Ať počítám, jak počítám..

ahoj, po delší době jsme doma opět otevřeli téma svatba. Řekli jsme si, že když to zvládli ostatní tak to dáme taky..pročetla jsem snad všechny rady tady, snažila jsem se ustoupit ze svých požadavků,ale stejně nám fůra peněz chybí..příští rok bysme mohli mít k dispozici okolo 40 tisíc..pro cca 40 lidí vzdala jsem se společného oběda, na který jsem se těšila, historického auta, které by mě vezlo na obřad, kapely, neplatili bysme tvrdý alkohol, zrušila jsem dárky pro hosty a výslužky, žádná čokofontána, ohňostroj,.. ale i tak ŠATY-tady z beremese 3 000,-Kč BOTY-z výprodeje za 500,-Kč ZÁVOJ, PODVAZEK odsud 500,-Kč ODDÁVAJÍCÍ- 5000,-Kč MÍSTO SVATBY 1 000,-kČ POPLATEK ÚŘADU 1 000,-kč OBLEČENÍ ŽENICH-nechce nic nového, vezme si co má 0,-Kč FOTOGRAF-i podle diskusí se asi nevyplatí šetřit, takže tipuju aspoň 8 tisíc PRSTÝNKY 6 000,-Kč, máme vlastní zlato a je to vzpomínka na celý život LÍČENÍ, ČESÁNÍ 1500,-Kč mám velmi problematickou věc, takže potřebuju namalovat, abych vypadala jako člověk a mám dlouhé vlasy, které sama nezvládnu upravit DORT 3500,-Kč levnější jsem zatím nenašla CUKROVÍ 4 000,-kč KYTKA 500,-Kč jen malá pro mě VÝVAZKY, OZNÁMENÍ, výzdoba- do 3 000,-Kč zkusíme doma ROZVOZ HOSTŮ 2000 JDÍLO PITÍ odhad aspoň 17 000,Kč (pivo, víno, džus, grilované maso, sýr, salámy, zelenina) bohužel nemáme vlastní zahradu, kde by šla svatba udělat (stejně bych se bála počasí). Nepřipadá v úvahu si ani chystat jídlo sama, protože všichni kamarádi jedou z daleka a přijedou až na svatbu. Nemáme ani v okolí nikoho šikovného kdo by mě třeba v rámci svatebního daru učesal, ušil šaty, nebo obsluhoval. Rodiče nám bohužel nemůžou nic přispět ani půjčit a ani od hostů nečekám, že se něco vrátí jelikož studují, jsou na mateřské atd. tak už zas nevím co s tím :-/
Odpovědět
1
2
Ahoj, kdyz koukam na tve kalkulace, tak se da usetrit jeste na oznameni a vyvazkach. Oboji jsem si delala sama, cena oznameni 65 ks celkem cca 500 Kc vcetne barev do tiskarny na fotky. Vyvazky 40 ks cca 45 Kc. Misto a oddavajici je pro vas hodne dulezity? Dava vam to 7 tis navic. My meli obrad v lese a platili jen 1 tis poplatek kvuli obradu mimo sin. Dort 40 mega porci cena 2200 od pani co jen rada pece. Cukrovi moc neprehanej, nikdo to neji. Meli jsme kolacky k oznameni 1300 apolovina se snedla az na svatbe. Jinak hostina vcetne dortu, sladkeho, grilovane kyty, gulas, tatarak, zelenina, ovoce, rizky, syrove misy atd. vcetne sudu piva a hromady trvrdeho, sampanske, vino, vse jsme si nakoupili v akcich predem, jidlo se objednavalo v hospodach, kde nam chutna a to vse vyslo na cca 18 tisic a jeste asi polovina jidla zbyla a cpali jsme vsem velke vysluzky. :-)
Odpovědět
Já vás naprosto chápu, taky jsme byli zaskočeni tím,kolik všechno stojí, takže se teď snažím vymyslet jak co nejvíc ušetřit. Mám v plánu ušetřit na oznámení, bude formou komiksu, který si nakreslím sama, vytisknu to doma, takže v podstatě jen cena papíru, o kterém mám jasnou představu, ale i tak nás to nevyjde na víc jak 300. Výzdobu budu mít květinovou, ale všechny kytky si plánuju vypěstovat sama, takže i kytici budeme vázat svépomocí a nejspíš jich uděláme víc, protože si nedělám iluze o tom, že by vydržela tolik co kytka z květinářství. Po rodině poberu všechny sklenice od jogurtů a přesnídávek a buď je jen pomaluju, nebo sklo trochu naleptám a použiju je jako vázy. Když nemáte zahradu, tak se zkuste podívat co kde v době vaší svatby roste/kvete a výzdobu udělejte přírodní :-) Šaty si nejspíš objednám z asosu a boty hrotit nebudu, buď si vezmu svoje oblíbené sandálky, protože vím, že mě z nich nebudou bolet nohy, nebo je vyřeším také v nějakém výprodeji. Na jídle a pití budu šetřit rozumně, děláme doma domácí šťávy a limonády (třeba bezová nestojí skoro nic, ale má ji rád každý), takže jen příští rok uděláme svatební edici navíc. Sladké asi nechám v režii babiček a maminek (případně každého kdo bude chtít) a slané bude formou rautu. Na čem nešetříme je fotograf a místo, ale i když je drahý pronájem (15 000), ubytování je asi za 100/osoba. Mám asi výhodu v tom, že peníze máme, ale nechci utratit všechny úspory jen za svatbu. Přece jen je to o tom nějak oslavit s blízkými náš vstup do manželství a věřím, že na dokonalé výzdobě nebo luxusním jídle to nestojí.
