Byt je pouze partnera

Ahoj, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Když jsme řešili s partnerem společné bydlení, zamilovali jsme se do jednoho bytu. Jelikož jsem v té době byla v práci velmi krátce, nebylo jasné zda tam zůstanu a hlavně jsem neměla čas na vyřizování hypotéky. Partner si tedy vzal hypotéku sám na sebe. Já hradím náklady na bydlení, on hypotéku. Domluvili jsme se, že až budeme manželé, polovinu bytu na mě převede. Bohužel jsme se na průběhu svatby neshodli a zrušili ji. Máme se však pořád rádi. Ale mě mrzí, že část není moje, že nemám jistotu, že v bytě budu moct zůstat celý život. Mám totiž velkou potřebu jistoty. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
1
2
@sasankasissy Byt je napsaný pouze na něho? Pokud platíš celé poplatky a on celou hypotéku, platíte to rovným dílem. Zkus se s ním domluvit, jestli na tebe v době fixace přepíše půlku bytu a budete to platit společně. Pokud nebude chtít, tak máš problém... Takhle se dlouhodobě nedá žít.
Odpovědět
Původní domluva byla, že na mě převede půlku po svatbě, abysme se vyhnuli nějaké té darovací dani..ale přijde mi na hlavu padlý vdávat se jen kvůli bytu..tak nevím.. Ještě podotýkám, že hypotéka je míň než kolik byt stál protože partner měl našetřeno.
Odpovědět
No když měl partner našetřeno, tak se nedivím, že se mu nechce přepisovat půlku bytu...Obávám se, že o tomhle si budete muset promluvit spolu, to nikdo z netu nevyřeší..
Odpovědět
To je mi jasný..jen mě zajímal váš názor.. naši známí to mají tak půl napůl..v polovině případů je byt/dům psaný pouze na jednoho, druhá půlka lidí to přepsala.. Kdyby to bylo obráceně, přišlo by mi samozřejmé, že půlka bude partnera..aby se mohl cítit doma..
Odpovědět
Já si myslim, že tohle je už dneska trochu překonané s dobrou.... Hodně hlavně záleží, na složení těch příjmů apod. Myslim, že pokud jsou spolu dva od školy... prošli si vším od začátku a stejnou mírou (tak jako to bylo dříve obvyklé), je asi v pořádku, že majetek vlastní rovným dílem... byť jeden z nich má třeba vyšší příjmy než ten druhý. Pokud se dva ale seznámí až v moment, kdy jeden z partnerů něco má.... bydlení, peníze na bydlení, podnikání/pracovní pozici ke které se 10 let prokousával bez toho druhého, pak mi přijde normální, že to rovným dílem nepůjde. Pokud partner šetřil peníze ještě před tím, než Tě poznal, přece bys nechtěla, aby Ti jich 1/2 jen tak daroval. Respektive by při rozchodu bylo stejně správné, abys mu je vrátila a to jsi tam, kde jsi teď. Já se seznámil se svou manželkou ve 33, kdy už jsem měl dům a firmu. Na oboje jsem se dost nadřel v letech, kdy jsme se vůbec neznali. Přijde mi úsměvné jí teď 1/2 toho předat. Stejně tak jako bych nikdy nechtěl, aby mi předávala svůj majetek zase ona...
