Váš pracovní život v zahraničí po svatbě

Holky, hodně z vas psalo, ze se po svatbe chysta do zahranici - at uz nasledovat manzela, ktery jede pracovne, nebo ptz jste si vzaly cizince a budete zit tam. Mate nejakou predstavu o vasem pracovnim zivote? Takhle: Manzelovi se nastyka novy projekt, nikdy jsem proti stehovani do ciziny nebyla proti, vystudovala jsem nemcinu a umim anglicky, rikavala jsem, ze pokud by to byla civilizovana zeme, jela bych taky. Nicmene ted se jedna o Norsko. Ja norsky ani nekvaknu. Takze co ted? 1/ jet s ním a hledat si práci, což nevím, jak moc by to bylo reálné --> takze spise jazykovy kurz a soupani nohama doma? --> Naskyta se otazka: zvladne me uzivit? 2/ vzít práci, která se namane? Uklid, pokojska, au-pair....? Po trech letech v mezinarodni firme? 3/ zustat v Cesku a zit vztah na dalku? Dva mesice po svatbe?! :( Jednalo by se o min. rok, klidne i dýl. 4/ zkusit si v praci vyjednat "home Norsko office" - delat co, co delam ted, ale proste doma v Norsku... - timhle zkusime zacit, ale kdoví, muselo by to schválit hromada lidí.... Pojdte se mnou pls podebait a podelit se o nazory :-)
Odpovědět
1
2
ja nejdriv odjela z cr,,po 4 mesicich prijel za mnou pritel,behem tech 4 mesicu si pres agenturu nasel praci,protoze taky neumel ani slovo.byla jsem rok aupair.pak sme se prestehovali do jineho mesta,on tam mel praci a ja ne.no vydrzeli jsme to s jednym platem 2 mesice a pak jsme si na netu nasli oba praci zase v jinem meste,tak jsme se zase stehovali :D jinak kazdy mesic priletel na vikend,ale uz fakt nikdy vic vztah na dalku(je to hrozny :( ) preji hodne stesti v rozhodovani
Odpovědět
Profilova fotka
Tak vztah na dálku taky nedoporučuju :), drahý jezdí dom jednou za 2 měsíce na 6 dní i s cestou a je to na nic. Takže po svatbě taky pomašírujeme za ním :), do SAE, je to teda Čech, resp Moravák (by mi dal :-D). Já se tam chystám začít podnikat a mimojiné učit doma děti, aby měli vychozenou základku i u nás čr :). Na tvém místě bych vzala asi každou práci, protože nikdy nevíš, co ti zrovna přinese a můžeš zjistit, že tě to třeba baví mnohem víc nebo tak. No a nebo taky zkusit něco podniknout :).
Odpovědět
V Norsku není problém pracovat jen v angličtině s tím, že začneš chodit i na jazykové kurzy. Nemá ta mezinárodí společnost, ve které pracuješ norskou filiálku? Co si tam střihnout mateřskou, pojištění si platila v čechách a bude ti chodit aspoň něco... Nebo zkusit nějaký dobrovolnický projekt, charitu atd., což nemusí nutně znamenta, že to bude zcela neplacená práce a určitě by to mohla být do budoucna zajímavá zkušenost a rozhodně profesně mnohem lépe odůvodnitelná než pokojská. Jinak je samozřejmé projednat manželovy pracovní a zejména platové podmínky, jako zda je počítáno že s ním pojede manželka, která je nezaopatřená atd.
Odpovědět
@eilaa no ja jsem pokojska a jsem naprosto spokojena ;)
Odpovědět
@niky10 tak já to nemyslela nijak zle, ale pokud má tazatelka nějakou vyšší pozici tak se pak před důležitým HR špatně vysvětluje takový sešup, ačkoliv to odůvodnění je dobré. Prostě jsem to myslela tak, aby se nažila najít práci, která ji nepoškodí profesně do budoucna.
Odpovědět
@eilaa ja vim,ze ne. Jen si pamatuji,jak nam ve skole rikali,ze nejlepsi reditel hotelu je ten,ktery si osobne projde vsechny sekce hotelu,od udrzbare,pres uklizice,pres recepci az po sekretare :) a nemyslim si ze by nekoho nekdy nejaka prace pospinila (papirove).
