Zůstanou mi přídavky na děti i po svatbě?

Profilova fotka
Ahoj, budu se vdávat a přitom ještě studuju. Naši nikdy nebyli bohatí, navíc mamka je rozvedená, takže na mě pobírá přídavky na děti a výživné. Zajímalo by mě, zda svatba je důvodem k odebrání obojího? Trvalé bydliště si nechávám u rodičů, právě kvůli přídavkům. Pomůže to? Slyšela jsem, že na výživné mám nárok, pokud se soustavně vzdělávám, svatba na to nemá vliv. Nevíte některá, jak to teda je?
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jsi vdaná, tvůj otec již nemá povinnost tě živit (samozřejmě pokud bys umírala hlady nebo tak, tak by ti měl pomoci, ale o tom se tu asi nebavíme...). Stejně tak podle mě přijdeš o přídavky.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tak, že výživné automaticky uzavřením manželství nezaniká, tvůj otec má povinnost ho platit do doby, dokud nejsi schopna sama se živit, tj. dokud neskončíš vzdělávání a nenajdeš si práci. Takže obecně by měl otec platit dál, ale pokud by manžel měl vysoké příjmy, asi by soud výživné k návrhu otce snížil. Co se týká přídavků, mám za to, že o ty přijdeš. Myslím, že uzavřením manželství už nebudeš nezaopatřené dítě. Možná bys měla nárok, pokud budete mít v manželství nízké příjmy na jiné dávky (např. příspěvek na bydlení). Ale tohle není můj obor, takže třeba poradí někdo jiný :-)
Odpovědět
Vyživovací závazek zaniká sňatkem potomka, kdy je nahrazen vyživovací povinností mezi manžely (leda by manžel byl rovněž nezaopatřeným dítětem, které nedosáhlo schopnosti se samo živit, tak tomu bude v případě sňatku dvou posluchačů vysoké školy studujících v řádném denním studiu).
Odpovědět
http://aperio.cz/poradna/17724 Co se výživného týká, to ti určitě zůstane, ale vzhledem ke změně situace, je možné že si otec požádá o snížení a s největší pravděpodobností uspěje. A jinak ty dávky rozhodně už nemá dostávat tvoje mamka, ale ty. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?