Svatba - děti, jenže já si musím na dítě našetřit

Možná je to na úkor toho že mám dobrou práci ale bohužel kdybych chtěla mít děti musím si na ně než pújdu na amteřskou ušetřit. Vydělávám víc jak manžel a představa že příjdeme měsíčně o 20 000 je strašná. Máme hypotéku tak to není legrace. Po svatbě se začalo mluvit tak nějak i o dětech ,máme na to oba už věk ( 30 a 31) jenže není to tak jednoduché. Bohužel než se vůbec začneme snažit musím našetřit aby se po dobu co budu na mateřské mělo z čeho brát na hypotéku a stejně nepřipdadá v úvahu že bych šla na 3 roky. Řešíte taky něco podobného nebo prostě máte tak šikovné manžele co vás uživí.
Odpovědět
@svobodpetika nechat na mateřské manžela :-) nebo také můžete šetřit šetřit a dítě už pak nepřijde :-( naši známí šetřili na druhé dítě (nebo že by ještě šetřili?), ale prvnímu je 20 tak už to asi vzdali
Odpovědět
@majanax nad tím jsem také přemýšlela ale bojím se jak to jako chlap příjme,tváří se že by mu to nevadilo ale bojím se že až by na to přišlu bude se cítit divně :-)
Odpovědět
No materska není tak mala. Spis pak rodicak, ale během toho uz muzes třeba trosku pracovat, jestli mas praci, kde by ti to umoznili a nejakou babicku, co se bude ve vnouceti vyzivat :-) ja bych to tak tragicky nevidela. Taky si myslim, ze na dite by se nemelo cekat, az budou ty idealni podmínky, nemusi nastat nikdy..
Odpovědět
Profilova fotka
nemusis bejt na materske., resp. rodickovske cele 3roky. materska je pul roku, pak je rodicovska. na rodicovske muzes byt ty, nebo manzel.kdyz na ni budes ty a mas hlidani muzes chodit normalne do prace. nebo se da taky hejbat s pobiranou castkou. muzes ji vybrat za kratsi dobu. je tam nejaka minimalni doba,ale to uz sem nezkoumala. Hacek tam je v tom,ze kdyz te nevezmou do prace,nebo neotehotnis podruhe a vyberes si rychlou variantu ses bez prostredku. Ja osobne taky asi budu cerpat rychlou. zatim sem o tom presvedcena.1) by mi ujel vlak ve zdravotnictvi 2)zensky na matersky?socialni izolace + zeslepicovani.
Odpovědět
Tohle jsme taky řešili, zatím jsme svatbu ještě neměli, ale plánujeme a miminko by jsme chtěli co nejdřív a zatím to vypadá tak, že pokud mi v práci dovolí pracovat z domu, tak budu s mimčem doma já a přitom pracovat .Pokud mi to zatrhnou...to bude pak problém.Být tebou,zkusila bych se zeptat v práci(pokud máš práci,která umožňuje pracovat z domu) a uvidíš, co ti řeknou.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my jsme si na mimčo zadělali hned o svatební noci a tyhle "starosti" popravdě vůbec nechápu. Píšeš "přijít měsíčně o nějakých 20 tisíc" - takže bereš kolik? 32 tis čistého? To máme my v podstatě oba dohromady - a to mimčo v pohodě uživíme. Holt si žijeme skromněji, nemáme hypotéku v Praze na 5 mega, nechodíme na večeře do luxusních restaurací a nejezdíme k moři. Ale nejsme ani žádní sociálové, co bydlí pod mostem, mají všehovšudy jedny kalhoty a nemůžou si dopřát teplé jídlo k obědu. Jsme prostě úplně normální lidi, žijeme úplně normálním způsobem - a budeme tak žít i po narození našeho miminka. Na co chceš šetřit a jak dlouho, prosím Tě? To bych spíš řešila tu hypotéku, než bydlet v luxusu a ve 30ti si s výrazně nadprůměrným platem "nemoci dovolit" založit rodinu.
Odpovědět
Profilova fotka
Sice šikovného manžela mám, když se uskromníme tak v pohodě. Ale i tak šetřím.. nevím co se může stát jak v průběhu tak i po mateřské. Takže za mě je to jasně našetřit pokud to jde a každá kačka se může hodit.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb tak ona nemusí bejt hypotéka na 5 mega, uplně v klidu stačej 3 a múže se dostat do pěkný kaše. A co když manžel onemocní? to tě nenapadlo?. Nemůžeš vědět jaký si nastavili měsíční splátky. Nevim proč se rozepisuješ o životě v luxusu. Co o nich víš? co když jim sežere splátka jeden plat + pak další poplatky? Tvůj příspěvek je velice zvláštní, řekla bych možná závistivý.
