Zopakovat si svatbu?

Ahoj, svatbu mám už sice za sebou, ale s ohledem na ne zcela vydařené okolnosti, které provázely zejména obřad, uvažujeme s manželem o tom, že bychom si ji zopakovali. Naše svatba proběhla v počtu cca 30 lidí z okruhu rodiny a přátel, hosté dorazili ze všech koutů republiky, a dobře se bavili. Problém je, že nemáme jasno v tom, jak takovou akci uchopit a jak ji vlastně prezentovat. Bylo by mi trapné předstírat, že jde o skutečnou svatbu, když manželství už bylo formálně uzavřeno a jeho vznik náležitě oslaven. Ačkoliv osobně bych takový obřad nebrala jako pouhé představení, ale měl by pro nás oba mnohem hlubší význam. Jako nejvíc vhodná varianta se nám zatím jeví neoficiální obřad vedený některým z našich přátel, při kterém bychom si dali sliby, které při strohém a hektickém civilním obřadu chyběly. Určitě víme, že tam chceme pozvat všechny, kteří se účastnili naší první svatby. Ale mám obavy, že když jim pár let po ní přijde pozvánka na další, budou si ťukat na čelo, říkat si, že roupama nevíme co by, a jednoduše se jim nebude chtít dorazit, když už na jedné byli. A to si ani nechci představit reakce rodičů a babiček... Jak byste se na takovou druhou svatbu dívaly jako host? Uvažovaly jste některá o tom zopakovat si svatbu, třeba v případě, že se ta první nepovedla? Setkaly jste se někdy s párem, který by měl dvě svatby? Máte nějaké tipy, jak takovou událost pojmout a oznámit?
Odpovědět
Ahoj, tuším, že se tomu říká obnovení manželského slibu. A tak bych to i prezentovala pozvaným. Líbí se mi ten tvůj nápad, že by vás "oddával" někdo z přátel :-) .
Odpovědět
Sama jsem z toho taková nějaká rozpačitá. Zopakovat si sliby jako takové mi příijde fajn, ae vy to chcete pojmout i s hosty. V takovém případě bych něco takového uspořádala na nějaké kulaté vyročí svatby, jak se to dělá na 50., tak vy by jste to měli (vůbec netuším jak dlouho jste manželé) na 10. (popřípadě na 5.). Ae samozřejmě v konečném důsledku záleží jenom na vás a je to vlastně fuk, kdy to uděláte. Jenom kdyby jste to udělali na nějaké takové výročí, tak to asi rodina a přátele více příjmou. ;-) Jinak bych to pojmula jako normální oslavu s hostinou, při které se řeknou i svatební sliby. Šaty apod. bych už do toho netahala. A tak bych to i prezentovala. Jako oslavu, velké setkání, kde si jako bonus chcete zopakovat obřad. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za me urcite ne... Pripada mi to jako zbytecna sarada... Ok, svatba asi nebyl udealni, to je smula a pech, ale bylo to tak a byla to vase svatba - bohuzel neopakovatelna udaloat. Ja bych tuhle "druhou" uz nebrala nijak vazne a spis bych se asi citila "trapne". Ale to je jen muj nazor...samozrejme pokud to tak citite, udelejte to. Ale podobnosti se svatbou bych delala minimum... Se svymi prateli, pokud by neco takiveho planovali, bych samozrejme byla, ale radeji bych se ucastnila obycejne velke garden party bez napodobenin a falesnych obradu...
Odpovědět
Já si myslím, že důležitá není svatba, ale manželství. A i když si každá přejeme, aby byla svatba dokonalá, je na ní krásné to, že je jen jednou. Obnovení slibů klidně, ale třeba po delší době - deset let a víc. Jinak mi to přijde jako zbytečné. Ale pokud vás nepovedená svatba tak moc trápí, tak prosím, proč ne. Ale jako pozvané by mi to opravdu přišlo zvláštní ;-)
Odpovědět
@stastnevdana Obvyklejší je obnovení manželského slibu a pokud máš obavu z reakce okolí, tohle b pro ně mohlo být pochopitelnější. Jinak ano, my o tom uvažujeme. Naše svatba byla ve všech směrech podařená, ale manžel má kamarádku, co vede jakési keltské obřady ve Skotsku. Nechtěli jsm se tam brát s ohledem na náročnou organizaci, ale zvažujeme, že právě obnovení slibu bychom tam možná jednou uskutečnili...
