Změnil se po svatbě přístup okolí k Vám?

Profilova fotka
Děvčata, stalo se Vám, že se na Vás po svatbě okolí začalo dívat jinak nebo s Vámi jinak jednat? Vdávala jsem se před 5 měsíci v 25 letech po 4 letech vztahu. Většina našich přátel jsou lidi z vysoké, někteří i v dlouhodobých vztazích, a přesto jsem se od řady z nich dočkala otázek typu: Proč jste se vlastně brali? a K čemu Vám ta svatba je? O víkendu jsem byla u single kamarádky na dámské jízdě, byly zde další 3 děvčata, všechna dlouhodobě zadaná, a jenom ta singl kamarádka, která mi byla na svatbě, přistupovala k tomu, že jsem vdaná, v pohodě. Ostatní mě častovaly divnými otázkami jako Ty jsi vdaná? Proč? a říkaly to tónem, jako kdyby se mě ptaly: Ty máš lepru? Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že ve společnosti se dneska svatba už moc nenosí a pokud se někdo provdá/ožení a je jediný ze svých vrstevníků, je na něho okamžitě pohlíženo jako na někoho divného. Začínám se lépe cítit mezi sezdanými páry, které jsou ale bohužel tak o 10-15 let starší než já :-( Stalo se Vám to taky?
Odpovědět
1
2
Jo, stalo. Ale je mi to úplně fuk. Takto blbě se může zeptat jen holka, kterou ten její nechce požádat o ruku. Protože kdyby ji požádal, tak by to v mžiku přijala a najednou by jít o divné nepřišlo...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky taky
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem na tom trošku opačně. Protože už mi je 36, tak se mně naopak téměř všechny mé kamarádky už asi tak od mých 30 let stupidně ptají, proč ještě vdaná nejsem. Přitom nikdo z nás není povinen se někomu zpovídat a obhajovat se. Tak se neobhajuji. :-) Svatba a manželství jsou krásné, ale musí na ně člověk být zralý a někdy to prostě nevychází. Vysvětlovat to hloupým holkám nemá smysl, ať je to tak, nebo tak. A díky Bohu za ty normální lidi, kteří se nestarají o soukromí druhých lidí!
Odpovědět
Lidé, kteří se sebou nejsou spokojení se cpou vždycky do života druhým. A snaží se je přesvědčit postranními kecy, aby si dotyční svůj život taky aspoň trochu zkazili. Protože pak se "našeptávač" může cítit lépe - nedokáže udělat něco se svým životem, ale je to v pořádku, protože i ostatní to mají špatné. I v mém okolí jsou takoví lidé a já je nekompromisně posílám do zadele... Nemusíme se nikomu zodpovídat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja se urcite nestydim za to, ze jsem vdana :-) spis jeste nejsem zvykla na tyhle otazky, je to pro me nove. Nikomu se nezodpovidam, ale souhlasim s Vama, holky, ze to ma hodne co spolecneho s tim, ze ty holky samy jsou nestastne z toho, ze ti jejich si je nechteji vzit nebo mozna citi, ze jejich partneri nejsou vhodni pro manzelstvi, a tak jsem nakrknute, ze nekdo jiny je na tom lepe nez ony;) jsem ale rada, ze v tom nejsem sama, ke komu se zmenil pristup okoli :-D diky
Odpovědět
Profilova fotka
Změnil, ale spíš k lepšímu bych řekla :-) Mám takovej pocit, že všichni známý okolo mě sou z toho nadšený :-) A to máme kolem sebe jak singl, tak dlouhodobě zadaný, tak vdaný/ženatý...ale rozhodně jsem se nesetkala s názorem někoho, že by svatba byla zbytečná a k ničemu...asi máme štěstí no ...
Odpovědět
Tohle je spíš o věku, než o tom, že se pají ty nešťastné. S tím to nemá co dělat. Dnes se prostě jen změnila nepsaná společenská norma, a pokud se holka vdává pod 25 let, tak se nad tím lidé pozastavují, proč, když je dnes tolik možností. A často se nad tím pozastavují právě ti starší, kteří už mají několikaleté manželství za sebou a neměli moc jiných možností. Pokud je naopak holce nad 30 a nevdává se, tak se ji také ptají, ale na přesný opak, kdy to bude a pod. Já jsem se vdávala ve 30ti. A nikdo se mě na nic neptal, prostě to byla pro okolí naprosto přirozená věc. Takže bych to vůbec nestavěla tak, že se okolí změnilo.
