Šetříte si na mateřskou?

Ahoj holky, uvažujeme s přítelem (brzy manželem) o dítěti a co jsem koukala, rodičovský příspěvek je celkem tragédie, když si nevezmete dvouletou variantu. Možná jsem jenom zhýčkaná, protože 3letá varianta není ani polovina mého čistého platu, takže si to moc nedokážu představit.. Tak by mě zajímalo, jak jste to řešily vy - vycházíte z rodičáku a manželova/partnerova platu nebo jste si na mateřskou šetřily "pro strýčka příhodu"?
Odpovědět
1
2
7
Vycházíme, ale našetřeno něco stranou jako nouzovku, máme...
Odpovědět
Tak ono záleží jaký máte s mužem aktuálně životní standard. Pokud jste zvyklí zajít si 2x měsíčně do kina, do divadla, chodíte na večeře, obědy, jezdíte na výlety atd. tak většinu těchto aktivit značně omezíte, ne-li na určitou dobu úplně vypustíte ;-) Ono se to nezdá, ale hlavně za to jídlo venku člověk dá potom měsíčně slušnou částku. Takže podstatně ušetříš na tomhle, navíc budeš doma, budeš vařit, takže tvé cestování do práce odpadne, tvé obědy odpadnou atd.atd. Pokud ovšem tohle všechno neděláte a i tak vycházíte tak akorát - třeba máte hypotéku, splácíte něco dalšího, tak by nebylo od věci nějakou částku měsíčně odložit. Ani ne tak pro to dítě - protože to mimčo vlastně do té doby co jsi na rodičáku zas tak nestojí, 90% dětského zboží vlastně nepotřebuje, takže záleží i na tobě, jak moc tomu podlehneš a budeš mít pocit, že musí mít každou kravinu nebo budeš pořizovat jen věci opravdu potřebné. Spíš jak pak horší odložit na nějakou tu menší dovolenou, když doma něco odejde apod.
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari taky jsem o tom přemýšlela..kolik je ta tříletá varianta měsíčně?
Odpovědět
@manelka88 jestli to dobře chápu, tak 7097 Kč/měs. Cca 5 měsíců mateřská + 31 měsíců rodičák = 3 roky http://kalkulacky.idnes.cz/cr_vypocet...
Odpovědět
Ano, setrime si. Ted mame s muzem oba slusne platy, ale taky hypoteku, ale spocitanou tak, ze na vse dulezite (hypo, poplatky, bydleni, jidlo) staci jen jeden z nasich platu, takze bychom meli vyjit i bez usetrenych penez, ale stejne bych do toho umyslne nesla. Mam predstavu o castce, kterou chci mit na ucte ve chvili, kdy pujdu na materskou. Uz ted mame slusnou rezervu, ale na to, ze budu par let doma s malym prijmem se mi to zda malo.
Odpovědět
Mám rezervu pro nepředvídané události, ale nešetřila jsem proto, abych měla i na mateřské k dispozici stejné množství peněz, je to rezerva skutečně pro případ krize. Na mateřské si plánujeme vystačit s 1 platem a rod. příspěvkem.
Odpovědět
Záleží na tom, kolik vydělává manžel, jak vycházíte se současným příjmem a jaký máte standard. Máme 3 malé děti a potvrzuji slova @julie_t . Dítě do 3 let toho moc nepotřebuje. Výbavička se dá pořít za pár tisíc nebo i za sto tisíc. Velká a drahá výbava je jen rozmar maminky a šikovný marketing obchodníků, dítě ji opravdu nepotřebuje :-). Když budeš na rodičáku, ušetříš za jídlo, za cestovné, za oblečení. Je dobré mít našetřeno na případy, kdy je potřeba ze dne na den koupit nová lednička, pračka atd. Ale to platí pro všechny, nejen pro ty, které jsou na rodičáku :-).