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana my sme mali takuto svadbu teraz cez vikend :) v novembri sme sa zosobasili na urade s najblizsimi a boli sme len na obede takze ziadna party. a teraz sme mali obrad kde sme si povedali sluby amalo to teda uplne iny vyznam a bolo to dokonale... ako par ludi si tukalo na celo ze naco atd atd.. ale nakoniec boli vsetci taki uzasnuti a DJ nam sam povedal ze to bolo tak krasne prichystane ze by si sam s jeho zenou svadbu zopakoval... akurat asi by som z vasj strany uz ale neocakavala nejake extremne dary... ja osobne by som sla aj na opakovanu svadbu pretoze to dokazem pochopit ze pre tych dvoch to ma hodnotu... ale co sa daru tyka snazila by som sa pokryt hlavne naklady na seba dat teda nieco malo naviac, lebo pocitam ze ludia uz raz dary dostali... takze pokial kazdeho navstivite z pozvanych alebo im napisete list a vysvetlite myslim ze to pochopia.... :) takja som za dajte to znova :)
Odpovědět
Profilova fotka
Uvažujem o tom taky. Svatbu jsme měli hezkou, i když dost hektickou, ale ráda bych obnovení slibu po 10 letech.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně to teda přijde dost na hlavu !!! :D Promiň, ale pokud se nepovedla, tak si uděláte další s oddávajícím kamarádem?? To mi teda přijde fakt úlet. Každopádně jestli máte svatbu za sebou už cca 10 let, tak obnovení beru, ale pokud jste se brali před kratší dobou, je to prostě divný. Peace ! ;-)
Odpovědět
Pro mě je svatba neopakovatelná událost. Předpokládám, že jste neměli církevní obřad, a tudíž ani nemůžete obnovovat sliby. Mohli byste hosty třeba pozvat na velkou oslavu nějakého kulatého výročí, tam by bylo možné zakomponovat i nějaké "vyznání lásky" nebo něco podobného (píšu to blbě, snad mi rozumíte...). Ale "druhou svatbu" bych nedělala, ta už prostě z podstaty věci proběhnout nemůže, i kdyby vás oddával kamarád, tak to podle mě nedává moc smysl...
Odpovědět
Profilova fotka
Také mi to přijde hloupé. Obnovení slibu je dobrý nápad, ale udělat druhou svatbu s oddávajícím kamarádem je podle mého názoru blbost ;-)
Odpovědět
Ač to zní neuvěřitelně a praštěně, tak stále ještě žijeme ve svobodné zemi :-), takže je možné téměř všechno, i když si to často neuvědomujeme :-) Nevím, proč byste si nemohli obnovit sliby, i pokud byste měli tenkrát jen civilní obřad. Prostě si znovu vyznáte lásku a zaktualizujete slib a to, že pro vás pořád platí a nic se nezměnilo. Je jedno, jeslti to bude kamarádovi, hromadě lidí, Bohu nebo komukoli jinému. Má to význam pro vás a vy se dál zavazujete, že jste si věrni, máte se rádi atd... Ale jak už psaly některé holky výše, nepojímala bych to jako svatbu, ale právě jako nějaké to obnovení slibu a kdo ví, třeba to bude tak krásná událost, že na to budete vzpomínat daleko více, než na svatbu, která, jak už taky holky psaly, prostě byla jen jedna.. Nevím tedy, co se vám na ní nepovedlo nebo kdo vám ji jak zkazil, ale myslím si, že teprve to, co přinesla, je podstatné a krásné. Ten den jako takový se dost přeceňuje, si myslím. I když jsem samozřejmě ráda, že se nám svatba povedla, tak bych na ní určitě našla chyby, kdybych je víc hledala a spíš si každý den uvědomuju, jak mám úžasného manžela a na ničem jiném mi nezáleží. Ber to taky tak u sebe... A obnovení slibu bych po těch 10, 15 letech klidně udělala podle toho, jak to budete cítit a chtít. Lidem by to pak nemělo už připadat zvláštní. Dříve - těžko říct..