Odpovědět
Profilova fotka
@svobodpetika Chápu tvojí potřebu našetřit, ale je ti 30 a dlouhé čekání určitě neni na místě. Nemusela by ses dočkat. Já bych si zjistila ty věci s mateřskou jak sem ti psala a získala přehled o možnostech co máš. Ono se to vždycky dá nějak udělat.
Odpovědět
Profilova fotka
@svobodpetika Jé ty seš zdravotník? kde děláš? to seš pak si myslim v pohodě, né? to se vždy nějak udělá, teda záleží na jaká pozici děláš, já sem u nás nezaznamenala problém, že by ségry po matřský musely na plnej.. nechává se jim klidně 1/4 a služby se snaží přizpůsobit. :-)
Odpovědět
@svobodpetika ještě takový dotázek, jakou máš představu o naspořené částce?
Odpovědět
Profilova fotka
@aninaaa No, tak 3 mega, a co se na tom mění? Podle mě jde tak jako tak o nadstandard a pak je logické, že ty peníze chybí jinde. Teď se na mě zase sesypeš, jestli znám ceny bytů v Praze, že levnější se tam sehnat nedá, bla, bla. Jsem z Liberce, tady byt 3 plus 1 pořídím za třetinovou cenu, ten si dovolit můžu. Ano, v Praze bych si vlastní bydlení dovolit nemohla, holt bych pak žila v podnájmu a to mimčo bych si pořídila stejně. Ano, jakákoli hypotéka by pak třeba byla luxus, tak by prostě nebyla žádná hypotéka. Pořád mi přijde menší sockování žít v pronajatém 2 plus 1, než "nemoci si dovolit" ve 30 dítě. Je to otázkou priorit a já za sebe říkám, že to prostě nechápu. Ne, nevím, jak mají nastavené splátky. A právě proto radím - "řešte tu hypotéku, jakmile máte nastavené splátky tak, že není možné odejít na mateřskou nebo onemocnět, máte to špatně nastavené."
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
ono je to jedno jestli platis hypoteku nebo podnajem.prave tady je videt ze opravdu neznas prazske ceny. navic hypoteka se jednou zaplati a mas aspon co tem detem treba nechat. Podnajem je proste strasna kravina.
Odpovědět
Profilova fotka
@aninaaa To si právě nemyslím, ale to už by byla zase úplně jiná diskuze. Shrnula bych to tak, že je to otázkou priorit, že prostě někdo bere několikamilionovou hypotéku za standard a dítě za 'luxus' a někdo by žil radši v garsonce s další maminou, než si 'nemoci dovolit' mít dítě. Ono to lepší bydlení si koneckonců ve 40ti zařídit můžeš, ale s miminkem už to bude horší.
Odpovědět
Mám kamarádku, bydlí rok v bytě bez televize i sedačky. Ne, že by na to platově neměli, ale nejsou schopni ušetřit ani korunu měsíčně. Mají dohromady nějakých 30 tisíc. To je v našem kraji bráno za dost. Oni ale každý měsíc jdou do nuly a snaží se už půl roku o dítě. Vůbec jim to nevadí přivést na svět dítě do nezařízeného bytu, ale oni ho prostě chtějí. Moc dobře totiž ví, že jsou schopni se uskromnit (cigaretky, kafíčka, restaurace, výlety, ...) Je to prostě o lidech. Kdo to dítě opravdu chce, nedělá mu problém se trochu uskromnit, koupit použitý kočárek, nakupovat v dětském bazaru. To je ta dnešní doba, kdy lidi chtějí mít všeho plnou prdel a obouvat prckům adidasky, ze kterých za 2 měsíce vyrostou. To není teď myšleno zrovna na tebe, ale celkově, co vídám venku. Copak naši rodiče a prarodiče měli něco našetřeno? Jak to dělají ostatní smrtelníci, kteří neberou takové platy, ze kterých si nemůžou "našetřit" na dítě? Jakto, že to jiní zvládají a nedělají managery? Kdyby si chtěl každý předem našetřit na dítě, tak bysme vymřeli.