Odpovědět
Profilova fotka
Vůbec Ti nezávidím. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že peníze opravdu lítají, ani člověk neví kam. Určitě si ale myslím, že něco málo byste mohla ušetřit na fotografovi. Ano, jsou to vzpomínky, ale můžete si objednat focení jen v základním balíčku, 3- 4 hodiny (obřad + portrétní fotky), kde vychází ceny kolem 5000 tisíc i u velmi dobrých a šikovných fotografů a o zbytek fotek, například z večera, by se mohl postarat někdo z hostů, kamarádů. Za 2100 Kč jsem pořídila celkem 300 ks mini dezertů (4 různé druhy) pro 50 lidí, bohatě stačí, koláčky jsme nedělali, přišlo mi to zbytečné. Také si dovolím nesouhlasit s tvrzením, že od hostů nic nemůžeš čekat. Ještě jsem se nesetkala se situací, aby někdo přišel na svatbu pouze s přáníčkem. Vždy se lidé ptají, co by novomanželé chtěli za svatební dar. Řekněte si o finanční příspěvek, v dnešní době je to běžné. Za poslední 3 roky jsme byli jako hosté snad na 6 svatbách a vždy chtěli novomanželé nějaký finanční příspěvek. Nějaké peníze se vždy vyberou!! Naopak mi přijde škoda mít kytku jenom pro Tebe, co maminky? Pokud tedy jsou.. je to přeci jenom slušnost.
Odpovědět
Profilova fotka
Cukroví určitě seženete levnější - my dáváme za 10kg koláčků, 90 minizákusků a 6 závinů asi 3 500 a to máme dvojnásobek hostů. Kytici také zvládnete pod 500. Neříkejte v květinářství, že chcete svatební a nechte si svázat obyčejnou kytičku ze sezónních květin. Podvazek i závoj lze vynechat, šaty můžete koupit třeba na Bonprixu - jednoduché svatební koupíte do 2 000, ale mají i pěkné za 700. Oznámení není potřeba vyrábět, spousta lidí je posílá emailem, nebo posílá pouze odkaz na svatební web. Na rozvoz hostů bych se vyprdla, to by mohl každý zvládnout svépomocí. Nebo zkuste nacpat nepojízdné svatebčany do aut ostatních svatebčanů. Ten oddávající za 5 000 se mi moc nezdá, my platíme za oddávajícího (starosta) asi 2 000, takže to třeba nakonec bude levnější :). Obyčejné kroužky ze zlata seženete také levněji (tím spíš, když máte vlastní zlato). Myslím, že jediné, co není možné ještě snížit, je to jídlo, povinné poplatky a fotograf.
Odpovědět
@gabous91 oddávající je unitář, ještě jsme neměli schůzku, ale někde jsem vyčetla, že 5 tisíc.. to cukroví možná půjde levněji, tam jsem neměla takový přehled, sama to ani nejím :-) no vzhledem k tomu, že "pojízdných" bude asi jen 5 lidí, kteří tam navíc budou spát, nechci nechávat ostatní napospas..třeba aby babička jela někdy večer taxíkem, je dost šílená představa
Odpovědět
@ralula na kytky si moc nepotrpíme..tchýně si je radši pěstuje a u svojí mámy, ani nevím jestli ji pozvu
Odpovědět
"... vzdala jsem se společného oběda, na který jsem se těšila, historického auta, které by mě vezlo na obřad ..." a nemůžete se svatbou počkat, až si na tu vysněnou našetříte?
