Jak říci tchýni s tchánem, že jejich syn přijme mé přijmení.

Profilova fotka
Dobrý den, potřebovala bych poradit nějaké typy, jak říci rodičům mého snoubence, že jsme se rozhodli si vzít mé přijmení. Můj přítel vždy věděl, že mé přijmení pro mne znamená hodně a i jemu se líbí víc, než to které má. Tak nějak jsme to ještě neřešili, ale svatba se blíží a přítel se to bojí rodičům říct. Prostě neví jak na to. Dohodli jsme se, že si vemem společné jméno mé a přítel si k tomu ponechá i svoje původní, aby to pro rodiče nebyl takový šok. Nechceme to nechat na poslední chvíli, aby pak nevznikly hádky v rodině a na tajno se nám to také dělat nechce. Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto problémem? Děkuji za Váš názor a rady ;-)
Odpovědět
Taky bych rada, aby to u nás dopadlo stejně, uvidíme,zda přítele presvedcim :) Je s tím nějaké zvláštní papirovani?
Odpovědět
Profilova fotka
Moje jméno je jediné na světě, navrhla jsem příteli, aby jsme si nechali každý své, ale on chce mít společné a moje se mu líbí, takže jsem ho přemlouvat nemusela. Abych si vzala obě přijmení já jsem nechtěla, protože na první místě bych měla přijmení nové a to mé by bylo až vzadu a to nechci. Takže to uděláme obráceně, Společné bude mé a přítel bude mít první mé a druhé svoje původní. Papírování by s tím nemě být o nic víc, než když měníš normálně doklady po svatbě. Dnes je časté, že mají lidé dvě přijmení. Před úřady musíš vystupovat oběma- podepisovat se, ale jinak je to pak na každém jak se podepisuje. Jinak hodně štěstí s přesvědčováním :-)
Odpovědět
Bohužel vám neporadím, protože kdybychom to řešili my, tak bych asi neměla vůbec potřebu to dopředu oznamovat, měla bych pocit, že je to moje soukromá věc - navíc když příteli stále zůstane i jeho rodné příjmení.
Odpovědět
Ale palec nahoru pro přítele :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@schneegast jediny na svete jo? Ted jsem zvedava jak se jmenujes :-D Jinak manzel mi taky kdysi rikal ze se mu moje rodne libi - je takove echt ceske se spoustou hacku :-D ze prej by si i dovedl predstavit se tak jmenovat :-) ale ja to prijmeni nesnasela, nelibi se mi a moc rada jsem se ho zbavila :-D kazdopadne me tím docela prekvapil - chlapi na svoje jméno byvaj docela vazani :-) od manžela kolega si bral taky jmeno po zene - ani svoje jalo druhé si nenechal
Odpovědět
A proc pritel potrebuje 'povoleni' od rodicu? V nasich koncinach je to asi trochu nezvyk, ale divadlo bych kvuli tomu nedelala. Nic bych dopredu neoznamovala (proc taky?) a po svatbe, kdyby na to prisla rec, nebo si toho nekdo vsiml (jakoze asi ano), tak bych to proste mezi reci potvrdila; 'Jo, vzal jsem si jeji prijmeni. A mate plan na vikend?' pripadne 'Co noveho v praci?' ...proste to normalne zakomponovala do bezne diskuze, nac kolem toho delat saradu? =-)
Odpovědět
Taky bych to neříkala, začnou dělat šarádu a snažit se Vás přemlouvat, abyste to nedělali. I kdyby se potom urazili, tak už s tím nic nenadělají, řekla bych jim pak, že to bylo mé svobodné rozhodnutí a právě proto jsem to neprozradil předem, abych se vyhl kecům a přemlouvání.
Odpovědět
Tak zakladatelka asi tusi, ze to pro rodiče bude citlivé, a proto to chce poresit předem, aby se tím třeba neporazil svatební den. Neříkala nic o dovolání. Ja to chápu. Pokud je to pro ne důležité, je lepší jim dát čas to vstřebat. Jinak ja mám kolegu, co o tak ma, a dodnes to spousta lidí v okolí neskousla...
