, kteří jsou ti blízcí a je ti s nima dobře. Pokud se jedná o rodinu - tak je to svízel - jak píšeš, bydlí vedle - vy jste jim na svatby a oslavy chodili? Jestli není lepší v rámci klidu a ušetření nervů pozvat i je... No, neporadila jsem... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Teď čtu, že bydlíte vedle sebe, takže oznámení "po" je asi trochu blbé, takže souhlasím s @hanih napsala to moc hezky - při předávání oznámení bych jim řekla, že na obřadu je rádi uvidíte, ale že na svatbu nejsou zvaní z důvodu, že se vůbec nevídáte, a že zvete jen opravdu blízké lidi..
Odpovědět
Profilova fotka
@elvira vsechno si platime sami
Odpovědět
Profilova fotka
holky ted mi to cvaklo dekuji vsem ale vlastne kdyz to vsechno platime sami, nikdo nam do toho nema co kecat že? :D :-N
Odpovědět
Profilova fotka
My nemáme pozvané z mé strany žádné tety a z přítelovy strany jen jedinou jeho tetu. Vyřešili jsme to tak, že jsme mým tetičkám a strýčkům nic neřekli - já s nimi ani nejsem už více jak dva roky v kontaktu.
Odpovědět
Článek se načítá
@carolineg1 Tak samozřejmě je pravda, že by vám do toho nikdo neměl mluvit (ne že by to tak normálně chodilo :) ), ale já zastávám názor, že než se hned ohánět tím, že my platíme, tak vy do toho nemáte co kecat, je lepší vysvětlit, jak to vidíme my, protože pak je aspoň nějaká šance, že to ten druhý pochopí. Pokud byste na dotaz tatínka, proč nechcete pozvat jeho sestru, spustili hned, že vy to platíte, tak taky rozhodujete, mohl by se taky pěkně urazit...
Odpovědět
Taky jsem měla takový problém, s rodinou z tátovy strany se nestýkám, nerozumíme si... tátovi jsem to hned na začátku řekla narovinu, že svatba bude malá a z jeho strany počítám jen s babičkou a jejím bratrem (děda už nežije, tak aby nešla sama) a tím to hasne. Táta to vzal, čekám, jestli mě ještě nezačne přesvědčovat, ale budu si stát za svým. S příbuznými nejsem v kontaktu, jim nic vysvětlovat nebudu a je na tátovi, jak jim to poví. Ale nemám pocit, že vůči nim mám nějaké závazky jen proto, že jsme příbuzní.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenny1262015 taky to tak mame ...no asi mu to sdelim a hotovo, na rovinu
Odpovědět
Já se toho hrozně bála, ale vzal to s klidem... držím pěsti :-)
Odpovědět
@krobinka Myslím, že oznámení nerovná se pozvání...já vždy měla za to, že pokud mi nepřijde k spolu s oznámením papírek a jasným "zveme Vás ke svatebnímu stolu" je jasné, že pozvaná nejsem.
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka To si myslíš správně, ale často jsem se setkala u starší generace, že tento lísteček neočekávají a jako rodina jsou zvaní. Nemyslím tetičku přes koleno, ale třeba přímá rodina jako teta a strejda by si to teoreticky mohli myslet automaticky.
Odpovědět
@carolineg1 Přesně nikdo nemá právo Vám přikazovat koho mít či nemít na svatbě.Držím pěsti, at´to zvládneš podle svých představ a přání, hlavně se nedej :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@carolineg1 Tatínkovi,když by se ptal,bych narovinu řekla,že tam chceš lidi se kterýma se stýkáš a máš si s nimi co říct,že tam nechceš žádný "cizí" lidi :-) a buď to pochopí,nebo je to jeho problém ;-) A tetičkám bych řekla to samé,že tam budete mít lidi,se kterýma se stýkáte a hotovo :-D Určitě to zvládneš ;-)
Odpovědět
@krobinka Přesně tak. A mně se to dokonce stalo s jednou kolegyní v práci, že si myslela, že když dostala svatební oznámení, že je zvaná na svatbu. Ač jsem tu její úvahu vůbec nepochopila (jako proč si to myslela), musela jsem to vysvětlit hned v zárodku... "Jeee, tak to my se těšíme, si musíme vzít volno..." "Hele, to snad ani nemá cenu, abyste jeli jen kvůli obřadu přes celou republiku. Nás to neurazí, že na obřad nepřijdou ti, kdo na tu maličkou svatbu zvaní nejsou :-D " @carolineg1 Moji rodiče mají dohromady 3 sourozence, ale zvala jsem jen 1 tetu a ta odřekla. Věděla jsem, že tátovy sestry se to trochu dotkne (taťka to bral v pohodě, že je to naše věc) a měla jsem pro ni právě připraveno posvatební oznámení. Že nebyla zvaná jí asi bylo líto, ale hlavně prý byla dotčená, že nedostala ani svatební oznámení (které jsem se ale zase bála poslat, aby to nepochopila jako pozvání... protože když jsem s ní půl roku předtím telefonovala, tak mi tak ze zvědavosti říkala: "a nebudeš se vdávat", já: "no a víš, že asi jo", ona: "no, tak to se budeme těšit" a já si v duchu říkala, že to teda nemá na co.) Ještě doplním, že důvod nepozvání nebyly nějaké zlé vztahy, ale minimální kontakt s některými příbuznými, takže jsem nějak neměla potřebu je zvát. Ale u nás se nic moc nehrotilo, tak to všichni vzali celkem v pohodě.