Odpovědět
@stastnevdana ahoj, jako druhou svatbu bych to nepojala a asi ani jako obnovení slibu. To mi přijde divný. Spíš bych udělala obr party a pokud máš pocit, že si musíte nutně vyznat znovu lásku před těmi samými lidmi tak to udělejte, ale pro mě je to trochu zvláštní...A jak dlouho jste spolu? Jak psaly holky výše - udělejte oslavu 5., 10., 15. výročí svatby, to mi přijde lepší....Budete chít od návštěv zase dary? To je první otázka, která mne napadla, když jsem si přečetla tvůj příspěvek ..
Odpovědět
Článek se načítá
Kdybych byla pozvana na takove svatebni repete jako host, asi bych si v prvni chvili myslela, ze nutne chcete byt stredem pozornosti, kdyz vam jedna svatba nestacila a v duchu bych si rikala 'Proboha, kolikrat nas na to jeste v budoucnu pozvou?' 8-( :-D No ale proti gustu...pokud jste sverazna rodinka, tak pro to asi budou mit hoste pochopeni :-D Ja bych do toho nesla.
Odpovědět
taky mi to přijde divné, souhlasím s zanett. Hlavně v pojetí kompletní svatby vč. oslavy s rodinou. Pochopitelné mi přijde, že si třeba pár udělá oslavu ve dvou, řeknou si sliby, udělají si hezký den pro sebe, ale tohle ne:)
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Nepíšeš tu bližší informace - třeba jak dlouho jste spolu (v manželství), tzn. jeslti vás třeba čeká nějaké kulaté výročí nebo co bylo tak nemilého/nepříjemného na vaší svatbě. Jsou samozřejmě situace u kterých si dokážu představit, že by člověk byl zklamaný natolik, že by si obřad chtěl zopakovat. Ať už třeba neúčast někoho velmi blízkého z vážných důvodů (například kdyby mě táta nemohl odvést k oltáři) nebo třeba úmrtí v rodině, které "zkazilo" onen den. Ale kvůli drobnostem či jen tomu, že teď bych to vymyslela líp, bych to určitě nedělala. Věřím, že pokud se stalo něco závažného v ten den, tak by to ostatní určitě pochopili, ale jinak.... Já bych si také klidně zopakovala svůj den, protože byl úžasný, ale on by takový stejně už nebyl... Jak tu píšou holky - je to neopakovatelný den a těžko dosáhneš té samé atmosféry. Samozřejmě, pokud je to pocit vás obou a chcete něco takového udělat, tak je to jen na vás. Mně osobně to také přijde zvláštní - hlavně, pokud byste to chtěli dělat opravdu znovu jako svatbu - tzn. svatební šaty, hostina, zábava.... Druhou možností je obnovení vašich slibů, jak už tu mnohé psaly. I kdybyste to teoreticky měli udělat hned po roce, tak je to pořád jaksi "přijatelnější", než "znovusvatba". Ale určitě bych to nedělala tak jako svatbu - spíše odlehčenější variantu. Moje kamarádka na vlastní svatbě dostala příšernou migrénu, bylo jí zle a volali sanitku. Musela si jít lehnout - vstávala až v 1 ráno, kdy zábava pomalu končila. Absolvovala jen obřad, oběd a poté přetrpěla focení. Je to pech, ale kdyby z toho byla moc nešťastná a chtěla udělat něco jako ty, tak ji podpořím. Ačkoliv si myslím, že by jí to ani nenapadlo a už vůbec ne celé znovu ve svatebních šatech. To je prostě takové uhozené :-) Možná něco jako garden party s pár přáteli a rodiči ano. Aby si užila celý den - klidně. Ještě bych jí nachystala nějaké hry o které vlastně přišla, ale svatba to prostě už nikdy nebude. Navíc bych asi opravdu nezvala ani všechny, jen ty nejbližší.