Odpovědět
No, tohle je takové delikátní. Já mám například příjmení po manželovi, ale nepřechýlené a kromě otce mého muže a mých rodičů o tom nevěděl předem nikdo, a jsem ráda. Takhle se to zbytek rodiny dozvěděl až potom a předem do nás nikdo neryl. Maximálně občas některá babička nebo tetička utrousí poznámku o tom, jak se dnešní ženy mají potřebu dělat zajímavější, ale aspoň nikdo nebuzeruje. U tebe ale budou všichni předem předpokládat, že se vzdáš svého příjmení ty a budou mít tendence vám naznačovat, že jsi buď ty semetrika, anebo on podpantoflák. Holt naše společnost je stále konzervativní. V prvé řadě bude potřeba se rozhodnout, zda vám opravdu stojí za to jim to říkat předem, protože počítejte s tím, že do vás pravděpodobně budou rýt a bude hlavně na tvém snoubenci, aby to ustál (mimochodem klobouk dolů). A pokud už to budete chtít oznamovat předem, možná by stálo za to popřemýšlet, co je lepší - zda jim to "oznamovat" nějak oficiálně vy dva spolu, nebo zdali nebude lepší, pokud jim to snoubenec neřekne sám bez tebe. Ale to si budete muset rozhodnout sami, protože jen vy dva znáte rodiče snoubence nejlíp. No každopádně držím palce, moc vám fandím a dej pak vědět, jak to dopadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
No to by mě teda taky zajímalo jak se jmenuješ když máš jedíné jméno na světě :D Můj táta má zase stavební firmu a v názvu dokonce i jeho jméno .. Taky mi manžel před svatbou říkal ať si nechám své ale ne že by si ho vzal i on :D Jinak mám v rodině známého který si vzal před tetou jinou pani a vzal si její příjmení (Ještě aby ne když se jmenoval Bučko :D ) a když si teď vzal tetu tak si teta vzala jeho příjmení vlastně teda tý jeho první manželky :D ale to jen takový příběh :D my sme to s našima mezi řečí několikrát prohodili jak se budem jmenovat takže bežte k nim a jak už tady někdo radí mezi řečí to prohodit co s tim udělaj a kdyžtak se nad tim zastaví a tak jim to takhle vysvětlíte ..
Odpovědět
@simone5 v podstatě s tebou souhlasím, nicméně za co "klobouk dolu"? :-D Za to, že si vezme přijmení ženy? Dává dolů někdo klobouk dolů, když si vezme žena příjmení muže? To nemyslím vůbec urýpaně, jen mi vyloudilo úsměv na tváři to zhodnocení konzervativní společnosti a hned vzápětí "respekt" za vybočení z toho konzervativního přístupu...
Odpovědět
@zorro4 njn, jsem sice tradicionalista, ale jediný, co mě štvalo u hovorů o příjmení, bylo, když manžel na dotazy ostatním odpovídal, že "on se tak narodil". To jsem mu na to teda něco řekla :-) Holt pořád je to spíš výjimka a sama znám jenom jeden případ, kdy o tom kolega z práce uvažoval. Ale když se nad tím zamyslím, tak máš pravdu, protože u domácích prací mě hrozně vytáčí, když někdo (většinou staršího data narození) říká, jak je manžel dobrej/šikovnej/..., že si pere/žehlí/uklízí atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Rodiče bych opravdu neřešila, 18 Vám už bylo, jste svéprávní a umíte se sami rozhodnout, kterou ze 3 zákonných variant podody jména si zvolit. Hlavně nedělejte věci, se ktreými nesouhlasíte jenom proto, abyste se zavděčili svatebčanům, rodinu nevyjímaje.