Odpovědět
Uvažovala jsem s tím šetřením stejně, taky jsem chtěla mít určitou rezervu, než to přijde... ale realita může být jiná... říkala jsem si, jak ještě v těhotenství člověk může šetřit ze svého platu a hopla, jsem na rizikovém těhotenství již od 2.měsíce a nějaké šetření moc nepřipadá v úvahu... Na druhou stranu, jak už se tady psalo... odpadlo spoustu věcí, které jsem jako zaměstnaná platila - obědy, cesta, občas nějaká ta káva s kamarádkou po práci... teď vařím doma, což vyjde levněji a s kamarádkami se na kafe scházíme také u některé doma =) a protože mám vycházky, tak nějaký noční život - kina, divadla, večeře nepřipadají v úvahu a to se pak člověk diví, kolik najednou těch peněz zbyde... Další věcí je držet se na uzdě s nakupováním. Mám spoustu maminek ve svém okolí, takže zjišťuju, co ve skutečnosti škvrně potřebuje a co jsou jen "krámy", které se tu budou válet. Stejně tak s oblečením.. hlídám akce a jezdíme do Německa na burzy... V podstatě souhlasím s @jcb a @julie_t. Předražené věci a jejich množství jsou rozmarem maminek...
Odpovědět
Profilova fotka
zatím to jeste neni aktualni tema, ale urcite mam neco bokem...ale nejsou to zadny velky casti - nevydelavam spatne, materska mi ted vychazi na 22tis coz je super, ale ten rodicak je bohuzel horsi...kazdopadne neco usetreno mame, neco jeste usetrime, hlavne chcem jeste udelat rekonstrukci kuchyne, protoze s ditetem uz to neudelame....ale planuju to v podstate jak @izzybickerstaff a verim, ze to bude v pohode :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, nemám z čeho, nemám ani stavební spoření nebo hypotéku, protože na to prostě nemám. Na druhou stranu třeba hypotéku ani nechi, děti zatím neplánuju, takže kdoví, co bude, než budou, třeba si konečně najdu práci za plat, ne jen za almužnu :-D
Odpovědět
Než mi začlo bejby pořádně chodit a mluvit- do cca 2 let, bylo to v pohodě. Oblečení se sešlo od různých známých atd.takže plno věcí ani nevynosil. Hračky jsem nekupovala, stačily dárky od příbuzných a kamarádů, měl plnou krabici štěrkátek a autíček. Teď v 7 letech má již svůj módní styl, takže do toho děsně kecá, strašně moc toho sní, strašně moc roste. Co chvilu má krátké rukávy, nohavice ani ne, protože kalhoty odrovná na kolenech. A boty co 3 měsíce tlačí. Malé děti, malé starosti :-) Já s rodičákem,alimenty a přídavky, celkem cca 10 tis.vyšla v pohodě. Je dobré mít něco bokem, kdyby odešla pračka, lednička, na dovolenou a pod. Jedinou větší investici bych vrazila do dobrého kvalitního kočárku. Rozdíl mezi značkovým italským s odlehčenou konstrukcí a dobrým odpružením (jezdila jsem i po lese a rozbité chodníky na některých místech ve městě taky daly zabrat) a levným polským "tankem" byl hodně znát. A nábytek do pokojíčku, kvalitní a nadčasový vydží i 20 let, než dítě vyletí z hnízda :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já něco našetřeno mám. Teď si kupujeme pozemek a budeme stavět dům, takže budeme mít hypotéku, tak jsme to vše propočítali a měli bychom to vše v pohodě zvládnout z partnerova platu :-) Ale mít nějakou rezervu je určitě dobré.
