Svatba podruhé

Ahoj ráda bych znala názor někoho dalšího. Svatbu už jsem měla, ale hodně se pokazilo. Svatebčané si sice den chválí, ale já si ho vůbec neužila( pořád jsem řešila nějaké potíže a nesrovnalosti). Navíc týden před svatbou mněl manžel nehodu v pracovním autě a zamněstnavatel chtěl okamžitě zaplatit nàřadí které se rozbilo , takže většina peněz padla. Snažila sem se co nejvíc snížit nàklady , ale celý den jsem furt počítala jestli na to budeme mít. Nakonec jsme nemněli a musel pro nàs přijet tchàn a půjčit nàm co chybělo. Po svatbě se ukázalo že manželovy dluhy jsou vjetší než sme mysleli( vyplynuly na světlo pokuty z minulosti s uroky). Začli jsme se hádat kvůli všem okolnostem kolem těch dluhů , manželovu postoje k nim a kvůli jeho posedlosti a oddanosti prací kde mu tak podrazili nohy  nakonec to vypadalo na rozvod. Nakonec jsme vše ustáli a překonali. Jenže ve mně pořád hlodá červík. Pokaždé když se mi vdà někdo ze známých tiše závidím. Proto si chvílemi pohràvám s myšlenkou svatbu zopakovat. Vím zní to asi hloupě , ale skutečně màm mít jako jediná špatné vzpomínky? Slyšela jsem i o nějakém zopakovàní, obnovení manželského slibu nebo tak něco. * Ale nevím není to zbytečné rozhazování? * Navíc pořád přemýšlím co by tomu řekli ostatní -jestli by to nebylo třeba blbé. * Co myslíte? * Co byste dělaly na mém místě vy? * Je tu případně někdo kdo je na tom podobně/stejně? Moc děkuju za rady a názory.
Odpovědět
@vanilkovakokoska Ahoj, cca před rokem jsem tu založila podobnou diskuzi o tom, že bychom si chtěli zopakovat svatbu, protože moje pocity ohledně vlastní svatby jsou podobné, byť z jiných důvodů. Popravdě, vždycky se najdou lidé, kteří si budou ťukat na čelo, mít řeči a považovat něco takového za šílenost. Ale na druhou stranu, pokud to tak chceš a chce to i manžel, jděte do toho a vůbec se neohlížejte na ostatní. Lidi, kteří k vám mají blízko a vědí, čím jste si prošli, budou určitě rádi, že jste problémy vyřešili a rádi s vámi oslaví ten den znovu. Myslím, že když vztah projde takovou zkouškou, pak může mít ten obřad mnohem větší smysl a hloubku. Pokud se týká výdajů, to už musíte posoudit sami. Ale myslím si, že to nemusí být extra drahá záležitost. Hlavní je, jestli to pro vás dva má takový význam, že vám to za to stojí. Pak bych těch peněz nelitovala. Navíc si myslím, že s ohledem na to, že už jsi jednu svatbu zařídila, tak dokážeš líp odhadnout, do čeho se vyplatí investovat, a na čem naopak ušetřit. Já osobně bych volila formu obnovení manželského slibu, kdy si před oddávajícím (budete muset požádat někoho známého, nebo se obrátit na agenturu, která takové symbolické obřady zajišťuje) vyměníte vlastní sliby. Ideálně na nějakém pěkném místě, kde je možné udělat obřad a pak i raut s oslavou. A udělat to třeba na výročí svatby. :-) Každopádně vám fandím, a jsem ráda, že v tom nejsem sama.
Odpovědět
Možná vám můj problém příjde hloupý nebo malicherný, ale tím jak jsme se nakonec narychlo snažili šetřit na čem šlo příjdu si ošizená a tak nějak ... asi smutná. Chtěla bych možná i tak nějak potřebovala ... asi udělat nový začátek po tom našem nedokonalém "startu do života". Jen nevím jestli spíš to nepřekousnout, jìt dál a zapomenout.
Odpovědět
@stastnevdana Ahoj je mi líto že taky máš špatnou zkušenost , na druhou stranu jsem ráda že nejsem sama pro mně to má hodně význam ( pořád mi to vrtá hlavou -pokaždé když narazím na něco o svatbě to jakoby "bodne" . A u fotek známých pořád porovnávám a dá se říct že závidím a mrzí mně to. Děkuju ti zkusím si to pozjišťovat. Právě kvůli těm problémům co nastaly jsem uvažovala o svěření se agentuře.