Odpovědět
Profilova fotka
Milé dámy, děkuji za všechny Vaše názory. Naše jméno má jistou rodinou tradici a historii, ale s tím Vás tu nebudu zatěžovat :-D Jmenuji se Sněžná :-p Není to nijak extra exotické, nebo kouzelné, ale je opravdu jediné a pro mne důležité. Jinak k tomu oznámení, já bych se ráda vyhnula té situaci, kdy budeme všichni sát u obřadu a pan starosta oznámí, že jsme se rozhodli si vzít jméno mé..protože na konci to vždy zazní. Nemumím si představit, co rodina přítele, kterých bude 20 lidí, proti mé se 3 lidmi na to řekne. Obzvláště tchýně, která je všemoudrá a ráda mne poučuje, ikdyž se tak sama nikdy nechová a pochopitelně se v lásce nemáme. Obávám se, že by pak byla atmosféra velmi napjatá, navíc jsem takovou svatbu již zažila, že si muž vzal jméno ženy a oznámilo se to až takto na svatbě a vznikla z toho hádka. Neberu to jako povinnost, ale slušnost a dost času na rozdýchání..taky se pak ukáže jací jsou a možná svatbu změníme a místo v čr s celou rodinnou se vezmem ve dvou někde na dovče :-D Bude to i jistá zkouška odvahy mého milého, zda jim to řekne sám a také se odhalí charakter rodičů. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@schneegast Matrikář/ka vlastně řekne, že jste se rozhodli užívat společné příjmení Sněžný "Novák", Sněžná. Což nezní nijak dramaticky, když tam ten jeho "rodný Novák" zůstane... I tak bych to oznamovala jeho rodině - a chápu, že si nechceš nechat případně zkazit svatbu dotazama "A proooč děti?" - tedy, že ty si ponecháš své příjmení a přítel také a přijme ještě tvé. A víc bych to nerozebírala - uvidíte, co oni na to... U nás v okolí to pár mužů udělalo - že přijali rovnou jméno manželky a své si neponechávali. Dvakrát z důvodu velmi neuspokojivých vztahů s otcem ženicha (nechtěl tak dál zakládat rodinu pod příjmením člověka, který mlátil jejich matku a on si ho pamatuje jen ožralýho atp.) a jednou z důvodu "hanlivého" příjmení .... ostatně Kokotek fakt není šlágr.... :-D 8-)
Odpovědět
@schneegast Tak se případně až bude "po", nechat oddaně tchýní poučit a pak říct, jenom "Jo, jo, no vidíte, ale teď už se s tím stejně nedá nic dělat" a nebo pořádná dávka asertivity - jak zaseknutá deska bez vysvětlování opakovat "hm, hm, ale my jsme to tak chtěli".
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju za rady :-) nějak to budu muset dát dohromady. Malinko je problém, že tchán s tchýní jsou maličko vysazení na moje rodiče..spíše závidí, že si s rodičema já i můj přítel rozumíme a tak před nima musíme zamlčovat, když navštívím moje rodiče, protože se cítí uraženě, že jsme více tam, ale když přijedeme i k nim, tak umí jen vyčítat a to nás pochopitelně od návštěvy odrazuje. Je to zapeklitá situace. Když jim to neřeknem, jsem si na 99% jistá, že by byli schopni se s míma rodičema pohádat. A já prostě zkaženou svatbu nechci riskovat. A jen tak jim to říct mimořečí nepůjde, protože oni očekávají podle tradice, že si vezmu jejich přijmení, takže to v potaz ani neberou. Tchýně říkala, že na jménu ženy nezáleží, protože se stejně vdá a musí si vzít jméno manžela ]-( .... nějak zapomněla, že žijeme v 21. století a oba s přítelem máme svobodnou vůli. No budou to ještě nervy :-|
Odpovědět
@schneegast Ty jo, jste fakt 3 v republice http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Sn%C4%... Ty, tvoje maminka a tatínek?
