Vykání/tykání ženichovým rodičům. Jak to máte zařízené?

Ahoj, svatba už je za námi a tak řeším jiné věci. Ženichovi rodiče mi při svatbě nabídli tykání. A já s tím mám problém. Už jim dlouho vykám a vím, že mi to nepůjde přes pusu a u nás v širší rodině je zvykem vykat. A co oslovení? Teď jsem jim říkala, spíš ze vtipu paní matka, pan otec, ale nikdy jsem je tak neoslovila přímo... Ženichova sestra mi řekla, že když jim budu tykat, tak je tím potěším.. Naši ženichovi nic nenabídli. Mimčo nečekáme, to by bylo jednodušší, babi, dědo, vy. Ale takhle? Jak to máte u vás zařízené? Prosím o rady a tipy, dík předem. S oběma tchánovými mám prima vztah, ale do tykání se mi nechce, připadá mi to trochu divný.
Odpovědět
1
2
31
Profilova fotka
ahojki janko, u nás je to jinak, muj si s našima tyká už 5 let, ale já s jeho mámou nikoli, na svatbě mi řekla, že když jsem její "druhá dcera" - což já tak neberu, že si konečně začneme tykat, on mi teda tykala i předtím. ale mi to nejde, její druhá dcera nikdy nebudu, přítel sám s ní má špatný vztah, a já jsem ten třecí bod mezi nimi. mami ji říkat nebudu a tak to asi zkončí u jména, ač mi to taky přes pusu nejde, cítím se uplně blbě. :-( , tchánovi vykám dál, vidíme se 1x ročně a to je ještě moc.
Odpovědět
Profilova fotka
janka82: Ahojky, u nás doma se vždycky tykalo všem, ale u tchýně to byl problém. Jednou něco naznačila, ale jinak pořád vykání. Taky mi to nějak nešlo. Lidem, kterých si vážim, těm vykám a přijde mi to jako výraz úcty, takže bych jim to i tak vysvětlila.
Odpovědět
Díky holčiny, adu s tím výrazem úcty je to velice dobrý nápad, ale jak s tím oslovením? Paní B, Pane B - to jsme teď i my s manžou...
Odpovědět
Profilova fotka
No já ti nevim, asi bych to nechala na nich. Možná křestními jmény oslovovat. Aby to bylo trošku familiérnější ale ne zase tak moc. :o)
Odpovědět
Ahoj janko,já mám uplně stejnej problém jako ty,dlouho jsem manželovo rodičům vykala a na svatbě mi taky nabídli tykání s tím,že jim mám říkat mami a tati.Pro mě je to hrozný problém,protože já tak neříkám ani mým rodičům (máme takový speciální oslovení,jen v krhu rodinném :-) ) a vůbec mi to přes pusu nejde.Naštěstí je moc nevídám,ale zrovna včera jsem tchýni psala sms a byl hroznej problém tam to mami napsat.Snad si zvyknu,protože jinak oni jsou hrozně fajn a máme skvělej vztah. Jinak manžel mojí mámě tyká a říká jí jménem a tátovi vyká.Táta je takovej zvláštní,on tyká každýmu,ale aby se jemu tykalo nechce.....Naštěstí jinak vztah maji dobrej.
Odpovědět
Ahoj vsem, tykani je mnohem lepsi. Ja to resit nemusim, nebot muj manzel mluvi anglicky. Nastesti tam ani zadne vykani neexistuje. Sice to nebylo uplne skvele, ale kdyz se Kevin seznamoval s mymi rodici, proste zahlasil: ''Ahoj, ja jsem Kevin'' a bylo to (jedna z vet, kterou jsem ho naucila). Nasi si okamzite zvykli a ja take. Vsichni jsme se zasmali a byl konec trapnym scenam. Cele to vykani, tykani je komplikovana situace. Navic, kdyz uz jsme jednou rodina, tak na tom stejne nesejde, ne? Preji vsem skvele tchyne a tchany a mnoho stastnych let spolu.
Odpovědět
mami a tati mi z pusy nepůjde, to vím. škoda, že nejsme v té anglii, bylo by po problému ;-) . Navrhovala jsem maminko vy, svojí říkám mamko, mami... ale taky je to nějaký kostrbatý :-( to jsou problémy
Odpovědět
Profilova fotka
I takovýhle problémy se musí sem tam řešit. Nezoufej, ono to nějak půjde. ;-)
Odpovědět
Vidíš, já mám trochu opačný problém, mně by se to i líbilo, kdyby mi manželovi rodiče tykání nabídli, jsou to fajn lidi a vycházíme spolu dobře. Čekala jsem to na svatbě, ale nic...