Odpovědět
Obnovení slibu je dost nepřesný termín vzhledem k tomu, že u civilních sňatků se skutečně nic neslibuje. A právě ten slib je něco, co bychom rádi uskutečnili. Několikrát tu zazněl názor, že svatba je jedinečná událost s neopakovatelnou atmosférou, a proto je jakákoliv repríza nesmysl. Jednoznačně souhlasím s tím, že tomu tak většinou bývá. Nevěsta je dojatá, ženich nervózní, jsou to chvíle nabyté emocemi. Ale v našem případě je problémem právě to, že obřad proběhnul tak zvláštním, strohým a hektickým způsobem, že jsme jej ani jeden prakticky nezaznamenali, natož abychom ty okamžiky dokázali nějak prožít nebo procítit. Popravdě si to skoro ani nepamatujeme. Naše svatba tak sice byla úžasným večírkem, ale ta jedinečná neopakovatelná svatební atmosféra tam chyběla. Jako vhodná chvíle se nám jeví výročí svatby v době, kdy očekáváme i další posuny v našem vztahu, dané dokončením některých pracovních a studijních záležitostí. I z tohoto důvodu by to pro nás měl další obřad hlubší význam.
Odpovědět
@stastnevdana Svatba není o svatební atmosféře, ale o tom, že je to začátek manželství. Být vámi, nevzpomínala bych na "nevydařenou" svatbu, ale soustředila se na manželství jako takové. Svatba už je minulost, je jen jedna, nedá se opakovat. Já chápu, že jste možná zklamaní, že to nebylo, jak jste si představovali. Ale pokud následná oslava byla fajn a jediným problémem je to, že obřad byl strohý a hektický, tak si myslím, že je to zbytečné. Já bych možná radši odjela někam na dovolenou, tam si udělala romantický večer, můžete se domluvit, že si připravíte nějaké sliby a pak si je říct a prostě si užívat sami sebe, užívat si své manželství. Sliby si můžete říct i bez všech ostatních lidí, to už na mě trošku působí jako divadlo, promiň ;-) Po pravdě si nedovedu představit, jak bych takovou druhou svatbu oznamovala, u nás by si všichni klepali na hlavu, že jsem se zcvokla, že na svatbě to nestojí ;-)
Odpovědět
@stastnevdana mrzí mě sice, jak jste svatbu vnímali, ale to na mém chápání svatby nic nemění - já to nemyslela tak, že svatba je neopakovatelná kvůli atmosféře, ale že ten akt jako takový je neopakovatelný. Sliby se pro mě také pojí s tou chvílí, kdy vzniká nový manželský svazek, slyšet je po roce manželství (jestli tomu rozumím dobře?) by mi nedávalo smysl a jako hostovi by mi to přišlo dost zvláštní. Jak už to tu někdo psal, můžete si nový "obřad" udělat sami pro sebe, ale nedělala bych to znovu ve stejném počtu se všemi svatebními hosty...
Odpovědět
@ttm tak tak :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No nevim, ja bych to nedelala. Svatba je jednou za zivot, kdyz nepocitam ty co se rozvedou ,takze nevidim duvod proc ji znovu opakovat, Podle me to bude akorat jedno velky divadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Sliby můžeš mít i u civilního obřadu. Můj manžel není věřící, takže jsme měli civilní obřad, ale já alespoň chtěla, abychom si odříkali vlastní sliby a to jsem také udělali. Píšeš: "Obnovení slibu je dost nepřesný termín vzhledem k tomu, že u civilních sňatků se skutečně nic neslibuje." To je přeci jedno. I pokud jste neměli vlastní sliby, slíbili jste si přece věrnost, že spolu budete v dobrém i zlém a spoustu další byť nevyřčených věcí. Uzavření manželství je přeci jeden velký slib tomu druhému. Nejde o ta slova jako taková. A pokud k tomu přistupuješ takto oficiálně, tak pak nechápu, proč byste dělali druhou svatbu, protože to oficiálně ani nejde. Akt "obnovení slibu" není o tom, že řeknete nějaké sliby, je to opět o tom nevyřčeném slibu manželství, takže to není o tom okolí, ale o vás dvou. Vy dva si něco slibujete, vy dva jste spolu v manželství. Pořád jsi nenapsala co je důvod toho, že se vám obřad nevydařil nebo jste si ho neužili a nechci rozhodně soudit, ale trochu to zní, že jste prostě měli jen jinou představu, která se vám nevyvedla, že jste si jen nestihli užít ten okamžik nebo, že bys třeba teď chtěla zařadit ty sliby a před tím jste je neměli... nevím, jen to jen odhad, ale ani jedno není důvod dělat novou svatbu. Pokud ale toužíte si udělat obřad znovu, tak si ho udělejte, klidně i se vším všudy, ale asi bych k tomu nezvala ostatní, přijde mi to prostě divné. Dobrý tip - našetřete si a jeďte třeba na Mauricius - udělejte si tam neoficiální obřad a dovolenou zároveň. Věřím, že je to dost romantické místo na to, abyste si to tam užili.