Odpovědět
Ahoj, svatbu mám teprve před sebou, tak nevím, jestli jsem schopná odpovědět ale můj názor je takový, že v manželství je spojeno dobré i špatné a v životě nejde vše zopakovat a prožít znovu, líp tak, jak bychom si to přáli a líp to naplánovali. Chápu dobře smysl obnovení slibu, ale popravdě, je otázka, co vás ve společném životě ještě čeká - jaké zkoušky. Pak by se mohlo stát, že by jsi po každé krizi (která přijde a patří to k tomu) cítila, že potřebuješ nový start a snažila se ho nějak zritualizovat, což nejde. Pokud tomu dobře rozumím, peněz nebylo ani tenkrát ani teď úplně nazbyt. Nedělala bych to. Pokud by jsi opravdu něco takového potřebovala, tak bych si objednala u cestovky nějaký svatební rituál, ve dvou, v komorní atmosféře a netahala bych do toho širší příbuzenstvo, kamarády - asi by divně koukali. Já bych taky divně koukala, kdyby mě někdo pozval na svou druhou svatbu, protože si tu první prostě neužil. Klepala bych si jako host na čelo. Myslím, že svatba prostě zopakovat nejde, protože ty emoce, atmosféra, to ANO je prostě jen jedno a ač je to jedinečné, tak to nehraje roli v prožívání každodenního manželského života. Myslím, že spíš než zopakovat svatbu si potřebujete utvrdit vzájemný vztah (podle toho co píšeš) a najít zase vzájemnou oporu jeden u druhého. K tomu vám "svatba" nepomůže, na to bych se vykašlala. Jela bych ale na dovolenou a tam se soustředila na to, aby jste si udělali společný čas, rozmazlovali se navzájem a zase k sobě našli cestu ;-)
Odpovědět
@vanilkovakokoska svatba vam ke stastnejsimu manzelstvi nepomuze, stastne manzelstvi si musite udelat sami v kazdodennim zivote. Dobreho i spatneho si zazijete jeste spoustu a nejde pokazde usporadat novou svatbu pro novy zacatek. Takze za me ne, ja nejsem pro, zvlaste ne za ucasti hostu. Hoste s vami totiz vstup do manzelstvi oslavili, dali vam dary, takze co meli udelat vic a proc to delat spolu? Muzete si udelat vlastni soukromy ritual, slibit si spolu, ze se budete vic snazit. Klidne jedte na dovolenou, klidne si nechte udelat obrad tam, ale je to zkratka na vas dvou.
Odpovědět
@svatbajanaahonza Reaguju na tvoje vyjádření: "Myslím, že svatba prostě zopakovat nejde, protože ty emoce, atmosféra, to ANO je prostě jen jedno" Samozřejmě, s tím naprosto souhlasím. Ono se to ale špatně vysvětluje, protože ta zkušenost je nepřenositelná. Nevím jak v případě zakladatelky, ale třeba u nás neproběhly ani emoce, ani atmosféra a ve své podstatě to ANO bylo jen úřední formalitou, která byla nějakým způsobem odbyta, a každý si pak šel po svém. Osobně vnímám svatbu jako něco víc než jen papír. Jako určitý posun ve vztahu. Pokud by ten posun už nastal, jistě bychom neměli potřebu svatbu opakovat, ať už by její průběh byl jakýkoliv. A s tou dovolenou - vezmi si, že ty teď plánuješ svatbu, těšíš se na ni a na ten posun ve vztahu. A místo toho bys měla jen odjet na dovolenou. Myslíš, že by to pro tebe/vás znamenalo totéž jako uzavřít manželství?
Odpovědět
@svatbajanaahonza @kacenkakaca Ten novy zacatek je az na druhem miste psala sem to proto ze nase svatba byla katastrofa. mnela sem krasne saty ale vubec nevim jake to bylo celou ostavu mi bylo spatne, a furt sem resila problemy ktere byly s personalem a s celym behem oslavy... pocitala kllik nam bude chybet a premyslela kde to sezenem... k tomu sem vyrizovala co vse je spatne a tak takze ja sem v podstate celou svatbu prozila jako koordinator ...takze ano vsichni si to asi uzili a byli na svatbe ale ja ne vubec jsem nic neoslavila aneuzila si to proste to bylo jako bych organizovala nejakou akci v praci pro ostatni ale tam sem prece mela byt hlavni ja ja si to mela uzit nebo ne? to se tu tomu dava prilis velka vaha a je nejdulezitejsi litat a obskakovat hosty a resit provozni potize? to je fakt podle vas uloha nevesty?