Odpovědět
Vše už bylo napsáno, jen mi to nedá a napíšu aspoň jednu větu o penězích od hostů - opravdu vždycky se něco vrátí (byť se jedná o studenty, maminky na mateřské atd.), troufám si tvrdit, že nikdo nepřijde s prázdnou, i když jsem studovala, tak jsem vždy aspoň 500kč/osobu dala. Nedá se na to spoléhat, ale troufám si odhadnout že při 40hostech min. 20tis dostanete zpět. ;-)
Odpovědět
@sasankasissy Můžeš ušetřit na šatech, porozhlédni se v konfekci. Jinak bych řekla, že poplatky za obřad dělají skutečně hodně. Pokud si to dobře vybavuju, u nás ve městě, pokud máš obřad v obřadní síni ve vymezených hodinách, neplatíš nic.
Odpovědět
@tamaraad už jsme zasnoubení docela dlouho, tak abysme se dočkali, než spolu budeme 20 let :-/
Odpovědět
@stastnevdana obřad je pro nás to nejdůležitější, takže za to si budeme muset připlatit, viděla jsem ty obřady na radnici..berete si..berete si a za 5 minut je po všem..beze slibů, bez něčeho osobního
Odpovědět
@sasankasissy Já myslím, že na pojetí obřadu by se dalo domluvit na matrice, včetně slibů. Viděla jsem klasický civilní obřad, kdy se snoubenci domluvili s oddávajícím tak, že proslov přizpůsobil přímo jim, například mluvil o tom kde se seznámili. Zkus se zeptat, za to nic nedáš.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
No já osobně bych odkládání nedoporučila..odložili jsme potřetí a vypadá to, že už se nevezmeme..
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně bych to zvládla seskrtat na půlku, ale jde o to, co je pro tebe ještě přijatelné :) 7 tisíc za obřad bych nedala ani náhodou, jak bylo psáno výše, zkusila bych se informovat na matrice, jaký je oddavajici, zda by šlo obřad udělat maličko individualneji apod. Výzdoba - nestačilo by luční kvítí do vazicek? Šaty chceš princeznovske? Co takhle z konfekce? Já měla šaty za 288 Kč :) Fotograf - nestačil by pouze na obřad a zábavu by fotili kamarádi? Veselici budete mít kde? Budete mít vlastní pití, jídlo, nebo catering? Za místo platit budete? Otázka je, jestli po tom všem skrtani z toho budete mít vůbec ještě radost... mě by to nevadilo, měla jsem nizkorozpoctovou svatbu, ale jestli jsi měla jiné představy (viz ohňostroj, historické auto apod.) tak abys pak nebyla smutná, že je to chudá veselka...
Odpovědět
Profilova fotka
... a odkud jsi? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sasankasissy Šaty seženeš i levnější, i tady se dají sehnat do 2000, já měla z ebay.de a stály ještě míň. Nemáš v botníku žádné hezké boty, ve kterých bys mohla jít? U nových ještě hrozí, že tě budou tlačit, a unosíš je pak ještě? Po závoji kouknu na aliexpresu, třímetrový koupíš do 300. Cukroví za 4000 horko těžko sníte, možná by se do toho mohl zapojit i někdo ze svatebčanů. A oznámení si můžeš udělat sama a poslat mailem, stejně si to hosté do deníčku schovávat nebudou. Souhlasím s tím, abys nešetřila na tom, co je pro tebe opravdu důležité, pokud je to oddávající a fotograf, nešetři na nich. Když budeš mít hnusné fotka za krásnou cenu, budeš litovat. Když budeš kvůli fotkám pár týdnů jíst suché špagety, ale pak budeš mít nádhernou vzpomínku, nezalituješ. A také bych věřila, že nějaké peníze na darech určitě dostaneš zpátky. Já s tím počítala, ale stejně mě zaskočilo, jak moc peněz to bylo. Ale je pravda, že ani já na svatbu nikdy nešla bez daru.
Odpovědět
4 tisíc za cukroví je dosť. Dosrt sa zjedol celý, inak zo zákuskov úplne minimum, možno 20 ks.
Odpovědět
Ahoj, jen takový typ, já koupila šaty tady na beremku, dlouhé s krajkovým vrchem za 2000, zkus to projet, končí sezóna, třeba tam něco seženeš...jako dort si kupuji medovníky a poskládám je na sebe, hodí se mi to ke stylu svatby, stát mě to bude kolem 1100,-...pozvánky jsem si dělala doma, nešetřila jsem na fotografovi a rautu :-) ať to vyjde podle představ :-)
Odpovědět
@musai Mělník
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat bojím se, že budu smutná..pročetla jsem tady spoustu diskusí a skoro všude holky tvrdily, jak to bylo super i když to bylo hodně za levno..tak nevím..
Odpovědět
Profilova fotka
@sasankasissy no pokud nechceš šetřit na svatbě, tak je asi potřeba šetřit na svatbu... omezit kaficka, nehty, kadeřnici, večeře, výlety a dávat si na stranu penize... nějaký základ už máte, tak k tomu prisypavat...