Odpovědět
@sasankasissy pokud sdilite rok pred darovanim společnou domacnost (byt soucasny nebo i jiny, kde jste vedli domacnost pred tim, nez jste se prestehovali) od dane darovaci jste osvobození. To ale neresi problém toho, že on mel neco dopredu našetřeno, museli byste se zrejme dohodnout na pripadnem vyrovnani rozdilu.. nevim, co vas vedlo k neshodam o svatbe tak velkych, ze jste ji radši zrušili, ale chapu, ze si to chces vyresit a mozna dokonce vic, než driv :-) nejlepší bude si promluvit :)
Odpovědět
@sasankasissy Taky to máme s mužem tak, že dům je psaný na mě. Ale je tam tedy trošku jiná situace - dům byl už předtím mojí rodiny, rekonstrukci jsem platila ze svých našetřených peněz plus z půjčky, kterou jsem si brala taky na sebe. Je fakt, že co jsem na rodičáku, manžel nás živí, já ze svého zvládnu poplatit tu půjčku a moc mi nezbyde (ale tahle situace je posledních dva a půl roku a za pár měsíců budu mít půjčku splacenou). Manžel se mi nikdy o přepisování části na něj nezmínil, já o tom chvíli uvažovala, ale ujistil mě, že to není třeba. Teď už to berem tak, že kdyby náhodou se něco stalo a my šli od sebe (což zatím nehrozí a doufáme, že ani hrozit nebude, ale kdo ví, že?), dům stejně jednou bude našich společných dětí. A znám víc párů, kde to mají podobně. V jednom případě už to tak mají dokonce přes třicet let. Zajímavé je, že ve všech případech, které znám, je dům psaný na ženu... :)
Odpovědět
@sasankasissy Ještě jsem chtěla dodat, že tohle je dost individuální a každému to vyhovuje jinak. Je to dost o důvěře. Nevím, jak velká byla ta suma, kterou měl přítel našetřenou a jaký tedy je ten rozdíl, ale zkuste se třeba nějak domluvit, jestli máš něco našetřeno, že bys to použila na dřívější splacení hypotéky (pokud se to vyplatí), nebo na její doplacení, abyste se vyrovnali a pak mohli byt vlastnit napůl a bylo to fér. Pokud tuto jistotu potřebuješ, určitě to řešte. Na druhou stranu je vůči partnerovi nefér, chtít půlku bytu, když jsem se finančně podílela třeba na čtvrtině. Tam zas chápu partnera. Obzvlášť, pokud je mezi vámi situace taková, že jste rušili svatbu. I když ani tam nevíme, jak to probíhalo, třeba to vidím příliš dramaticky :) Držím palce, ať to zdárně vyřešíte!
Odpovědět
Profilova fotka
@sasankasissy tak kup jiny byt ve stejne hodnote, dej do nej najemniky a mas taky neco sveho :) Momentalne jak to mas, tak bych pritelovi prispivala jen na pulku hypo a poplatku a neplatila to cele, kdyz ti to nerika pane. Nebo si o tom promluvte, pokud si myslis, ze jsi do toho take dala pulku, tak ho zkus poprosit, ti ji prepise. Jinak ad darovaci dan, nejsem si jista, ale myslim, ze pokud jste osoby zijici ve spol.domacnosti dele jak rok (a muzes to dokazat treba trvalym bydlistem nebo spolecnou najemni smlouvou), tak se dan neplati a jsi osvobozena.
Odpovědět
@mikinkacs S tímto nesouhlasím, není tady psano, kolik je hypotéka a kolik poplatky, ale je jasný, že hypotéka je mnohem vyšší. Já mám svůj byt už 5 let a platím hypotéku, přítel se nastěhoval v létě a platí poplatky. Kdybychom se nedej bože rozešli, určitě by neměl nárok na část bytu. Poplatky by platil všude, zde platí 3 tis a já hypotéku 10 tis. Je to opravdu tak, že slečna nebude mít nic, pokud by se rozešli, když byt je psaný na přítele. Teď to možná řeknu ošklivě, ale když se neshodli ani na svatbě, těžko by se při rozchodu shodli na vyrovnání bytu, který je přítele. Znám spoustu lidi, co se rozcházeli a malo kdo se pak chce dělit o svůj majetek, vždy je to nepříjemné a vždy je jedna strana "ochuzena".
Odpovědět
@sasankasissy Jestliže si partner našetřil základ pro koupi bytu a vzal si na sebe hypotéku, kterou platí, nevidím důvod, proč by měl polovinu bytu jen tak darovat přítelkyni. Chápu tě, že máš potřebu jistoty, ale v tom případě bych ti poradila pořídit si svůj vlastní byt ze svých prostředků.
Odpovědět
Profilova fotka
Já to zas mám z té druhé strany.. Dům bych NIKDY na NIKOHO nenapsala, ani na přítele/manžela. Bohužel. A může to být sebevětší láska, to s tím prostě nemá co dělat. Už tak je to podle mě pro partnera výhodná pozice, protože má bydlení, kde nefiguruje žádnej nájem a nemusí se platit žádná hypotéka. A pokud spolu nebudeme, tak mi přece nemá nárok brát část něčeho, co je moje, s čím neměl co dočinění. A jak už tady někdo psal, pokud někoho tíží, že nemá nic vlastního a skončí s holým zadkem, tak si může sám něco bokem pořídit, vzít si tam nájemníka a ten mu bude tu hypotéku splácet.