Odpovědět
Článek se načítá
měla jsem našetřeno 200 tisic a stale jeste mam nejakou rezervu. z toho i rekonstruujeme a platime mimoradky
Odpovědět
Profilova fotka
Mám speciální spořící obálku "baby", kam posílám měsíčně pár tisíc, ale myslím, že to padne víc na výbavičku než později na mateřskou. Ale mateřská je ještě v pohodě, ta mi vychází dobře, ale rodičovský příspěvek, byť na tu nejkratší možnou dobu 1,5 roku, je opravdu nízký a bez partnera bych si to nedokázala představit. Já pevně věřím, že se mi podaří vrátit se po půl roce do práce na poloviční úvazek a babička bude hlídat :-) Myslím, že to bude prospěšné i pro náš vztah. Jak se znám, tak by se ze mě partner brzy zbláznil, kdybych trávila delší dobu sama doma s dítětem. Ale kdo ví...jedna věc jsou plány, a druhá bude, až budu muset toho drobečka byť na pár hodin předat :-)
Odpovědět
@evmino taky jsem si to takhle plánovala, ale jenom jít do obchodu bez malé bylo pro mě utrpení, pořád jsem na ni myslela, co asi dělá a tak, vůbec jsem se nemohla soustředit a natož tak v práci. Držím palce, aby ti to vyšlo podle tvých představ. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@meginka2010 Upřímně je mi jasné, že se nynější představa bude pravděpodobně dost lišit od skutečnosti :-)
Odpovědět
Nechci tu někoho naštvat,ale to je pro vás takové utrpení zůstat s vlastním dítětem po dobu rodičáku doma? To je práce důležitější? Já občas hlídám sousedce mrňouse,teď už tříletého,ona v jeho roce šla do práce a děcko od té doby pendluje mezi babičkama,chůvama...a to je tak nevychovaný spratek,ani s matkou k sobě nemají nějaký hluboký vztah. Chcete dítě,tak s ním buďte aspoň ty tři roky doma ne? Já budu celé čtyři.
Odpovědět
Profilova fotka
@tucnak87 To je geniální tah, uvést ryze útočný příspěvek slovy "nechci nikoho naštvat...", proč otevřeně neřekneš, že právě to chceš? :-D
Odpovědět
@tucnak87 "Chcete dítě, tak s ním buďte tři roky doma?"..???? Zcela upřímně, dítě po svatbě chci, ale neplánuju doma zůstávat 3 roky. Samozřejmě první půlrok, kdy budu kojit (teda snad :-) ) doma budu, pak chci minimálně na 2 dny do práce. Jeden den bude hlídat manžel a mít home office a druhý den tchýně. Jedním důvodem je to, že nemám takovou práci abych si mohla dovolit vypadnout na delší dobu, druhým důvodem je, že nechci mít závisláka na mamince, který bude lpět jen na mě a myslím, že stejně dobře jako ženská se o dítě umí postarat i chlap a třetí důvod je, že bych týden doma s miminem nevydržela. Své dítě budu milovat a budu se snažit dělat pro něho to nejlepší, to ne že ne, ale nejsem taková ta holka, která je odvařená z dětí a sní o nich od puberty ;-)
Odpovědět
@tucnak87 Máš pocit, že většina dětí ze západní Evropy, kde není povinnost tak dlouho držet místo v zaměstnání a jsou úplně jiné podmínky rodičovské - ne-li žádné, je nevychovaných spratků bez vztahu k matce??? Holt, některé ženské nejsou mateřský typ ve smyslu, že si užívají několik hodin každý den šišlat, opečovávat, malovat, stavět kostky, každý den naleštit celý, uvařit teplý oběd, teplou večeři a upéct k tomu bochník a obdenní bábovku. A jsou proto horší matky??? Milují své děti méně a věnují se jim méně??? Vážně si to nemyslím. Když jdeš do práce, můžeš si pak dovolit třeba věci navíc - paní na úklid, paní na žehlení, vařit jen o víkendu, takže těmito věcmi nemusíš po návratu ztrácet čas a být jen s dítětem. Ona existuje velice jednoduchá a o to víc pravdivá rovnice - štastná matka = šťastné dítě. Mně například přijdou o dost horší matky, které celý den prosedí u počítače a dítě se kolem samo batolí, matky, které jsou už z dětí tak vystresované a unavené, že na ně řvou kvůli každé blbosti :-( Kvalita a kvantita je velký rozdíl. Pokud přijde matka po 4-5 hodinách z práce, spokojená z odvedené práce, opravdu se na dítě těší a intezivně s ním stráví zbytek dne, tak to dítě tím dopolednem někde u babičky nebo chůvy vážně nestrádá.