Odpovědět
Takže ani na jednu stranu to není jednoduchý... ;-)
Odpovědět
Ježuro, Janko...jedu v tom s Vámi. Tcháni jsou tedy rozvedení, táta mi nabídl tykání a křestní jméno, jenže s tím se skoro nevidíme a tchýně chce mami+ty. Vůbec mi to nejde přes pusu:-( Mámu tykací mám jen jednu. Já bych naopak hrozně ráda mami a vykala, ale tchýně nechce ani slyšet. Takže se zatím snažím oslovování vyhybat (tykání mi docela jde) a čekám, až bude někdy vňouče, to bude rovnou babička a bude to:-)
Odpovědět
No jo, jenže když mi to vnouče plánujeme až za docela dlouho a nevím, jestli bych to s tím vyhýbáním se oslovení tak dlouho zvládla. Já bych to radši nějak vyřešila, aby bylo jasno. Hi, právě mě napadlo, že jim navrhnu, že jim budu říkat babi a dědo i bez vnoučete. určitě budou naprosto nadšení :-D
Odpovědět
Článek se načítá
No, ono to s tím vnoučetem u nás taky není tak žhavý, chtěli jsme začít teď na podzim, ale našla jsem fajn jinou práci, kterou sice v budoucnu budu případně moct dělat i z domova (aspoň určitou část), ale přece jen se to chci pořádně naučit, taky by to nebylo zrovna fér vůči novému zaměstnavateli, je od něj moc hezký, že přijal skoro sedmadvacetiletou vdanou ženskou, takže to vidím tak na příští léto, než se potom ještě zadaří...no. Když budu mít za rok touto dobou čerstvé bříško, budu to pokládat za úspěch. Babi a dědo bez vnoučete jsou dobrý, nakonec proč ne, já tomu svýmu taky říkávám taťko, když ho chci pozlobit:-)
Odpovědět
Babi a dědo by nebylo marný,moc ráda bych jim tak začala říkat.... ;-) Jenže mimi teď mít nemůžem,doděláváme domeček... Ale říkám si,že tohle je jeden z těch malých problémků (zvyknout si na tykání),oni jsou fakt hrozně fajn a někdy si s nima rozumím víc než s našima,takže si i na mami a tati zvyknu (snad,přijde mi to divný i když to píšu...) Vanilko,to možná budem mít bříško spolu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je tohle naštěstí v pohodě, tykám já i manžel, sice jsme s tím oba dost bojovali, ale už před svatbou nám oboje rodiče navrhli, že jim máme tykat a říkat jménem. Oba jsme měli naštěstí jasno, že i když máme druhé rodiče fakt rádi, tak že mamina i táta jsou pro nás jen ti naši, takže druhým říkáme jménem. A teď už nám to ani nepřijde. Janko a co zkusit oslovovat jménem a přitom vykat? Jako Miluško nechcete, Jardo vy máte apod.? Je to lepší než paní Nováková a přitom to není úplné tykání. ;-)
Odpovědět
Ježuro, Ty jsi taky z ČB ne? Tak to se možná sejdeme i v porodnici:-D
Odpovědět
jo jménem a vykat je tady celkem dobrej nápad, já věděla, že mi poradíte! 8-)
Odpovědět
Vanilko,jsem.Tak si držme palce :-)
Odpovědět
janko, ja nevim. Pokud ti rodice nabidli tykani a jeste svagrova rika, ze bys je tim potesila, tak by ses mozna mohla premoct. Samozrejme ze to nejde hned, to je prece vec zvyku. ALe vzij se do jejich situace, nabidli ti tykani, coz je srdecny krok, spoustu lidi potom touzi a ty jim budes dal vykat. S tim vykanim jako vyrazem ucty to mozna platilo na zacatku minuleho stoleti, vlastnimu manzelovi prece tykas i rodicum a prarodicum a bez pochyby jsou to pro tebe vazeni lide
Odpovědět
Aničko, já právě taky nevím. Do toho tykání se mi nechce, protože přece jen mám rodiče jen jedny i když s tchánovic mám bezva vztah, někdy si s nimi rozumím víc než s našima. Ale zase abych je oslovovala Slávku, chceš kafe? :-| vůbec si nedovedu představit, že bych tohle vypustila z pusy. Po nějakém čase v práci mi jeden ze šéfů (á 38 let) řekl, ať mu tykám (on mi tykal od začátku). Trvalo mi dobře půl roku, něž jsem se to naučila. Teď říkám Romane, prosím, mohl bys... Ale myslím, že je lepší šéfům vykat.... (a tomuhle zvlášť :-D) Fakt si s tím nevím rady...