Odpovědět
Kdybych měla možnost odjet do Norska žít, neváhala bych ani minutu! V různých žebříčkách je zvolena nejlepší zemí na světě a hrozně vám budu závidět v ní žít. Anglicky se domluvíte bez problémů a němčina je norštině velmi podobná (říká se, že stačí trochu zkomolit německé slovo a Nor, Švéd či Dán vám bude rozumět). Já se německy ne a ne naučit, anglicky zvládám bez problémů, ale pro znalost norštiny je němčina výhodnější. Závěrem tedy: neváhejte a využijte té příležitosti žít v nejlepší zemi na světě.
Odpovědět
@eilaa filiálku máme, ale hodne vecí jde z ciziny do CR, nemyslim si, ze by tam ze me byli bez norstiny nadseni. Na druhou stranu kolegyne z Francie se sem taky pristehovala s tim, ze v kolektivu mluvila nejdriv jen nemecky a vsichni v pohode, jsme nemecka firma, tam nevim, jak by se tvarili na tu anglinu. Zkusim hned zitra ten home office.
Odpovědět
@aurinko wow, dik moc za pozitivni pristup :D
Odpovědět
@regenbogen Jeď, neváhej, to dáš! Nesmírně tě to obohatí jak lidsky, tak profesně. Jazykově vybavená jsi, během půl roku tam, začneš mluvit i Norsky. S manželem vás to ještě více stmelí, budete na to po zbytek života vzpomínat.
Odpovědět
@regenbogen My plánujeme taky zkusit cizinu, ale nejdříve za dva roky. Každopádně kdybych byla v Tvé situaci, tak s manželem jdu. Já bych to bez toho svého nevydržela. I kdybych měla zpočátku mýt nádobí, tak ani minutu neváhám. :) A já bych se tedy nebála vzít jakoukoli práci, ale mě kariéra nezajímá. Jinak do Norska bych šla hned, jazyk se doučíš, ale tohle je úžasná šance, kterou je podle mě škoda zahodit.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, tak souhlasím s holakama, jestli manžel pojede, jeď určitě taky. my pracujeme už přes deset let venku a poznali jsme plno čechů,kteří měli vztahy na dálku a z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že žádný z těch vztahů nefunguje jak má. teda on na oko funguje, pokud člověk po ničem nepátrá :-| určitě existuje pár vyjímek,ale na to bych moc nesázela. ale určitě počítej s tím,že začátky bývají dosti těžký, jazyková bariera, člověk nikoho nezná, pokud je partner v práci a člověk zrovna nemá co na práci, určitě se mu začne stýskat,ale vše se dá překonat a je to i zkouška vztahu. navíc pokud víš, že to není napořád,pokud se tam pak nerozhodnete třeba žít, tak se dá zvládnout vše. Měli jsme také práci, kdy už to bylo na hranici s tím,co je člověk schopný vydržet,ale věděli jsme,že to není napořád a proč to děláme a zvládli jsme to, dnes jsem za to ráda.Chápu,že pokud máš v ČR práci,která tě baví a měla by jsi se jí vzdát,kvůli práci,která tě třeba bavit nebude a nevíš,jestli když se vrátíte do ČR ji zase dostaneš, je to těžké rozhodování. Ale zvaž si pořádně, jestli chceš riskovat, že by to třeba váš vztah nepřežil .Ať už se rozhodneš jakkoliv, držím palce,ať je to to správně rozhodnutí :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@regenbogen Ahoj, my jsme v Norsku už rok, manžel tu pracuje a já na podzim porodím ;-) Pokud umíš anglicky, s norštinou si vůbec nedělej starosti, angličtina je tu naprosto běžná řeč a domluvíš se uplně všude. A němčina je velké plus, s norštinou jsou si dost podobné a jak jsem slyšela, dost Norů mluví i německy.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych asi neváhala ani chvilku a vyrazila s mužem. Je pravda, že v tomhle ohledu nejsem úplně nezaujatá, protože Norsko je můj veliký životní sen a mít tu možnost, tak už máme s mužem sbalené kufry :-D Té řeči bych se taky nebála, angličtina je základ a věřím, že pokud tam budeš žít, tak i tu norštinu časem pochytíš. Největší "překážkou" by bylo asi to, že musíš počítat s tím, že tu na tu dobu necháš přátele a rodinu a než se tam seznámíte s jinými lidmi, je možné že si budeš občas připadat osamělá, ale já osobně bych to za tuhle příležitost dala. ;-) Držím palce, ať je Vám tam oběma dobře, pokud se tedy rozhodnete jet spolu :-)
Odpovědět
@bubbi Bubbi, prosim te, jak je to tam financne? Byt hradi firma, letenky taky, a po odecteni rezervy a plateb v CR by nam to vyslo na 16.000 nok jeho penez + jestli ja si tam neco najdu. Myslis, ze se v pohode, kdyz bydleni bude zdarma? Z toho ma manzel nejvetsi strach, ze to neutahnem. P.S: A kde jste? My bychom meli byt primo Oslo nebo okolí. Jsi spokojena?
