Snoubenec a ex žena mají hypotéku, bude to i můj dluh?

holky dotaz, muj skoroManzel ma hypoteku stale nedoresenou se svou ex, kdyz si ho vezmu nyni ja, bude to i muj dluh? preci kdyz oni by prestali platit, tak ja jsem jeho zena a mohli by to chtit i po me, je to tak?
Odpovědět
@makyna222 Ahoj, já myslím, že po svatbě se to stane vaším společným dluhem. Takže kdyby neplatili, tak exekutoři vám můžou vzít vaše věci - nehledě na to jestli jsou tvoje nebo jeho. Kdybyste se rozváděli, tak se to bude dělit mezi vás, a bohužel kdyby manžel zemřel, tak jeho dluh musíš zaplatit ty. Myslím, že tak nějak to je, ale fakt to přesně nevím. Možná by to chtělo pro jistotu zjistit u notáře nebo někoho kdo se tím zabývá. Možná by vám i pomohlo sepsat předmanželskou smlouvu, že ten dluh z hypotéky je vyloženě jen jeho a její a ne tvůj. Ale tyhle věci se od Nového roku měnily, takže nevím jak přesně to teď je. =-)
Odpovědět
Nejideálnější by bylo, kdyby si partner vyřešil svoje závazky předtím, než uzavře manželství s tebou. Buď ať nemovitost prodají, vyplatí hypotéku a případný zbytek peněz si rozdělí, nebo ať nemovitost a hypotéku plně převezme jeden z nich. Pokud to není možné, šla bych určitě za notářem a nechala to ošetřit předmanželskou smlouvou. I když upřímně, pokud by k vám dorazil exekutor, tak ten nejdřív zabavuje a až pak se ptá a dostat ty věci zpět taky nebývá snadné, musela bys mít od všeho doklady nebo prokázat, že ti věci darovali tvoji rodiče atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda do toho tolik nevidím, ale řekla bych, že dluhy před manželství partnera z doby předešlého manželstí nezasahují do toho nynějšího manželství, ne? Vždyť je hloupost přebírat, kdyby náhodou se něco stalo, dluhy manžela v době, kdy jste se vůbec neznali, ne?Možná se pletu, ale docela by mě samotnou zajímalo, jak to vlastně je.
Odpovědět
Oni nejsou ještě rozvedení? Měli by to mít vyřešené ve smlouvě/dohodě o vypořádání SJM....Tohle vypořádání jde sice vyřešit až do 3 let (tuším) od rozvodu, ale být tebou tak ho donutím ať to vyřeší před svatbou! Můžou se dohodnout tak, že si to vezme na sebe celé ona....A co se týče těch exekutorů a nesplácení tak je to pravda. Šlo by to i za tebou. Bacha na to.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, mám to stejně, můj nastávající muž má půjčené peníze na společný dům s jeho bývalou ženou. Dluh se po Vaší svatbě nikdy nestane Tvým, ale pokud by došlo k exekuci jeho majetku, pak by zabavovali vlastně už majetek váš společný. Takže doporučuji sepsat předmanželskou smlouvu, kde bude jasně dáno, co je jeho majetek a co Tvůj, stejně tak, co je jeho dluh. (i my budeme smlouvu sepisovat, i vzhledem k dalším majetkům) Jinak vyřešit tyto věci před vaší svatbou by bylo ideální, ale sama vím, že - jak píše @viki83 "donutit ho ať to vyřeší před svatbou!" - je nemožné, protože on by to vyřešit chtěl, ale protistrana nemá potřebu. Slovo dohoda pro protistranu je asi slovem cizím, finance na vyplacení nemá, naši nabídku akceptovat nechce a české soudy opravdu nepracují na počkaní.....a navíc lhůta na vypořádání SJM je opravdu 3 roky od nabytí právní moci rozsudku rozvodového soudu. Takže plně chápu a přeju hlavně pevné nervy!
Odpovědět
Profilova fotka
@makyna222 @hana.nedvedova Holky pozor na to, podle úpravy platné do konce roku 2013 bylo možné majetek spadající do SJM postihnout pouze pokud se jednalo o dluh vzniklý za trvání manželství, od 1.1.2014 platí nový občanský zákoník, který zavádí změny v SJM a mimo jiné umožňuje soudním exekutorům postihnout společné jmění manželů nejen pro dluhy vzniklé za manželství, ale i pro dluhy, které vznikly některému z nich před uzavřením manželství. A to bez ohledu na to, že druhý z manželů o jejich existenci nemusel mít do poslední chvíle tušení!!!!! Takže na to bacha, ani předmanželská smlouva toto neochrání, protože existuje ještě novela exekučního řádu, který zase naopak říká, že exekutor může zabavit i věci mimo SJM a k tomu různé důvody. Jediným možným řešením se pak tedy jeví informování věřitele, že dluh vznikl proti jeho vůli a to neprodleně po tom, co se o tomto dluhu dozví.....omezí se tím rozsah postižení společného majetku. Určitě doporučuji kontaktovat právníka a poradit se s ním, nenechávejte to jen tak, ty problémy, které mohou nastat za to fakt nestojí :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@klarkak ve spojení s právníkem jsem, takže to snad bude vše OK, ale děkuji. ;)
Odpovědět
jj je to tak, od 1.1.2014 kdyz manzel neco dluzil pred svatbou tak po svatbe to budes dluzit i ty, pokud se nepletu, tak rozhodne doporcuju at si to vsechno doresi nez se vezmete.
Odpovědět
@hana.nedvedova no to je uplne presny. chlap by to vyresil, ale protistrana stale rozmysli a jen zdrzuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@makyna222 ...stejné jako u nás. Nejhorší je, že s tím člověk fakt bez soudu nehne, pokud s tou protistranou není domluvy. :(
Odpovědět
Holky, nevím, jak přesně je to s dluhama tohoto typu, ale co se týče třeba alimentů, tak dneska už se pro vypočítávání jejich výše nekouká na to, zda je pár sezdaný, či nikoliv, kouká se na to, zda žije ve společné domácnosti. Pokud ano, jako základ pro výpočet slouží celkové příjmy té domácnosti a ne pouze příjmy toho, kdo má alimenty platit. Takže je možné, že to takhle funguje se všema dluhama...
Odpovědět
@makyna222 ano je to tak a při současném NOZ ti nepomůže ani předmanželská smlouva. Jestli nastane problém, máš ho i ty. Ale prý se už připravuje novela, která by měla tenhle nesmyslný stav, kdy se druhý manžel automaticky stává "ručitelem", změnit...
Odpovědět
Článek se načítá
tenhle problém nastává např. i při neplacení alimentů, kdy při konečné exekuci může exekutor postihnout nejen druhou manželku, ale např. i rodiče! Bacha na to. Ohledně alimentů už se v podstatě ani moc nepřihlíží na to, jestli má ten daný člověk např. hypotéku. Soud to nezajímá. Vezme kolik bereš a - pak záleží na věku dítěte, je na to tabulka - a to ti plus minus přikáže platit.
Odpovědět
@hana.nedvedova no neudela se s tim nic, maximalne jit s vyplacenim na nesmyslne nizkou castku, ale to zas nedava smysl, kdyz protistrana do toho nic nedala.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Nevím jak je to automaticky po svatbě, ale kdyby se tvému manželovi po svatbě něco nedej Bůh stalo, tak jeho dluhy jako zákonná manželka zdědíš buď na půl s dětmi nebo rodiči pokud nejsou děti a je jedno kdy ty dluhy vznikly jestli za trvání manželství nebo před ním.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?