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud platí hypotéku, část peněz měl našetřených, byl by hloupý, aby půlku, nebo jakoukoliv část přepsal na tebe. Ty nebuď hloupá a zařiď se podle toho. Neplať všechny výdaje, ale půl na půl. Jemu byt zůstane, ale když se rozejdete, zjistíš že jsi mu několik let platila energie a on si v pohodě splatil byt. Takže elektřinu, plyn, vodu.... pěkně na půl. Ono to zní vyčůraně od tebe jak jsi to napsala, ale od něho to fér také není. On si splatí byt a ty? Mohla sis to, co dáš za poplatky z poloviny dát stranou.
Odpovědět
Profilova fotka
@lamice To pak ale není úplně fér přístup. Já jsem třeba kdysi dávala nový podlahy, což je docela dobrá pálka a hlavně - dělala se nová střecha. Tam asi o ceně ani mluvit nemusím. A jak to chceš pak potom řešit, aby to bylo fér? On by to měl teda cvaknout, protože je to jeho, ale ona v tom bude vesele žít, aniž by musela platit třeba nájem. To pak není zas fér z tý opačný strany přece. Tohle se tady už jednou řešilo a rozdělilo se to na dva tábory, z toho ten jeden byl tvořenej z majitelů a ten druhej z příživníků a nastala krvavá řež, takže toho se už účastnit nechci. :-D Ale přijde mi to fér, že platí poplatky. Kdyby to mělo být na poloviny, tak by správně ona měla dostat nějakej nájem k tomu. Nikdo na světě nebydlí zadarmo, pokud nebydlí ve svým. Což ona nebydlí. Takže varianta placení celých poplatků je ještě pro zakladatelku vlastně hodně výhodná.
Odpovědět
Jestli to je nebo není fér, závisí na výši nákladů na bydlení, výši splátky hypotéky, a na tom, jak si dělí ostatní výdaje. To tu nevyřešíme. Pokud chce zakladatelka jistotu bydlení, bude pro ni nejlepší, když přestane dotovat bydlení v cizím bytě jakýmkoliv způsobem, pořídí si vlastní byt a odstěhuje se do něj. Ono by to ostatně nebylo od věci už kvůli tomu, že ten vztah asi nebude úplně stabilní, když zrušili svatbu kvůli tomu, že se nedokázali shodnout na jejím průběhu. V životě přijdou zásadnější věci, na kterých je třeba se shodnout.
Odpovědět
Nefér to je a je jedno jestli poplatky činí např. 3 000 a hypotéka 15 000/měs. Je to cizí člověk, byť partner. To, že si vzal hypotéku sám na sebe (i když i ona se mohla zapojit nebo mohli počkat až na tom bude finančně lépe i ona a mít jistou práci) byla jeho volba. Proč by měla platit vodu, kterou se myl on, elektřinu, kterou spotřeboval on atd.? Jeho byt, jeho hypotéka, tak ať si ji platí, ale ona není povinná ho jakkoliv živit a platit za něho poplatky. Mě by nikdy nenapadlo chtít celou částku např. za elektřinu. Spotřebovala jsem taky určitou část a to, že dům je můj je má věc a když chci do domu něco koupit nebo zrekonstruovat, je to má věc. Jen v případě, že by např. odešla pračka nebo lednička, chtěla bych část peněz na opravu nebo pořízení nové, neboť spotřebiče používá také.
Odpovědět
@maresovasofie Jak asi. Také mám dům. Je můj, platím si opravy sama. Od partnera bych nikdy nechtěla, aby mi dával na fasádu, kachličky apod. Nájemné? Nejsem na prachy, to je pod úroveň. Platit bych chtěla jen půlku energií, potraviny na půl a drogérii (Jar, prací prášek....) taky na půl. Max. kdybychom se dohodli, že si pořídíme novou postel, tak tu taky na půl, ale ne, že si chci nechat udělat novou střechu a tak je fér, aby ten druhý mi platil celou částku za poplatky, ideálně jak to čtu by bylo po tom druhém chtít i platit nákupy :D. Hodně štěstí, už jsem četla nějaké tvé příspěvky a stačilo mi to. Vychcaná asi budeš dostatečně a ten neomalený přístup. Člověk kouká, co někteří rodiče dokáží vychovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@maresovasofie jeden cas jsem bydlela s kamaradkou v jejim byte, delily jsme se jenom o energie, najem jsem ji neplatila. V zivote by me nenapadlo chtit po pritelovi penize za to ze bydli v mem byte...ale asi zalezi, jak to ma clovek nastavene, my si nedelime na moje a tvoje
Odpovědět
Já mám byt svůj, platím hypotéku už 5 let sama a přítel tu bydlí od léta. Platí poplatky 3 tis, prosadil si To, aby prý nebyl za prizivnika :-) teď v červnu se budeme brát a budeme kupovat dům, který bude stát příští léto. Dum si můžeme dovolit hlavně kvůli tomu, že přítel má našetřeno, jinak bychom na to při cenách v Praze neměli. Můj byt budeme pronajímat, zaplatí si na sebe hypotéku a něco ještě zbyde. Ale až budu na mateřské, bude hypotéku na dům muset zvládnout sám, bude nás obou, i když on bude platit víc už od začátku.