Odpovědět
Svatba je v nedohlednu, tak nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti, ale dnes mi přijde že se hodně zapomíná že v dobrém či zlém není jen fráze, ale že mají dva lidé spolu překonat když se nedaří a naplno prožívat všechny radosti. Chápu že vás to rozladilo, ve velký den by se mělo radovat a oslavovat a ne počítat jestli bude na útratu...držím palce ať se už jen daří.
Odpovědět
@stastnevdana Posun ve vztahu vám nezaručí ani druhá svatba. Manželé už prostě jste. Je jen na vás, co s tím uděláte a jaké to manželství bude.
Odpovědět
myslim si ze hlavni kdo oslavoval sem mela byt ja a manzel a moje pocity z toho celeho jsou stres a rozcilovani se ktere vedlo k zazivacim potizim a manzel si to taky neuzil protoze videl jak litam a vyrizuju . Takze bud je to jedni a. hlavne ze sme nekde byli a rekli ano ( coz pro nas je dulezite) ale dalo se to udelat ve 4 a neutracet nebo sme mneli oslavit lasku a spojeni nasich zivotu v jeden a uzit si to.. coz se nestalo proto jsem uvazovala o necem dalsim samozrejme ne novou svatbu se slehackovyma satama ale tak jak psals "stastne vdana" na vyroci (treba nejake vyznamnejsi) udelat velkou oslavu nekde kde by se udelalo nejake to "obnoveni" slibu. Jen v jednoduchych satech ani s zadnym moc humbukem, s nejblizsima co jsou zasveceni do toho co nas potkalo, ale sverit to agenture a ten nas horsi start vzit trosku jako zaminku ve stylu " byl to hoooodne tezky start ale i pres veskere potize jsme to zvladli" ( a to tu nepisu vsecky potize co se staly bylo by to na dlouho, dalo by se to hodne ve zkratce vystihnout slovy -dluhy, hrozici exekuce,vorkoholismus, samota, smutek, potrat ,obvinovani i nadavky odchazeni od sebe atd..) To vse jsme za tu dobu co jsme manzele prekonali a diky techto "zkusenosti" jsme se zcela utvrdili v tom ze spolu chceme byt ze se milujeme a ze spolu dokazem vsechno
Odpovědět
A na to chci znat vas nazor
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilkovakokoska Jaké jste si to udělali, takové jste to měli. Proč jste svatbu z finančních důvodů neodložili a nepočkali, až se vše uklidní? Přece jste nezjistili ze dne na den, že máte problémy. Určitě bych neorganizovala svatbu znova, protože význam svatba znamená, že společně vstoupíte do manželství, což už jste ale udělali. Takže spíš než svatba podruhé, bych raději oslavila výročí, když už máš tu potřebu někoho hostit. Co bych ale udělala já, odjela na dovolenou a s manželem se nechala rozmazlovat, abych si připadala jako princezna. Určitě je škoda, že sis svůj den neužila, jak sis představovala, ale některé věci zopakovat úplně nepůjdou. Protože při opakované svatbě zas budou třeba hosté breptat, proč svatbu opakujete, nastanou další potíže a opět budeš tam kde jsi.
Odpovědět
Článek se načítá
@stastnevdana No jo, jenže tady prostě platí jaký si to uděláš, takový to máš... Pokud jste si tu atmosféru nedokázali udělat, nebylo to správné prostředí, obřad pro vás byl jen formalitou, nic víc tak si myslíš, že napodruhé to už jakoby udělat zvládneš? Myslím, že ne. Do některého stádia člověk musí dospět a nejde to prostě odstartovat na nějaké slovo Start někoho jiného. Pokud nemáš pocit, že svatbu potřebuješ jako posun vztahu, tak je otázka proč jí vůbec dělat? Jinak nechápu to, co píšeš. Čekáš, že se tou druhou svatbou něco odstartuje a vy rázem změníte myšlení? To asi nenastane... K té dovolené - Já nevím, já svatbu plánuju doopravdy, takže jakoby nemám proč něco nahrazovat něčím. Zadavatelka už svatbu měla, takže nevím, co očekává. Já nějak nemám potřebu tu obhajovat svůj nápad a návrh jak to řešit, ale to, že si svatbu neužila je tak trochu její "problém a shoda nešťastných náhod", bohužel. Takže ne, dovolená fakt není totéž jako svatba, tak to ani nemělo být myšleno. Svatba ale nenahrazuje manželský vztah a vzájemnou oporu, lásku a úctu. @vanilkovakokoska mrzí mě, že sis svatbu neužila, ale bohužel sis jí možná trošku špatně naplánovala. Chápu, že část věcí jsi rozhodně nemohla a byla to starost navíc, ale zároveň to možná šlo vyřešit trochu jinak než jet nakrev? Mít předem připravené (i třeba půjčené) peníze? Fakt to nešlo nějak před svatbou omezit? Levnější varianta? Já vůbec neříkám, že sis to neměla užít - samozřejmě, ale to, že sis neužila svou svatbu proto, že sis to nedokázala líp zorganizovat (řešit provozní potíže měl někdo jiný, obskakovat hosty také - to není úloha nevěst) a bohužel jsi řešila věci, které normálně nevěsty neřeší. Některé věci jsou domluvit dopředu tak, aby je řešil někdo jiný. Myslíš, že druhá svatba by byla jiná? Že by jsi to prožila naprosto bezstarostně, v klídku a pohodě? Takovou nevěstu skoro neznám! Podívej se na nás všechny jak při organizaci šílíme! Je to samozřejmě tvoje rozhodnutí, ale pořádat novou svatbu proto, že si jí nevěsta neužila mi přijde jako totální kravina...