Odpovědět
podle psychologů ženy, které se nevdají a mají třeba díte a tvrdí, jak je to "jenom papír" a nevímco, to dělají jenom proto, že ten jejich si je nechce vzít. ]-( Čest výjimkám! Také jsem znala slečny, co vykřikovaly, že se nevdají a bylo to jen proto, že je nikdo nepožádal. Jakmile se to u jedné změnilo, zařizovala svatbu jak potrhlá |-| žádná společenská norma, ale chování mužů, kterým to prochází. Proč by se ženili, když mohou žít a plodit děti s připravenými zadními vrátky? Možná se to bude zdát někomu stereotypní, ale podle mě a výzkumů to tak je :-p
Odpovědět
@evzeniegrandetova Je to o společenské normě. Dřív, když se holka nevdala do 20ti let, okolí se pozastavovalo. Dnes, když se vdává do 25 let, tak se taky pozastavuje. Už se ale nepozastavuje, když se vdává ve 30ti. A pozastavuje se stejně nad tím holka, která je singl, ta, která je zadaná a nevdává se i ta, co je vdaná řadu let. To, proč zůstávají holky nevdané s dítětem, je jiné téma.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip No jo, ale téma je postavené tak, že autorky se na to ptají slečny, co jsou dlouhodobě zadané - nevdané. A té single slečně je to fuk. A tak to na mně dělá dojem, že asi nemá pocit, že by o něco přicházela. Mě se na to naopak ptají ty, kterým se to moc nevyvedlo a jsou rozvedené. Některé dvakrát a moc šťastné v manželství nebyly. Takže to taky vidím tak, že samy moc spokojené nejsou, a šťourají se v životech jiných. Co je vlastně komu po tom?
Odpovědět
Profilova fotka
@tilickova souhlas. Dalsi vec, ktera me pekelne vytaci, jsou kecy uz 1x, 2x vdanych pani, ktere se OPET rozvadeji, a castuji nas cerstve vdane kecama typu: vsak ona vas ta zamilovanost prejde, pockej po 10 letech, jak se ho s chuti zbavis apod. Ty jsou jeste horsi nez ty neprovdane, bo kdyz tem vdanym reknes, ze nas pripad to neni, ze my na svem vztahu pracujeme, tak ony ti odpovi: to my jsme pracovali taky :-p Zabit takove zenske ]-(
Odpovědět
Já to vidím u sebe už teď, budu se vdávat 15. 6. 2013 a mám některé kolegyně v práci dlouhodobě nezadané a nevdané a vidím jak jim není po chuti (závidí, žárlí), že se někdo v okolí vdává. Je to o lidech, ale ty bych přehlížela. Určitě si nekaž život takovými lidmi. Je to síla, ale nad tím se jen pousměju a jdu dál. Protože takový lidé nestojí za pozornost.
Odpovědět
Článek se načítá
@obyvatelka To co píšeš ,,tilickova ". Vykašli se na ty lidi. Tohle je čirá závist, protože nedokážou překousnout, že někomu to klape a jim to zase opět nevyšlo......Upřímně lidé co mají takové prupovídky by ani do manželství ani vztahu neměli jít, protože s těmito prupovídkami je to zdárný konec vztahu.
Odpovědět
@tilickova Já vím, jak je to postavené, ale i dál budu tvrdit, že je to spíš o věku. Mně se nikdo neptal, každý to považoval za něco při rozeného. A naopak. V mém okolí je spoustu holek, které se vdávaly pod 25 let a i jejich vlastní rodiče, které žijí ve spokojeném manželství, se nad tím podivovali. Takže to opravdu nejde postavit tak, že se nad tím pozastavují ty neštastné. To by se musely pozastavovat i nade mnou a naopak. Rodiče těch mladších holek by se nad tím pozastavovat neměli. Ale tato teorie prostě neplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jennyexx Souhlas - budiž všem přáno aby byli v manželství a i ve vztazích natolik šťastní, aby neměli potřebu řešit jiné lidi. BTW - také to budeme mít 15.6.2013 Hodně štěstí!
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip Nemáme šanci se navzájem přesvědčit. Vidím to prostě jinak.
Odpovědět
@tilickova Tak jinak. Proč to rodiče rozmlouvají nebo se aspoň nad tím pozastavují u těch mladších holek? Protože jim závidí? Nepřejí jim to? To asi ne. Samozřejmě, můžeme mít spoustu "kamarádek", které nám "závidí", ale prostě tohle opravdu nejde posavit tak, že se u 25ti leté holky nad tím pozastavují ty nešťastné.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip Autorka příspěvku psala o kamarádkách. Já píšu o kamarádkách. Prostě s Tebou nebudu souhlasit. Ty se mnou taky ne. Proč bychom se měly poučovat?
Odpovědět
@jancip Mě je 25 let a moje rodina se nepozastavuje nad tím, že se s přítelem bereme. Všichni mi to přejou. Takže je to vždy o přístupu lidí a ne o věku. Nikdo mi svatbu nerozmlouvá a ani mě nikdo nepřesvědčuje o opaku.
Odpovědět
@jancip Souhlasim, takhle generalizovat se nedá. Když se vdávala moje 24letá kamarádka, divili jsme se všichni. Doba se změnila. Dneska je tolik možnosti, studium, cestování, člověk ma jakoby víc času objevit, co vlastně chce v životě dělat, jak chce žít. Proto okolí překvapuje, že se někdo chce brzy usadit na jednom místě s partnerem, kterýho si (na celej život) vybral tak mladej. Samozřejmě někomu to tak vyhovuje a pokud je spokojenej, tak neni co řešit. Ale údiv jednoduše takovej přístup vyvolá, byť věřim, že jen na chvíli. Okolí si zvykne.