Odpovědět
no to mate baby dobre. ja uz sice svokra nemam - bohuzial, bol to dobry clovek, ale zato svokra je "super". ja sa totiz vedome vyhybam osloveniu a vykam jej. vlastne ani neviem ako jej mam hovorit, sama nikdy nic nenavrhla a ja sa jej pytat nebudem. mala by to urobit ona, co pride s navrhom. ale najlepsie zo vsetkeho je, ze ked mi pise sms, podpise sa - mama Hela. no super, nie? a este jeden gol - dalsie dve svagrine jej aj tykaju a aj ju oslovuju menom ......... :-D a preto si hovorim - nech sa da vypchat! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Janko zase na druhou stranu - pokud je máš ráda a máš s nimi takový vztah, jak jsi psala a ještě to je jejich přání, tak bych asi neváhala. Jde o to oslovit je poprvé. :-) Oni ti tím vlastně dávají najevo, že tě berou do rodiny se vším všudy a mají tě rádi. Takže je to pro tebe spíš pocta, jako že i ty uznáš, že k nim máš blíž než ke komukoliv cizímu koho jen náhodně potkáváš. Asi bych se tomu nebránila a tykala. My to tak v rodině máme taky a je fajn mluvit s nimi jako se "svými". ;-)
Odpovědět
no u mňa je to takéto, tiež svokre vykám a neviem si predstaviť ju oslovovať mama, veď tú mám len jednu, tak ja jej stále hovorím teta, viem je to blbé ale ja to neviem inak vysvetliť, tak isto je to aj s manželom a mojími rodičmi, teta sem ujo tam, ale vo februári budeme mať bábätko tak to vyriešilo všetko :-D babka dedko a hotovo ;-)
Odpovědět
janka, neboj zvyknes si.. ja som si tiez so svokrovcami 4 roky vykala a hned po svadbe mi navrhli tykanie.. tiez mi to bolo najprv blbe a tak cudne mi to znelo, ale uz som si zvykla.. jedine, s cim mam problem, je ako ich oslovovat, ci mama a otec, alebo krstnymi menami.. osobne sa mi viac paci oslovenie krstnymi menami, ale to som sa zatial neodvazila.. takze ja to spravim tak, ze sa ich na to normalne opytam, ci ich mam oslovovat tak, ci tak.. co im bude prijemnejsie.. len musim pockat na vhodnu prilezitost..
Odpovědět
vy to máte dobré, alespoň víte převážně, jak by chtěli oslovovat a vykat či tykat. Ale mě tohle asi nabízela tchýně, když se šlo blahopřát po uzavžení sňatku na radnici. Já si absolutně nepamatuju co říkala. snad to bude na videu. Vím jen, že to bylo něco o tykání. Byla jsem ale tak rozrušená a byl tam takový hluk, že jsem to pořádně neslyšela a podruhé se mi to zdálo blbé se ptát. Jeho tatínek mi druhý den na rodinném obědě řekl, ať mu konečně tykám, ale když jsem se ho zeptala, jak mu mám říkat, tak nevěděl. Upozorňila jsem ho na to, že mi to bude dělat problémy, protože pracuji s lidmi a jsem zvyklá vykat i puberťákům. Sám uznal, že s tím má také problémy. mě osobně střídavě vyká a tyká.
Odpovědět
Já jsem myslela že oslovování tchánovců "mami a tati" je spíš záležitost historie... vůbec si nedovedu představit, že bych "cizím" lidem tak najednou měla začít říkat...
Odpovědět
a jak to řešíš, danielah?
Odpovědět
kazdopadne to nie je jednoduche. ale za ziadnych okolnosti by som svoju svokru - aj keby ma nahodou o to poziadala - nevolala "mama". tu mam totiz len jednu - moju mamku. najlepsie oslovenie - teta, ..........? :-D ale ani moja teta nie je. no co uz :-D
Odpovědět
ja svojich svokrovcom volam menom... podla mna je to najlepsie riesenie...teda tykame si pri tom...
Odpovědět
janka tak divné je to aj mne, ale potykali sme si na svadbe a máme rodičov volať mamina, ocino. No takže už im poviem ahoj a potom idem okolkom :-D , raz im budem tykať riadne, ale zatiaľ mi je to strašne divné, inak používam tyko-vyk :-D
Odpovědět
1
2
31
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?