Odpovědět
Profilova fotka
@lamice Jediný, na co můžeš narážet, je můj názor na klasickou svatbu, protože v ničem jiným jsem se nijak výrazně názorově nevyčleňovala. Takže škatulkovat to stylem "četla jsem nějaké tvé příspěvky", je dost mimo mísu. Jak říkám, každej na to má vlastní názor, ale sama si protiřečíš ve dvou po sobě jdoucích příspěvcích. Ona je tam cizí, tak pěkně všechno vejpůl, ale kde ona platí to bydlení?? Jediný moje otázka, na kterou bych chtěla slyšet odpověď. Nebo jestli znáš někoho, kdo bydlí zadarmo, když není majitel, tak já poslouchám. Bavíme se tady o situaci, kdy spolu někdo chodí, kdyby byli třeba manželé nebo je vázala jakákoliv jiná smlouva, tak je to pak třeba jiný. Ale jak jsi psala, ona je tam pořád cizí člověk. A upřímně nemám tušení, proč se navážíš do mě nebo mých rodičů, je to můj názor. Ale dost často si lidi neuvědomují, že vlastnit nemovitost stojí v průběhu času peníze a že to opravdu nekončí na tom, že něco koupím a hotovo. A sama píšeš, že u nábytku nebo spotřebičů by ti přišlo fér, kdyby se to dělilo. Tak by mě pak zajímalo, kdybyste si takhle zařídili dům, jak to budeš pak řešit v případě, že se rozejdete. Jinak sorry, ale já jsem se za tvůj názor do tebe nenavážela, jenom jsem ti chtěla nastínit jinej úhel pohledu. Slušně. Naši mě vychovali tak, abych byla finančně gramotná, aby se mnou nikdo nevydrbal a abych se o sebe uměla sama postarat. A neboj se nic, vychovaná jsem dobře. Nevím, kde se v tobě bere ta zášť a upřímně jsem si svůj příspěvek přečetla teď ještě jednou a žádnou neomalenost v něm nevidím, což se ovšem o tvém příspěvku říct rozhodně nedá.
Odpovědět
Holky klíííd ;-) a to je přesně to-lidi se hádají o peníze a jak jsem psala, po rozchodu nikdo nikomu nic dát nechce jen tak, a to mohla být před tím láska nebeská. Neznáme vztah těch dvou, na svatbě se nedohodli, takže bydlení, rozuměj vlastnění bydlení, je podle mě ještě větší sousto...
Odpovědět
No já nevim.... jako prohnanej kapitalista mám sice pro věty "kde ona platí za bydlení?" pochopení, zároveň ale ta rétorika i mě určitým způsobem míjí. Respektive, když má platit nájem... jak ten nájem bude stanoven? :). Protože je ta osoba moje láska, dám jí ho pod cenou trhu? Nebo naopak využiju toho, že i já jsem její láska, tak to šoupneme nad tržní cenou? Skoro to svádí, že ochota platit vyšší nájem by mohla být i jedním z kritérií pro výběr partnera :). Každý měsíc by se pak mohlo evidovat, kolikrát se někam jelo mojim autem, byla zaplá moje TV atd. atd. Chápu, že tak to určitě nebylo myšleno a rozumim i té myšlence. Z mého pohledu je to ale spíš debata o celkové finanční situaci páru. Myslim, že manželství tady není od toho, aby došlo k nějakému přesunu majetku. Proto třeba myšlenka, že by měl jeden partner přepsat 1/2 bydlení (často v milionových hodnotách) na druhého, jen proto, aby se "druhý cítil doma" mi přijde úplně mimo. Na druhou stranu bych se v žádném vztahu nechtěl nikdy dopracovat k tomu, že budu svému partnerovi vyměřovat nájem za to, že využívá nějaký můj majetek :). Má žena mi nájem neplatí a neplatí ani energie (a neplatila je ani jako přátelkyně), tak zase třeba více nakupuje a tak. Abych byl fér... oba ty příjmy máme ale celkem dost vysoké, takže žádné existenční věci prostě řešit nemusíme. Chápu, že někdo s hypotékou, co obrací každou tisícovku, do toho partnera zapojit prostě musí a má se najít cesta, aby to bylo fér na obě strany. Asi bych taky nechtěl mít partnerku, která většinu příjmu utopí v hypotéce, takže budu platit 20 let energie/nákupy/výlety jen já... a pak za těch 20 let nic z nemovitosti nemít. Ale doufám, že pro většinu lidí neni vztah stále investiční spekulace :).