Odpovědět
@regenbogen pokud máte placený byt (což tu bývá docela drahé) tak bych se toho nebála. Ze začátku kdyžtak trochu utáhnete opasky, ale na suchý chleba to určitě není ;-) A jestli tu budeš chtít pracovat, určitě něco najdeš, příležitostí je dost. My jsme ve Skienu (cca 180km od Osla) a stěžovat si nemůžu. Je tu krásně, není horko ;-) jenom teď často prší, ale to se dá přežít. Před měsícem jsme byli na výletě v Oslu a okolí, super! Moc krásné město, sice dražší, ale stojí za to. Neboj se toho, budete dva a určitě to zvládnete :-)
Odpovědět
Ahojky, přidávám čerstvou zkušenost. Po bc jsem odjela do Francie, studovala na univerzitě a nakonec tu zůstala. Práce se tu hledá velmi těžko, zvlášť pokud nemáte několikaletou praxi (kromě aupair, práce uklízečky apod.)..a bez práce je to opravdu těžké, jak finančně tak psychicky. Jinak myslím že z jednoho platu se vyžít dá, záleží jak je vysoký ovšem :) my to táhnem z jednoho běžného platu+něco málo co vydělám já a na běžný provoz to stačí (ovšem francouzi mají poněkud vyšší životní standard to je pravda :). Slečně bych ale všemi deseti doporučila odjet do Norska, podle mě to bude úžasná zkušenost. Norsko je nádherná země a vzhledem k tomu, že je to na poměrně krátkou dobu, tak bych do toho šla. I kdybys chodila celý rok jen do jazykovky, tak se aspoň naučíš další jazyk, což se ti může do budoucna hodit + bych přidala nějakou charitu jak tu radily holky, to může být super zkušenost a určitě tě to obohatí v mnoha směrech.
Odpovědět
Profilova fotka
ja bych se toho nebala, urcite bych jela s manzelem. odjet neni lehke, ale nesmirne te to obohati. ja jsem odjela jako studentka, poznala jsem sveho nastavajiciho a zustala v cizine kvuli nemu... i kdyz delas ustupky, vzdy se to nakonec nejak utribi a najdes si svou cestu. navic norsko a skandinavie vubec maji povest velmi prijelnych zemi pro zivot! jak jsem to tu cetla, podminky mate vcelku dobre, takze zivorit uplne nebudete ;-) zkusila bych vyjednat nejake podminky v tve soucasne praci, treba ti ten home office uznaji a pokud byste se meli v dohledne dobe vracet, misto ti podrzi? uvidis. Ale sla bych do toho! Drzim palce!
Odpovědět
@bubbi Bubbi, mam se te zeptat, kolik tak potrebujete na mesic penez... on furt panikari, abychom si mohli vubec zajit na kafe, ale to si myslim, ze prehani... nevim... diky. Co se pry dival na ty odkazy, tak by mel vic nez je prumerna mzda v oboru, mozna, hlavne kdiky tomu ze by bydleni bylo hrazene.
