Vzít si zpět příjmení, nebo ponechat to po exmanželovi?

Ahoj holky, zajímalo by mě, jestli je tu nějaká, která se už před svatbou rozhodla nechat si své dívčí jméno za svobodna a proč? A taky jestli jste se některá vracela ke svému dívčímu jménu po rozvodu? Pokud ano, nebyly to komplikace pro děti? Chtělo se vám změnit si jméno po manželovi už když jste se vdávaly? Jaký na to máte názor? Díky za názory.
Odpovědět
@kudykam Já myslím, že je hodně málo holek, které si nechají svoje dívčí jméno. Společensky se to moc nenosí. Já udělala kompromis a mám dvě, ale kdybych třeba nechtěla děti, tak si nechám taky dívčí. Beru to víc z praktického hlediska, není to pro mě důkaz lásky, ale zase když máš stejné s dítětem, tak mi to přijde lepší. Takže by i šlo nechat si dívčí a dát dítěti po Tobě, otázkou je, jak to zkousne ješitný manžel, že? :-D Pro mě to byl hrozný problém ze dne na den si změnit příjmení, takže ty dvě byly pro mě takový kompromis. Lidi se toho bojí, že je to dlouhé, ale když se nepodepisuješ na úřední dokumenty, není nutné psát dvě. Já třeba v práci používám už pouze po manželovi, jen v oficiální komunikaci dvě. A i téměř po dvou letech jsem spokojená! Každopádně Ti fandím, nenech se do ničeho tlačit a rozhodni se srdcem! ;-)
Odpovědět
Jj, taky mám kamarádku, která udělala stejný kompromis. Trochu si zpočátku stěžovala na podepisování, ale už si zvykla, ale dodnes nevím, proč si to své příjmení nechávala, vdávala se totiž velmi mladá:-) Nechávala sis to kvůli práci? Vím, že hodně holek si nechce měnit příjmení právě z tohoto důvodu - v zaměstnání by jim to nové příjmení komplikovalo :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@kudykam Všechny tyhle moderní vymoženosti nechat si obě příjmení jsou sice fajn, ale i moje kamarádka bylinkářka si nakonec nechala to manželovo... z esoterického hlediska - což není žádný šamanismus, ale pro mě přináší vysvětlení na podobné záležitosti - pokud si necháš ještě i svoje příjmení, nejsi manželovi úplně oddaná, nejsi "jeho". Mě se třeba nelíbí, když k zahraničním příjmením my v česku přidáváme -ová. Ale dává to smysl, když si uvědomíš, že jsi "jeho" manželka. Takže i když má můj budoucí muž německé příjmení, dám si tam -ová. A žádná dvě příjmení, to je prostě jen důkaz toho, že si necháváš zadní vrátka a nedáváš do toho všechno. CO se týče rozvodu, platí to stejně - pokud si ještě necháváš jeho příjmení, jsi stále "jeho", radí se tedy vzít si zpět své dívčí. Možná to někomu přijde jako nesmysl, mě to ale dává smysl úplně jasný. Probírali jsme to i na semináři rodinných konstelací a tam to šlo i hezky vidět na ženách se dvěma příjmeními a na rozvedených s exmanželovým.. pro nový začátek jsou potřeba změny. Já se už na nové příjmení těším :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?