Odpovědět
Profilova fotka
@schneegast Taky jsem trochu toužila, aby si manžel vzal mé příjmení (je jediné na světě), trochu z nostalgie, ikdyž jsem ho moc ráda neměla (bylo složité, neodpovídalo žádné gramatice a věčně jsem ho musela hláskovat), ale v koutku duše jsem věděla, že jsem na to asi moc konzervativní a manžel také, nadšeně se netvářil a já to nechtěla vynucovat, protože jsem o tom sama nebyla hluboce přesvědčená. O to víc obdivuju tebe a ještě o kus víc manžela, že jste pobourali tradice a šli do toho. S tchánovci máme veeeelmi podobnej vztah (mnohem víc si s nima rozumíme, jezdíme mnohem častěji k našim a nesmíme to moc říkat, protože pak tchýně závidí, že k našim jezdíme dobrovolně a skoro každý víkend a k nim jen z povinnosti méně než jednou měsíčně a jen na večeře), takže situaci naprosto chápu a netuším, jak bych to na Tvém místě řešila, na jednu stranu - když to tak vidím - jsem ráda, že jsem to nakonec nevyhrotila a vzala si manželovo příjmení, které je mnohem hezčí než mé rodné, ikdyž relativně běžné a neoriginální. Překvapivě rychle jsem se s ním zžila a teď už ničeho nelituju. Vám ale moc držím palce a jsem zvědavá, jak to u vás dopadne....
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 my jsme (byly) poslední 2 v republice (mamča a bývalá já), chlapi s naším příjmením jsou v ČR 3 (táta, brácha, děda)... Trochu škoda :) http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Ravlyk...
Odpovědět
@schneegast Krásné příjmení, nedivím se, že jste se takhle rozhodli :). Od tvého nastávajícího je to krásné (přestože tedy nedělá nic jiného než většina žen :)), pořád ještě je to dnes neobvyklé. Přijde mi to jako hrozně mužné gesto, právě proto, jak je to stále bráno. S rodiči bycch to neřešila, jak říkáš, nebudou vůbec počítat s tím, že se to může stát. S oddávajícím bych si promluvila, aby to při obřadu nezmiňoval není to žádná povinná náležitost uzavření sňatku. A rodičům bych to řekla až po sňatku, aby neměli šanci "kazit" svatbu. Nechápu sice, proč by jim to mělo nějak vadit, ale pokud cítíte, že to pro ně bude problém, posunula bych ho na posvatební období, ať vám to nekazí přípravy. Pokud z toho budete mít ale o to větší strach, řekněte to co nejdřív, jako hotovou věc, odmítejte s nima na to téma diskutovat, prostě jste se rozhodli. Důležité je, aby v tom byl opravdu pevnej hlavně tvůj nastávající, aby si to dokázal obhájit, jinak to budou celý přisuzovat tobě. Nechápu moc, proč by se měli jeho rodiče kvůli tomu hádat s tvýma, jste snad dospělí, ne? Každopádně držím palce, je to opravdu krásné příjmení.
Odpovědět
Profilova fotka
Juj to je opravdu nádherný příjmení...stoji za to uchovat ho dal :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju všem, ano jsme opravdu jen 3 lidi, já , mamka a táta...nemám větší rodinu a bylo by mi líto, kdyby takto zanikla. Moc jste mne potěšili, že se vám přijmení líbí a moc děkuji za podporu. Vaše komentáře mému příteli dodaly na sebevědomí a určitě do toho půjdem ať to stojí cokoliv. Zatím o tom pomlčíme a ve správnou chvílí se rozhodnem a zatím máme čas to promyslet. Až přijde v červenci čas, určitě se podělím o prožitky se jménem i ze svatby a doufám, že budou pozitivní.