Odpovědět
@neftys75 Ahoj, koukám že jsi taky ve Francii :) jak se ti tu líbí a kde jste? A jak to máš s prací, podařilo se ti najít ? Promiň, že se takhle vyptávám, ale Čechů jsem tu zatím moc nepotkala :)
Odpovědět
@regenbogen tak občas si to kafe určitě dopřejte :-D ale jinak je fakt, že v hospodách je tu na naše poměry docela draho a pokud chce člověk něco našetřit, tak na časté vysedávání to není. Ale to nemají ve zvyku ani Norové. A s těma penězma...jak kdy, samozřejmě. Průměrný týdenní nákup nás vyjde asi tak 1000 NOK, plus mínus, ale samozřejmě záleží, co nakupujem. A taky je to tím, že manžel chodí na obědy domů, takže se u nás vaří a ty nákupy jsou třeba větší, než kdybysme jedli oba v práci. (ale mimochodem tady je zvykem vařit spíš teplé večeře, takže v kantýně v práci by dostal max. nějaký sendvič, proto radši vařím, když už jsem doma) Uvidíte, jak to bude u vás, záleží na spoustě okolností, ale znovu opakuju, nemáte se čeho bát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nebud hloupa, Norsko je super zeme. Vztsh na dalku ano, pokud vid, ze to bude na pul roku. Ale kdyz nevite na jak dlouho? Ja takhle sla do Finska a delala jsem uklizecku a taky mam za sebou par skol. Ja nevim ale tam to bylo kvalitne zaplaceny. Bez a nevahej :-)
Odpovědět
@bubbi Díky!!!
Odpovědět
Holky, diky za prispevky. Ze stehovani strach nemam, byla jsem 3x aupair v Nemecku, pak na skole a pak jeste rok na stazi, spis nam jde nejak o to, skloubit tu praci s penezma....
Odpovědět
@regenbogen nemáš zač, kdybys ještě něco chtěla vědět, klidně se ozvi i do IP. Jinak držím palce a bez obav - ty životní podmínky a výplaty jsou tady opravdu o něčem jiném... ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Kdyby nekoho dodatecne zajimalo :-) Manzelovi se v praci nelibilo, byl dost nastvany na podminky, tak dal vypoved a posupajdi do nemecka a ja s nim - praci nemam, zatim jen domluvene hlidani deti a budu si neco hledat, pry to jde lip ale na miste. Uz se tesiiim :-)
Odpovědět
@regenbogen ať se vám za hranicemi líbí...a najdeš v pohodě práci..
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám jít za manželem do Holandska, tak jsem zvědavá, jak to zvládnu já.Zatím je tam sám a já bych za ním měla odejít v listopadu.Asi bych se měla začít učit chrochtat :-)
Odpovědět
@hanischka chrotatni je pry jednoduche :-) tak at se vam taky dari!
Odpovědět
Profilova fotka
@regenbogen ahoj, tak to je supr, ze se to nakonec vyresilo.... ja jsem s manzelem pres 4 roky a pred 3 lety po skonceni studii mi manzel rekl, ze bych byla hloupa zustat pracovat v CR... at jdu do Nemecka, nekam k hranicim, ze tam mam vetsi moznosti nez tady ... tak jsem sla, pracuji v DE ty 3 roky, s manzelem mame vztah na dalku - 210 km a nemuzu si stezovat.... asi by to bylo jiny, kdybych byla doma, ale mozna bych taky cely zivot litovala, ze jsem nezkusila neco lepsiho... manzel za mnou do DE nemuze, protoze ma tady svoji firmu, kterou zalozil pred 20 lety a taky dve deti z prvniho manzelstvi.... vidime se o vikendech a pres tyden skypujeme... kdyz i mam dovcu a prijedu sem na cely tyden, stejne se vidime az vecer po 22 hod, jelikoz je manzel porad v praci.... na tvem miste bych urcite za manzelem sla, ale i kdyby to tenkrat dopadlo jinak, vztah na dalku se da vydrzet... samozrejme zalezi na vzdalenosti (vic nez 200 km si taky neumim predstavit :-) a na tom jak ti dva spolupracuji.... u vas se to uz vyresilo, tak drzim palce, at se vam dari a pro tebe, jestli hledas praci, doporucila bych treba delat osetrovatelku v nemocnici v DE, u nas v nemocnici vydelaji osetrovatele strasne penez za hodne malo prace a hodne volnyho casu, spousta srandy a nicnedelani... a na to abys to mohla delat staci nekolikatydenni kurz, zadne spešl vzdelani ... v pristim zivote je to moje povolani snu - osetrovatel v nemocnici v DE :-) tak drzim palce!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?