Odpovědět
@tilickova To není poučování, jen prostě nesouhlasím se závěrem, že se nad tím pozastavují jen ty nešťastné..protože to prostě není pravda, a pokud si to někdo myslí, tak si akorát něco namlouvá.
Odpovědět
@skotskaa To je přesně to, co se tu snažím říci. Podivují se všichni, ať je ten dotyčný šťastný nebo ne. A přesně tak, není to tom, že se mu chtějí montovat do života, jen to prostě vyvolá údiv a třeba i ty otázky,
Odpovědět
@jancip To co píšete mi nepříjde. U mě v okolí se udivují jen ty nezadané a nevyvdané. Takže je to hlavně o přístupu lidí. Pokud člověk vidí, že těm lidem vztah klape bez problému a jsou oba na manželství připraveni a zralí není se čemu podivovat. A definice, že pokud si to někdo myslí, že si akorát někdo něco namlouvá...........Přijďte se podívat ke mě do práce. Ty nezadané a nevyvdané Vám potvrdí i z očí do očí, že závist a žárlivost z jejich strany je jen kvůli tomu že ony nic. Takže myslím, že určitě nelze udělat jednu definici na všechny lidi v celé ČR. Rozhodně podle věku nemůže někdo soudit jestli svatba u těch dvou ano nebo ne....To už ti lidé co takové věci odsuzují mají předsudky v sobě.
Odpovědět
Profilova fotka
@skotskaa Myslim, ze svatba neznamena, ze se usadis na jednom miste a uz nikam necestujes a nic nepoznavas ;-) u nas se svatbou nic nezmenilo, cestujeme, mame sve zaliby, pratele, jen jsme manzele. Trosku to z tveho prispevku vyznelo, ze svatbou se clovek usadi a uz se u neho nic nedeje, s cimz si dovolim nesouhlasit ;-)
Odpovědět
Ono je to složité. Pokud se někdo chce vdát relativně mladý, tj. třeba řekněme 23 let, tak je to předně samozřejmě jeho věc a jeho rozhodnutí a věk sám o sobě neukazuje vůbec na kvalitu vztahu a čím si ten pár prošel. Ale za sebe zcela upřímně říkám, že bych se nad tím podivila. Ano, jsem nezadaná a nevyvdaná, ale nemá to se závistí nic společného, spíš je to o tom, že když se podívám sama na sebe ve 23 letech a nyní (30), tak mé 23-leté považuju za dost nevyzrálé tele, které nemělo o spoustě věcí ani páru, jednoduše proto, že mu chyběly některé zkušenosti. Neříkám, že jsem byla nutně hloupá a teď jsem bůhvíjak rozumná, ale rozhodně jsem bohatší o spoustu zážitků a zkušeností, které mě přetvořily do přece jen trochu jiného člověka, hlavně v uvažování o životě. A z tohohle pohledu si myslím, že je na tak zásadní rozhodnutí, jakým je svatba, vždycky času dost. Vždyť když se nevezmete, nic se tím přece nezmění, nebo ano?
Odpovědět
@jennyexx Samozřejmě, jen podle věku se nedá soudit, zda ti dva jsou pro svatbu vyzrálí. Ale prostě holka pod 25 let, která se vdává, vzbuzuje u ostatních údiv, ať chce nebo ne. Tobě bude 26 (?). A mám pocit, že kategorie 25-30 už takový údiv nevzbuzuje. Bere se to už více jako norma.
Odpovědět
@jancip :-) Jj, už to táhne na 26 let :-)
Odpovědět
u některých jedinců v mém okolí zase vzbuzuje údiv holka, co není vdaná a může jí být i 22, nemusí jí být ani 30. Naopak, ty třicetileté nechávají na pokoji, aby je neurazili, a útočí na nás. Na mou sestřenku nikdy nikdo nevyrukoval s otázkou o svatbě, u mě to bylo pravidlem. Třetina mých spolužaček z gymnázia je vdaná, jsme generace, co si bere třicátníky
Odpovědět
Tím chci říct, že se najdou takoví i takoví a záleží na prostředí a vzdělání, s kterými se zrovna budete setkávat.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě je 23 a příteli 40. Bereme se za půl roku a většina kamarádů a rodiny nás plně podporují a moc nám to přejí, ale setkala jsem se se dvěma případy, kdy moje kamarádka která nikdy nebyla ve vztahu, mě začala kvůli tomu pomlouva, dělat si srandu z našich plánů na svatbu a vůbec negativní přístup, který mě moc mrzí. Druhá kamarádka, která je na druhou stranu v dlouhodobém vztahu, ale přítel se ženit nechce, je úplně stejná. Takže když jsem jim nedočkavě oznamovala nase zasnoubení asi půl roku zpátky, tak sem jejich reakcí byla moc zklamaná. Ale ať si říká kdo chce co chce. Vždycky se někdo najde a musí to jít jedním uchem tam a druhým ven.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?