Odpovědět
@svobodpetika Tenhle dotaz mi prijde trochu jako z rise divu. Nejak si nedokazu ani trochu predstavit jak by clovek ktery odchodem na materskou prijde o 20tis. mesicne cisteho mohl mit jakykoliv problem si na to mimco za tech 9 mesicu nasetrit. Obzvlast kdyz mluvime o pulrocni materske a nasledna rodicovska uz te tolik trapit nemusi protoze pokud mas takovy prijem tak pro tebe urcite nebude problem platit si babysitting a ty penize normalne hned zase vydelavat nebo tim spis kdyz je moznost aby sel hlidat manzel... a kdyz uz mluvis o te velike hypotece tak zkusila ses treba uz zeptat v bance jestli by vam ji mohli prodlouzit aby se vam snizila mesicni splatka behem te doby co bys opravdu pracovat nemohla/nechtela a tim jste si ulehcili a nasledne ji zase muzete zacit splacet "naplno" ? nejak si nedokazu predstavit ktera banka by ti rekla ne kdyz je to pro ne o to vyhodnejsi.. to snad leda kdybyste si vzali opravdu hypoteku na absolutne horni hranici svych moznosti o cemz tak trochu pochybuju kdyz pises o kolik prijdes (a tedy jak obrovsky mas plat) a zrejme jste tedy od kolina a ne z prahy..?
Odpovědět
@aninaaa To je fakt, v Praze je kolikrát spátka na hypo menší, než nájem srovnatelného bytu :-(
Odpovědět
@svobodpetika já bych to pořešila s manželem,nebyl by jediný chlap na rodičáku.... v mém okolí jich je dost. dokonce kamarádka se s tím svým teď hádá,bo chtějí být doma oba :-D :-D tak se domluvily a budou se střídat po půl roce ;-) u Vás by to asi bylo řešení,aby byl s prckem doma on,pokud vyděláváš daleko více než on. co si budem povídat,v dnešní době se hodí každá koruna....
Odpovědět
no nevim kde začít, z domova dělat na rodičovské nemůžu jsem radiologický asistent (automaticky riziko) když se dobře dohodnu s zaměstanavatelem budu moct třeba jednou týdně do práce při rodičovské. já sice beru víc penez ale je to převážně taky díky službám jenže o to nejde, šetřím každou korunu rozhodně nežiji v luxusu máme malou řadovku ale to je juedno jenž manžel bere o dost méně než já o to mi šlo, chtěla jsem si našetřit tak 100 abych měla na hypotéku minimálně na rok kdyby se něco stalo. šetřit to hodlám tak rok nehodlám šetřit do 40
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ja nechapu,ze si nekdo vezme tak vysokou hypoteku,ze neni schopnej ji zaplatit z jednoho platu, co kdyz se neco stane? To nemyslite do budoucna?
Odpovědět
Profilova fotka
Tady to vypadá trochu na emimino... Jak ženská začne uvažovat o dítěti nejenom vaječníkama, ale i mozkem, tak se na ní sesype grupa matek za to, že místo aby si to dítě udělala jen tak,když ho chce,tak myslí i na jeho zázemí a co mu může nabídnout a to je neodpustitelný... Zakladatelko, zkuste si upravit splátky na hypo, dost často to jde... A pobavte se o variantě manžel na rodičovské. Třeba ve Švédsku je to dost běžný,kolik tatínků je tam dopoledne v parku s kočárkem a jak jsou spokojený :) A myslím, že je dobře, že o tomhle uvažuješ a že chceš mít našetřeno, to se dneska už moc nevidí...
Odpovědět
Ahoj, já si na dítě opravdu našetřila. Měla jsem dost vysokej plat, takže to nebyl problém. Přišlo by mi nezodpovědné si prostě udělat dítě a pak to nějak plácat. Holt přísná domácí výchova. :-D Řekla jsem si pro sebe částku, kterou si chci tak nějak měsíčně přidat k rodičáku, pokud budu doma 3 roky (možná budu míň, ale počítala jsem se třemi). No, takže teď jsem v klidu, že i když budeme mít dítě a začínáme splácet hypotéku, že máme dostatečnou finanční zálohu. Manžel zas šetřil na auto, které víme, že budeme potřebovat. Vlastně jsme šetřili oba dva a našetřili tak nějak stejně. Sice jsme si třeba odepřeli nějaké "blbosti" typu nový nábytek, takže 7 let máme takový různý bazarový haraburdí.. :D, ale bez těch našetřených peněz bych se bála, že to neutáhneme.