Odpovědět
@vanilkovakokoska Hele tady se tvrdě razí heslo já já já, je to můj den, bude to podle mě a hosti se můžou jít vycpat, musejí přijít bez partnera, nesmějí jít na oběd, ale až na večerní oslavu, můžou si oblíct jen barvu, která ladí k ubrouskům, aby to vypadalo dobře na fotkách. Takže sobectví na prvním místě, hlavně aby si to nevěsta užila, protože v ten den se celý svět točí jen kolem ní. Ale když jde pak o to, že to u někoho nepovedlo, a chce to zkrátka jen prožít, i když podruhé, snese se na něj vlna kritiky, že je povrchní, sobecký, divný a má jet radši na dovolenou. :-D Myslím, že každý má právo na svatební slib, když najde partnera, se kterým mu to za to stojí. A je úplně jedno, jestli je to poprvé, po desáté a pokaždé s jiným partnerem, nebo zkrátka jen znovu a lépe s tím samým. Už jsem to tu psala, že společnost lépe přijímá když se někdo vdává a rozvádí jak na běžícím páse, než skutečnost, že spolu dva lidi něco prožili, třeba i překonali vážné problémy, a chtějí to stvrdit slibem, který pro ně bude mít velký význam.
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilkovakokoska A k tvému dalšímu příspěvku, kde se ptáš na názor, tak jsem pro obnovení slibů v užším rodinném kruhu formou oslavy.
Odpovědět
@hitchhiker A prave to ze jsme dokazali zvladnout to ve zlem chci nejak oslavit protoze si myslim ze hodne paru v dnesni dobe kdyby prozili to co mi tak uz jsou rozvedeni ale my jsme se snazili najit tu cestu a zvladnout to a myslim ze sme si tim dokazali jak se milujeme a hla ne taky si diky tomu jeden druheho mnohem vic vazime. A to si myslim je podstata manzelstvi podporit se navzajem a zvladnout vse...
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Nikdo tady nepsal nic o sobeckosti, povrchnosti, o lazení svatby k ubrouskům a podobné ptákoviny. Zakladatelka se ptala na názor a všechny jsme ji ho napsaly slušně. Jediný, kdo je teď útočný, jsi ty. To že se většina názorů neshoduje s tím tvým ještě neznamená, že jsme povrchní. Spíše jsme realisté.
Odpovědět
@stastnevdana Pokud si dobře pamatuju, to, abyste si vzájemně vyměnili sliby, jsme ti ve tvé diskuzi radily skoro všechny. Tak si ten slib udělejte! Ale dělat to jako druhou svatbu je prostě komedie. Protože o té atmosféře a emocích to fakt není :-)
Odpovědět
@stastnevdana Myslím, že výsměch není třeba, nemyslíš? Nic z toho, co uvádíš jako znak nevěsty já nerazím, tak bych ráda trošku příspěvky na úrovni, pokud to je na to, co jsem psala já. Ono to taky nebylo pro tebe, ale pro zadavatelku, ta ať si s tím udělá co je jí milé. Svatební slib se může říct nahlas třeba tisíckrát, ale neznamená to nic, pokud se tak nežije. A to se tu všechni snaží vysvětlit. Jinak si dělejte pravidelně klidně jednu svatbu na jaře a jednu na podzim a každý rok to opakujte, do toho nám je houby...
Odpovědět
@tanulinkaaa Nemyslela jsem přímo tuto diskuzi, ale názory, které se obecně vyskytují na tomto fóru, a které padly i v jiných diskuzích na podobné téma. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Vidím, že naše příspěvky jsou si hodně podobné, ale já jsem v psaní rychlejší :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@stastnevdana Ale nemůžeš nás házet do jednoho pytle. Myslím, že zatím jsme zde všechny odpovídaly rozumně a není potřeba urážek typu, že jsme sobecké a povrchní, pokud nechceme svatbu zopakovat.
