Žena má titul a muž ne. Škodí to manželství?

Tak jsem se rozhodla zavést debatu na tohle téma, protože mě rozčilují názory lidí, kteří by ženskou postavili k plotně a dětem ]-( A navíc si myslí, že když má žena vysokoškolský titul a chlap ne, je to na škodu a ti dva se zákonitě rozvedou, tak co vy na to co si myslíte? Podle mě je to blbost a je to jenom v těch dvou, ale zajímalo by mě, jak to vidíte vy:-)
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
to víš, že je to blbost!!!!!! a přetrvávající patriarchální pohled na ženy rozvedou se v tomto případě jedině ti, jejichž ješitnej a egoistickej chlap to nedokáže rozumem pochopit, že je to přežitek
Odpovědět
frid: je to blbost a taky tyhle primitivní názory nechápu... :-D
Odpovědět
tak to jsem ráda, že nejsem magor a někdo sdílí můj názor:-D Už mám plné zuby těch rádoby přejících lidí, kteří mi vykládají, jak to neklapne, protože budu titul snad jednou mít a přítel ne:-) Já zase říkám, že jsem ráda, že ho mám, protože znám sebe a jsem technický antitalent a jinak úplně levá na některé věci, zato Tom je moc šikovnej:-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak to je teda úlet, pokud máš kolem sebe takový lidi. Normálně bych je ignorovala a co jim budeš vysvětlovat. Se svojí zastaralou myslí to stejně nepochopí
Odpovědět
Profilova fotka
fridolinek: Neboj se, ze by ses k plotne nedostala i s titulem 8-) Obzvlast, jestli planujes manzelstvi s Cechem. Co jsem zatim postrehla, tak mi prisli jako nejemancipovanejsi Holandani (rozhodne vic jak Norove).
Odpovědět
Profilova fotka
fridolinek: Já mám přímo ve své rodině jeden takový případ. Je to moje vzdálená sestřenice a zároveň moje svědkyně v jednom. Letos dodělala VŠ. Její přítel má "jen" učňák s maturitou a klape jim to spolu už více jak pět let. Bohužel se musí také potýkat s problémem, o kterém píšeš Ty. Její babička jí stále říká, ať svého přítele pustí k vodě a najde si někoho "na úrovni" a bohužel se k jejímu názoru přidali i moje babička s dědou. Když jsme jim byli tento víkend ukázat fotky ze svatby, tak hned spustili, že slyšeli, že ten náš svědek na svatbě je šikovný kluk a bankéř a že by se hodil k té mé sestřence a že jim to jako svědkům spolu moc slušelo. Ptali se, proč jsme je nedali dohromady. A když jsme jim řekli, že přeci sestřenka má už dlouholetou vážnou známost a že svého přítele miluje a nehledá nikoho jiného, tak začali mít takové blbé kecy, až jsem to nemohla poslouchat a styděla jsem se, že moje babička a děda jsou takhle omezení lidé. Mým prarodičům vždy strašně záleželo na vzdělání a nedovedu si představit, co bych si s nimi užila, kdybych já sama nevystudovala práva a nevzala si za muže taky právníka. To by bylo určitě řečí a přemlouvání .... Nedokážu některé lidi opravdu pochopit. Podle mého záleží na těch dvou lidech, jak se k sobě chovají, jak jim to klape a tak a ne na vzdělání, i když také to vztah do jisté míry ovlivní.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak, i když mám VŠ, tak u plotny trávím docela dost času. A nejen tam. Pracuju na zahradě, barvím ploty, bílím zdi a dělám spoustu jiných věcí, které se vzděláním vůbec nesouvisí. ;-)
Odpovědět
Holky, taky mám stejný názor jako vy, žijeme prostě v moderní době, jak píše mat, generace našich babiček to nepochopí. A taky jsme se s tím hodně potýkala...jenže...na straně druhé je to, že někdy se ta rozdílnost ve vzdělání může projevit třeba později, až budou děti starší... Těžko říct, já měla bývalého vyučeného zedníka, já jsem VŠ a nefungovalo to. Nechci říct, že proto, že mám vejšku, těch důvodů tam bylo mnohem víc samozřejmě, ale myslím, že tohle byl jeden z těch, proč to neklaplo, proč jsme si nerozuměli. A potýkala jsem se s tím samým co vy, všichni mi ten vztah rozmlouvali (měli pravdu, ale nejen kvůli vzdělání ex). Mimochodem, dokonce mi jednou babička řekla, že studovat mají jen chlapi, že ženská to nepotřebuje a jen tím ztrácím čas:-D
Odpovědět
Jo, s generaci babicek je to tezky... Moje mamka ma VS, tata je vyucenej s maturitou, maji za sebou stribrnou svatbu a jeste se nesezrali, takze asi celkem dobry ;-) Faktem je to, ze mamka pred tatovou rodinou tu VS tajila hlavne kvuli babicce teda ... takovym tim zpusobem, ze kdo se nepta, nic se nedozvi... (a ty mas maturitu? - jo, maturitu mam - tak to je dobre)... Kdyz se asi 4 roky po svatbe babicka dozvedela, ze mamka tu vejsku ma (oklikou pres naky nablblo od mamky z prace), tak s ni prej malem slehlo... a ze se urcite rozejdou a co ze bude se mnou a ze chudak tata a kdesi cosi... ]-( ]-( ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky holky,já tyhle primitivní názory taky nechápu,na tom přee až tak nesejde,kdo má jaký vzdělání,když si dva rozumí,ne? i když jsem taky slyšela názory,že málokterý chlap se vyrovná s tím,když má ženská lepší vzdělání než on,ale myslím,že je naopak dobře,když holka taky dělá VŠ a tím i něco,co jí baví.U nás má VŠ taťka,mamka se sice hlásila taky (na knihovnici),ale díky poměrům v minulém režimu ji nevzali,co se dá dělat.