Odpovědět
Sice to není správně, ale spousta lidí vnímá oznámení jako pozvánku. Proto jsme oznámení nedali téměř nikomu, koho jsme nezvali. Ušetřili jsme si tím dost starostí.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, tak to jste mě teď vydesili s tím, že některý to tak berou, že oznámení = pozvání... Jinak mám taky obdobný problém...zvu jenom rodiče a sourozence...jinak nikoho...ani babičku od otce...za posledných 12 let jsem ji viděla 2x, není mi blízká...ale horší je, že moja mama ji neznáša (úplně chápu)...takže když si mám vybrat mezi babičkou, se kterou se nestýkam a milovanou mamou...je to jasné...horší je už postoj otca...zažila jsem to před 2 lety na bratrovej svatbě...otec to moc nepochopil, že babička a ani krstný (jeho sestra s manželem), nejsou pozvání... A když jsme tam jeli, brat s oznámením, tak babička jak že se už těší na svatbu...bylo to trapné vysvetlovat, že neni pozváná...A otec, jelikož se nemůže urážat na bráchu, tak se nebavil několik týdnů s mamou, i když ta nic neudělala...A brácha, že jemu je to jedno, klidně nikdo nemusí dojít....no horor stavy před tou svatbou... Tak pevně doufám, že toto všechno se už nebude opakovat...ale i tak se té návštěvy u babičky děsím (jedeme tam v létě)...jinak to snád všichni ostatní pochopí...
Odpovědět
@bremich My poslali oznámení snad stovce lidí a nikdo nepozvaný nedorazil, vůbec mě nenapadlo, že by mohlo někoho něco takového napadnout :). Na druhou stranu, babička je poměrně příbuzensky blízká, takže to možná brala jako automatiku...
Odpovědět
Přesně jak už tady bylo řečeno, zanesla bych jím oznámení a řekla, že je moc rádi uvidíte, ať se na vás příjdou podívat NA OBŘAD. Hotovo! Tím pochopí, že na hostinu zvaní nejsou. To, že zvete jen blízké a že s nima se nevídáte, to bych ani neříkala, pokuď na to nepříjde řeč. Je to přece vaše svatba, takže je to jen na vás. A určitě bych se u toho necítíla trapně. PS: děláme to taky tak. Zveme jen bratra z mamčiné strany a bráchu a sestru od taťku nezveme, i když bydlí kousek od nás. (Prostě holt si jaksi nemáme co říct).
Odpovědět
@elvira promin, ale co to je za hloupost, ze je rozhodujici, kdo plati? Je to snad jejich svatba, a i kdyby ji platili rodice, tak predpokladam, ze ji neplati proto, aby mohli do vseho kecat a aby byla svatba podle predstav rodicu. Mozna ziju v idealnim svete, ale pokud chteji rodice platit svatbu, tak snad z toho duvodu, ze chteji udelat radost a pomoct, cili fakticky nezistne. I kdyby platili, tak je to snad porad svatba nevesty a zenicha, ne rodicu. Rady beru, diktovani ne.
Odpovědět
@buriska - pro mě to rozhodující je. :-) Kdo platí, ten si diktuje - tak to chodí... Jasně, souhlasím s tím, že v ideálním světě se rodiče dokážou domluvit se svými dětmi, rozumně si sednou, pokecají a udělají kompromis, který bude vyhovovat všem... Ale ve skutečnosti to tak ideální bývá málokdy - možná i proto vznikla tato a několik podobných diskusí. Promiň, ale mě zase přijde neomalený postoj :" vy to zaplaťte, ale je to moje svatba, takže jediný, kdo do toho může mluvit, jsem jáááá"... Tož tak. :-)
Odpovědět
@elvira ja jsem ale nemluvila o situaci "vy to zaplatte" :-) ale o situaci, kdy rodice sami prijdou s tim, ze to chteji zaplatit. A i pro takovy pripad mi prijde logicke, ze treba prihodi radu nebo nazor, kteryma se snoubenci ridit muzou, ale taky nemusi. Naopak, kdyby mi nekdo chtel diktovat (a neco podobneho se nam i stalo) penize neprijimam a platime vse sami. A chteji li rodice prispet, OK, ale at to udelaji formou daru az na svatbe, nikoli jako pojisku, aby mohli o nasi svatbe rozhodovat oni a aby byla podle nich.
Odpovědět
@elvira resp jeste - ano, kdybych prisla za rodici a rekla "heledte, mohli byste nam vypomoct, nemame na to a chceme velkou svatbu ci cokoliv" - tam chapu, ze si rodice jiste pravo vymini (ikdyz mi to i tak od nich neprijde fer). Ale pokud s tim prijdou oni, pak plati vyse uvedene. To je jak kdyby ti babicka dala k narozeninam penize, a rekla ti, ze si za ne ale musis koupit tohle a tohle. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme také velký problém s pozváním mojí tety(sestra mamky) se kterou jsem aktivně já i přítel v kontaktu,ale bohužel se nesnášejí s mamkou-její sestra a já mám veliké obavy,že by nám to pokazilo svatbu,protože teta,ikdyž nás má ráda,se někdy chová strašně a máme z jejího chování obavy. Zvat ji nebudeme,ale po svatbě jí předáme oznámení,že jsme se vzali s tím,že jí řekneme,že jsme se vzali jen se svědky,vím je to blbý,ale bohužel by hrozilo,že bude svatba pokažená,je mně to samozřejmě vůči tetě líto a moc,ale prostě nepokazím nám ten krásný den.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?