Odpovědět
Profilova fotka
Osobně zatím na dítě potažmo na rodičovskou nešetřím, momentálně plánujeme svatbu, takže finance padnou na svatbu a počítám, že mezi svatbou a dítětem zvládneme něco našetřit, ale bude to spíš na kočár a vybavení pokoje, jestli něco zbude jako rezerva na dobu rodičovské, bude to jen plus :-) @tucnak87 někomu vyhovuje zůstat s dítětem 4 roky doma, někdo potřebuje mozek zaměstnat i něčím jiným než je sopel, prdíky, plíny a bábovka pro manžela... Co se týče délky rodičovské, tak je ČR celkem výjimka, stejně tak sociální politika v této věci, která je oproti mnoha jiným zemím velmi vstřícná. Osobně si délku rodičovské zatím neplánuji, protože každé dítě je jiné, některému jesle nebo jiná forma hlídání na pár hodin v týdnu vyhovuje a prospívá, jinému ne. Ale pokud budu mít pohodové dítě a dobře vymyšlené hlídání, tak by pro mne nějaká pracovní aktivita byla určitě k dobru (po psychické stránce) a tím víc pro vztah s mužem. Každý ať si to udělá jak chce nebo potřebuje, někomu může zase připadat zcestné zůstat doma 4 roky v kuse...
Odpovědět
@tucnak87: budu taky za zpatecnika, ale plne s tebou souhlasim - proc si nekdo poridi dite, kdyz se ho hledi po roce (znam i driv) "zbavit" - casto vubec nejde o financni nouzi, bohuzel ...
Odpovědět
Profilova fotka
@miliiik Přesně tak, dítěti je nutno se cele obětovat a hlavně mu pak v dospělosti nezapomenout připomínat, jak jsme pro jeho dobro trpěly, to je ten základ vřelých rodinných citů.
Odpovědět
@miliiik No, a já znám matky co s dítětem nejen pracují, ale i studují nebo se obecně dále vzdělávají, nedej bože, cestují ... sociálku na ně, fakt :-( ..... :-|
Odpovědět
@julie_t souhlas, souhlas, souhlas!! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tucnak87 @miliiik holky ale to není o tom "honem se zbavit dite" - to je nesmysl....to fakt chapete spatne....muj plan je byt doma taky ty dva roky - max....ja bych se zblaznila a me by hrablo byt doma FURT...kamaradka zacla po pul roce po porodu chodit do prace 1-2 dny v tydnu na 4 hodiny a obcas pracuje z domu - a jeji dcerka je perfektne vychovana a kamaradka ji miluje......nehlede na to, ze my jsme fakt jedinej stat v Evrope, kde je tak dlouha rodicovska a zamestnavatel musi drzet misto
Odpovědět
@miliiik Prosila bych vysvětlit, co znamená se dítě zbavit?? Nechat ho jeden dva dny hlídat manželem? Ten je nekompetentní se postarat? Anebo tchýní či babičkou?
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek a proč by to tak mělo být? to znáte? :-)
Odpovědět
@pirek A dalším základem je, nikdy ho nikomu nepůjčovat, protože oni mu určitě oblečou první levý rukáv a potom až pravý a co on s tím chdák bude celý zbytek dne dělat. Však to tady čteme pořád - jak tchýně nemá radost, že se bereme, jak jezdí pořád i 200km manžela opečovávat, jak mu posílá knedlíky podle jejího receptu, jak musí být před svatbou jen s ní atd.atd. I když, ne vždy je to úplně tím, děti narozené v 70-80.letech byly v jeslích celkem běžně.
Odpovědět
@xlostris: vidis a mi se to treba nelibit - strcim dite babicce, ja mam "klid" v praci (v niz nemusim nutne byt) a ona at se stara, misto aby si bud uzivala zaslouzeny duchod nebo si na to jeste musi sama brat dovolenou ... stridani s manzelem je ok, je to taky jeho dite ... mam taky znamou, co od 0,5 roku ditete chodi na 2 - 3 dny v tydnu do prace, aby se "nezblaznila" - a na to predtim nemyslela, ze to bude zaprah - ta ma jedine stesti, ze ma obe babky blizko a v duchodu ... proste se mi tento model nelibi ...
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?