Odpovědět
Přidávám se ke @krobinka Moje kamarádka dostala od manžela jako překvapení dovolenou na Maledivách s pravou maledivskou svatbou (nevím přesně co to obnáší a nebyla mi to schopna vysvětlit :-D ) na jejich desetileté výročí. Taky měla vzpomínky na svatbu všelijaké a z tohodle byla úplně odvařená. Jen oni dva, nějací domorodci a řekli si ty sliby...
Odpovědět
Me zarazi, ze pises, ze ti jde o obrad, ale chces zase planovat tu party se vsemi hosty a zabavou. Nerikam, abys to nedelala, jen tomu nerozumim. Pokud mate problem s obradem, muzete si udelat vlastni soukromy ritual, muzete se znova vzit treba u more, pokud citite tu potrebu, ale delat znova svatbu mi pripada zvlastni. Co se tyka obnoveni slibu - i u civilniho snatku jsou sliby, bud ty klasicke nebo vlastni. A jejich obnoveni vnimam spis jako usmireni po velkych problemech, nez jako nahradu lepsi svatby.
Odpovědět
nechci se zakladatelky dotknout, ale vlastně mi čím dál tím víc přijde, že v manželství má nějaký problém u kterého si myslí, že se vyřeší "zopakováním" svatby a najednou bude všechno v pořádku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Myslím, že je to krásné. Já bych na takovou svatbu šla. Nemusíte to pojímat nutně jako svatbu. Prostě pošlete pozvánky na obnovení svatebního slibu - nejlepší by bylo datum které spadá na výročí svatby, aby to mělo ten význam. Pokud máte v okolí kamaráda, který vám udělá krásný "obřad" tak mě nenapadá nic lepšího. Udělejte to celé někde na jednom místě, třeba na pronajaté chalupě na zahradě, kde uděláte obřadík a pak se pustíte do rautu a budete slavit. Nic nepodepisujte, nedělejte svatební zvyky... ale třeba si udělejte vlastní sliby. K tomu pomalu nemusíte mít oddávajícího, jen si slíbit, třeba zapálit svíčku a tak :))
Odpovědět
Profilova fotka
Koukam uz jsem se psala a diskuze ozivla znova po roce..:D
Odpovědět
Profilova fotka
my si to zopaknem hned druhy den ;-) ;-) ;-)
Odpovědět
@vitezove Narazila jsem na svatební agenturu, která nabízí pořádání neformálních obřadů, například pro lidi, co se brali v cizině, nebo pro obnovení manželského slibu, takže bychom se možná vydali touto cestou. Líbilo by se mi to na jednom místě, tak jak píšeš, s rautem a bez zvyků (ale ty jsme nechtěli ani na té "první") a ideálně u příležitosti výročí. Okruh hostů by byl taky menší, cca 15 - 20. @lucineni Ono to v našem případě ani není o tom, že bychom něco opakovali a dělali divadýlko, protože jsme z té svatby vážně nic neměli a nepocítili jsme díky ní jakýkoliv posun na vyšší level.
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana myslis,ze druhou svatbu pocitis posun na dalsi level? Mne prijde,ze od svatby cekas, ze se neco zlepsi. Jestli s esvatba povede nebo nepovede dle vysnenych predstav nema nic spolecnyho s posunem se kamkoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
btw mam kamosku, co si to zopakli po 5-ti letech a meli to doma na zahrade, raut, pratele a napsali si znova sliby a bylo to krasny....ja myslim, ze je hezky si to pripomenout, at uz jakoukoliv symbolikou
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?