Důvod svatby - jaký je na to váš názor?

Profilova fotka
Ahoj, nedávno jsem se v diskusi setkala s názorem, že svatba nemá vůbec cenu, pokud mají lidi jasno ohledně majetku a nechtějí děti. Že je to vyhazování peněz... Zajímal by mě názor lidí odsud :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za me teda nutno rozlisovat svatba a manzelstvi... protoze pokud chci byt “manzele”, tak to muzu byt i s velmi omezenym rozpoctem, takze to pro me neni argument... diskuze na tema svatba a kolik za ni chceme utratit, prichazi az v dalsi fazi
Odpovědět
Tenhle názor je podle mě blbost. I když partneři mají jasno ohledně majetku a nechtějí děti, tak neidím důvod, proč by se nemohli vzít a být manželé. To zas promluv nějaký chytrák určitě...
Odpovědět
Profilova fotka
Mimo majetek, jde tam i o zdraví, jednomu se něco stane, bude to něco vážnějšího a nepustí tě za ním do nemocnice, narazíš na blbou sestru a vzhledem k tomu že spolu třeba ani děti nebudete mít tak ji ani nemužeš říct že sice nejste manželé ale že je to otec tvých dětí. V pozdějším věku pak druhý umře a může mít nárok na vdovský důchod. Existuje to myslím ještě ne? sic pod pár podmínkama. Taky dědictví - pokud si bokem nesepíšete nějakou smlouvu.. pokud máte děti tak je tam zas sirotčí důchod. Zas pod pár podmínkama. možná taky nárok na lepší podmínku při hypotéce...tohle už jsou možná moc praktický věci ale mě svatba přijde dobrá i pokud ti dva spolu neplánují děti. Však to mužou udělat zadarmo nebo levně třeba jen na úřadě a pak pěkný oběd a společný víkend ve welness. Pokud chlap argumentuje že je to jen cár papíru já bych zas argumentovala že rozvod je taky jen pár papírů, ale pokud mě má rád tak to papírování přežije jen jednou :-D
Odpovědět
Moje sestřenice má manžela a děti nemají, nechtěli je. Nechápu, proč by nemohli být manželé? A u nás je svatba jistý druh rituálu, posunutí vztahu někam dál. Přijde mi to jako normální a přirozený vyústění vztahu. A aby případný děti měli stejné příjmení... Ale chápu, že to pro někoho jsou "vyhozený peníze", každý to vidí jinak. Ale většinou je to názor tak trochu burana, kterej stojí u pásu na Kolbence. Většinou tohle říkají samozřejmě chlapi, co si ženských moc neváží a sami jsou sebestředný a oni rozhodují vše. Věřím, že se to dá udělat doslova za pár korun. (prstýnky sériovka, obřad na úřadě, šaty z obchodu a oběd s rodičema), ale kdo chce hledat problém, ten si ho najde...
Odpovědět
Dovolím si přidat svůj názor. Celý život jsem žila s tím, že svatbu nepotřebuju a děti nechci, ale bylo to nevhodným partnerem se kterým jsem to tak prostě necítila. Teď plánujeme svatbu, milujeme se, je nám spolu dobře a je to posunutí vztahu někam dál.. a děti třeba časem příjdou a změním názor na věc... lidi se mění a svatba je náhodou hezkej bod v životě na kterej snad budu ráda vzpomínat :) Takže důvod že pokud nejsou děti je svatba zbytečná je blbost... respektive každej to má jinak, ale jsem ráda že mám normálního partnera.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě překvapilo, že i kamarádka si myslí, že když lidi nemají děti, svatba je zbytečná..Já si myslím, že svatba má být o těch dvou, posunutí vztahu..
Odpovědět
Promiňte, ale upřímně mě vlastně tento dotaz překvapuje.. Opravdu se rozhodujete pro svatbu z pozice matematické kalkulace nebo z pohledu musím/nemusím? Musím se přiznat, že jsem hodně velký pragmatik a čistě praktický člověk, ale toto mě u svatby nenapadlo. Konec konců, na "psí knížku" se dá žít i pokud děti chcete (i když uznávám, je to složitější).. Rozumím Vaší úvaze, ale pro mě osobně je rozhodnutí k svatbě asi o něčem jiném.
Odpovědět
Profilova fotka
@penelopka7 pro mě taky :) ..ale když chtěla slyšet důvody tak jim "má mě ráda mám ji rád a tak se budeme brát.." asi nestačí.
Odpovědět
Pro spoustu lidí je svatba zbytečná. Pro mě je to obřad, který prostě dává najevo, že už jsme prostě opravdu jen svoji. Chodím s přítelem víc jak 8 let a i když jsme to oba vždycky brali, jakože spolu prostě zestárneme, tak po zasnoubení jakoby to bylo "jakože fakt už budem jenom jeden druhého". A myslím, že svatbou to bude už definitivnía potvrzené :) A i když bychom nechtěli děti, tak stejně bychom se vzali.
Odpovědět
@pennya Vidím to podobně. Ty jsi popsala tu praktickou stránku věci. Pak je tu ta romantická stránka, prostě se bereme, protože se máme rádi ( tak to máme s přítelem ) a protože se máme rádi, budeme rádi manželé. Každýho věc. Důležité je mít na věc stejný názor a pak je důvod k manželství úplně jedno.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Brali jsme se po 10ti letech, co jsme spolu, děti neplánujeme. Potřebovali jsme náš vztah posunout dál a ostatním naznačit, že jeden za druhého budeme bojovat do posledního dechu. V ČR je to po právní stránce složitější, když nejste manželé a vzhledem k tomu, že máme oba trochu složitější vztahy s našimi rodiči a hrozilo by tu, že při úrazu jednoho, se druhý nedozví, co s ním vlastně je... Tak jsme do toho prostě praštili... :-D možná to zní moc prakticky, ale není to tak, prostě jsme chtěli. Můj manžel je to nejcenější co mám a prostě jsem chtěla, aby to všichni věděli a hlavně on, že s ním budu do poslední vteřiny mého života.
Odpovědět
Profilova fotka
Tenhle rodičovský fašismus je mi zcela upřímně odporný. A podle mě plyne většinou z citové frustrace osob, které už začaly v důsledku svých nevydařených vztahů brát vzájemné soužití dvou lidí pouze jako prostředek k plození a výchově dětí. A nějaká láska, romantika, "potřeba" sdělit světu jak moc se milujeme a důkazy oddanosti, jim absolutně nic neříkají.
Odpovědět
Článek se načítá
bereme se, jelikož spolu chceme zestárnout a proč jen žít vedle sebe a nebýt manželé, když víme, že chceme být spolu... po právní stránce a když jsou děti, je vše jednodušší, když jste manželé. chceme stejné příjmení (hlavně kvůli budoucím dětem a protože nechci být "svobodná matka"). svatba mi přijde přirozená v běžně se vyvíjecím vztahu, je to logické vyústění a další level a taky je to gesto, že můj budoucí muž mě závazně chce a jsem pro něj ta "jediná" a nechce si nechávat otevřená zadní vrátka... tak to vnímám já. pokud by si mě partner nechtěl vzít, odmítla bych s ním mít děti... brala bych to, že si není vztahem jistý a proč bych s takovým člověkem měla mít něco daleko závaznějšího, než svatba (dítě)...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?