Odpovědět
No já se potýkala s názory, že je zase VŠ na škodu a ať jdeme hned po střední dělat, vždyť maturita stačí a blablabla....nechápu lidi, co dělí pořád věci a činnosti na ženské a mužské práce. Podle mě je to taky přežitek, ale takových názorů se vyrojilo víc a já si myslela, že cvok jsem já, když nejsem natěšená na to skákat kolem plotny a dětí. Mě to studium baví a přítel ikdyž by mě měl raději u sebe to respektuje. A nemluví mi do toho, jednou to vypadalo, že tu školu ani nedodělám a moc mě podpořil. Princeznicka - já mám střední knihovnickou školu - ne sice přímo obor knihovnictví, ale informační systémy a služby, ale o knihovnictví toho vím dost:-) A dělá tu knihovnici nebo ten sen vzdala?
Odpovědět
Taky jsme tento případ: přítel vyučený a já VŠ. No a co???? ]-( Přítel je to nejlepší co mě mohlo potkat. A ať si kdo chce, co chce říká... :-p :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Nad těmahle názorama se vždycky musim smát :-D ale ono je to spíš asi k pláči než k smíchu :-( Jaký vtah si dva lidi vybudují, takový ho mají a je jedno jestli s titulama nebo bez titulů. A u plotny může stejně dobře stát ženská se třema titulama jako ženská s výučním listem ;-) Zase je to o povaze člověka. Já titul mám, můj manžel titul nemá a jsme šťastní ;-) Oba jsme lidi, kteří titul nepovažují za něco výjimečného, prostě někdo ho má a někdo ne, někdo ho má proto, že ho potřebuje k práci, někdo ho prostě jen chce mít jen tak, někdo ho ke své práci prostě nepotřebuje a někdo není "studijní" typ, je to přeci fuk ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
holky a připouštíte možnost, že to může dělat neplechu v tom smyslu, že každý je z jiného prostředí?
Odpovědět
Jako v jakých situacích třeba myslíš že by to mohlo dělat neplechu?