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat dáváme stranou co se dá..kamarádky mám daleko, takže kafíčka nejsou, jsem přírodní typ takže na nehty a takový věci jsem v životě nešla..premiéru profi úpravy zevnějšku bych měla až na svatbě, vařím doma.. jediný co, že občas jedeme na výlet, ale to je nutnost, protože máme oba dost náročnou práci a potřebujeme vypnout (bohužel blbě placenou) a pak utrácíme za psa..ale toho nebudeme kvůli svatbě samozřejmě šidit.. Blbý prostě je, že nám nic nemůžou dát nebo půjčit rodiče..to by dost pomohlo
Odpovědět
Profilova fotka
@sasankasissy tak už nevím, co poradit :( a jak dlouho jste šetřili tu sumu, co máte k dispozici teď? Není reálné dosetrit potřebnou částku v nějakém rozumném časovém horizontu?
Odpovědět
ono je to složité, svatba je prostě drahá a ušetřit se dá na minimu...může si člověk udělat nějakou výzdobu sám, já třeba žádné cukroví naplatila - něco jsem pekla já, něco ženské z příbuzenstva, fotograf už byl taky skoro v rodině, takže fotil zadarmo, ženichovi se kupovala jen košile a kravata, nepotřebovali jsme ani super drahé obřadní místo...snaha ušetřit určitě byla, ale zas bych nechtěla, aby šli svatebčané z hostiny s prázdnou nebo dokonce neměli co jít a pít, bez hudby to taky nepůjde...kdybych náklady škrtila moc, měla bych pak výčitky, že jsem jedinečný den promarnila....navíc, když si řeknete o " šikovné papírové dárky" , dost výdajů to zamázne....my měli hosty štědré, nakonec jsme ještě vydělali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jestliže budete mít církevní svatbu, tak si můžeš škrtnout poplatek úřadu, to se žádný neplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, ja bych tedy taky byla pro, aby jste svatbu usporadali, kdyz uz jste se zasnoubili...cekani, az nasetrite vic atd... to se taky nemusi stat nikdy. Takze s chuti do toho ;-) Na pozvanky se vykasli, pozvi lidi pres email nebo FB. Rekni jim to osobne. Vzdyt nakonec ten kousek papiru stejne skonci v kosi a je to tedy zbytecna investice. A sladke, vcetne dortu bych upekla doma, popripadne nekdo z rodiny, sousedka atd... urcite se nekdo najde. Vyvazky taky urcite nejsou nutnosti. Kytky - ja osobne taky budu mit ze zahrady a take dokoupim nejake gerbery bezne v obchode. Na tom se da dost usetrit. Ja treba rekla, ze netrvam na luxusni limuzine nebo nocy botech... ale zase se chci nechat pekne nalicit. Takze pak uz zalezi na prioritach... Jedine, co me trosku bije do oci je opravdu ten oddavajici za 5.000,- Kc...
Odpovědět
@gabibelgie chtěli jsme unitářského kněze a na netu jsem se dočetla, že běžně stojí 5 tisíc..ještě jsme neměli schůzku, tak to nevím jistě..
Odpovědět
@l_a_u Asi taky záleží jak kde, ne vždy to přinese úsporu. My jsme byli celkem překvapeni - platíme kostelu 7000,-.
Odpovědět
Profilova fotka
@maltyzek Já nepsala o poplatku kostelu, ale poplatku úřadu. Za vydání Osvědčení k uzavření církevního sňatku se nic neplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@sasankasissy My Ti tady můžeme napsat svůj názor, můžeme napsat, kde a jak bychom ušetřili. Ale je jen na Tobě, co si sama seškrtáš podle vlastního rozpočtu a vlastních preferencí. Já osobně bych oželela toho církevního oddávajícího a našla si matriku, kde by byli přístupní mému pojetí obřadu. V úředních hodinách a v jejich oddací síni. (Já se chtěla vdávat na Kačině, ale neměli termín. Ve finále i kolínská radnice byla moc pěkná.) = žádný poplatek navrch My jsme taky už předem věděli, že prstýnky nebudeme nosit. (Manžel kvůli práci, já prstýnky na ruce nesnesu.) Takže jsme koupili nejobyčejnější z bílého zlata. (Kdyby to bylo stříbro, tak to taky nikdo nepozná...) Video nám natáčel švagr, ani po 13 letech ho nemáme sestříhané. A ani mne to nějak netrápí. Tu grilovačku tedy budete mít kde, když nemáte vlastní zahradu? Někde v pronájmu jako např. u hájenky, v hasičárně, nebo tak nějak?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?