Odpovědět
My jsme letos obnovovali slib po 10 letech :-) Pozvali jsme všechny známé, kteří nemohly být na naší svatbě.Pop první malé svatbě jste to pořádně rozjeli se vším všudy .-) Obřad byl neoficiální na Bouzově,měnily jsme si nové prstýnky a podepsali pamětní list o obnově slibů. Že to bylo bez emocí se opravdu říct nedá, což potvrdily reakce a názory našich hostů. Pán který obřad vedl dojal i ty největší tvrďáky k slzám:-) S první svatbou je to nesrovnatelné, za mne emočně silnější rozhodně obnova. Zvlášť taky pro to že slavíš něco co vydrželo takovou dobu....
Odpovědět
@vanilkovakokoska a právě proto bych to nechala jak to je. Teď máte něco mnohem důležitějšího než je jeden načančaný den. Máte jeden druhého a vaše manželství můžete oslavovat každý den. Já to mám tak že když se někdy podívám na toho svého chlapa tak mě přemůžou emoce a štěstím nemůžu skoro ani dýchat. Mějte to tak i vy. Radujte se že se máte. Třeba budou lepší dny třeba budou horší,ale určitě ustojíte obojí.
Odpovědět
@tanulinkaaa potíže při svatbě byly organizační i po ročních detailních přípravách se hodně vecí pokazilo ( ceny se zahadne navysily , hotel neplnil co mnel a tak ) ten zbytek byl az po svatbe.... a jak sem psala na zacatku financni potize bastaly tyden pred svatbou a to yi myslim nikdo nerusi svatbu jak taky. pardon mneli sme ted vydaje tak nemane penize takze to co sme rok chystali se rusi? prislo nam to blbe a manzel mi rikal ze uz to nejak zvladnem .. myslim ze kdo ma pred svatbou nedokaze pochopit kolik se tohomuze podelat i kdyz to je domluvene naplanovane a zajistene.
Odpovědět
@baletka1 Děkuju moc potřebovala jsem asi slyšet že to jde mi jsme spolu teptv 4 roky ... ale těch 10 zní hezky asi si taky počkáme.Moc děkuju
Odpovědět
Myslím si že to bude stát za to :-)
Odpovědět
@tanulinkaaa Neřekla jsem, že jste sobecké a povrchní, ani jsem na nikoho konkrétního nepoukazovala. Zkrátka jsem jen shrnula takové to obecné naladění, které na tomto fóru vládne, a podle kterého je nevěsta tím, kdo si má svatbu užít a má právo být v ten den trochu (nebo víc) sobecká. @svatbajanaahonza Souhlasím s tím, že obsah toho manželského svazku je důležitý, ale z příspěvků zakladatelky jsem pochopila, že právě proto, že problémy vyřešili a žijí podle toho, rádi by teď i ten slib se vším všudy. Můžu vám položit otázku? Proč se vdáváte? Co přesně to pro vás znamená? Protože ta druhá svatba může pro zakladatelku znamenat totéž, co pro vás ta první, a tohle je možná cesta, jak to pochopit.
Odpovědět
A pro ostatní děkuju za každý názor , ale přecijen si myslím že po svatbě možná zmněníte názor ano jde hlavně o emoce a kouzlo okamžiku protože na něj člověk vzpomíná celý život a když je to v pamněti jako hrozný den s jedinou kladnou věcí tím ANO je to škoda a člověka to mrzí. skutečně to může být jen v okruhu úzké rodiny ale myslím si že kdo věří v lásku a svatba pro něj není jen o dokladu ubrouscích a podobných nesmyslech pochopí že ty emoce se musí prožít . Nezmnění to mně, manžela, našeho syna náß přístup nebo to co k sobě cítíme ale zmnění to vzpomínkua symbolicky to uzavře část našeho manželství ve které bylo hrozně moc těžkého a oslaví naše vítězství krásnou vzpomínkou. A na to si myslím dovolená nestačí.
Odpovědět
@vanilkovakokoska Já už po svatbě mám. A pořád si myslím, že svatba jako taková, totiž ten den, není důležitá. Že důležité je to manželství a práce na něm. Pro nás, pravda, znamenala svatba obrovskou změnu. Ale podstatné na ní bylo to, že od toho dne jsme manželé! To je koneckonců ta velká změna. A to, co máme teď, je mnohem víc super, než svatba :-) A svatba pro mě tedy opravdu nebyla o dokladu, ubrouscích nebo o čem všem tu zmiňuješ.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?