Odpovědět
@schneegast Držím moc palce. Mě ještě k tomu, jak jsi popsala jaká tchýně je, napadlo, zkusit jiný postup. Takový ten hodně empatický - posadit si je, připravit je na to, že jim chcete říct něco moc důležitého a víte, že je to může nemile zaskočit, ale i přesto je poprosit o respektování. Upřímně jim říct, že jste měli obavy jim to říct a že se vám moc ulevilo ...prostě připravit si to jako takové "divadelní vysoupení" :). Každopádně ať to uděláte jakkoli, přeji vám, ať to dopadne dobře!
Odpovědět
@zorro4 Jojo, rozumím, že to musí vypadat paradoxně...a vlastně to paradoxní je. Mělo by to být naprosto normální. Jenže není, a právě proto jsem napsala "klobouk dolů", protože je to pořád tak výjimečné, že stojí za to podobné páry podpořit. Většinu času totiž budou slýchat přesný opak, tak mi přišlo dobré ukázat, že jsou tu i lidé, kteří jim rozumí. :) Nic víc a nic míň. ;-)
Odpovědět
@schneegast Mimochodem, u nás to společné jméno na konci nezaznělo, protože jsme to nechtěli. Ale měli jsme církevní sňatek, tak možná proto.
Odpovědět
Profilova fotka
Pozvala bych rodiče k nám a řekla jim, že jsme se rozhodli společně užívat mé jméno, že v tom není nic jiného, než to jak to cítíte a nechcete aby to brali osobně a nějak špatně, aby se jich to dotklo a hloavně se jich zeptat, jaký na to mají oni názor, aby viděli, že se o ně taky zajímáte, pokud vám řeknou že se jim to nelíbí, řekla bych že přece je to jen jméno a pořád budete rodina a že jemáte oba moc rádi ;) oni si nato už nějak zviknou. Musím ale říct, že můj přítel si jednu chvíli taky chtěl vzít moje jméno (mě to bylo jedno) kvůli rodinným vztahům ale co se odstěhoval zamnou do jiného města, je to v pohodě a budeme užívat jméno po něm. Nechtěl jen být spojován s jedním členem rodiny, ale u nás je nikdo nezná tak je to OK. Věřím, že kdyby to udělal asi by se jim to taky nelíbilo ale měl proto pádný důvod, nebylo to bezdůvodně. Jinak našim by to bylo jedno, jsou takový, že nás nechavájí ať si děláme věci po svém a do ničeho nám nemluví. Jsou moc bezva.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle toho webu lidí s mým rodným příjmením je nás pěkná banda ale nepřijde mi, že by jsme byli nějak profláklý, ale od přítele jsou jen 4 v Lounech a to je jejich rodina :-D a pár dalších po republice :D Takže budu mít originální jméno v Mostě budeme jediní :-D
Odpovědět
@zuuzzkkaaa a nejsou i ty ostatní rodina ? :D mě tež přijde že je nás málo, ale dle toho webu je nás dost..i když většina je rodina :D
Odpovědět
@kristynar Nás je taky málo, ale přesto si vezmu partnerovo příjmení. Lidí se stejným příjmením je sice po ČR mnohem víc než nás (my jsme fakt v podstatě jen naše rodina :) ), ale on je v podstatě jediný poslední pokračovatel jejich rodinné linie s jejich příjmením. Naopak já mám bráchu, takže příjmení zachováno zůstane :) Navíc se mi jeho příjmení líbí ;) @schneegast Je to těžký, chápu. A zkus se připravit na to, že možná tchánovci neponesou tak špatně to, že on se přejmenuje (když mu zůstane i to rodné), ale spíš to, že děti budou poté mít příjmení jen jako Ty.... Pokud nemá ještě bratra, tak z toho můžou mít prostě blbý pocity, no (konec linie a tak). Ono rodiče holky se s tím, že ona se jednou přejmenuje, mohou smiřovat od jejího narození, u chlapa je to hodně nečekané, tak to asi bude šok (i proto je dle mého lepší jim to říct dopředu jak máte v plánu).
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?