Odpovědět
@svobodpetika řeknu Ti to takhle... On je vždycky nějaký důvod proč dítě odložit. Pokud máš tak vysoký příjem, že po odchodu na MD/RD přijdeš o 20 000 Kč, tak už určitě musíte mít něco našetřeno nebo ne? Na hypotéce se dají přechodně odložit splátky (1 - 3 měsíce) nebo je na nějakou dobu snížit (to se u mateřský řeší poměrně často). Taky bych se podívala na to, jestli nežijete v až moc velkým ,,luxusu" (prostě jestli místo spoření a investic zbytečně neutrácíte), protože s velkými příjmy si nemoct dovolit ve 30 dítě není úplně v pořádku.
Odpovědět
@katevonf @luj89 Holky diskuze je stará, když kouknete na koníka, tak zjistíte, že zakladatelka má už měsíc chlapečka ;-) Takže asi našetřila nebo to nějak vymyslela :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Diskuze asi stara ale zajimava :) a teda uprimne me docela fascinuje kdyz si prostě nekdo poridi dite jen tak a vůbec neuvazuje jak to bude az vypadne jeden plat apod. Jsem v tom mozna az moc racionální ale dite bych si pořídila jen tehdy,ze bych mela vse propocitane dopredu :) a abych mu doprala vse (a tim nemyslim znackove obleceni a kocarek za 30) a taky bych neradala aby se ditetem nas dosavadni zivot osekal jen na to prijit z prace a jít do prace :)
Odpovědět
Nevim jake jsou tve priority,ale prijde mi padle na hlavu ve 30ti letech resit,ze si na mimco musis use rit.Spis by tady stalo za to resit,ze uz je to pokrocily vek a muze byt taky pozde.My zeny nejsme produktivni do 60ti let.My se s pritelem take snazime,neresime zda na to budeme mit nebo ne.Jsem o dva roky starsi jak ty a vim,ze to neni zadna sranda otehotnet.Byt tebou sla bych do toho a neresila penize.Novy lidsky zivot je lepsi nez nasetrene penize
Odpovědět
A pak takové zakládají témata, jak nemají co do pusy, nemůžou dítěti koupit nové jarní boty, nemají na nájem a podobně. Stokrát lepší zodpovědný přístup, než se nechat ovládat pudy a nepřemýšlet, jako zvířátko.
Odpovědět
Řekla bych, že pravda je někde mezi "sla bych do toho a neresila penize" a "mít na to kupovat dětem adidasky". Pro zajímavost - mám kamarádku která pracuje v dětském domově a a když jsem s ní mluvila o "klientele", tak v současné době prý tvoří velkou část děti, jejichž matky samoživitelky (a do té situace se může dostat každá z nás) přišly o práci a skončily defacto na ulici...takže řešit finanční stránku a nějakou tu rezervu je určitě na místě. Možná je lepší mít jedno dítě o které se postarám (a i bez značkového oblečení to není nejlevnější záležitost), bude chodit na kroužky, jezdit na výlety a bude moct studovat než mít tři děti a uvažovat, zda jim můžu koupit broskve.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si myslím, že to není o šikovných manželích přece. :-) Dnes už je naprosto běžné, že ženy vydělávají víc než muži a nemyslím si, že je to špatně. Taky si chceme ještě trošku "nahrabat", než přijde na řadu miminko. Naštěstí žijeme v Německu, kde je mateřská velmi vysoko oproti ČR a stejně tak rodičovský příspěvek, takže to zvládneme i s hypotékou. Děti tu ale chodí také do školky už od 2 let. To je taková česká doména, že ženský dřepí doma s dítětem do čtyř let, aby se tabulkově snížilo procento nezaměstnanosti, protože spoustu jich práci nemá. Jinde ve světě musí ženský do práce třeba po půl roce. Naši taky platí hypotéku a se ségrou byl doma na mateřské táta, protože má pružnou pracovní dobu a může dělat z domova. A nikdo se na ně kvůli tomu blbě nedíval, oba mají můj obdiv, jak to zvládli. ;-) Třeba by to bylo řešení i pro vás, pokud by manžel byl ochoten do toho jít. 8-)
Odpovědět
Přiznám se, že o dítěti uvažujeme, ale peníze půjdou všechny do rekonstrukce a vybavení bytu, takže určitě nenašetříme. Nenapadlo mě se toho bát, vždyť co stojí dítě, pokud je kojené a nepořizuje se extra drahá výbavička. Když na to přijde, dítě nemusí mít nejnovější pyžámko ani kočárek nebo přebalovací pult :-) Hodně se toho dá půjčit od známých. A holt na rodičáku se člověk uskrovní, nic moc kulturní život nebo dovolená. Když vidím okolo sebe, že to jde s mnohem mnohem nižšími příjmy, tak se fakt nebojím. Podle mě - kde se nají dva, nají se i třetí.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?