Odpovědět
aktaka, já ano, zatím jediná, ale psala jsme výše...může ;-)
Odpovědět
no studium je pro dost lidí jakoby nepřekousnutelné hlavně pokud jde o ženské, já třeba budu asi jediná v přítelově rodině která bude mít titul a nevím jestli je to tam všem po chuti, ruku do ohně za to nedám, ale třeba se pletu:-)
Odpovědět
Tohle je určitě jen a jen o dotyčné a dotyčném a ne o okolí. Pokud to nevadí tobě, že jsi "chytřejší" ty co jim to vadí můžeš klidně poslat do pr... Já osobně znám tolik středoškoláků co jsou všeobecně chytřejší jak lidi s titulama, že nechápu co lidem dává tu jistotu, že člověk s titulem je chytřejší a víc na úrovni jak člověk bez něj. Dokonce znám i případ /bývalý přítel/, který je ve svém oboru hrozná bedna a myslím, že získá všechny tituly co je možné získat. Má neuvěřitelnou paměť, ale v realitě je to naprosto neschopný klučík co se dost často chová jak nesvéprávný ... Příklad: byla jsem s ním 2x na horách a 2x jsme přijeli bez hůlek, pač já ho nepohlídala zda je dal na střechu auta a nenechal je ležet na zemi. :-)
Odpovědět
Tak to s těmi hůlkami je fakt dobrý :-D
Odpovědět
Profilova fotka
prostředí člověka ovlivní, a co si budeme povídat, na VŠ přeci jen asi budou trochu jinak smýšlející lidé jak na učňáku. aspoň já mám takové zkušenosti, a pak je občas problém už jen hledat téma rozhovoru. potom je tu otázka peněz apod. jasně, že všechno je o lidech a když to těm dvěma klape, není o čem. ale viděla jsem i páry, kde ten vliv prostředí byl patrný a nebyl to jen můj názor. nechci nijak rýpat, jen mě to prostě tak napadlo :-)
Odpovědět
Prostě pokud tím netrpí ten tvůj partner a necítí se vedle tebe špatně a je klidně schopen i přijmout, že ty budeš třeba ten člínek v rodině, který bude živitel a on na mateřské ... není co řešit a opravdu okolí ať si trhne ... ;-)
Odpovědět
Ale je zase pravda že na VŠ se kolikrát taky najdou zvláštní individua... Prostě si myslím, že vždy jde o konkrétní lidi... Třeba my dva jsme nikdy nemuseli hledat témata rozhovoru. Že někdo nemá VŠ přece neznamená, že nemůže mít dobrý přehled, dobrou logiku, inteligenci a tak. A s těmi penězi..většinou je to tak jak ty píšeš, ale zrovna u nás je to trošku jinak.. ;-)
Odpovědět
Arietiska: Přesně tak ;-)
Odpovědět
aktaka: tak všichni musíme být ve výběru svých partnerů soudní a hledáme si takový s kterýma si mamé co říct. Nemyslím, že na VŠ všeobecně smyšlejí lidé jinak jak lidi z učňáku. Určitě jsou obory kde to tak je, ale i takový kde to tak není. Např.veterinář najde téma s každým kdo má rád zvířata, ale třeba někteří matematici, fyzici, počítačový maniaci fakt asi nenajdou téma s každým ... :-D
Odpovědět
Myslim, že pokud jsou dva z výrazně odlišného prostředí a s výrazně odlišným myšlením, tak asi žádný vztah mezi nima ani nezačne, takže nějaké pozdější problémy nehrozí...
Odpovědět
No, já bych potvrdila to, že ne každý s diplomem je chytrý, to je fakt blbost, kolikrát jsem žasla, co se mnou chodilo za IQáče, a to jako fakt. Ale já spíš myslím, že je člověk hodně ovlivněný tou školou, tím studiem jako takovým. Já osobně si nemyslím, že by mi škola dala nějaké extra vědomosti, učím se v praxi. Ale poznala jsme lidi, který bych jinak nepoznala, naučila jsem s ebýt samostatná a vydělávat si na život, měla jsme kolem sebe lidi, díky kterým jsem si udělala mnohdy větší přehled. nevím přesně jak to popsat, ale ač si fakt na nic nehraju, tak nejvíc kamarádů mám tak nějak samosebou mezi vysokoškoláky. A nejsem si jistá, zda bych si někým vyučeným, kdo se dál už nechce nikam posouvat, vzdělávat se, mohla být. A nemyslím to špatně...snad mě tu někdo pochopil jak to myslím.
Odpovědět
Profilova fotka
Katwind s tim souhlasim. ja mam VS pritel ne. on ma plat 2x takovej jako ja. a kdybych pracovala v oboru ve kterem mam titul tak bych vydelavala 1/4 jeho platu... a krome toho clovek se muze vzdelavat i sam nekdy je mnohem moudrejsi bez titulu, pac ma hlave sebou zvolene vedomosti... nam vztah klape, jsou tam nezhody, urcite, i co se tyce humoru tak jsou obcas mezi nama rozdily, ale ono je to cele o toleranci a o tom, ze od toho druhyho necakas zazraky..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ja snad letos titul Ing dostanu,.. manzel zadny titul nema,.. vubec mu to nevadi, naopak me podporuje, nechapu proc by to melo v manzelstvi jakkoliv vadit.
Odpovědět
Profilova fotka
To tedanechápu... proč by to jako mělo vadit? Aby se miláček necítil méněcenny, když ho nemá..? Hm, tak za tím by asi bylo něco víc a problémy bynastaly i bez titulu..
Odpovědět
podle me to neni zadnej problem (teda pokud to neresi ani jeden z tech partneru) ja sem taky klasickej pripad...myslim ze VS je vicemene o tom "prokousat se zkouskama" (teda to co vidim u sebe) a stejne clovek kdyz vyleze tak vecemene nic neumi :-D
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?