Odpovědět
Ja to zas chapu tak, ze to bylo myslene spis pod trzni cenou, ale aby se nejakym zpusobem podilela a nebyla za prizivnika. Takze s tim, co pise maresovasofie souhlasim. A nechapu ta osobni invektiva... Ono je vlastne jedno v jake vysi, ale ze se ten clovek zapojuje a neveze se. V tomhle pripade mi take prijde adekvatni uhrada poplatku. Slecna mluvi o byte, takze predpokladam, ze se nebavime o zadne zavratne castce - ba naopak. A jak uz bylo receno, muze byt jeste v daleko vyhodnejsi pozici, protoze si muze poridit vlastni byt, pronajmout ho a hypoteku platit z najmu. A vlastne na tom zase bude dobre, protoze kdyby nemela moznost bydleni s pritelem za hubicku, tak by nemohla ve vlastnim mit najemniky, kteri by ji tu hypoteku splaceli. Takze ona z toho opet vyjde lepe nez on.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tady je to asi hlavně o vaší důvěře, mně jako vlastnictví bytu jedním partnerem nepijde jako žádný problém. Moji rodiče mají šťastné manželství přes 35 let, ale barák patří jen mojí mamince. Auta zase jen mému tatínkovi. Bankovní úty mají každý vlastní. Nemají v podstatě žádný společný majetek a ničemu to nevadí. když jsou věci psané jen na jednu osobu, je to jednodušší. Pokud vám to klape a partner tě z domu nevyhodí, není co řešit. Pokud by vám to neklapalo, bude naopak dobré že ještě nemusíte řešit majetkové tahanice. Já se zatím v životě setkala s jednou jedinou situací kdy by bylo výhodné mít s mužem nějaký společný majetek - když jsme jako partneři žádali o víza na Nový Zéland (protože zdá se že je tu pro ně společný majetek mnohem věrohodnějším dokladem panerského vztahu než oddací list - na palici.).
Odpovědět
@amenophus mohu se zeptat, jak mohou být auta pouze tatínka? Cokoli je koupeno během manželství, spadá do SJM
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika_8_6_2018 ??? Při koupi auta (nebo i spousty jiných položek, třeba psa) se podepisuje kupní smlouva a patří to tomu kdo je na ní podepsaný. Takže když to podepíše jen tatínek, patří to tatínkovi. Ne každá koupě je automaticky obou manželů, pokud se dohodnou, že chtějí něco vlastnit společně, musí bt tato klauzule v kupní smlouvě, asi? Nebo tam musí být podepsáni oba? (Nejsem právník, nevím jak to funguje z právního hediska, ale rozhodně neplatí že manželství = "co je tvoje to je moje a co je moje na to mi nesahej" :-D )
Odpovědět
Asi jsem divná, ale přijde mi zvláštní , že v dnešní době mají lidi potřebu platit všechno napůl..aby to bylo spravedlivý..mě přijde normální, že když jsou lidi rodina, platí každý podle svých možností..a kdybych měla svůj byt, půlku bych na partnera převedla..aby byl náš společný a oba jsme se tam cítili dobře..
Odpovědět
@mala.levandulova aha..to jsme nevěděli, že bysme byli od darovací daně osvobozeni..ale to bude asi problém dokázat, když máme každý jinde trvalé bydliště,ne? Neshodli jsme se na průběhu svatby..partner chtěl hodně neformální svatbu..
Odpovědět
@amenophus vše spadá do společného jmění manželů, i když je na smlouvě podepsany jen 1. Při rozvodu se pak naceni všechno, i auta a řeší se, co koho bude. To bych si totiž mohla vše nechat napsat na sebe a zaplatila bych to z našeho společného účtu a manželovo by nebylo nic. A i kdybychom měli každý účet zvlášť, nic to na věci nemění. Do společného jmění manželů napadají pouze osobní veci-obleceni, kosmetika, a dalsi osobní veci
Odpovědět
To máte jako s dluhy, jeden z manželů si bere úvěry, ten druhý o tom samozřejmě neví a pak to za něj musí ten druhý splácet, veze se s ním:-/
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?